Starity

Azahriah

Azahriah Azahriah nemzetisége 2737. 355rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Baukó Attila
 • Becenév
 • Pule, Paul Street, Ati, Azi
 • Születési idő
 • 2002. január 28.
 • Születési hely
 • Budapest, Magyarország
 • Foglalkozás
 • énekes, zeneszerző, YouTuber
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Magasság
 • 182 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Azahriah életrajza

KEZDETEK

Baukó Attila, egyeseknek Paul Street, vagy ahogy még többen ismerik, Azahriah 2002. január 28-án született Budapesten. Gyermek- és fiatalkorát Újpalotán töltötte: ez a helyszín több későbbi szerzeményében kap említést, illetve számos interjúban is szívesen mesélt az ott szerzett tapasztalatairól.

Szülei elváltak: édesanyja hivatásos katona, jelenleg is a honvédségnél dolgozik, édesapja pedig jelenleg Németországban tevékenykedik. Ahogy Attila egy 2023-as interjúban feleleveníti: kisgyermekkorában édesapjának videotékája volt a 17. kerületben - "az valami nagyon varázslatos hely volt ott a 17. ker.-ben", de emelett dolgozott villanyszerelőként is. Egy testvére van: nővére, Friderika, vagy ahogy többször is emlegeti, Frida: napjainkban ő is egyre többet dolgozik együtt öccsével. Saját elmesélései alapján szülei soha nem fogták vissza, mindig támogatták kreatív érdeklődési köreit, szenvedélyeit.

Ennek a támogatásnak, és komoly érdeklődésének is köszönhető, hogy teljesen autodidakta módon tanult meg csomó olyan dolgot, amiről napjainkban a szélesebb közönség is ismeri: YouTube videókból sajátította el az angol nyelvet, a gitározás alaptechnikáit és a zenekészítés fortéjait is.

KARRIER

2014-ben indította el saját YouTube csatornáját, Paul Street néven. Ahogy később fogalmazott, elsősorban az unalom és a magány vitte rá erre, mert "nem volt kivel megosztania gondolatait, érzéseit". Ezen a felületen számos, őt foglalkoztató témát boncolgatott, amikkel kapcsolatban megosztotta saját gondolatait, meglátásait is, illetve számos vlogot osztott meg követőivel. Először a Rejtélyek nyomdokában című videósorozatával tett szert nagyobb hírnévre, mint tartalomgyártó: ekkor ijesztő és rejtélyes témákat boncolgatott videóiban. 2023 áprilisára követőtábora 500.000 főre duzzadt.

2020. április 26-án tette közzé nagy port kavart, "ezért rúgtak ki az iskolából" című videóját, amiben 42 percen keresztül meséli el, milyen attrocitások érték őt gimnáziumi évei során, amiket az egyik tanárától kellett elszenvednie. Ez is közrejátszott abban, hogy tanulmányait nem fejezte be: 17 évesen iskola helyett kávézókba járt videós anyagokat vágni, utána elkezdett komolyabban foglalkozni a zenekészítéssel is. Dalszövegírással és hangkeveréssel először amatőr szinten, utána pedig 2017-től komolyabban kezdett foglalkozni: első dalszövegeit iskolai füzeteibe firkantotta le. 

Zenei karrierjét 2019-ben eresztette útjára: ebben az évben kezdte el próbálgatni szárnyait az első szerzeményeinek megjelentetésével, amiket már ekkor is Azahriah néven jegyzett, még Pócsi Botond (Hundred Sins) közreműködésével. Művésznevével kapcsolatban több interjúban is megosztotta az ötlet forrását:

"Egy ideje már gondolkoztam rajta, hogy mi lehetne a nevem zenészként, amikor szembe jött velem egy internetes videó, amelyben az egyik srácot Azahriah-nak hívták. Aztán persze utánanéztem az egész bibliai Uzziás-sztorinak, és a saját képemre formáltam. Egy király, aki istenné akar válni… Valaki, aki felülkerekedik a saját létezésén, mert azt érzi, többre hivatott, valaki, akinek szerinte egyszerűen több jár. Párhuzamba vonható az élettel is: sokszor arra a filozófiai dilemmára húzom fel a zenémet, hogy milyen a ténylegesen tiszta, becsületes, céltudatos élet. Persze a választ nem tudom, de feldobom a labdát a hallgatóságnak." - Marie Claire Magyarország, 2023/6

Első saját számát 2020. január 28-án publikálta, "Hathor" címen. Ezt követte nem sokkal debütáló albuma, amit ugyanebben az évben, április 15-én adott ki: a lemezt teljesen angol nyelven énekelte fel, és "I'm Worse" címre keresztelte. Ezt követően rendkívül termékeny időszak vette kezdetét: még június 29-én jelentette meg "Camouflage" című, szintén angol nyelvű lemezét.

Minden eddigi zenei sikere azonban eltörpült amellett, ami az után következett, hogy kiadta Molnár Attilával, vagy ahogy a többség ismeri, DESH-sel közös, "RÉT" című szerzeményét. A szám azonnal felkerült a Mahasz slágerlistájára is. A duó 2021 májusában kiadott "MIND1" című száma rögtön a Mahasz Stream Top 40 slágerlista 9. helyén indított, de nem sokkal később már listavezetőként jegyezték. Júliusban 6. helyen nyitott az "EL BARTO" című számuk. 2021 novemberében Azahriah elnyerte az MTV EMA díjátadó 2021 legjobb magyar előadójának járó díját. 

2022 első felében Azahriah és DESH kiadták "A ló túloldalán" címre keresztelt stúdióalbumukat is, aminek a sikere bebetonozta őket a magyar zenei piac élére. A korongon olyan számok kaptak helyet, mint a "tevagyazalány" vagy a már korábban megjelentetett "MIND1". Ezt követően augusztusban piacra dobta önálló lemezét, "silbak" címen.

2023. március 10-én teltházas koncertet adott a Papp László Sportarénában.

Május 1-én kiadta "Memento" címre keresztelt lemezét, majd augusztusban ismét DESH-sel közösen dobta piacra "tripq" című középlemezét.

2023 novemberében 10 állomásos európai turnéra indult, aminek keretein belül több teltházas koncertet is adott. 

2024 februárjában ő is részt vett az "Odakint most szörnyek járnak" elnevezésű, gyermekvédelmi tüntetés megszervezésében: rajta kívül Osváth Zsolt, Pottyondi Edina, Szabó Márton "Csoki", Nagy Ádám, Tapasztó Orsolya, Fancsikai Eszter, Bányai Judit és Guylás Márton vettek még részt a szervezésben. Az óriási, több ezer embert vonzott kiállás hihetetlen médiavisszhangra lelt, az ott jelenlévők, valamint a távolról egyetértők jóvoltából pedig összesen 219 millió Forint gyűlt össze, amit egy az egyben állami gondozásban felnőtt fiatalok támogatására fordították, az Utcáról Lakásba Egyesület segítségével.

"A lényeg, amit mondani akarok, hogy se nekem, se senkinek, aki a nevét adja ehhez a megmozduláshoz, nem lesz hasznunk vagy érdekünk belőle. Pont ezért gondolom ezt egy hiteles dolognak, ahol ott akarok lenni, és amire érdemesnek tartom felhasználni a körém felhúzott reflektorfényt. Ez legyen a hely, ahol merhet beszélni a gyermek, még akkor is, ha a saját szüleinek fél elmondani, hogy mi is történik az iskolában... Még egyszer köszönöm szépen, hogy itt vagytok és jelzitek közösen, hogy nem csak egyénenként, de együtt is változást szeretnénk, amit összefogással elérhetünk." - Odakint most szörnyek járnak tüntetésen elhangzott videó üzenet részlet, 2024. február 16.

Április 18-án kiadta "Skatulya I" címre keresztelt lemezét, amin olyan, korábban még ebben az évben már kiadott számok kaptak helyet, mint a "mariana.árok", vagy a "cipoe".

Május elején együttműködést jelentett be a magyar alapítású Tisza Cipő márkával, aminek keretein belül egyedi, sorszámozott, limitált kiadású cipőket kínálnak eladásra mind Azahriah, mind a Tisza Cipő rajongói számára.

2024 május 24-25-26-án, első magyar előadóként ad teltházas koncerteket a budapesti Puskás Arénában. A "triplázás" során olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Desh, Young Fly, Lord Panamo és a L'ENTOURLOOP elnevezésű francia duó, akikkel május 22-én adta ki "Don't Turn The Bass Down" című közös szerzeményüket.


Pillanatkép a történelmi "triplázás" második napján, 2024. május 25-én, a budapesti Puskás Arénában. A stadiont több, mint 50 ezer ember töltötte meg.
Fotó: Polyák Attila /We Love Budapest

Azahriah életrajzát a Wikipédia és különböző interjúkban elhangzott információk alapján megfogalmazta és megformázta: Pavia.
A szöveg részben- vagy egészben való másolása a szerző megkérdezése nélkül tilos!

Utolsó frissítés: Tegnap, 21:43 Pavia által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace