Starity

Bruno Mars

Bruno Mars Bruno Mars nemzetisége 57. 5183rajongó 518vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 92%
 • szimpátia: 92%
 • Születési név
 • Peter Gene Hernández
 • Becenév
 • Mars
 • Születési idő
 • 1985. október 08.
 • Születési hely
 • Honolulu, Hawaii, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszövegíró, producer
 • Családi állapot
 • nős
 • Partner
 • Jessica Caban
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Eminem Nathalie Kelley B.o.B. Travie McCoy Janelle Monáe Damian Marley Cardi B

Bruno Mars életrajza

1985–2003: KORAI ÉVEK; GYÖKEREK

Peter Gene Hernandezként született 1985. október 8-án, Honolulu városában, Hawaiion, Peter Hernandez és Bernadette San Pedro Bayot (2013†) közös gyermekeként. Szülővárosától nem messze, egy szomszédos városnegyedben nevelkedett, Waikikiben. Édesapja félig Puerto Ricó-i, félig askenázi zsidó származású (feltehetően Ukrajnából vagy Magyarországról kerültek Amerikába), eredetileg brooklyni. Édesanyja a Fülöp-szigetekről emigrált Hawaiira még gyermekkorában, felmenőit illetően filippínói és spanyol ősökkel is rendelkezett. Bruno szülei egy show keretein belül ismerkedtek meg egymással, ahol édesanyja hula táncosnőként tevékenykedett, míg édesapja ütőhangszeren játszott. A két éves Petert apja Brunonak kezdte el szólítani, mivel fia és Bruno Sammartino (profi bokszoló) közt hasonlóságot vélt felfedezni. Brunonak 4 lánytestvére van, név szerint: Presley Hernandez, Tiara Hernandez, Tahiti Hernandez, Jamie Hernandez és egy bátyja; Eric Hernandez, aki egyébként Bruno csapatában dobol.

Mivel egy zenész családban nevelkedett, nem meglepő, hogy már kiskorában sok zenei stílussal találkozott, mint például: reggae, rock, hip hop, R&B. Édesanyja nem csak táncos, hanem énekesnő is volt, édesapja pedig Little Richarddal is együtt dolgozott. Nagybátyja Elvis imitátorként kereste kenyerét és az alig három éves Petert arra buzdította, hogy ő is lépjen színpadra. Bruno így is tett, olyan előadók dalaival állt színpadra, mint pl.: Michael Jackson, The Isley Brothers, The Temptations. 4 évesen már a családi banda rendszeres tagjává vált, nevük The Love Notes volt. Bruno 7 napból ötször lépett fel a közönség előtt és ekkortájt úgy híresült el a környéken, mint Elvis fiatal imitátora. 1990-ben a MidWeek magazin róla írt cikkében „Kicsi Elvis”-ként nevezik, később pedig cameo szerepben tűnt fel a Honeymoon in Vegas című filmben 1992-ben, valamint az Aloha Bowl félidejében is fellépett.

Az az időszak, amíg Presley bőrébe bújt, nagy hatással volt rá, mint zenészre és előadóra. Később gitáron tanult meg játszani Jimi Hendrix hatására. 2010-ben elismerően nyilatkozott hawaii gyökereiről és zenész családjáról: „ Az, hogy Hawaiion nőttem fel, tett olyan emberré, mint amilyen most vagyok. Sok fellépésem volt ott apám bandájával. A családomban mindenki énekel, mindenki játszik valamilyen hangszeren.. én ezzel voltam körülvéve már a kezdetektől fogva.”

Mikor a President Theodore Roosevelt középiskola tanulója volt, egy The School Boys nevű bandával is fellépett. Miután Bruno nővére Los Angelesben lejátszotta testvére egyik demoját Mike Lynn-nek (the A&R at Dr. Dre's Aftermath Entertainment), Lynn Los Angelesbe hívta Brunot 2003 környékén, mikor Bruno épp, hogy csak elvégezte a középiskolát. Brunonak több sem kellett, 17 évesen Kaliforniába költözött, hogy valóra váltsa álmait, miszerint híres énekes váljon belőle.

Ekkor cserélte fel vezetéknevét a Marsra, amelyről korábban így nyilatkozott: „Akkoriban sok csajtól megkaptam, hogy nem vagyok ebbe a világba való, én pedig erre azt válaszoltam, hogy talán a Marsról jöttem.” Ám a névváltoztatásnak több oka is volt, hiszen a szórakoztatóipar egy újabb latin előadó szerepébe akarta beskatulyázni őt, sőt, még arról is megszerették volna győzni, hogy spanyolul énekeljen az angol helyett.

2004–2010: PRODUKCIÓS MUNKÁK 

Nem sokkal az után, hogy lakhelyét Los Angelesre váltotta, a Motown Recordshoz szerződött 2004-ben, bár ez az üzlet nem bizonyult eredményesnek. Viszont az ott töltött időnek köszönheti ismertségét Philip Lawrencevel, aki dalszövegíróként és producerként tevékenykedett szintén a kiadónál.
Miután útjai elváltak az akkori kiadójával, L.A-ben maradt, ahol Steve Lindsey és Cameron Strang oldalán zenével kapcsolatos publikációkkal foglalkozott a Westside Independentnél, 2005-ben.

 "Hawaii-on mindig is zenészként dolgoztam és sosem voltak gondjaim a bérleti díjakkal... Miután L.A-be jöttem még a telefonomat is kikapcsolták. Ez az a pillanat, mikor a valóság arcon csap. DJ-ként kezdtem. Hülyeség volt a részemről, mivel csak azért mondtam igent az állásra, mert 75$ ígértek helyben. Nem értettem a szakmához, szóval nem sokáig volt meg az állás."

Lindsey megmutatta Brunonak és Jedd Bhaskernek (akivel Bruno Mike Lynn által találkozott) a be és kijövő megírt pop zenéket és mentorálni kezdte őket, hogy segítse a fejlődésükben. Bruno több dalt is feldolgozott Bhaskerrel és testvérével, Eric Hernandezzel.

Bruno és Phil Lawrence

Mikor Lawrencenek először lett felajánlva, hogy találkozzon Brunoval, vonakodott az ötlettől, ugyanis akkoriban még egy buszjegyre sem volt elegendő pénze. Keith Harris, a The Black Eyed Peas dobosa ezt mondta neki: Bármit is költesz annak érdekében, hogy Bruno idejöjjön, megtérítem a költségeidet. Erre Lawrence így felelt: Csak adj 5 dollárt a buszjegyre.
Lawrence és Mars ezután közös munkába fogott, dalokat kezdtek írni Brunonak, viszont a kiadóktól sorra kapták az elutasításokat. Már a feladás küszöbén jártak amikor kaptak egy hívást Brandon Creedtől, aki az újraegyesült Menudo együttesnek keresett épp dalokat. Creednek megtetszett Marsék Lost nevű dala. A páros nem szeretett volna megválni a daltól, de miután 20 000 dollárt ajánlottak érte, megváltoztatták addigi álláspontjukat és mégis üzletet kötöttek. A dal eladásával lehetőségük volt folytatni közös munkájukat és eldöntötték, hogy ezentúl dalokat fognak szerezni és írni más előadóknak. Creed ezután 9 évig menedzselte Brunot.

2006-ban Lawrence bemutatta Brunot az A&R menedzserének az Atlantic Recordsnál, Aaron Bay- Schucknak. Miután hallotta gitáron játszani Brunot, azonnal le akarta szerződtetni, azonban erre 3 évet kellett várnia, mivel többen is úgy vélték, még túl korai lenne őt magukhoz venni és még fejlődnie kell Brunonak, mint művésznek.

BILLIONAIRE & AZ ELSŐ EP MEGJELENÉSE

Mielőtt még sikeres szóló előadó vált volna Brunoból, már elismert zenei producer volt, aki olyan előadóknak írt dalokat, mint Alexandra Burke, Travie McCoy, Adam Levine, Brandy, Sean Kingston, és Flo Rida. Valamint Ő is társszerzője volt a Sugababes egyik slágerének, a Get Sexynek és a Sweet 7 albumuk háttérvokáli munkálatait is ő látta el. Első rögzített munkája énekesként a Far East Movement második stúdió albumán (Animal) kapott helyet a 3D dal formájában. Szintén közreműködött a hip hop előadó Jaeson Ma debütáló Love singlején, 2009 augusztusában. Az első jelentősebb figyelmet B.o.B slágere, a Nothin’ on You dala hozta meg neki, amelyet a The Smeezingtons neve alatt komponált csapatával. Ezt követette Travie McCoy nagysikerű Billionaire dala. Mindkét dallal a slágerlisták élére törtek, az U.S. Billboard Hot100-as listáján az első helyet érték el, akárcsak az UK single listáján.

Bruno így nyilatkozott a dalokkal kapcsolatban: Úgy hiszem ezek a dalok nem végig énekelt daloknak voltak szánva. Ha az egész Nothin’ on Yout magam énekeltem volna, a dal úgy a 90-es évek R&B hangzását kapta volna.

A sikert követően Bruno végre megjelentette debütáló EP munkáját, az It's Better If You Don't Understand-et, amely 2010. május 11-én került megjelenésre. Az EP a Billboard 200-as listáján a 99. helyezésig jutott és a The Other Side dalhoz egy klipet is készítettek. A dalban CeeLo Green és B.o.B. is közreműködött. Bruno a The Smeezingtons neve alatt együtt dolgozott Greennel a Fuck You/ Forget You című nagysikerű slágerén.

2010–2012: DOO-WOPS & HOOLIGANS

Miután B.o.B. és Travie McCoy vendég énekeseként szolgált, megjelent Just the Way You Are dala, 2010. július 19-ei dátummal. Ez volt egyben a vezető single dala debütáló stúdió albumának, a Doo-Wops & Hooligansnek. Megjelenését követően nagy népszerűségnek örvendett, a Billboard Hot 100 lista élére tört Kanadában és az Egyesült Királyságban, de több listán is világszerte. A dal egy rekord megdöntését is eredményezte, mivel a leghosszabb ideig uralta a slágerlistákat a maga 20 hetével, mint debütáló dal. További két promóciós single is megjelenésre került, cím szerint a Liquor Store Blues és a Grenade. Előbbiben Bob Marley fiával, Damian Marleyvel működött közre. A Grenade később, 2010. október 5-én második single dalává vált az albumnak. A szerzeménnyel elérte a Hot 100 lista első helyét, szintén Kanadában és az Egyesült Királyságban, de más nemzetközi slágerlistákon is jól teljesített. Az album végül 2010. október 5-én debütált, rögtön a Billboard 200 harmadik helyén, 55 000 kópiás eladással. Kanadában az első helyezést zsebelte be, akárcsak Svájcban és az Egyesült Királyságban is, akárcsak szerte a világon. A Doo-Wops & Hooligans általánosságban pozitív visszajelzést kapott a zenei kritikusok körében, mára pedig 6 millió példányban kelt el. 2011 februárjában a The Lazy Songgal tért vissza, mint 3. single dalával.

A The Doo-Wops & Hooligans Turné plakátja

Negyedik single megjelenése a Talking to the Moon lett Brazíliában, ahol egy telenovella betétdalaként is szolgált, az Irrational Heart-nak. A dal elérte a Billboard Brasil Hot Pop Songs és a Hot 100 Airplay első helyezését, mindkét listát hetekig uralva. Marry You dala volt a következő single visszatérése, 2011. augusztus 22-én jelent meg. Bár a dal Amerikában nem volt singleként forgalmazva, mégis elérte a Hot 100 lista 85. helyét, 2011. január 15-én. A digitális eladásban is remekelt a maga 2,2 milliós példányával (2015-ös adat), több slágerlistákat meghódítva magának világszerte. Novemberben érkezett Bruno 6. single munkássága Ausztráliában, amely ezúttal a Count On Me volt és több régió listájára is felkerült.

Bruno később a Smeezingtonssal komponált meg egy dalt, amely aztán a The Twilight Saga: Breaking Dawn első single dalává is vált egyben, ez az It Will Rain. iTunes megjelenése 2011. szeptember 27-ére esett, a Billboard Got 100 listáján pedig a 3. helyezést zsebeltbe be általa Bruno, Új-Zélandon pedig a második helyezést. Ebben az időszakban több közreműködésben is kivette a maga részét, mint pl. a Bad Meets Evil Lighters slágerében, Lil Wayne Mirror dalában, mint ahogy Wiz Khalifa és Snoop Dogg Young, Wild & Free dalához is nevét adta 2011. októberében. A dal nem meglepő módon slágerré nőtte ki magát, jól teljesített a Billboard Hot 100 listáján, mint ahogy  húsz másik  charton is előkelő helyezést ért el.

Bruno debütáló albumának promotálásába kezdett, előzenekaraként a Maroon 5-nak és a One Republicnak (Hands All Over Tour). Később, 2010. október 18-án Travis McCoy európai turnéjának címfejeként tartott kollégájával. Az eseménysorozat novemberig tartott. Az album promotálását elősegítette az énekes első koncert turnéja, a The Doo-Wops & Hooligans Tour, amely 2010. novemberétől 2012. januáráig szórakoztatta a nagyérdeműt. A legtöbb show kisebb helyszíneken volt megtartva, mint pl. színházakban vagy báltermekben, viszont a turnékkal így is rengeteg rajongót szerzett.

A 2011-ben megrendezett Grammy Díjátadón Brunonak sikerült bezsebelnie első grammy szobrocskáját a Legjobb férfi pop vokál előadó kategóriában Just the Way You Are dalával, valamint hat további jelölést is kapott: Legjobb rap dal, Legjobb rap/ének közreműködés, Az év felvétele a Nothin' on You daláért, Az év dala (Fuck You), Az év producere, Non-classical, mint a The Smeezingtons.

A következő évben is megrendezett Grammy Díjátadón Mars elvesztette mind a hat jelölésének megnyerését, beleértve: Az év albuma, Legjobb pop vokál album (Doo-Wops & Hooligans), Az év felvétele, Legjobb pop szóló fellépés (Grenade), Az év producere, Non-Classical, mint a The Smeezingtons-t. Ebben az időben megnyerte az American Music Award díjat Kedvenc Pop/Rock Férfi Művész kategóriában, a Nemzetközi Férfi Szóló Művész díjat, a Brit Awards és az Echo Award Legjobb Nemzetközi Férfijának járó díjat is.

2012–2014: UNORTHODOX JUKEBOX

2012. március 22-én azt is tudni lehett, hogy Mars üzletet kötött a BMG Chrysalis US kereskedelmi céggel.  2012. szeptemberében interjút adott a Billboardnak, ahol elmondta, hogy közelgő albuma több stílust fog magába foglalni. "Azt a szabadságot és luxust akarom, hogy mikor belépek a stúdióba azt mondhassam: Ma egy hip-hop, R&B, soul vagy rock felvételt szeretnék felvenni."

Azt is elárulta, hogy a korong az Unorthodox Jukebox címet kapta és 10 dal kapott rajta helyet. Az első single róla a Locked out of Heaven, ami október elsején került megjelenésre. A vezető single első helyezést ért el a Billboard Hot 100 listáján Kanadában, míg az Egyesült Királyságban a második helyet tudta elfoglalni a slágerlistákon. Összesen 15 országban került be a top 10-be.

Az albumot legfőképp a The Smeezingtons komponálta, 2012. december 11-én látott ténylegesen napvilágot. Azonnal a Billboard 200 második helyén landolt, 192 000 eladási számmal. Megjelenését követően ugyanezen listán az első helyezést is sikerült elérnie Brunonak és csapatának 3 hónappal azután, hogy megjelenésre került. Kanadában szintén első lett, Svédországban és az Egyesült Királyságban a legkelendőbb albummá vált a szólisták közül és azóta több, mint 6 millió példányban kelt el világszerte.

A második single dallá a When I Was Your Man vált 2013. január 15-én. A single Brunohoz méltóan színtén nagy sikert aratott, a Billboard Hot 100 első helyére került, ezzel csaknem megelőzve Elvis Presley rekordját, akinek 5 single dala szerepelt a Billboard Hot 100 listáján, mint első helyezett. Brunohoz képest Elvis rövidebb idő alatt érte mindezt el. A dal az Egyesült Királyságban 2. lett a slágerlistákon, a top 10-be több országban is bekerült.

A következő single Treasure című dalának formájában jelent meg. Az Egyesült Államokban a 4. helyen startolt, ámbár kevésbé lett sikeres az előző kettőhöz viszonyítva. 2013. május 24-én Major Lazer megjelentette Bubble Butt remixét, mint negyedik single dalát a Free the Universe albumról, amelyben Tyga, 2 Chainz, Mystic és Mars is közreműködött. Később Gorilla és Young Girls dala a negyedik, illetve ötödik single dalává vált a korongnak és a Hot 100 top 35-be sikerült bekerülniük.

THE MOONSHINE JUNGLE TURNÉ ÉS SUPER BOWL XLVIII

Mars eközben útnak indult The Moonshine Jungle Turnéjával, 2013. júniusától egészen 2014. októberéig adott koncerteket. A turné elérte a 156,4 milliós bevételt. 2013. szeptember 8-án kiderült, hogy Bruno lesz az egyik fellépője a Super Bowl XLVIII félidejének, amelynek időpontja 2014. február másodikára volt hírdetve. 

A Red Hot Chili Peppers volt a speciális vendége a shownak. A félidő annyira sikeresnek bizonyult, hogy ez vált a legnézettebb félidővé mindközül, csaknem 115.3 millió nézőt vonzott a képernyők elé. A show félideje nézettebb volt, mint maga a játék. A félidőben Bruno nem csak táncolt és énekelt, de még dobtudását is megvillogtatta a nagyközönség előtt. Bár a rekordot a következő évben Katy Perrynek sikerült megdöntenie.

Bruno később a 2015-ös Rock in Rio fesztiválon szórakoztatta a nagyérdeműt május 16-án

A 2014-ben megrendezett Grammy Díjátadón Marsnak sikerült bezsebelnie még egy szobrocskát a Legjobb Pop Vokál Album kategóriában. Jelölve volt az Év Felvétele és az Év Dala kategóriában Locked Out of Heaven dalával, míg When I Was Your Man dala jelölve lett a Legjobb Pop Szóló Előadás kategóriában is. Még ebben az évben az album megnyerte az Év Nemzetközi Albumának járó Juno Díjat. A zenei karrierjétől eltekintve Mars elvállalta Roberto szerepét a Rio 2 animációs fimjében. Az alkotás 2014. március 20-én került a mozikba, valamint a hozzá készült betétdalban is közreműködött (c. Welcome Back).

AZ UPTOWN FUNK MEGJELENÉSE

2014. októberében Mark Ronson megerősítette, hogy egy új dallal készül visszatérésére az év november 10-én. A dal az Uptown Funk címen lesz elérhető és Bruno Mars is részt vett az újdonság elkészítésében. A közreműködés a vártnál is nagyobb népszerűségnek örvendett, több országban is a slágerlisták élére tört, mint pl. az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban is. A hozzátartozó klip az egyik legnézettebb videóvá vált a YouTube-on, ma már több, mint 3 milliárd megtekintést tudhat magáénak.

2013. decemberében Bruno lett megnevezve az Év Művészének a Billboard által, ugyanakkor a 2013-as év 12. legfizetettebb énekesévé is vált a maga 18,839,681 dolláros vagyonával. A következő évben a első helyezettévé vált a 30 Under 30 Forbes listájának, a The World's Most Powerful Celebrities lista pedig a 13. helyezést hozta meg neki a maga 60 milliójával.

2015–2018: 24K MAGIC

Miután befejezte világkörüli turnéját, elkezdett harmadik albumán dolgozni, amely később a 24K Magic címet kapta. Facebook oldalára sejtelmesen csak annyit írt: " Most már itt az idő a 3. fejezethez ". Mars sokáig nem tett közzé hivatalos dátumot, hogy mikor kerül majd megjelenésre az új korong. Ezt később azzal magyarázta, hogy nem szerette volna elkapkodni a befejezését és arra törekedett, hogy ez az alkotás jobb legyen az előző két albumánál is. 2015. márciusában a zenész további információkat osztott meg készülő anyagáról. A Shanghai magazinnak arról beszélt, hogy Mark Ronson és Jeff Bhasker producerként vesznek részt a munkálatokban, szeretné fejleszteni magát, mint dalszövegíró, showman, a klipek terén is változást tervez. Nem sokára a The Smeezingtonssal együtt megalkották az All I Ask dalt, ami Adele albumán kapott helyet. Ez a szerzemény egy újabb grammy szobrot hozott az énekesnek.


BOTRÁNY

2010. szeptember 19-én Brunot letartoztatták Los Angelesben kokain birtoklásáért. Miközben a rendőrségre tartottak vele, beismerte, hogy ostobaságot csinált és azt is, hogy azelőtt nem élt tudatmódosító szerekkel. Bruno bűnösnek tartotta magát az ügyben. Abban állapodtak meg vele, hogy amennyiben az év végéig távol tartja magát a bajtól, neve törölve lesz a bűnözői nyilvántartásból. Bruno később 2000$, 200 óra közmunka elvégzésének fejében szabadlábon távozhatott, valamint egy drogellenes kurzuson is részt kellett vennie.

2013-ban a GQ magazinnak így nyilatozott az ügyről: "Fiatal voltam, haver! A kib.... Vegasban voltam! Nem gondolkodtam..."  Majd így folytatta: " A slágerlisták élére törtem és hülye dolgokat csináltam." Ezután pedig bevallotta, hogy nem egészen volt őszinte azzal kapcsolatban, hogy korábban nem nyúlt kokainhoz. " Nem tudom honnan jött. Nagyon mámoros állapotban voltam, részeg voltam. Sikerült bepiszkítanom a hírnevem ezzel az üggyel, minden nap próbálom elfeledni és tovább tolni magam rajta."

FOLYAMATBAN

by exoverdose

Videoklipek

2010 - The Other Side (featuring Cee Lo Green and B.o.B)
2010 - Just the Way You Are
2010 - Grenade
2011 - Liquor Store Blues (featuring Damian Marley)
2011 - The Lazy Song
2011 - It Will Rain
2012 - Locked Out of Heaven
2013 - When I Was Your Man
2013 - Treasure
2013 - Gorilla
2014 - Uptown Funk
2016 - 24K Magic 

Doo-Wops & Hooligans

1. "Grenade"
2. "Just the Way You Are"
3. "Our First Time"
4. "Runaway Baby"
5. "The Lazy Song"
6. "Marry You"
7. "Talking to the Moon"
8. "Liquor Store Blues" (featuring Damian Marley)
9. "Count On Me"
10. "The Other Side" (featuring Cee Lo Green and B.o.B)

Unorthodox Jukebox

1. "Young Girls"

2. "Locked Out of Heaven"

3. "Gorilla"

4. "Treasure"

5. "Moonshine"

6. "When I Was Your Man"

7. "Natalie"

8. "Show Me"

9. "Money Make Her Smile"

10. "If I Knew"

24K Magic

1. "24K Magic"

2. "Chunky"

3. "Perm"

4. "That's What I Like"

5. "Versace on the Floor"

6. "Straight Up & Down"

7. "Calling All My Lovelies"

8. "Finesse"

9. "Too Good to Say Goodbye"   

Utolsó frissítés: 2019.09.17. 20:08 Posty által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace