Starity

Brendon Urie

Brendon Urie Brendon Urie nemzetisége 922. 506rajongó 43vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 99%
 • szimpátia: 99%
 • Születési név
 • Brendon Boyd Urie
 • Becenév
 • Brendon, BrennyBear, Bden, Beebo
 • Születési idő
 • 1987. április 12.
 • Születési hely
 • St. George, Utah, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • énekes, zenész, dalszövegíró, multiinstrumenalista
 • Családi állapot
 • nős
 • Partner
 • Sarah Orzechowski
 • Magasság
 • 174 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Pete Wentz Patrick Stump Joe Trohman Andy Hurley Spencer Smith Dallon Weekes

Brendon Urie életrajza

Magánélete, korai élete 

1987. április 12-én a Utah állambeli St. George-ban született Brendon Boyd Urie néven. Szülei, Grace és Boyd Urie ötödik, s egyben legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot. Két éves korában a család a Nevada államban található Las Vegas-ba költözött. Édesanyja révén egynegyed polinéz származású. Mormon neveltetésben részesült, ám a templomban való nemtetszése és az ideológiában való nem hívése miatt 17 éves korára otthagyta hitét. A las vegasi Palo Verde Középiskolában tanult, egy itteni gitáróráján ismerkedett meg a későbbi Panic! basszusgitáros Brent Wilson-nal, aki felajánlotta neki, hogy csatlakozzon a bandájához, éppen gitárosra volt szükségük. 

Saját magát „görcsösnek” és „fogyatékosnak” jellemezte a középiskolában; elmondta, hogy egy diáktársa folyamatosan zaklatta. Hogy fizetni tudja a zenekar próbahelyét, a Tropical Smoothie Cafe-ban dolgozott, ahol több alkalommal is énekelt a vendégeknek. Erről így nyilatkozott: „Bármit elénekeltem, amit akkoriban hallgattam, de kéréseket is elfogadtam. Emlékszem, hogy énekeltem pár Scorpions és W.A.S.P. számot, a ’80-as évek himnuszaiért mindig jó borravalót kapni. Rengeteg mindent énekeltem. Néhány embernek tetszett, néhánynak kevésbé. Tisztelnem kellett más emberek kívánságait, de volt egy-két ember, akik megkértek, hogy énekeljek. Az mindig szórakoztató.” 

 

2005 és 2006 között Audrey Kitching volt a párja, akivel 2006 végén szakítottak. 2007-ben azt pletykálták, hogy Fabiola Garatti-val jött össze, ám ezt senki nem erősítette meg. 2013. április 27-én Los Angeles-ben vette feleségül Sarah Orzechowski-t, akit 2011 szeptemberében jegyzett el. A páros 2009-ben, Brendon egyik showja alatt találkozott, ekkor Sarah még párkapcsolatban élt. 8 hónappal később Hayley Williams újra bemutatta őket egymásnak, kapcsolatuk ekkor kezdődött. A Vices & Virtues albumon található Sarah Smiles című dalt felesége inspirálta. 

2013-ban azt nyilatkozta, hogy kísérletezett férfiakkal, „azt hiszem, ha valahova sorolnom kéne magam, akkor azt mondanám, hogy heteroszexuális vagyok”. 2018-ban pánszexuálisként jellemezte magát – „egy nővel házasodtam össze és nagyon szerelmes vagyok belé, de nem vagyok a férfiak ellen sem, az embert kedvelem. […]” 

Egy 2016-os Rolling Stone-nak adott interjújában elmondta, hogy synesthesia-ja van, ami egy neurológiai betegség. Fiatalabb korábban ADHD-val diagnosztizálták, amire gyógyszert is szed. Szeret ezzel kapcsolatban nyílt lenni a rajongóival. 

2017 februárjában elköltözött Los Angeles-ből, egy nem ismert helyre, mert a rajongói „folyamatos látogatásaitól és zaklatásától” nem érezte magát biztonságban. 

2018 végétől gyakran streamel a népszerű Twitch oldalon, 2021 februárjában már több, mint 4 millió megtekintése volt. 

 

Karrier

Panic! at the Disco 

Brendon és Brent Wilson egy középiskolai gitár órán találkoztak, ahol Wilson megkérte, hogy csatlakozzon az együtteséhez, a Panic! at the Disco-hoz, éppen szóló gitárost kerestek. A banda eredeti frontembere Ryan Ross volt, ám miután Brendon egy próba alkalmával helyettesítette őt, a lenyűgözött társai felkérték énekesnek. 

Első albumuk 2005. szeptember 27-én jelent meg A Fever You Can’t Sweat Out címmel, s a 112. helyet foglalta el a Billboard 200 listáján. Ezen az albumon található az „I Write Sins Not Tragedies”, mely az egyik legnagyobb népszerűséggel rendelkező számuk, s mely instant siker lett. Az ehhez készült videoklip megnyerte a 2006-os MTV Video Music Awards díjat. 2006-ban Brent Wilson elhagyta az együttest, helyére Jon Walker érkezett. 

2007 tavaszán elkezdtek dolgozni második stúdióalbumukon, amely 2008. március 21-én jelent meg Pretty. Odd. címmel. 2008-ban felléptek a Honda Civic turnén. 2009 tavaszán elkezdtek dolgozni a harmadik albumon. 2009 júliusában Jon Walker és Ryan Ross kilépett a bandából. Egy hónappal később turnézni mentek a Blink-182-vel, majd nem sokkal később megjelent a „New Perspective”, amelyet Brendon az Ördög bújt beléd című filmhez írt.

2011. március 22-én jelent meg a harmadik stúdióalbum, Vices & Virtues névvel. A negyedik album megjelenésére 2013. október 8-án került sor, ez a Too Weird to Live, Too Rare to Die! címet kapta – az új album a Billboard 200 listáján a második helyen debütált. Az együttes csatlakozott a Fall Out Boy Save Rock and Roll nevezetű turnéjához. 2014. július 21-én Brendon megnyerte a Legjobb Vokalista díjat az Alternative Press Music Awards-on. 

2015-ben Spencer Smith elhagyta az együttest, s ezzel Brendon maradt az egyedüli eredeti tag. Nem sokkal ezután Urie azt nyilatkozta, hogy elkezdett dolgozni az ötödik stúdióalbumon. A Death of a Bachelor 2016. január 15-én jelent meg, ez lett az együttes első Number One albuma. 2017. december 27-én Dallon Weekes is bejelentette távozását. 

A hatodik stúdióalbum megjelenésére 2018. június 22-én került sor, ez a Pray for the Wicked, mely jelenleg az együttes legsikeresebb albuma. Ezen található többek között a High Hopes és a Say Amen (Saturday Night) is. A Death of a Bachelor-höz hasonlóan ez is elérte az első helyet. 
 

Egyéb projectek 

Patrick Stump mellett hallható a The Cab „One of THOSE Nights” című dalában, mely a banda debütáló albumán található. Több Fall Out Boy dalban is vokálozott, ilyen például a „What a Catch, Donnie”, a „20 Dollar Nose Bleed” és a „7 Minutes In Heaven”. 

Hallható a Coca Cola Company dalában, az „Open Happiness”-ben, illetve szerepelt a videóklipben is, mely 2009. július 16-án jelent meg. 2013 decemberében többek között Billy Joel és Barack Obama, akkori amerikai elnök előtt énekelt. 

A vokálozás mellett több FOB klipben is feltűnik – ilyen például a „Little Less Sixteen Candles, A Little More Touch Me” vagy a „Headfirst Slide into Cooperstown on a Bad Bet”. A Gym Class Heroes egyik videójában, a „Clothes Off!!”-ban is látható. Közreműködött egy szám erejéig Rivers Cuomo-val a Weezer együttesből. 2014. március 24-én közreműködött Travie McCoy egyik dalában, a „Keep On Keeping On”-ban. 

2015-ben írt egy dalt a Spongyabob Kockanadrág musicalhez. 2017. április 11-én derült ki, hogy szerepelni fog Cindy Lauper Tony-díjas Broadway musicalében, a Kinky Boots-ban, melyben az egyik főszereplőt, Charlie Price-ot alakította 2017. május 26. és 2017. augusztus 6. között. 

2018 júniusában elindította a Highest Hopes Foundation-t, amely olyan non-profit szervezeteket segít, amelyek az emberi jogokat és a diszkriminált közösségek segítését helyezi előtérbe. Az alapítvány elindításakor 1 millió dollárt adományozott, majd a Pray for the Wicked turné alatt minden eladott amerikai jegyből 1 dollár is az alapítványhoz került.

2019. április 26-án jelent meg Taylor Swift és Brendon közös dala, a „Me!”, mely az énekesnő hetedik albumának egy száma. 

 

Hang és hatások 

4 oktávot magába foglaló (D2 – C7) tenor hangszínnel rendelkezik. Hangja kiterjedt és sokoldalú – ez legjobban a 2013-ban megjelő „This is Gospel”-ben figyelhető meg. 

Olyan emberek/zenekarok voltak rá hatással, mint Frank Sinatra, a Queen, David Bowie és Tom DeLonge. 

 

Érdekességek

× Vegetáriánus

× Van egy zongorát ábrázoló tetoválása bal karján

× Két kutya tulajdonosa, nevük Bogart és Penny Lane

× Példaképe Freddie Mercury

× 9 hangszeren tud játszani (billentyűk, tangóharmonika, zongora, orgona, cselló, basszusgitár, dob, gitár)

× Kedvenc filmjei a Die Hard és az Inglourious Basterds.

× Szabadidejében imád motorozni

× A kedvenc dala a Journey-től a Don’t Stop Believing és Peter Gabrieltől az In Your Eyes.

× Dohányzik

× Mindig két karkötőt hord, az egyik lila és az áll rajta, hogy Reading is Magic, a másik fehér, kék, piros és zöldcsíkos.

 

Az életrajzot fordította és írta: Lil98

Az érdekességek részt írta: ScreamQueen 

Az életrajz főként az angol Wikipédián és különféle cikkeken alapszik.

2013 - Good Cops - Keds rendőrtiszt (1 epizód)

2017 - Kinky Boots - Charlie Price (Broadway)

2019 - Lil Dicky: Earth - malac


Stúdióalbumok 

2005. szeptember 27. – A Fever You Can’t Sweat Out

2008. március 21. – Pretty. Odd.

2011. március 22. – Vices & Virtues

2013. október 8. – Too Weird to Live, Too Rare to Die

2016. január 15. – Death of a Bachelor

2018. június 22. – Pray for the Wicked 

 

Élő albumok 

2006. június 13. – Live Session

2008. december 2. – Live in Chicago

2011. szeptember 27. – iTunes Live

2017. december 15. – All My Friend We’re Glorious 

 

EP

2014. május 6. - Nicotine 

Utolsó frissítés: 2021.03.31. 19:07 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace