Starity

Andy Serkis

Andy Serkis Andy Serkis nemzetisége 3595. 123rajongó 6vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Andrew Clement Serkis
 • Becenév
 • Andy
 • Születési idő
 • 1964. április 20.
 • Születési hely
 • Ruislip Manor, Middlesex, Anglia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, író
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Lorraine Ashbourne
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Andy Serkis életrajza

Korai évek

Andrew Clement Serkis 1964. április 20-án született a Middlesex-i Ruislip Manor-ban (ma Greater London területén), Angliában, és Ruislip-ben, illetve az iraki Bagdad-ban nőtt fel. Édesanyja, Lylie Weech félig iraki, félig angol származású volt, mozgássérült gyerekeket tanított, édesapja, Clement Serkis pedig iraki-örmény származású nőgyógyász volt. Szülei katolikusok voltak. Felmenőinek eredeti vezetékneve "Sarkisian" volt. Apja gyakran dolgozott a Közel-Keleten, míg Serkis és testvérei Nagy-Britanniában nőttek fel, rendszeres nyaralásokkal a közel-keleti városokban, például Türosz-ban, Szidón-ban, Damaszkusz-ban és Bagdad-ban. 

Serkis az Ealing-i St Benedict's School-ban tanult. A Lancaster University-n képzőművészetet és színházat tanult és 1985-ben diplomázott. Tagja volt a The County College-nak és a Bailrigg FM diákrádiónak is. Csatlakozott a Nuffield Stúdióhoz, és bekapcsolódott a színdarabok tervezésébe és gyártásába. 

Miután az első év vége felé beleegyezett, hogy néhány produkcióban szerepeljen, Serkis főszerepet játszott Barrie Keeffe Gotcha című darabjában, mint egy lázadó tinédzser, aki túszul ejt egy tanárt. Ennek eredményeképpen a fő tárgyát színészetre változtatta, és az Independent Studies diplomáját a színészet és a díszlettervezés köré építette, Konstantin Stanislavski és Bertolt Brecht tanulmányozásával, valamint kisebb művészeti és vizuális grafikai modulokkal. A Lancaster utolsó évében Raymond Briggs The Tin-Pot Foreign General and the Old Iron Woman című grafikai regényét, a Falkland-szigeteki háborúról szóló szatírát adaptálta egyszemélyes előadásként, amelyet nagy sikerrel mutatott be. 

 

Karrier

Harmadik egyetemi évében Serkis csatlakozott a helyi Duke's Playhouse színpad mögötti csapatához, hogy megszerezze az Equity kártyáját. A diploma megszerzése után, bár azt tanácsolták neki, hogy vegyen részt egy egyéves posztgraduális színészképzésen, színészként csatlakozott a Dukes-hoz. Jonathan Petherbridge rendező irányítása alatt, aki Augusto Boal módszerein alapuló workshopokat alkalmazott, 18 hónapot töltött azzal, hogy Brecht, Shakespeare és modern brit drámaírók produkcióinak széles skáláján játszott. 

16 hónap elteltével, miután megszerezte az Equity kártyát, Serkis csatlakozott egy sor turnézó társulathoz, többek között a következő produkciókban: Bouncers, Hull Truck mellett, Téli rege (Florizel szerepében, The Winter's Tale), Lear király (A bolond szerepében, King Lear) Max Stafford-Clark rendezésében. A kilencvenes évek elején Londonban telepedett le, és szerepet vállalt April De Angelis Hush című darabjában a Royal Court színpadán, Dogboy szerepében. Továbbá látható volt a Royal Court Theatre Mojo című produkciójában, valamint Wilson Milam Hurlyburly című produkciójában (1997) a Queen's Theatre színpadán, a Shaftesbury Avenue-n, Rupert Graves és David Tennant oldalán. Serkis a televízióban feltűnt kisebb szerepekben, mint például Greville a The Darling Buds of May egyik epizódjában (1992) és egy Maxwell nevű bűnöző a Pie in the Sky egyik epizódjában (1994). Serkis két filmes produkcióban is csatlakozott Mike Leigh rendező társulatához, és Susannah York oldalán szerepelt a Szerelmi örvény (Loop, 1997) című romantikus vígjátékban. Serkis alakította John D'Auban viktoriánus koreográfust a Tingli-tangli (Topsy-Turvy) című filmben, amely 1999-ben Gilbert és Sullivan The Mikado című művének keletkezéséről szólt. 1999-ben Serkis játszotta Bill Sikes-t az ITV Oliver Twist adaptációjában. 2000-ben Sacha Baron Cohen mellett szerepelt a The Jolly Boys' Last Stand című filmben. 

2001-ben megkapta Szméagol / Gollum szerepét A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) című négyszeres Oscar-díjas új-zélandi–amerikai fantasyfilmben, melyet Peter Jackson rendezett, s mely J. R. R. Tolkien azonos című epikus fantasy-regényén alapszik. A karaktert további két filmben is eljátszotta: a 2002-es A Gyűrűk Ura: A két toronyban (The Lord of the Rings: The Two Towers) és a 2003-as A Gyűrűk Ura: A király visszatérben (The Lord of the Rings: The Return of the King). Ő biztosította a CGI karakter mozgását és hangját. A Gyűrűk Urában végzett munkája vitát indított el a CGI-alapú színészi játék létjogosultságáról. Egyes kritikusok szerint Serkis-t a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra kellett volna jelölni, mivel az ő hangját, testbeszédét és arckifejezését használták fel.

2004-ben megkapta Richard Kneeland szerepét a Hirtelen 30 (13 Going on 30) című romantikus vígjátékban. Serkis több más filmben is végzett motion-capture munkát, többek között a King Kong 2005-ös változatában a címszereplő szerepében (amelyben ő játszotta a hajó szakácsát is), valamint Caesar szerepében volt látható A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes, 2011), A majmok bolygója: Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes, 2014) és A majmok bolygója: Háború (War for the Planet of the Apes, 2017) című filmekben. A Ninja Theory játékfejlesztő céggel is együtt dolgozott a 2007-es Heavenly Sword című játékon, ahol Bohan király (a játék főgonoszának) motion capture-jét és hangját adta. 

2006-ban Serkis játszotta Ian Brady sorozatgyilkos szerepét a BAFTA-díjra jelölt Longford című filmben, amelyben Samantha Morton és Jim Broadbent mellett szerepelt. Ugyanebben az évben Serkis látható volt Mr. Grin szerepében Anthony Horowitz 001 - Az első bevetés (Alex Rider: Operation Stormbreaker) című regényének filmváltozatában. Szerepelt még A tökéletes trükk (The Prestige) című filmben Mr. Alley (Nikola Tesla asszisztense) szerepében, az Aardman Animations Elvitte a víz (Flushed Away) című filmjében Spike-ként volt hallható, és feltűnt Jim Threapleton 2007-ben bemutatott Különleges kiadatás (Extraordinary Rendition) című improvizatív játékfilmjében. 2007-ben feltűnt a Sugarhouse című, alacsony költségvetésű, független filmben, ahol a helyi bűnbanda főnökét, Hoodwink-et alakította, aki egy kelet-londoni lakótelepet terrorizál. A szerep kedvéért Serkis leborotválta a fejét, és egyenként 20 órán át tartó kezeléseket vett igénybe, hogy ideiglenes tetoválásokat stencilezzenek a testére. A filmet a 2007-es Edinburgh-i Fesztiválon mutatták be, az Egyesült Királyságban pedig augusztus 24-én került a mozikba.  

Ugyanebben az évben Serkis hangját adta a Monkey Life című, 2007. augusztus 13. és 31. között három héten át sugárzott sorozatnak. A sorozat a Monkey World-ről, a dorseti Wool közelében lévő népszerű majom- és majommenhelyről és állatkertről szólt. A BBC/HBO közös produkciójában, az Einstein és Eddingtonban (Einstein and Eddington, 2008) Serkis alakította Albert Einstein-t, aki a relativitáselméletének fejlődését követte nyomon, míg David Tennant Sir Arthur Eddington tudóst játszotta. 2008-ban Serkis Rigaud szerepében volt látható Charles Dickens Kis Dorritjának (Little Dorrit) BBC televíziós adaptációjában, valamint Capricorn szerepében Cornelia Funke regényének filmadaptációjában, a Tintaszívben (Inkheart). 2010-ben Serkis alakította Ian Dury 1970-es évekbeli újhullámos énekest a Sex & Drugs & Rock & Roll című filmben.

Serkis újra összeállt Peter Jackson-nal, Jackson és Steven Spielberg Tintin kalandjai (The Adventures of Tintin) című filmjében, melyben Sir Francis Haddock hangját és motion capture mozgását adta. A forgatás 2009 januárjában kezdődött, és a filmet 2011-ben mutatták be. 2009-ben Serkis a démon, Screwtape szerepét játszotta a Focus on the Family rádiószínházi adaptációjában, amely C. S. Lewis The Screwtape Letters című művét dolgozta fel. 2010-ben Serkis megkapta William Hare szerepét, míg Simon Pegg Burke szerepében volt látható, John Landis Burke & Hare című fekete vígjátékában, amely az 1828-as skóciai Burke és Hare-gyilkosságokon alapul. 2010-ben szerepelt az Accused című tévésorozatban, mint Liam Black. Szintén 2010-ben Serkis játszotta Monkey-t, a főszereplőt az Enslaved: Odyssey to the West című videójátékban. 2011-ben Serkis Caesar szerepéért elismerést kapott. Színésztársa, James Franco kijelentette: "Andy Serkis a "motion capture" nevű legújabbfajta színészi játék vitathatatlan mestere, és itt az ideje, hogy Serkis elismerést kapjon azért az innovatív művészért, aki." 

2011 januárjában megerősítették, hogy Serkis újra eljátssza Gollum szerepét A hobbit: Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey) című filmben, a háromrészes A hobbit-filmek első részében. A filmet 2012-ben mutatták be, a folytatásokat pedig 2013-ban és 2014-ben. Emellett ő volt a trilógia másodrendezője, többek között légi felvételeket és csatajeleneteket rendezett. 2012 júniusában 175 másik személlyel együtt meghívták a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjává.  

Gareth Edwards 2014-es Godzilla című sci-fi szörnyfilmjében Serkis volt a tanácsadó a film motion capture jeleneteiben, hogy "irányíthassa a lények lelkét". Serkis játszotta Ulysses Klaue-t a Marvel Studios Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron) című filmjében, és ő volt a film motion capture tanácsadója is. Újra eljátszotta a szerepet a Marvel Studios Fekete Párduc (Black Panther, 2018) című filmjében, és ő adta a karakter hangját a Marvel Mi lenne, ha...? (What If...?) című sorozatának hatodik epizódjában. Ő játszotta Snoke fővezért a Star Wars: Az ébredő Erőben (Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, 2015), majd a Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi, 2017), és a Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker, 2019) című filmekben. Serkis szerepelt a múlt karácsonyának szellemeként a BBC/FX 2019-es háromrészes minisorozatában, a Karácsonyi énekben (A Christmas Carol). 2019-ben bejelentették, hogy Serkis fogja alakítani Alfred Pennyworth-ot a Batman-ben (The Batman), amely 2022-ben került bemutatásra. 

2015 végén bejelentették, hogy Serkis a Rumpelstiltskin modern filmadaptációján dolgozik, melynek címe Steelskin. A filmben való főszereplés mellett Serkis lesz a producer és a rendező is. Serkis 2021-ben Daytime Emmy-díjat kapott, a Netflix Levél a királynak (The Letter for the King) című fantasy-sorozatában Mistrinaut polgármesterének alakításáért, érdekesség, hogy karakterének lányát, lánya Ruby játszotta. 2022-ben Serkis visszatér a Star Wars-franchise-hoz egy másik, nem CGI-szerepben, a Disney+ Andor című tévésorozatában, Kino Loy-t alakította. 2023-ban a Luther: A lemenő nap (Luther: The Fallen Sun) című filmben volt látható, mint David Robey.

 

The Imaginarium Studios 

2011-ben Serkis Jonathan Cavendish filmproducerrel megalapította a The Imaginarium Studios-t. A The Imaginarium egy produkciós cég és kreatív digitális stúdió, amelynek székhelye a londoni Ealing-ben található, és amely a Performance Capture technológia segítségével hihető, érzelmileg megragadó digitális karakterek feltalálásának szenteli magát, amelyre Serkis specializálódott. 2012. október 20-án a stúdió megvásárolta Samantha Shannon The Bone Season című filmjének jogait, valamint az Animal Farm új motion capture adaptációját, amelyet Serkis megerősített, hogy a következő film lesz, amelyet rendezni fog.

 

Rendezői munkásság

Serkis A Hobbit-filmek másodrendezőjeként dolgozott, és 2017-ben a Lélegzetvétel (Breathe) című filmmel debütált rendezőként. Baloo alakítása mellett, ő rendezte a Maugli: A dzsungel legendája (Mowgli) című filmet. 2021-ben Serkis rendezte a Venom folytatását, amelynek címe a Venom 2. - Vérontó (Venom: Let There Be Carnage) lett. Az Egyesült Államokban október 1-jén, az Egyesült Királyságban pedig október 15-én került a mozikba. 2025-re várható az Animal Farm, mely George Orwell azonos című regényének animációs adaptációja. 


Magánélete

Serkis katolikus szülők gyermekeként született. Tizenéves kora óta ateista, de "vonzódik az energiaátvitel karmikus lehetőségeihez", konkrétan "az elképzeléshez, hogy az energiád tovább él utánad".  

Serkis 2002 júliusában vette feleségül Lorraine Ashbourne színésznőt. Ashbourne-nal és három gyermekükkel az észak-londoni Crouch End-ben él. Ruby 1998-ban született, Sonny 2000-ben, Louis pedig 2004-ben. Gyermekei mindannyian színészek. 2019-ben Louis és Ruby szerepelt a 2019-es Király ez a srác! (The Kid Who Would Be King) című filmben, illetve a 2020-as Netflix-sorozatban, a Levél a királynakban (The Letter for the King). Louis adta Bhoot hangját a Maugli: A dzsungel legendája című filmben. 


Az életrajzot a Wikipédia és egyéb portálok írásai alapján fordította és fogalmazta: Astelia
A szöveg részben vagy egészben való másolása a szerző megkérdezése nélkül tilos!

1989 - The New Statesman - Peter Moran (2 epizód)

1989 - Morris Minor's Marvellous Motors - Sparky Plugg (6 epizód)

1989 - Made in Spain - Hooligán 

1989 - Saracen - Dudin (1 epizód)

 

1989-1992 - Streetwise - Owen (26 epizód)

1992 - The Darling Buds of May - Greville (1 epizód)

1990-1993 - The Bill - Alex Rackin, Dean Platt (2 epizód)

1994 - The Chief - Jacko Dolan (1 epizód) 

1994 - Jütland hercege / Prince of Jutland - Torsten 

1994 - Grushko - Pyotr (3 epizód)

1994 - Pie in the Sky - Maxwell (1 epizód) 

1994 - Finney - Tom (6 epizód)

1995 - The Near Room - Bunny 

1996 - Kavanagh QC - O'Brien (1 epizód)  

1996 - Neneh Cherry: Woman - önmaga

1996 - Stella ügyletei / Stella Does Tricks - Fitz 

1997 - Két angol lány / Career Girls - Mr. Evans 

1997 - Bűbájos gyilkosok / The Pale Horse - Corrigan őrmester 

1997 - Mojo - Potts 

1997 - Szerelmi örvény / Loop - Bill 

1998 - Among Giants - Bob 

1998 - The Tale of Sweety Barrett - Leo King 

1998 - The Jump - Steven Brunos (3 epizód)

1998 - Insomnia - Harry 

1998 - Clueless - David 

1999 - Shooting the Past - Styeman (1 epizód)  

1999 - Touching Evil - Michael Lawler (2 epizód)

1999 - Tingli-tangli / Topsy-Turvy - John D'Auban 

1999 - Oliver Twist - Bill Sikes (3 epizód) 

 

2000  - Az ezeregy éjszaka meséi / Arabian Nights - Kasim (2 epizód) 

2000 - The Jolly Boys' Last Stand - Anthony 'Spider' Dale 

2000 - Pandaemonium - John Thelwall 

2000 - Bokszkirály / Shiner - Mel 

2000 - Jump - Shaun 

2000 - Rock 'n' Roll rémálom / Five Seconds to Spare - Chester 

2001 - A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége / The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - Gollum, Szméagol

2002 - Non-stop party arcok / 24 Hour Party People - Martin Hannett 

2002 - Börtönbosszú / The Escapist - Ricky Barnes 

2002 - A végzet őrei / Deathwatch - Thomas Quinn közlegény 

2002 - A Gyűrűk Ura: A két torony / The Lord of the Rings: The Two Towers - Gollum, Szméagol 

2003 - A Simpson család / The Simpsons - Cleanie (1 epizód, hang)

2003 - Standing Room Only - több karakter

2003 - The Lord of the Rings: The Return of the King - Gollum, Angmari boszorkánykirály (videójáték, hang)

2003 - A Gyűrűk Ura: A király visszatér / The Lord of the Rings: The Return of the King - Gollum, Szméagol  

2004 - Hirtelen 30 / 13 Going on 30 - Richard Kneeland 

2004 - Gyilkos áldás / Blessed - Carlo atya 

2004 - Kémvadászok / Spooks - Riff (1 epizód)

2004 - The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth - Gollum, Angmari boszorkánykirály (videójáték, hang) 

2005 - King Kong: The Official Game of the Movie - Lumpy (videójáték, hang)

2005 - King Kong - Kong, Lumpy 

2006 - Stingray - Stingray (hang)

2006 - 001 - Az első bevetés / Alex Rider: Operation Stormbreaker - Mr. Grin 

2006 - A tökéletes trükk / The Prestige - Alley 

2006 - Elvitte a víz / Flushed Away - Spike (hang)

2006 - Longford - Ian Brady 

2006 - Simon Schama's Power of Art - Vincent Van Gogh (1 epizód) 

2006 - The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II - The Rise of the Witch-king - Gollum, Angmari boszorkánykirály (videójáték, hang)  

2007 - Arena - A sofőr (1 epizód, hang)

2007 - Különleges kiadatás / Extraordinary Rendition - Maro, kihallgató 

2007 - Sugarhouse - Hoodwink 

2007 - Heavenly Sword - Bohan király (videójáték, hang) 

2008 - The Cottage - David 

2008 - Einstein és Eddington / Einstein and Eddington - Albert Einstein 

2008 - Tintaszív / Inkheart - Capricorn 

2008 - Kis Dorrit / Little Dorrit - Rigaud (11 epizód)

2009 - Suicide Man - Taxis diszpécser (hang) 

2009 - Risen - Az inkvizítor (videójáték, hang)

 

2010 - Sex & Drugs & Rock & Roll - Ian Dury  

2010 - Brightoni szikla / Brighton Rock - Colleoni 

2010 - Enslaved: Odyssey to the West - Monkey, Pyramid (videójáték, hang) 

2010 - Egyesült állatok / Konferenz der Tiere - Charles (hang)

2010 - Burke & Hare - William Hare 

2010 - Accused - Liam Black (1 epizód)

2011 - A majmok bolygója: Lázadás / Rise of the Planet of the Apes - Caesar 

2011 - Egy szuperhős halála / Death of a Superhero - Dr. Adrian King 

2011 - Wild Bill - Glen 

2011 - Tintin kalandjai / The Adventures of Tintin - Sir Francis Haddock (hang) 

2011 - Karácsony Artúr / Arthur Christmas - főmanó (hang)

2012 - A hobbit: Váratlan utazás / The Hobbit: An Unexpected Journey - Gollum 

2013 - The Magnificent Lion Boy - Umberto Farini 

2014 - A majmok bolygója: Forradalom / Dawn of the Planet of the Apes - Caesar 

2015 - Bosszúállók: Ultron kora / Avengers: Age of Ultron - Ulysses Klaue 

2015 - Volume - Guy Gisbourne (videójáték, hang)  

2015 - Monstrous Creature - Tongue (hang)  

2015 - Star Wars: Az ébredő Erő / Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Snoke fővezér 

2015 - Fungus the Bogeyman - narrátor (1 epizód)

2017 - A majmok bolygója: Háború / War for the Planet of the Apes - Caesar 

2017 - Great Performers: Horror Show - Az elmebeteg bohóc 

2017 - Star Wars: Az utolsó Jedik / Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Snoke fővezér  

2018 - Fekete Párduc / Black Panther - Ulysses Klaue 

2018 - Star Wars: The Last Jedi Read-Along Storybook and CD - Snoke fővezér (hang)

2018 - Maugli: A dzsungel legendája / Mowgli - Baloo (hang)

2018 - Hard Place - George 

2019 - Csekély esély / Long Shot - Parker Wembley 

2019 - Star Wars: Skywalker kora / Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker - Snoke fővezér  

2019 - Karácsonyi ének / A Christmas Carol - Múlt karácsony szelleme (3 epizód)

 

2020 - Levél a királynak / The Letter for the King - Mistrinaut polgármestere 

2020 - Home Movie: The Princess Bride - Rugen gróf (1 epizód)

2020 - A Christmas Carol - Marley, Öreg Joe (hang) 

2020 - Hilda - Kertasnikir (1 epizód, hang)

2021 - SAS: Vonatrablás a Csatorna-alagútban / SAS: Red Notice - George Clements 

2021 - Mi lenne, ha...? / What If...? - Ulysses Klaue (1 epizód, hang) 

2021 - The Lord of the Rings: The Two Towers - narrátor

2022 - Batman / The Batman - Alfred 

2022 - Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters - Vardan Kai nagymester (videójáték, hang)  

2020-2022 - The Sandman - Matthew a holló (24 epizód, hang)

2022 - Andor - Kino Loy (3 epizód)

2023 - Luther: A lemenő nap / Luther: The Fallen Sun - David Robey 

2023 - The Silmarillion - narrátor

 

Rendező

2007 - Heavenly Sword 

 

2017 - Lélegzetvétel / Breathe 

2018 - The Ruins of Empires 

2018 - Maugli: A dzsungel legendája / Mowgli 

 

2021 - Venom 2. - Vérontó / Venom: Let There Be Carnage 

2025 - Animal Farm 

 

Producer

2010 - Sex & Drugs & Rock & Roll 

 

2017 - A rítus / The Ritual 

2017 - Planet of the Apes: Last Frontier 

 

2021 - Senki nem szabadul élve / No One Gets Out Alive 

2022 - A törvénytelen fiú és az ördög / The Bastard Son & the Devil Himself - 7 epizód

2023 - A győztes gól / Next Goal Wins 

2025 - Animal Farm 

Utolsó frissítés: 2024.05.02. 19:07 Astelia által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace