Starity

Bryan Singer

Bryan Singer Bryan Singer nemzetisége 16285. 8rajongó 0vélemény
 • Születési név
 • Bryan Jay Singer
 • Születési idő
 • 1965. szeptember 17.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • filmrendező, producer, forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • nőtlen, 1 gyermek
 • Partner
 • Michelle Clunie
 • Magasság
 • 176 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Brad Renfro David Schwimmer Ian McKellen Jesse Spencer Omar Epps Hugh Laurie Jennifer Morrison Kal Penn Michael Fassbender Jennifer Lawrence Peter Jacobson Bruce Davison

Bryan Singer életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

ÉLETE:

Bryan Singer, születési nevén Bryan Jay Singer, 1968. szeptember 17.-én született New Yorkban. Születése után, szülei magára hagyták. Grace Sinden, környezetvédelmi aktivista és Norbert Dave Singer, vállalati vezető fogadták örökbe őt. Zsidó családban nevelkedett New Jersey egyik külvárosában, West Windsor Townshipben.

Tanulmányait a West Windsor-Plainsboro középiskolában kezdte, majd 1984-ben megszerezte diplomáját. Felsőfokú tanulmányait egy New Yorki képzőművészeti iskolában kezdte, ahol filmgyártást tanulta két éven keresztül, ezt kővetően pedig a Los Angelesi USC Filmművészeti egyetemen tanult tovább.

KARRIER:

RENDEZŐ:

Első munkáját 1988-ban kapta, amikor John Ottman oldalán vezérelte le a Lion’s Den című rövidfilm munkálatait, aminek főszereplője Ethan Hawke volt. Ethan csakis Bryannel való barátsága miatt tette tiszteletét a filmben, akkoriban a színész Kevin Spacey és Jack Lemon oldalán forgatta a Dad című vígjáték-drámát. Később 1992-ben a Public Access című film rendezőszékében foglalta el helyét, aminek nem mellesleg ő is írta a forgatókönyvét Christopher McQuarrie és Michael Feit Dougan segítségével. A filmet 18 nap alatt forgatták le, és 1993-ban meg is volt a premierje a Sundance Filmfesztiválon, ahol egyike volt azoknak a filmeknek, akik esélyesek voltak a Grand Jury Prize díjra, amit végül meg is nyert. A dráma a kritikusok körében is nagy sikert aratott, a Variety szerint a film profi technikával rendelkezik, annak ellenére, hogy forgatási ideje alacsony számokból áll, és a büdzséjével sem szálltak az egekben.

Következő filmjének munkálatait 1994-ben kezdte meg, és a film több sikeres színészt is felsorakoztat. Az 1995-ben megjelenő The Usual Suspects című filmet 35 napig forgatták, és a büdzséje 5.5 millió dollárból állt. A német-amerikai neo-noir filmet elsőként a minden évben megrendezésre kerülendő Sundance Filmfesztiválon mutatták be, 1995 januárjában, majd 1995 nyarán megvolt a hivatalos bemutatója is az Egyesült Államokban. A film majd 6 millióból készült, megjelenésekor ennek többszörösét hozta a készítőknek. A film majd 23 és fél millió dollárt produkált az Egyesült Államokban. A produkció eredetileg olyan neveket tartalmazott volna, mint Christopher Walken, Tommy Lee Jones, Jeff Bridges, Charlie Sheen, James Spader, Al Pacino és Johnny Cash, ám az alacsony fizetés miatt, mind kiszálltak a készülőben levő projektből. A felsorolt színészek ugyancsak kisebb szerepet kaptak volna a filmben, egyikük sem vállalta a szereplést. A filmet Los Angelesben, San Pedroban és New Yorkban forgatták. A kész művet a kritikusok jól fogadták. Bár egyes lapok alulértékelték a filmet, köztük a Chicagói Sun-Times, amely csak másfél csillaggal illette a filmet, magyarázván, hogy érdektelen és összezavaró, ennek ellenére, más lapok, többek közt az USA Today, a The Washington Post és a The New York Times is jó véleménnyel voltak a filmről, az utóbbi lap kritikusa, pedig külön dicsérte meg Bryant, amiért ilyen összhangban levő és remek szereplőgárdát hozott össze.

1997-ben fogtak neki az Apt Pupil című film munkálataihoz. A Stephen King regénye alapján, a forgatókönyv Brandon Boyce kezei közül került ki, aki jó barátságot ápolt a rendezővel. Stephen King regényíró támogatásával, Bryan Singer Altadenaba utazott Ian McKellennel és Brad Renfroval, ahol neki is láttak a jelenetek forgatásához. A film és a regény közötti különbség annyival tér el, hogy míg Stephen művében a főkarakter, Todd Bowden életét középiskola kezdetétől egészen az érettségig követhetjük nyomon, addig a filmben a főszereplő utolsó középiskolás éveit mutatják be, megváltoztatva a végét. Nemcsak a sztori lett rövidebb, és nem csak a végén változtattak, ugyanis a Bryan Singer nevét jegyző film kevesebb erőszakot is tartalmazz. A film az Egyesült Államokban és a Kanadában is 1998 októberében került bemutatásra, és csak 8.9 millió dollár bevételt hozott a készítőknek, a film pedig 14 millióból készült. Ennek a tragikus pénzbevétel csökkenésnek, az is lehet az oka, hogy Singert megvádolták kiskorú megrontásával, valamint szexuális bántalmazással. A vádak nem állták meg a helyüket, így az ügyet lezárták.

Az X-Men című film már hosszú utat megtett, amire végre sikerült vászonra kerülnie. Az ötlet, hogy filmbe bemutatják a mutánsokat még 1989-ben indult, akkor még James Cameron és a Carolco Pictures kezében voltak a film jógai. Tehát sem a stúdió sem pedig Cameron nem mutatott túlzott érdeklődést a film iránt, így később a jogokat a 20th Century Fox vette át, amely igen sok ideig húzta, csavarta és rakosgatta a film papírjait, míg nem 1999-ben a Marvel Entertainment Grouppal összefogva felkérték Bryan Singert, hogy rendezze ő a filmet, aki boldogan írta alá a szerződést. A film munkálatai 1999 szeptemberében kezdődtek meg, és egészen 2000. március elejéig tartottak. Eredetileg a filmet 2000 decemberében szerették volna bemutatni, ám később a dátumot áttették júniusra, majd végül júliusban került vászonra a kész mű. A film zenéjét, eredetileg John Williamsre bízták, aki némi félreértés miatt visszalépet, ezt követően John Ottmant környékezték meg, de végül ő sem vállalta, így végül Michael Kamen lett a betétdal felelős. A film büdzséje 75 millióból áll, bevétele pedig többszörösét hozta a gyártoknak, ugyanis majd 300 millió dollárt produkált.

A film első részének sikerein felbuzdulva, bejelentették, hogy készülőben van a mutánsok második része. A film munkálatai 2002 márciusában vették kezdetüket, de valójában és hivatalosan is az eredeti munkálatokat júniusban kezdték meg, és novemberben fejezték be. A Bryan Singer által rendezett, és ismét a mutánsok életét bemutatva a film 110 millióból készült, és a megjelenését követően az első héten majd 84 millió dollárt kaszált, világszerte pedig majd 408 millió dollárt szedett össze. Halle Berry aki Ororo Munroe megformálója volt visszautasította a Gigli című film főszerepét, hogy szerepelhessen a második részben, helyét a Gigli-ben pedig Jennifer Lopez vette át. A film 64 jelenetből és 38 helyszínből áll. Jean Grey feláldozása a többiek életéért titkos jelent volt, amiről a karakter megformálója, Famke Janssen is, csak a forgatások közepette tudta meg, mi is lesz karakterével, a film végén. A harmadik X-Men film ami 2006-ban jelent meg, nem Bryan kezei közül került ki, a rendező a Szupermen visszatér című filmért hagyta cserben a mutánsokat, helyét pedig Brett Ratner vette át.

Visszautasítva az X-Men harmadik részének rendezését, Bryan átette székhelyét a Warner Bros. Pictures, ahol a 2006-ban megjelent Szupermen visszatér című film rendezőjeként dolgozott. A film munkálatait 2005 januárjában kezdték meg Ausztráliában, a Fox stúdióban. A film címe a munkálatok alatt Red Sun volt, amit később átneveztek Superman Returns-re. A film büdzséje meghaladta a 200 millió dollárt, és 500 millió bevételre tett szert világszerte. A film főszereplői Brendon Routh és Kate Bosworth voltak, melléjük pedig Kevin Spacey csatlakozott, mint Lex Luthor, és James Marsden, aki idejét hasznosan beosztva mindkét filmben a Szupermen visszatér-ben és az X-Men harmadik részében is szerepelt. A kritikusok is meg voltak elégedve az eredménnyel amit Bryan nyújtott nekik. 2006 februárjában, pár hónappal a film megjelenése előtt, a Warner Bros. bejelentette, hogy készülőben van egy újabb film, ami várhatóan 2009 közepén került majd vászonra. A problémák csak akkor kezdődtek az ígért filmmel kapcsolatban, amikor Bryan visszautasította az újabb film rendezését, helyette pedig elvállalva a Logan's Run remakejét, és a The Mayor of Castro Street című könyv adaptációját. Evvel a döntése rendesen összezavarta a Warner Bros vezetőségét, ugyanis a stúdió már aláíratta szerződését az első film szereplőivel.

2007-ben Bryan Berlinbe, Németországba utazott, hogy neki lássanak a Valkűr című film munkálataihoz. A költségvetés 80 millióból állt, aminek két negyedét Németországnak fizették. A film a második világháborúban játszódik, Tom Cruiseszal, Kenneth Branagh és Bill Nighy főszereplésével. A film világszerte 200 milliót kaszált, valamint Amerikában és Kanadában 117 millió bevételt hozott. A filmmel a kritikusok elégedettek voltak, csakis a német kritikák voltak megosztó véleménnyel róla, egyesek szerint Tom Cruise nem hozta a formáját, és így nem tudnak úgy ránézni, mint egy háborús hősre.

2011-ben felkérték, hogy legyen ő a Jack the Giant Slayer című film rendezője, amit késségesen el is fogadott. Miután szerződését aláírta, a jelenetek rögzítését megkezdték Nagy-Britanniában. Többek közt Somersetben, Wells-ben, és még pár, mai napig titkos helyszínen vezényelték le a jeleneteket. A film 2013-ra lett kész, és a Nicholas Hoult, Eleanor Tomlinson és Ewan McGregor főszereplésével készült filmet, Hollywoodban mutatták be február 26.-án. A film bevétele majd 66 millió dollár volt az Egyesült Államokban, világszerte pedig majd 198 milliót kaszált. Veyges véleményt kapott a kritikusoktól. Néhány kritika pedig igén-csak rosszindulatúnak hangzott, például Kenneth Turan, a Los Angeles Times egyik kritikusa így vélekedett róla – „Bryan Singer hisz a régi tündérmesékben, hogy pénzzel mindent meglehet venni – csak egy jó forgatókönyvet nem”. A filmet több díra is jelölték, ám csak a zenei technika miatt nyerte el egyetlen egyet.

2013 áprilisában kezdték el az X-Men: Az eljövendő múlt napjai című film munkálatait. Immáron ismét Bryan lett a film rendezője. A Calgary Herald szerint ez a 20th Century Fox stúdió második legdrágább filmje az Avatar után, ugyanis költségvetése majd az egekbe szállt. A filmbe összesen 200 millió dollárt fektetek. De azért sem a stúdió sem pedig a stáb többi tagja nem panaszkodhat, ugyanis világszerte 745.5 millió dollár bevételre tett szert, evvel ez lett az egyik legsikeresebb és legtöbb bevételre szert tett X-Men film. A premier előtt, Bryan ismét egy pereskedés közepébe csöppent, és ismét szexuális zaklatással vádolták meg, többek szerint a feltörekvő modell/színész, csak a figyelem középpontjába szeretett volna kerülni, és ezért titkolózott több éven keresztül, a legjobb pillanatra várva.

2014-ben vágtak bele a Broadway 4D című musicalben, amiben Christina Aguilera, Hugh Jacksma, és a Glee – Sztárok leszünk című sorozat szereplője Matthew Morrison is részt vett volna, ám sajnos azóta leállították a produkciót, sorsa pedig még bizonytalan. 2013 decemberében Singer elmondta, hogy készül az X-Men következő része, mely X-Men: Apokalipszis néven lát majd napvilágot 2016-ban, és amelynek rendezői székét ismét ő foglalja el. Azt is megosztotta, hogy a következő rész inkább a mutánsok eredetével fog foglalkozni, és így a First Class folytatásaként jelenik majd meg. Az is napvilágra került, hogy az eredeti szereplőgárdából visszatér majd valaki, és az is kiderült, hogy Cyclops, Jean Grey, és Ororo Munroe fiatal énjei is szerepelni fognak benne.

PRODUCER:

Bryan nemcsak rendezőként ismert, hanem producerként is tevékenykedik. Majdnem minden eddigi rendezett filmjénél producerként is kivette a részét a munkából, kivéve az X-Men első két részét. További munkálatok amikben producerként dolgozott a Color Me Olsen 18 perces rövidfilm, ami 2007-ben jelent meg, a Trick 'r Treat című horrorfilm, amit barátja Michael Dougherty rendezett, az X-Men: The First Class, valamint a 2013-as brit dráma a Uwantme2killhim?, ami Andrew Douglas kezei közül került ki.

Mindezek mellett televíziós sorozatoknál is tevékenykedett, mint producer, példaként említhető a Doktor House, a Football Wives, a Dirty Sexy Money, és a Mockingbird Lane, ami nem sorozatként, hanem különleges kiadású televíziós filmként került bemutatásra. Az ő nevét jegyzi a jövőre bemutatásra kerülendő Battle Creek című sorozat Pilot része, amiben Josh Duhamel alakítja a főszereplőt.

SZÍNÉSZ:

Filmjében, az 1988-ban rendezett a Lion's Denben feltűnt egy kisebb szerep kedvéért, valamint az X-Men második részében is láthattuk egy másodperc töredékében, ezen kívül a Doktor Houseban tűnt fel. 2002-ben a Star Trek: Nemesis-ben Kellyként találkozhattunk vele.

MAGÁNÉLETE:

Bryan nyiltan valja biszexualitását, és a múltban volt már kapcsolata nővel és férfival is egyaránt. 2014 októberében jelentette be, miszerint első közös gyermeküket várják a színésznő Michelle Clunie-val. A pár kisfia 2015. január 5.-én látta meg a napvilágot, Dashiell Julius William Clunie-Singer néven.

ÉRDEKESSÉGEK:

- Gyerekkori barátja Ethan Hawke
- Jó barátságot ápol John Ottmannal, akivel már több filmjén is dolgozott együtt
- Gyakran dolgozott már együtt Ian McKellennel
- Marc Singer, Gregory Singer, Lori Singer és Claude Singer unokatestvére, akik szintén a filmszakmában dolgoznak
- Az egyik kedvenc filmje A cápa
- Nagy rajongója az eredeti Star Trek sorozatnak
- Legjobb barátja Gary Goddard
- Egyébb projektek miatt nem vállalta az X-Men kezdetek: Farkas című film rendezését
- Ő harmadik legjobb rendező, aki képregényekből filmet csinált. Az első helyen Sam Raimi áll a Spider-Man filmekkel, a másodikon pedig Christopher Nolan a Batman trilógiával
- Ő lett volna az Egy veszedelmes elme vallomásai cím film rendezője, de nézeteltérés miatt visszalépet, és az X-Men második részét vállalta. A rendezői széket George Clooney foglalta el
- Esélyes volt a Fogságban című film rendező székéért, majd végül Denis Villeneuve lett a megtiszteltetés
- Azért nem vállalta az X-Men harmadik részét, mert úgy gondolta, hogy a képregények unintelligensek. Véleménye akkor változott, amikor elolvasott pár képregényt, és megnézte az animációs sorozatot

RENDEZŐ:

2016 - X-Men: Apokalipszis
2015 - Broadway 4D
2015 - Battle Creek (1 epizód)
2014 - X-Men: Az eljövendő múlt napjai
2013 - Az óriásölő
2012 - Mockingbird Lane
2008 - Valkűr
2007 - Football Wives
2006 - Superman visszatér
2004 - Doktor House (House M.D., 2 epizód)
2003 - X-Men 2.
2000 - X-Men - A kívülállók
1998 - Az eminens
1995 - Közönséges bűnözők
1993 - Public Access
1988 - Lion's Den (rövidfilm)

PRODUCER:

2016 - X-Men: Apokalipszis
2015 - Broadway 4D
2015 - Men with No Fear
2014 - X-Men: Az eljövendő múlt napjai
2013 - Az óriásölő
2012 - Mockingbird Lane
2012 - H+: The Digital Series (web-sorozat)
2007 – 2009 – Édes, drága titkaink (Dirty Sexy Money, 23 epizód)
2008 - Valkyrie: The Plot to Kill Hitler (dokumentumfilm)
2008 - Valkűr
2007 - Football Wives
2006 - Superman visszatér
2006 - The Science of Superman (dokumentumfilm)
2005 - The Triangle (mini-sorozat)
2004 - Doktor House (House M.D., 2 epizód)
1998 - Az eminens
1995 - Közönséges bűnözők
1993 - Public Access
1988 - Lion's Den (rövidfilm)

SZÍNÉSZ:

2004 - Doktor House (House M.D., 1 epizód)
2003 - X-Men 2. - Prison Security Officer
2002 - Star trek: Nemezis - Kelly

Utolsó frissítés: 2016.05.31. 16:04 Claire12 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace