Starity

Billie Joe Armstrong

Billie Joe Armstrong Billie Joe Armstrong nemzetisége 225. 1978rajongó 214vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Billie Joe Armstrong
 • Becenév
 • BJ
 • Születési idő
 • 1972. február 17.
 • Születési hely
 • Oakland, Kalifornia, USA
 • Foglalkozás
 • zenész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Adrienne Armstrong
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • vörösesbarna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Tré Cool Mike Dirnt Jason White

Billie Joe Armstrong életrajza

Billie Joe Armstrong 1972. február 17-én Rodeóban, Californiában született a család hatodik gyermekeként. Édesapja, Andy, jazz dobos és kamionsofőr volt, míg Édesanyja, Ollie pincérnő volt egy Rod's Hickory Pit nevű vendéglőben. Énekelni 5 évesen kezdett, amikor is bejárt a közeli kórházba énekelni a betegeknek, hogy azok jobban érezzék magukat. Ebben az évben a Fiat Records felvett vele egy számot "Look For Love" címmel, amit õ írt. Az első elektromos gitárját 11 éves korában kapta édesapjától, és elnevezte "Blue"-nak mert egy kék Fernandes Stratocaster volt. Billie Joe még mindig használja ezt a gitárt és több másolata is van róla. Mikor Billie 11 éves volt Édesapja nyelőcsőrákban elhunyt. Még ebben az évben Billie Joe találkozott Mike Dirnt-tel az iskolájuk menzáján. Két évvel Édesapja halála után Édesanyja hozzáment egy másik férfihoz, akit õ és testvérei ki nem állhattak. Kamaszként metált hallgatott, de miután hallotta a Sex Pistols Holidays In The Sun címû számát elragadta a punk. Először a John Swett majd a Pinole Valley középiskolába járt ahonnan 1990. február 6-án kilépett zenei karrierje érdekében. 

KARRIER

1986-ben megalapította a Sweet Children nevű bandát gyermekkori barátjával, Mike Drint-tel. Mindketten gitároztak. 1989-ben megváltoztatták a nevüket Green Day-re. Leszerződtettek a Lookout! Records-zal és egy évre rá megjelent első albumuk. Nem sokkal később a bandába bevették Tre Cool-t, aki dobolt. A 90-es évek elején rengeteget dolgoztak azon, hogy megjelenjen második albumuk, a Kerplunk (1992). Rengeteg kiadónak érdekessé vált a zenéjük, mert nagyon úgy tűnt - új stílust képeztek ezzel a koronggal. A Dookie 1994-ben jelent meg. Hála az MTV nagy támogatásának, a Longwiev óriási sikert aratott, az egyik legismertebb számuk lett, a Basket Case pedig 5 hét alatt az amerikai modern rock top-listájának az élén állt. A nyár végén a Woodstock '94-ben óriási showt csinált, így is reklámozva a Dookie-t, ami a Best Alternative Music Performance lett a Grammy Awardson.
1995-ös évek elején megjelenik negyedik single-jük, a When I Come Around 7 hét alatt az amerikai modern rock listáján az első helyet érte el és a Dookie-ből majdnem 5 millió másolatot adtak el csak az USA-ban. 1996 tavaszán kijelentették, hogy egy Európai turnéra készülődnek és nemsokára indulnak. Ahogy végetért, egy kisebb szünetet tartottak a médiától. Rengeteg időt töltöttek együtt a srácok, aminek hála - sok ember szerint - megjelent karrierjük legjobb albuma, a Nimrod.
A Nimrod nagyon jó kritikákat kapott a kritikusoktól és a rajongóktól egyaránt. Az első hétben már bent volt a Billboard Top 10-es listáján. A legelső single erről az albumról a Hitchin' A Ride. Az ötödik lett a modern rock listáin. A következő számot nem azért készítették, hogy akármilyen rekordokat döntsön, de mégis ez az egyik legismertebb száma a Green Day-nek. A Time Of Your Life lett az egyik legtöbbször játszott dal. Az albumot több mint 2 millióan vették meg. A Kerrang Awards-on megnyerték a Best Live Performance-nek járó díjat.
Úgy 2 év "kihagyás" után elmentek az első akkusztikus koncertjükre. Készítuk a  Warning-ot, a következő CD-jüket. Új producert kaptak, Scott Litt-et, akivel nem ment könnyen a munka, mert nem voltak egy hullámhosszon.  Valahogy mégis sikerült elkészíteni a dalokat, és elindultak a Vans Warped Turnéra. A torontói fellépésükre több mint 7 ezren mentek el, és ez több az eddigi rajongótáboruknál is. 2000-ben megjelent a Warning, amelynek az első megjelent dala a Minority volt. A szám 4 hét után felkerült a Billboard Modern Rock listájára, ez rekordidőnek számított.
2002. július 2.-án megjelent a következő korong, a Shenanigans a Reprise Records által. Az összes számot összevetve 33:23-es. Az összes dalt Billie írta, mind a 14-et. 2004. szeptember 24-én a hetedik stúdióalbumuk jelent meg, az American Idiot. 26 országban került a listák élére, beleértve Az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is.
5 év várakozás után, 2009-ben megérkezett legújabb albumuk, ami a 21st Century Breakdown címet viseli.
2012 áprilisában pedig bejelentették, hogy új albummal készülnek, amelyet a rajongók még ugyanebben az évben a kezükben tarthatnak. Ugyanezen év nyarán az is kiderült, hogy nemcsak egy, hanem három lemezt is megjelentetnek majd. Az első lemez címe az Uno!, a második a Dos! a harmadik pedig a Tré! címet kapta.
2012 nyarán pedig már ízelítőt is kaphattunk az első lemez dalaiból, amikor is megjelent az 'Oh Love' című felvételük és hozzá a videoklip is.  Az ¡Uno! szeptember 21.-én , a ¡Dos! november 9.-én és a ¡Tré! december 7.-én látta meg a napvilágot.

Tizenkettedik stúdióalbumuk 2016. október 7-én jelent meg Revolution Radio címmel. 2016 szeptemberétől az új album nevét viselő turnéra indultak, ami egészen 2017 novemberéig tartott, érintve Észak- és Dél-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot és Európát.

2017. június 18-án negyedik alkalommal* léptek fel hazánkban, vendégzenekaruk a Rancid nevű punkegyüttes társaságában. A koncertre, amit a Papp László Budapest Sportarénában tartottak, hónapokkal előtte elfogyott az összes jegy. 

(*szerk. 1995 - Sportcsarnok, 1998 - Sziget Fesztivál, 2005 - Sportaréna)
 

ÉRDEKESSÉGEK

- Édesapja félig angol, félig olasz. Édesanyja ír, holland, skót és cherokee származású.

- Kedvenc étele a vegetáriánus lasagne, itala a gyökér sör.

- Az első gitárját 10 évesen kapta. (Cherry Red Hohner, akusztikus)

- Öt idősebb testvére van: David, Allen, Marcy, Holly és Anna.

- A következő bandákban tevékenykedett: Blatz, Rancid, the Lookouts, Goodbye Harry, Corrupted Morals, Pinhead Gunpowder.

- 2003-ban letartóztatták ittas vezetésért. Véralkohol-szintje több mint duplája volt a megengedettnek.

- Ő adta a hangját Charlie Mansonnak a Live Freaky! Die Freaky! című filmben, amiben a "Mechanical Man" című dalt is énekelte.

- Pánikrohamai vannak.

- Kedvenc olvasmánya a Zabhegyező J.D.Salingertől.

- Születésnapja egybeesik a Nemzetközi Káposztanappal. 

- Megszerezhető karakter a Tony Hawk's American Wasteland nevű játékban.  

- Édesapja 1982-ben hunyt el rákban. Az Ő tiszteletére írta a "Wake Me Up When September Ends" című szöveget, ami a 2004-ben megjelent American Idiot elnevezésű albumon található.

- Esküvői szertartása mindössze 5 percig tartott.

- Középiskolai beceneve Two Dollar Bill volt, mivel 2 dollárért árulta a jointot.

- Két fia van: Joseph Marciano (1995. február 28. - 22 éves) és Jakob Danger (1998. szeptember 12. - 19 éves).

- Játszik gitáron, dobon, zongorán, harmonikán, szaxofonon és mandolinon.

- Tetoválásai: egy Ford a bal mellkasán, felesége neve rózsaszalaggal, szőlővel és alatta Jézus Krisztus szupertsztár angyalai, a Jézus Krisztus szupersztár musical logója a jobb alkarján, "All Ages" felirat a jobb bicepszén és japán szimbólumok, koponya és csontok a jobb felkarján, a 27-es szám egy körben a jobb alkarján a The Riverdales nevű punkzenekar elismerésére és Joseph neve, egy szivarozó baba bohóccal a bal alkarján alatta az EBPM(East Bay Punk Mafia) rövidítés, jobb alkarján Adrienne portréja, 'Punx' felirat a bal csipőjén, jobb hüvelyk-ésmutatóujján egy kereszt fénysugarakkal, csuklóján vörös csillag, különböző méretű színes csillagok díszitik bal felkarját, jobb gyűrűsujján egy koponya, szív és csontok, bal alkarján Jakob neve futball-labdával, csillagokkal és rakétákkal, tigris a bal oldalán, a 80-as szám a jobb csípőjén.

- Ha filmben alakíthatna, Austin Powers lenne. 

- A Green Day Insomniac nevű album címe onnan jött, hogy első gyermeke megszületése után alig aludt éjszakánként.

- 2001-ben fegyverrel rabolták ki.

- A "Church on Sunday"-t feleségéhez írta és a 2000-ben megjelent Warningon található.

- Közeli barátja Matthew Fox, Adam Levine, Gerard Way és Jason Mewes.

- Tuljadonosa és alapítója a Adeline Records kiadónak.

- 2010-ben mutatták be az 'American Idiot' musicalt, ahol 50 alkalommal játszotta St. Jimmyt.

Ordinary World (2016) - Perry

Esős vasárnap / Like Sunday, Like Rain (2014) - Dennis 

40 és annyi / This Is 40 (2012) - önmaga

Jackie nővér / Nurse Jackie (adásban: 2013. november 30.)(4. évad 1. rész)  - Jackie partnere 

Texas királyai - Face hangja (2. évad 7. rész) (adásban: 2009. március 30.)

Live Freaky! Die Freaky! (2006) - Charlie Manson hangja 

A hetedik érzék / Haunted - Ghostly Betting Man (1. évad 8. rész, 1 epizód erejéig)

Albumok
Green Day

Revolution Radio (2016. október 7.)

 

¡Tré! (2012. december 11.)

 

¡Dos! (2012. november 13.)

 

¡Uno! (2012. szeptember 24.)

 

21st Century Breakdown (2009. május 15.)

 

American Idiot (2004. szeptember 21.)

 

Warning (2000. október 3.)

 

Nimrod (1997. október 14.)

 

Insomniac (1995. október 10.)

 

Dookie (1994. február 1.)

 

Kerplunk (1992. január 17.)

 

1039/Smoothed Out Slappy Hours (1990. április 13.)

Kislemez(ek)

Bang Bang (2016. augusztus 11.)

Xmas Time Of The Year (2015. december 24.)

Válogatások

Shenanigans (2002. július 2.)
International Superhits (2001. november 13.)
Demolicious (2014. április 19.) + 1 új felvétel
Greatest Hits: God's Favorite Band (2017. november 17.) + 1 új felvétel

Video/DVD

International Supervideos! (2001. november 13.)

Billie Joe Armstrong
Look For Love / Billie Joe-interjú
(800 példány, bakelit, Fiat Records, 1977)

 

Pinhead Gunpowder

Billie Joe - ének,gitár

Compulsive Disclosure (2003)
Goodbye Ellston Avenue (1997)
Carry The Banner (1995)
Jump Salty (1995)

Kislemezek / EP-k

8 Chords, 328 Words (2000, Lookout!)
Pinhead Gunpowder (2000, THD Records)
Split single with Dillinger Four (2000, Adeline)
Shoot The Moon (1999, Adeline)
Fahiza (1992, Lookout!)
Trundle & Spring (1991, No Reality)

 

The Network

Money Money 2020 (2003)

Utolsó frissítés: 2018.08.30. 21:09 Jody által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace