Starity

Brenda Song

Brenda Song Brenda Song nemzetisége 101. 4151rajongó 373vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 93%
  • stílus: 92%
  • szimpátia: 92%

Brenda Song életrajza

KORAI ÉVEK

Brenda Juliette Song néven látta meg a napvilágot Carmichaelben, Kaliforniában, Sacramento külvárosában. Édesanyja thaiföldi származású, édesapja pedig vietnámi. Apai nagyszülei az Xiong klánból származtak, de családnevüket Songra változtatták, amikor bevándoroltak az Egyesült Államokban. A szülei Thaiföldön születtek, de csak felnőttként találkoztak egymással Sacramento-ban. Apja tanárként dolgozik, míg anyja háztartásbeli. Két öccse van, Timmy, aki három évvel fiatalabb és Nathan, aki pedig nyolc évvel.

Brenda hat éves korában anyukájával Los Angelesbe költözött színészi karrierje érdekében, két évvel később a család többi tagja is követte őket. Kislányként a balettezés vonzotta, az öccsét pedig a taekwando, de mivel anyukája azt mondta, hogy csak egy helyre mehetnek, végül a taekwando mellett döntöttek. Brenda az első órát végig sírta, de azóta már fekete öves. Kilencedikes korában All-American Scholar díjat kapott. Magántanuló volt, s tizenhat évesen megszerezte a diplomát, majd kurzusokon vett részt egy közösségi főiskolán. 2009-ben végzett a Berkeleyben található Kaliforniai Egyetemen pszichológiai szakon és kisebb üzlet terén.

KARRIER

1995–2002: Karrier kezdete
Karrierjét gyermekmodellként kezdte, amikor San Francisco-ban egy bevásárlóközpontban észrevette egy modelliskolában dolgozó ügynők. Öt évesen indult el színészi karrierje egy Little Caesars reklámban, majd egy Barbie reklámban tűnt fel. Első filmszerepe 1995-ben volt, a Requiem rövidfilmben. A film rendezője, Elizabeth Sung színésznő elismerően nyilatkozott róla, "Magabiztosan jött be [a meghallgatásra]. Nagyon koncentrált volt és nyilvánvaló volt, hogy szereti azt, amit csinál.". A film elnyerte a CINE Golden Eagle díjat. Ezután egy ismét Elizabeth Sung által rendezett rövidfilmben játszott, a The White Foxban.

Brenda szerepelt a Thunder Alley sorozatban két rész erejéig, valamint a Fudge gyermeksorozatban, amiben Jenny életre keltője volt. 1996-ban a Muszklimikulás vígjátékfilmben szerepelt, mint Susan. 1997-ben a Bízd csak az öcskösre! nevezetű filmben játszott el egy kisebb szerepet. 1999 és 2002 között a Kutya legyek... Nickeleoden szériában hozta Sariffa Chung szerepét. Számos sorozatban feltűnt kisebb szerepekben, mint például Még egyszer és újra, Hetedik mennyország, A Garcia testvérek, Vészhelyzet és Amynek ítélve.

Brenda-t 2001-ben A legszebb karácsonyi ajándék című filmben való alakításáért díjat nyert a Young Artist Awardon. A film 2000. december 1-én jelent meg a Disney csatornán. 2002-ben szerepet játszott a The Bernie Mac Show sorozatban és 2003-ban színészi játéka miatt díjra jelölték a Young Artist Awardon, de végül nem nyert. 2002-ben még a Csodacsuka családfilmben is benne volt, Reg Stevens szerepében, aki egy tizenhárom éves árva.

2002–2010: Áttörés a Disney-vel
2002-ben kötött szerződést a Disney-vel és megjelent a Disney Nyomozólányok nevű filmjében. Olyan sorozatokban vállalt be vendégszerepeket, mint a That's So Raven és a One on One. 2004 és 2005 között a Phil a jövőből szériában volt visszatérő szereplő. 2004 végén Disney saját filmjében, a Külvárosi tinisorban szerepelt, mint Natasha Kwon-Schwartz és a premierjére 3,7 millióan voltak kíváncsiak.

2005-ben kezdte el életre kelteni London Tipton szerepét a Zack és Cody élete című Disney sorozatban. Egy korai forgatókönyvben karakterét Parisnek hívták, utalva Paris Hiltonra. A szerepet meghallgatás nélkül kapta meg és megvolt lepődve, hogy barátnője Ashley Tisdale is játszik a szériában. A premier 2005 március 18-án volt és négy millió nézőt vonzott a képernyő elé. A kritikusuk gyakran dicsérték Brenda alakítását. A sorozat 2007-ben a Young Artist Awardon nyert díjat a 'Legjobb családi sorozat (vígjáték)' kategóriában. 2006-ban az Amerikai sárkány sorozatban és A karácsony, ami majdnem elmaradt filmben szinkronizált.

2006 június 16-án debütált a Wendy Wu: Hazatérő harcos című filmje a Disney csatornán, ami 5,7 millió nézőt vonzott. Eredetileg vígjátéknak tervezték, de a rendezőknek nehézségeik akadtak, ugyanis nem találtak megfelelő színészt, aki egyszerre tud komikus és tehetséges taekwando-s lenni. Kezdetben a főszereplőt Kenny Lu. Lydia Cook-nak hívták és Brenda egy mellékszereplőt keltett volna életre, de a későbbiek során őt választották meg a főszerepre, amikor észrevették mennyire tehetséges. A történet középpontjában Wendy áll, aki nagy népszerűségnek örvend az iskolában, de az élete egy este alatt teljesen megváltozik, amikor egy szerzetes szembesíti a lányt azzal, hogy ő egy kínai harcos, akinek küldetése van. A kritikusoktól pozitív kritikákat kapott a film. Miközben a Disneyt dicsérték a tehetséges ázsiai színészek miatt, a BellaOnline megjegyzést tette arra, hogy milyen ritka olyan hírességet látni, aki egy fekete öves harcművész.

2008 szeptember 26-án volt a Zack és Cody élete a fedélzeten című sorozat első részének premierje, melyre 5,7 millióan voltak kíváncsiak. A széria összesen három évadot élt meg, a befejező rész pedig 2011 május 6-án volt. 2008-ban a Tan-túra kalandfilmben Nancy karakterét öltötte magára.

2010–napjaink: Sorozatos és filmes szereplések
2009-ben a Különleges küldemény filmben Alice Cantwellt alakította. A The Daily Record 'szerethető vígjátéknak' írta le. 2010-ben A Social Network - A közösségi háló filmdrámában szerepelt, olyan színészek mellett, mint Justin Timberlake, Jesse Einsberg és Andrew Garfield. Christy Lee megszemélyesítője volt, aki egy Harvard Egyetemen tanuló diák. 2012-ben Joseph Mazzello-val játszott a First Kiss rövidfilmben, amit számos filmfesztiválon vetítettek le Amerikában, és megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat az Ohama Film Festivalon és a TriMedia Film Festivalon. Ugyanebben az évben még a Boogie Townban is találkozhattunk vele. 2012-ben és 2013-ban visszatérő szereplő volt a Botrány nevezetű sorozat első és második évadjában, mint Alissa. 2013-ban még az Új csaj sorozatban is feltűnt, mint Daisy.

2013 szeptember 17-én volt az Így neveld a faterod című sorozatának első részének debütálása. A szériában Veronica megformálója volt. 2014 május 7-én a FOX elkaszálta. 2016-ban a Családom, darabokban sorozatban tűnt fel vendégszereplőként. 2016 februárjában szerepet kapott a CBS Bunker Hill szériájában, amit később Pure Genius névre változtattak. Az első rész 2016 október 27-én, az utolsó pedig 2017 január 26-án volt. 2017 augusztusában bejelentették, hogy a Freeform első saját ünnepi filmjében, az Angry Angelben fog szerepelni, a bemutató pedig november 18-án volt. A filmben a főszereplő Pyke-ot alakította, aki egy fiatal angyal.

2018 márciusában elárulta, hogy csatlakozott a 19-es körzet stábjához. A sorozatban JJ-t alakította hat részen keresztül, viszont 2020-ban ismét látható volt öt epizódban. 2018 decemberében bejelentésre került, hogy a Netflix Titkos megszállottság című pszichológia thrillerében fogja a főszereplő Jennifert eljátszani, s a film premierje 2019 július 18-án volt. 2019 januárjában derült ki, hogy Kat Dennings és Shay Mitchell oldalán fog szerepelni a Hulu Dollface sorozatában Madison Maxwell szerepében. A széria november 15-én debütált. Júniusban Seth Green filmjében, a Changelandben láthattuk, mint Pen.  2019 és 2021 között az Békaland sorozatban Anne Boonchuy hangját adta. 2021-ben a Love Accidentally romantikus filmben találkozhatunk vele.

KISEBB ZENEI KARRIER

Brenda a Disney Channel Circle of Stars zene társulat egyik tagja volt. Részt vett az 'A Dream Is a Wish Your Heart Makes felvételében és a videoklipben is szerepelt, a zene a DisneyMania 4 albumon található, ami 2006 április 4-én jelent meg. 2006-ban a Wendy: Wu Hazatérő harcos filmben az 'I'm Not That Girl' számot énekelte el.

Feltűnt Anneliese van der Pol 'Over It' és Taran Killam 'More Than Me' videoklipjében. A Zack és Cody élete High School Musical témájú részében előadta a 'Bop To The Top' és 'Really Great' című számokat. A 'Really Great' volt a főcíme a London Tipton's Yay Me! online sorozatnak. Egy másik Zack és Cody élete epizódban a 'Bling Is My Favourite Thing' dalt énekelte. Ezekben a részekben szándékosan énekelt rosszul, mert karaktere, London, botfülű. Ian Scott írt és készített neki demódalokat. 2008-ban a Különleges küldemény filmben három dalt is hallhattunk tőle, a 'Life Goes By'-t, a 'You Wish'-t és a 'Love Just Is'-t.

JÓTÉKONYSÁG

2006-ban hostess volt az A World Of Change jótékonysági divatbemutatón az Optimist Youth Homes & Family Services számára. Támogatta még a 10th Annual L.A. Cancer Challenge-t. 2006-ban és 2007-ben részt vett a YMCA Healthy Kids Day eseményen Chichago-ban. 2007-ben a Pass the Plate keretein belül segített a gyerekek és családjaiknak megtudni többet az egészséges étkezésről. 2008-ban a Power of Youth carnival részese volt a St. Jude's gyermekkórház javára. Az Our Time to Vote reklámban is feltűnt Paula Abdual énekes és egyéb más híresség mellett, amelynek célja az volt, hogy az amerikai állampolgárokat szavazásra ösztönözzék a 2008-as elnökválasztás idején. 2009-ben részt vett a Diet Pepsi Easter Holiday House rendezvényen, ahol tojásokat díszített, melyek egy online aukción lettek eladva a Feeding America javát szolgálva.

Szóvivője volt a Disney környezetvédelmi kampányának, a Disney's Friends for Change-nek. A kampány több reklámjában is szerepelt a Disney csatornán. A cél az volt, hogy elmagyarázzák a gyerekeknek hogyan óvják meg a Földet. 2010-ben meglepetés híresség volt a Walt Disne Company Disney Cruise Line-on. 2011-ben ő volt az OP ruházati márka szóvivője.

MAGÁNÉLET

2008-ban ismerkedett meg Miley Cyrus testvérével, Trace Cyrus énekes-gitárossal. 2010 májusában lett megerősítve kapcsolatuk, amikor megjelentek a Nylon's Young Hollywood eseményen együtt. A pár többször hullámvölgyeken ment keresztül. Felröppent egy terhességi pletyka is, amit aztán édesanyja megcáfolt. 2011 október 14-én Trace megkérte Brenda kezét, de 2012-ben fel lett bontva az eljegyzésük. Trace egy hivatalos nyilatkozatban elárulta, hogy azért is tettek pontot kapcsolatuk végére, hogy karrierjükre tudjanak összpontosítani.

A Changeland című film forgatása alatt ismerkedett meg Macaulay Culkin színésszel és 2017 júliusában olyan pletykák röppentek föl, hogy randiznak. A hírek még inkább igaznak bizonyultak, ugyanis Brenda és Macaulay egyre többet mutatkoztak együtt nyilvánosan, decemberben pedig csókolózáson kapták őket a lesifotósok. A párosnak 2021. április 5-én megszületett gyermekük, Dakota Song Culkin.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

Megnyert
2011: Palm Springs International Film Festival ... Ensemble Cast – The Social Network
2010: Hollywood Film Festival ... Ensemble of the Year - The Social Network
2010: Phoenix Film Critics Society Awards ... Best Ensemble Acting - The Social Network
2006: Young Hollywood Awards ... Best Role Model - The Suite Life of Zack and Cody
2006: Young Hollywood Awards ... Superstar of Tomorrow ... The Suite Life of Zack and Cody
2003: Austin Fantastic Fest ... Best Supporting Actress - Like Mike
2001: Young Artist Awards ... Best Performance in a TV Movie (Comedy), Supporting Young Actress - The Ultimate Christmas Present

Jelölt
2011: Broadcast Film Critics Association Awards ... Best Acting Ensemble - The Social Network
2011: Central Ohio Film Critics Association ... Best Ensemble - The Social Network
2011: Gold Derby Awards ... Ensemble Cast - The Social Network
2011: Nickelodeon Kids' Choice Awards ... Favorite TV Sidekick
2010: San Diego Film Critics Society Awards ... Best Ensemble Performance - The Social Network
2010: Washington DC Area Film Critics Association Awards ... Best Acting Ensemble - The Social Network
2008: Kids' Choice Awards, Australia ... Favorite Television Star - The Suite Life of Zack and Cody
2003: Young Artist Awards ... Best Performance in a TV Comedy Series, Guest Starring Young Actress - The Bernie Mac Show

ÉRDEKESSÉGEK

─ A CosmoGIRL! és a Popstar! Magazin a Disney Királynőjének nevezte
─ Kedvenc zenei műfaja a rock
─ Kedvenc énekesnői Hilary Duff, Kelly Clarkson, Mariah Carey és Ashlee Simpson
─ Szereti olvasni, az egyik kedvenc könyve az Egy gésa emlékiratai
─ Tud beszélni hmong és thai nyelven beszélni
─ Példaképe Angelina Jolie és Marilyn Monroe
─ Nagy rajongója Audrey Hepburnnek
─ 2004-ben a Popstar! Magazin áprilisi számában jelent meg először címlapon
─ Rachel Zoe a stylistja
─ Egyszer kimentette egyik öccsét a vízből
─ Jó barátságot ápol Ashley Tisdale, Vanessa Hudgens és Kristin Herrera színésznőkkel
─ Két cica és egy kutya gazdája  

FILMEK

2021: Love Accidentally ... Alexa
2019: Secret Obsession / Titkos megszállottság ... Jennifer Williams
2019: Changeland ... Pen
2017: Real Life ... Lauren
2017: Angry Angel ... Pyke
2015: Take It from Us ... Caitlin
2012: Boogie Town ... Natalie
2011: The Suite Life Movie / Zack és Cody egy ikerkísérletben ... London Tipton
2011: The Little Engine That Could ... Shiny Passenger Train (hangja)
2010: The Social Network / Social Network - A közösségi háló ... Christy
2008: Special Delivery / Különleges küldemény ... Alice Cantwell
2008: College Road Trip / Tan-túra ... Nancy
2006: Wendy Wu: Homecoming Warrior / Wendy Wu: Hazatérő harcos ... Wendy Wu
2004: Stuck in the Suburs / Külvárosi tinisors ... Natasha Kwon-Schwartz
2002: Like Mike / Csodacsuka ... Reg Stevens
2002: Get a Clue / Nyomozólányok ... Jennifer
2000: The Ultimate Christmas Present / A legszebb karácsonyi ajándék ... Samantha Elizabeth Kwan
1997: Leave It to Beaver ... Susan
1996: Santa with Muscles / Muszklimikulás ... Susan

SOROZATOK

2019 - 2021: Amphibia / Békaland ... Anne Boonchuy (hangja)
2019: Dollface ... Madison Maxwell
2018: Station 19 ... JJ
2017: Superstore ... Kristen
2016 - 2017: Pure Genius ... Angie Cheng
2016: Life in Pieces / Családom, darabokban ... Bonnie
2015: Miles from Tomorrowland / Miles a jövőből ... Auntie Frida (hangja)
2013 - 2014: Dads / Így neveld a faterod ... Veronica
2014: The League / A liga ... Rosette
2013: New Girl / Új csaj ... Daisy
2012 - 2013: Scandal / Botrány ... Alissa
2012: Key and Peele ... Purple Falcon
2011: My Dog's Christmas Miracle ... Cinnamon (hangja)
2008 - 2011: The Suite Life on Deck / Zack és Cody a fedélzeten ... London Tipton
2009: Wizards on Deck with Hannah Montana ... London Tipton
2009: Hannah Montana ... London Tipton
2009: Wizards of Waverly Place / Varázslók a Waverly helyből ... London Tipton
2009: Phineas and Ferb / Phineas és Ferb ... Wendy (hangja)
2005 - 2008: The Suite Life of Zack & Cody / Zack és Cody élete ... London Tipton
2007: Yay Me! Starring London Tipton ... London Tipton
2007: The Emperor's New School / Király suli ... Dancing Queen (hangja)
2006: American Dragon: Jake Long / Amerikai sárkány ... Cheerleader Tracey (hangja)
2004 - 2005: Phil of the Future / Phil a jövőből ... Tia
2003: One to One ... Asoniti
2003: Lili & Stitch: The Series ... Mitzi Suzuki (hangja)
2003: That's So Raven ... Amber
2002: George Lopez ... Jennifer
2002: For the People ... Mia
1999 - 2002: 100 Deeds for Eddie McDowd / Kutya legyek ... Sariffa Chung
2002: The Nightmare Room ... Tessa
2002: The Bernie Mac Show ... Shannon
2001: Judging Amy / Amynek ítélve ... Vanessa Pran
2001: ER / Vészhelyzet ... Lynda An
2001: Bette ... Stacey
2002: The Brothers Garcia / A Garcia testvérek ... Jennifer
2000: 7th Heaven / Hetedik mennyország ... Cynthia
1999: Popular ... Mandy Shepherd
1999: MADtv ... Trick-or-Treater
1999: Once and Again / Még egyszer újra ... Chrissy
1996: Small Talk ... Panelist #2
1995: Fudge ... Jenny
1994 - 1995: Thunder Alley ... Kathy

RÖVIDFILMEK

2012: First Kiss ... Samantha
2011: Pixie Hollow Games / Csingiling és a nagy verseny ... Chloe (hangja)
2011: Don Cheadle Is Captain Planet ... Gi
1995: Requiem ... Young Fong  

Utolsó frissítés: 2021.06.12. 10:10 jolyne által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace