Starity

Brian May

Brian May Brian May nemzetisége 2404. 151rajongó 17vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 91%
 • Születési név
 • Brian Harold May
 • Becenév
 • Bri, Dr. May
 • Születési idő
 • 1947. július 19.
 • Születési hely
 • Hampton, Anglia
 • Foglalkozás
 • gitáros, énekes
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Anita Dobson
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Freddie Mercury Adam Lambert Roger Taylor John Deacon

Brian May életrajza

 

Gyermekkora —

Brian May 1947. július 19-én született Angliában, a middlesex-i Hamptonban. Brian egész kiskorától kezdve szerette a zenét, ezt látva szülei zongoraórára járatták, amit viszont utált, mivel elvette a szabad hétvégéit. Hatévesen az apja vett neki egy gitárt, ami nagyon tetszett neki. Az ukulelén megismert akkordokat próbálta játszani a gitáron, de eleinte nehezen tudott boldogulni a gitárral, ezért apja átalakította a hangszert. Kilenc évesen egész megszeretett zongorázni, le is vizsgázott belőle. 1958-ban, 11 évesen beíratták a hamptoni gimnáziumba, ahol egész végig kiváló eredményeket ért el, és egyre jobban érdekelni kezdte a csillagászat. A gimnáziumban tovább folytatta a gitározást, és sokat barátkozott az ugyancsak zenész iskolatársaival. Időközben egyre jobban szeretett volna már egy valódi elektromos gitárt, de a szülei nem tudták volna megfizetni, ezért az apjával közösen hozzáláttak, hogy saját maguk készítsenek egyet. Másfél év alatt sikerült megcsinálni egy igazi elektromos gitárt, amelynek egyetlen boltban vásárolt alkatrésze a Burns márkájú hangszedő volt, ezen felül csak újrahasznosított anyagokat használtak fel: egy régi kandallópárkány darabját, egy motorkerékpár szeleprugóit.

Tizenévesen 

1964 elején pár iskolatársával zenekart alapított, a nevük 1984 lett George Orwell azonos című regénye alapján. A bandával nem nagyon értek el nagy sikert, főképp feldolgozásokat játszottak és néhány kissebb rendezvényen léptek fel. Brian egyébként egész iskoláskorában jól tanult, és 1965-ben olyan jó eredménnyel végzett a középiskolában, hogy az Imperial College-ban ösztöndíjjal tanulhatott tovább. Önbizalmát elvesztve 1968 elején kilépett a zenekarból, és így a tanulásra koncentrált. A különböző vidéki kutatási lehetőségeket mégis visszautasította, nem kis részben azért, mert továbbra is szándéka volt a zenével foglalkozni, és erre a legjobb esélye Londonban volt.

Felnőttkora 

1969 környékén ismerte meg Christine Mullent, akivel később össze is költözött, és a Queen együttes korai idejében szerény körülmények között együtt élt. 1975 májusában házasodtak össze, és mivelakkoriban már jobban ment az együttesnek, egy nagyobb házba költöztek. Három gyermekük született: 1978-ban James, 1981-ben Lousia, 1987-ben pedig Emily. A házasságuk végül tönkrement, és 1988 nyarán elváltak. 1986-ban egy filmbemutatón ismerkedett meg Anita Dobson színésznővel. Először munkakapcsolat alakult ki közöttük, dalokat írt neki, és producerként segítette. Később, még May házassága alatt titkos viszonyt folytattak, amit a válása után nyilvánosságra hoztak. 1999 augusztusában egy angol bulvárújság megírta, hogy Dobson háta mögött viszonyt folytatott a személyi asszisztensével, Julie Gloverrel. A cikket egyik fél sem kommentálta, de Glover nem sokkal később felmondott. 2000 novemberében pár havi különélés után szűk körben összeházasodtak Anita-val. A The Sunday Times szerint Brian-nek 2013-ban nagyjából 95 millió font volt a vagyona.

Közeli ismerősei érzékeny lelkű, önbizalom hiányos embernek írták le. Harry Doherty újságíró, aki 2008-ban találkozott vele, elmondása szerint meglepődve tapasztalta, hogy még mindig olyan önbizalmi válságokat élt át, mint fiatalkorában. Az együttesen belüli civódások nagyon megviselték, és bár a Queen egyik legtermékenyebb szerzője volt, gyakran aggódott, hogy a többiek esetleg nem is értékelik, amit csinál. 1986 után depressziós lett, amelyet 1988-ban két esemény, a válása, és apja halála súlyosbított. 1990 környékére tudta túltenni magát a válságán.  2007-ben tovább folytatta korábban félbehagyott tanulmányait, és doktori címet szerzett asztrofizikából az Imperial College-ban. Három tudományos könyv társszerzője. 

May elkötelezett állatvédő. 2010-ben megalapította a Save Me elnevezésű állatvédő szervezetet, amellyel a rókák vadászatának és a borzok állat-egészségügyi okokból való kiirtásának engedélyezése ellen kampányol.

Smile 

1968-ban Brian egy Smile nevű zenekar gitárosaként volt jelen, ebben az évben szállt be a dobos, Roger Taylor is, a együttes viszont csak előzenekar volt, olyan előadók mellett, mint a Pink Floyd. 1969 elején Taylor és May megismerték Freddie Mercuryt, aki Tim Staffel, a Smile énekesének évfolyamtársa volt a művészeti iskolában. A zenekar újabb sikertelensége miatt feloszlott, viszont May és Taylor tartották a kapcsolatot.

A Queen-nel töltött idő 

Az énekes nélkül maradt együtteshez 1970 áprilisában csatlakozott Freddie Mercury, és az ő tanácsára Queenre változtatták a nevüket, Freddie szerint a név nagyon közvetlen és erőteljes volt. Több basszusgitáros is megfordult a zenekarban, míg végül 1971-ben John Deacon került a posztra, elvileg őt egy diszkóban ismerték meg, és ő volt a hetedik meghallgatott basszusgitáros. Nem sokkal később kis szerencsével lemezszerződést kötöttek a Trident Studiosszal.

Az együttes első kislemezét, az 1973. július 6-án megjelent „Keep Yourself Alive”-ot May írta. Az első közös lemezük, a 'Queen' 1973. július 13-án jelent meg, és a kislemezhez hasonlóan nyers, gitárvezérelt hangzása volt, amely többek közt annak is köszönhető, hogy May nem kötött semmilyen kompromisszumot a gitárhangzását illetően. Elvetette a hangmérnökök tanácsát a különböző zajszűrő szerkezetekről, és természetes hangzást rögzítettek. A kislemez és az album mégsem lett sikeres, ami nagy csalódás volt Maynek is. Az 1974. március 8-án megjelenő Queen II-t Mercury ötletére fekete és fehér oldalakra osztották, és a fehér oldalra May lírai, érzelmeket közvetítő dalai kerültek, a fekete oldalra pedig Freddie gótikus, lázadó dalai. Az albumot követő amerikai turné nagy élmény és inspiráció volt számukra, de félúton kiderült, hogy Maynek fertőző májgyulladása van, ezért azonnal haza kellett utazniuk. A szüntet kihasználva az együttes a stúdióba ment, hogy elkezdjék rögzíteni a következő lemezüket, de May újra megbetegedett, ezúttal nyombélfekéllyel. Amíg a többiek a stúdióban dolgoztak, ő a kórházban lábadozott, és attól félt, hogy hátráltatja az együttest. A többieknek azonban eszébe sem jutott helyettesíteni őt, a gitárszólókkal megvárták amíg felépül. Az 1974. november 8-án megjelenő Sheer Heart Attack végre meghozta az együttes első nagyobb sikerét, és a „Now I’m Here”, amelyet May az amerikai élményeikről írt, kislemezként a tizenegyedik helyet érte el Angliában.

Az utolsó albumjuk, ami 1991. január 17-én jelent meg az Innuendo névvel, rajta a Maytől eredő „The Show Must Go On”-nal. Mercury 1991. november 24-én AIDS betegségben elhunyt, a túlélő tagok pedig 1992. április 20-án megrendezték a Freddie Mercury emlékkoncertet, amelyen vendégelőadókkal adták elő az együttes dalait, és a kapott pénzt egy AIDS-es szervezetnek adományozták. Ezután a megmaradt Queen tagok tovább koncerteztek egy Paul Rodgers nevű énekessel, majd Adam Lamberttel, viszont John Deacon már nem tartott velük.

 Szólóalbumok —

1983-ban adta ki első szólólemezét Star Fleet Project címen, amellyel a példaképei előtt tisztelgett, majd Mercury halála után még jobban a szólókarrierjére koncentrált: az 1993-ban megjelenő Back to the Light mérsékelt sikert ért el Angliában, de az utána következő 1998-as Another World, és az azonos című film zenéjét tartalmazó 2000-es Furia kevés feltűnést keltett. Az énekes halála óta Roger Taylor dobossal karöltve több az együttes nevéhez fűződő produkcióban vett részt, több régi dalukat dolgozták fel újra más előadókkal, és a We Will Rock You musical megalkotásában is részt vettek. Ezek a produkciók jellemzően kereskedelmileg voltak sikeresek, a kritikusok általában negatívan írtak róluk, és gyakran vádolták azzal Mayt és Taylort, hogy egykori együttesük elmúlt sikeréből akarnak pénzt kovácsolni.

2017. áprilisában adta ki a legújabb kislemezét, ami a Golden Days nevet kapta. Közreműködött Kerry Ellis énekesnő.

ELÉRHETŐSÉGEK:

Holnap | Facebook Twitter | Youtube

 

SZERKESZTÉS ALATT!!!
18-11-10

 

QUEEN DISZKOGRÁFIA


Stúdióalbumok;

Queen - Megjelent: 1973. július 13.

Queen II - Megjelent: 1974. március 8.

Sheer Heart Attack - Megjelent: 1974. november 8.

A Night at the Opera - Megjelent: 1975. november 21.

A Day at the Races - Megjelent: 1976. december 10.

News of the World - Megjelent: 1977. október 28.

Jazz - Megjelent: 1978. november 14.

The Game - Megjelent: 1980. június 30

Flash Gordon - Megjelent: 1980. december 8.

Hot Space - Megjelent: 1982. május 25.

The Works - Megjelent: 1984. február 27.

A Kind of Magic - Megjelent: 1986. június 3.

The Miracle - Megjelent: 1989. május 30.

Innuendo - Megjelent: 1991. február 4.

Made in Heaven - Megjelent: 1995. november 6.


Koncertalbumok;

Live Killers - Megjelent: 1979. június 26.

Live Magic - Megjelent: 1986. december 1.

Live at Wembley ’86 - Megjelent: 1992. május 26.

Queen on Fire – Live at the Bowl - Megjelent: 2004. október 25.

Return of the Champions - Megjelent: 2005. szeptember 13.

Queen Rock Montreal - Megjelent: 2007. október 29.

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest - Megjelent: 2012. november 2.

Live at the Rainbow ’74 - Megjelent: 2014. szeptember 8.

A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 - Megjelent: 2015. november 20.


Válogatások;

Greatest Hits - Megjelent: 1981. november 2.

Greatest Hits II - Megjelent: 1991. október 28.

Classic Queen - Megjelent: 1992. március 10.

Queen Rocks - Megjelent: 1997. november 3

Greatest Hits III - Megjelent: 1999. november 8.

Stone Cold Classics - Megjelent: 2006. április 11.

Absolute Greatest - Megjelent: 2009. november 16.

Deep Cuts, Volume 1 (1973–1976) - Megjelent: 2011. március 14.
Deep Cuts, Volume 2 (1977–1982) -
Megjelent: 2011. június 27.
Deep Cuts, Volume 3 (1984–1995)
- Megjelent: 2011. szeptember 5.

Queen Forever - Megjelent: 2014. november 10.

Queen On Air The Complete BBC Radio Sessions - Megjelent: 2016. november 4.

 

Egyéb albumok;

At the Beeb - Megjelent: 1989. december 4., 1995 (Amerika)


Díszdobozban kiadott lemezek;

The Complete Works - Megjelent: 1985. december 5.

Greatest Hits I & II - Megjelent: 1994. november 7.

The Platinum Collection - Megjelent: 2000. november 13.

The Singles Collection 1 - Megjelent: 2008. december 1.
The Singles Collection 2 -
Megjelent: 2009. június 15.
The Singles Collection 3 -
Megjelent: 2010. május 31.
The Singles Collection 4
- Megjelent: 2010. október 18.


 Középlemezek;

Queen’s First EP - Megjelent: 1977. május 20.

Five Live - Megjelent: 1993. április 19.


 Videók (VHS, DVD);

Greatest Flix - Megjelent: 1981. október 19.

We Will Rock You - Megjelent: 1984. szeptember 10.

Live in Rio - Megjelent: 1985. május 13.

Live in Budapest - Megjelent: 1987. február 16.

Queen Live at Wembley - Megjelent: 1990. december 3. (Anglia), 1992. augusztus 25. (Amerika)

Greatest Flix II - Megjelent: 1991. október 28.

The Freddie Mercury Tribute Concert - Megjelent: 1992. november 23. (Anglia), 1993. április 23. (Amerika)

Greatest Flix III - Megjelent: 1999. november 8.

Greatest Video Hits 1 - Megjelent: 2002. október 14.
Greatest Video Hits 2 - Megjelent: 2003. november 3.

Queen on Fire — Live at the Bowl - Megjelent: 2004. október 25.

Queen Rock Montreal - Megjelent: 2007. október 29.

Return of the Champions - Megjelent: 2005. október 31.

Hungarian Rhapsody: Queen Live in Budapest - Megjelent: 2012. november 2.

Live at the Rainbow ’74 - Megjelent: 2014. szeptember 8

A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 - Megjelent: 2015. november 20.


Kislemezek;

1973: Keep Yourself Alive, Liar
1974: Seven Seas of Rhye, Killer Queen/Flick of the Wrist
1975: Now I’m Here, Bohemian Rhapsody
1976: You’re My Best Friend, Somebody to Love
1977: Tie Your Mother Down, Teo Torriatte (Let Us Cling Together), Long Away, We Are the Champions/We Will Rock You
1978: Spread Your Wings, It’s Late, Bicycle Race/Fat Bottomed Girls
1979: Don’t Stop Me Now, Love of My Life (LIVE), Crazy Little Thing Called Love
1980: Save Me, Play the Game, Another One Bites the Dust, Need Your Loving Tonight, Flash
1981: Under Pressure
1982: Body Language, Las Palabras de Amor, Calling All Girls, Back Chat, Staying Power
1984: Radio Ga Ga, I Want to Break Free, It’s a Hard Life, Hammer to Fall
1985: Thank God It’s Christmas - nem jelent meg albumon -, One Vision
1986: A Kind of Magic, Princes of the Universe, Friends Will Be Friends, Pain Is So Close to Pleasure, Who Wants to Live Forever
1989: I Want It All, The Miracle, Breakthru, The Invisible Man, Scandal
1991: Innuendo, I’m Going Slightly Mad, Headlong, The Show Must Go On || Bohemian Rhapsody/These Are the Days of Our Lives
1992: Bohemian Rhapsody
1995: Heaven for Everyone, Made in Heaven, A Winter’s Tale
1996: I Was Born to Love You, Too Much Love Will Kill You, Let Me Live, You Don’t Fool Me
1998: No-One but You (Only the Good Die Young)
1999: Another One Bites the Dust (with Wyclef Jean), Under Pressure (Rah mix
2000: We Will Rock You (with Five)
2003: Flash (with Vanguard)
2006: Another One Bites the Dust (with Miami Project)
 

Utolsó frissítés: 2018.12.27. 15:03 Pocok2001 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace