Starity

Anton Yelchin

Anton Yelchin Anton Yelchin nemzetisége 3426. 109rajongó 9vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 89%
 • szimpátia: 89%
 • Születési név
 • Anton Viktorovich Yelchin
 • Élt
 • 1989.03.11 – 2016.06.19.
 • Születési hely
 • Szentpétervár, Oroszország
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 175 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöldesszürke
 • Csillagjegy
 • Halak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Anton Yelchin életrajza

ÉLETE:

Anton Viktorovich Yelchin (Антон Викторович Ельчин) 1989. március 11-én született a mai Oroszország (akkor Szovjetunió) második legnagyobb városában, Szentpéterváron. Édesanyja, Irina Koronina és édesapja, Viktor Yelchin hivatásos jégkorcsolyázók voltak, még az 1972-es téli olimpiára is kvalifikálták magukat, azonban részt venni már nem engedték őket. Hivatalos indoklást nem kaptak, de a család szerint vallási vagy politikai okai lehettek. Családja 1989 szeptemberében, Anton 6 hónapos korában a politikai elnyomás elől menekült az Egyesült Államokba. Édesanyja 2007 óta műkorcsolya koreográfusként, édesapja pedig műkorcsolya edzőként dolgozik és ő volt a többszörös világbajnok korcsolyázó Sasha Cohen első edzője. Iskolába a kaliforniai Tarzanában található Sherman Oaks Center for Enriched Studiesba járt, majd 2007-ben felvették a Dél-Karolinai Egyetemre.

KARRIER:

A színészetet már tíz éves korában elkezdte, amikor 2000-ben kisebb szerepeket kapott független filmekben. Első főszerepét az Angyali melóban (Delivering Milo, 2011) játszotta, mint a címszereplő Milo. Ezután nem volt megállás, ugyanis sorra kapta főszerepeket egyre nevesebb sztárok oldalán. Ilyen volt 2001-ben az Atlantisz gyermekei (Hearts in Atlantis), ahol Anthony Hopkinsszal játszott, 2004-ben az Így nőttem fel (House of D), ahol Robin Williams mellett tűnik fel, valamint a 2005-ös Kegyetlen faj (Fierce People), amiben Donald Sutherland oldalán látható. Ez idő alatt nem csak a mozis karrierjére koncentrált, hanem a televíziók képernyőjén is feltűnt néhány sorozatban egy-egy epizód erejéig. Ilyen volt például az Ügyvédek, a Nyomtalanul, az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék, valamint a Gyilkos elmék is. Az epizódszerepek mellett szerepelt a két évadot megélt, 2004 és 2006 között futó Huff című sorozatban is.

2006-ban egy megtörtént esetet, a 2000-ben elrabolt, majd gyilkosság áldozatává vált Nicholas Markowitz történetét bemutató Alpha Dogban alakította az áldozatot, akinek a filmben Zack Mazursky-ra változtatták a nevét. 2008-ban a Charlie Bartlett című filmben alakította a meglehetősen tehetős címszereplőt, aki egy állami középiskolában újonc lúzerből válik a suli mindenki által ismert nagymenőjévé. Ugyanebben az évben jelent meg A cél szerelmesíti az eszközt... (Middle of Nowhere) című filmje, amelyben Susan Sarandon és Justin Chatwin oldalán egy lázadó és mindig bajba kerülő kamaszt alakít. 2009-ben a tizenegyedik Start Trek moziban alakította a tizenhét éves navigátort, Pavel Chekovot, majd szintén ebben az évben jelent meg a negyedik Terminátor film, a Terminátor – Megváltás, amelyben Kyle Reese-t játssza.

A You and I című filmet még 2007 nyarán kezdték el forgatni Moszkvában, a történet pedig egy t.A.T.u koncert után kibontakozó szerelmi, drogos és gyilkos történetet mutat be. A film női főszereplője Mischa Barton volt, de természetesen feltűnik benne az együttes két tagja, Julia és Lena is. A film premierje a 2008-as Cannes-i Filmfesztiválom volt, az Egyesült Államokban azonban csak 2012. január 31-én jelent meg DVD-n.

2011-ben több filmje is bemutatásra került, ilyen volt a Like Crazy, A hódkóros (The Beaver), valamint a Frászkarika (Fright Night), amely az 1985-ös megegyező című film remake-je. A filmes szakmában azonban nem csak színészként tevékenykedik, hanem animációs filmek szereplőinek kölcsönzi a hangját. Első szinkronmunkája a Hupikék törpikék (The Smurfs, 2011) Ügyifogyija volt, majd ezt követte a 2012 tavaszán megjelent gyurmafilm, a Kalózok! A kétballábas banda (Pirates! Band of Misfits) egyik kalózának szinkronizálása.

2013-ban az Odd Thomas - A halottlátó (Odd Thomas, 2013) című misztikus filmben, a 2009-es Star Trek folytatásában, a Star Trek - Sötétségben (Star Trek Into Darkness, 2013), és az Only Lovers Left Alive-ban találkozatunk vele, ezek mellett pedig a Hupikék törpikék 2-ben is hangját adta Ügyifogyi karakterének. 2014-ben a Sodródva (Rudderless) című drámában játszott főszerepet Selena Gomezzel és Jaime Chunggal karöltve, a Cymbeline-ben Milla Jovoviccsal az oldalán tűnt fel, az 5 to 7-ben pedig Olivia Thirlby és Bérénice Marlohe mellett vállalt kisebb szerepet. Emelett megjelent a Burying the Ex, melyben szemtanúi lehettünk, milyen is az, ha az ember barátnője meghal, de zombie formájában visszatér.

2015 pályafutása egyik legtermékenyebb éve volt. Össszesen hét alkotásban vállalt kisebb-nagyobb szerepet. Többek között főszerepet játszott a Testvéri kötelék (Broken Horses) című filmben, amely a ma is aktuális Mexikó-Amerikai határon duló bandaháborúk világába repített minket. Majd érkezett Zooey Deschanel oldalán a The Driftless Area című dráma, mely a vágy, szerelem és a bűn hálójában kínált remek szórakozást. Mindezek mellett szerepet játszott a Green Roomban, melyben egy punk-rock zenekar egyik tagját alakította, akiket rettegésben tartott egy náci csoport.

2016-ban hallhattuk a hangját a SuperMansion című animációs filmben, mint Dudley. Július 21-én pedig nálunk is bemutatták a sok rajongó által várt Star Trek: Mindenen túl (Star Trek Beyond) című szuperprodukciót, melyben természetesen ismét Pavel Chekov  navigátor és tudományos tiszt szerepét vitte vászonra. Anton egy szerencsétlen tragikus baleset miatt, melyet a saját autója okozott, a film premierjén már nem tudott részt venni. Halála ellenére még néhány filben találkozhatnak vele a rajongói, ugyanis több, már leforgatott filmet hagyott maga után, amelyek még bemutatásra várnak.

HALÁLA:

2016. június 19-én szomorú és megdöbbentő hír járta be a világsajtót. Otthona előtt saját gépkocsija által lelte halálát. A körülmények sokáig tisztázatlanok voltak, bár már akkor is sokan járműhibára gyanakodtak, mely később be is igazolódott, hiszen az általa használt 2015-ös Jeep Grand Cherokee tipushibás volt. A sebességváltó rendszer miatt korábban 1,1 millió darabot hívtak vissza, ugyanis maga a rendszer félreérthető volt, hogy üresben vagy parkolóállásban tette le valaki az autóját. A baleset ebből a hibából fakadt, Anton kiszállt, a feljáró tetején hagyta a kocsit, feltételezhetően abban a hitben, hogy parkoló állásban van, de az visszagurult a kerítéshez szorítva őt. A halála okaként fulladást állapítottak meg. Különösen szomorú, hogy míg korábban csak sérülésekről és károkról lehetett hallani, ő volt a hibával összefüggésbe hozható balesetek első halálos áldozata. A szülei pert indítottak a Fiat Chrysler ellen, illetve az AutoNation nevű üzletlánc és magát a sebességváltót gyártó ZF North America ellen is. Bármi is lesz a per kimenetele Antont már nem hozza vissza. Mindössze 27 évet élt.

ÉRDEKESSÉGEK:

– Zsidó vallású.
– Nincs testvére.
– Szeret sakkozni és olvasni.
– Játszik zongorán és gitáron.
– Régebben játszott egy The Hammerheads nevű punk zenekarban, akik azóta már feloszlottak.
– Az eredeti Star Trek sorozatban a Pavel Chekovot játszó Walter Koenig a 2009-es filmváltozatban az ugyanezt a szerepet megformáló Antonhoz hasonlóan orosz származású és zsidó vallású volt.

2000: ER / Vészhelyzet (1 epizód)
Robbie Edelstein

2000: A Man Is Mostly Water
Augie

2001: Delivering Milo / Angyali meló
Milo

2001: 15 Minutes / 15 perc hírnév
Fiú az égő épületben

2001: Along Came a Spider / A pók hálójában
Dimitri Starodubov

2001: Hearts in Atlantis / Atlantisz gyermekei
Bobby Garfield

2002: Judging Amy / Amynek ítélve (1 epizód)
Davis Bishop

2002: A Time for Dancing
Jackson Michaels

2002: Taken / Harmadik típusú emberrablások (2 epizód)
Jacob Clarke

2002: The Practice / Ügyvédek (2 epizód)
Justin Langer

2003: Without a Trace / Nyomtalanul (1 epizód)
Johnny Atkins

2004: Curb Your Enthusiasm / Félig üres (1 epizód)
Stewart

2004: Jack (TV film)
Jack

2004: NYPD Blue / New York rendőrei (1 epizód)
Evan Grabber

2004: House of D / Így nőttem fel
Tommy

2005: Fierce People / Kegyetlen faj
Finn Earl

2006: Alpha Dog / Alpha Dog
Zack Mazursky

2004-2006: Huff (25 epizód)
Byrd Huffstodt

2006: Law & Order: Criminal Intent / Esküdt ellenségek: Bűnös szándék (1 epizód)
Keith Tyler

2006: Criminal Minds / Gyilkos elmék (1 epizód)
Nathan Harris

2007: Charlie Bartlett / Charlie Bartlett
Charlie Bartlett

2008: Middle of Nowhere / A cél szerelmesíti az eszközt...
Dorian Spitz

2009: New York, I Love You
Fiú a parkban

2009: Star Trek / Star Trek
Pavel Chekov

2009: Terminator Salvation / Terminátor – Megváltás
Kyle Reese

2010: Memoirs of a Teenage Amnesiac
Ace Zuckerman

2011: Like Crazy
Jacob

2011: You and I
Edward Nikitin

2011: The Beaver / A hódkóros
Porter Black

2011: The Smurfs / Hupikék törpikék (hang)
Clumsy (Ügyifogyi)

2011: Fright Night / Frászkarika
Charley Brewster

2011: The Smurfs: A Christmas Carol / Hupikék Törpikék: Karácsonyi ének (rövidfilm)
Clumsy (Ügyifogyi)

2011: The Life & Times of Tim / Az élet és Tim (1 epizód)
Trent

2012: The Pirates! Band of Misfits / Kalózok! A kétballábas banda (hang)
Albínó kalóz

2012: Odd Thomas / Odd Thomas - A halottlátó
Odd Thomas

2013: Star Trek Into Darkness / Sötétségben - Star Trek
Pavel Chekov

2013: The Smurfs 2 / Hupikék törpikék 2. (hang)
Clumsy (Ügyifogyi)

2013: Only Lovers Left Alive / Halhatatlan szeretők
Ian

2013: The Smurfs: The Legend of Smurfy Hollow / Hupikék törpikék: A Törpösvölgy legendája (TV rövidfilm)
Ügyifogyi (hang)

2013: Broken Bells After the Disco (rövidfilm)
fiú

2014: Rudderles / Sodródva
Quentin

2014: Cymbeline
Cloten

2014: 5 to 7
Brian

2014: The Apprentice (rövidfilm)
Wayne

2014: Burying the Ex
Max

2014: Dying of the Light / A fény halála
Milton Schultz

2015: Court of Conscience (rövidfilm)
James atya

2015: Experimenter
Rensaleer

2015: Kiss Kiss Fingerbang (rövidfilm)
Dr. Jack Stewart

2015: Broken Horses / Testvéri kötelék
Jacob Heckum

2015: The Driftless Area
Pierre

2015: Green Room
Pat

2015: SuperMansion (1 epizód)
Dudley

2016: Rise (rövidfilm)
Basil

2016: Star Trek Beyond / Star Trek: Minden túl
Chekov

2016: We Don't Belong Here
Maxwell Green

2016: Porto
Jake Kleeman

2017: Thoroughbred

????: Rememory
Todd

Utolsó frissítés: 2016.09.03. 17:05 szavy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace