Starity

Catherine Zeta-Jones

Catherine Zeta-Jones Catherine Zeta-Jones nemzetisége 616. 984rajongó 36vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 93%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Catherine Jones
 • Születési idő
 • 1969. szeptember 25.
 • Születési hely
 • Swansea, West Glamorgan, Wales, UK
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • férjezett, 2 gyermek
 • Partner
 • Michael Douglas
 • Magasság
 • 171 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Catherine Zeta-Jones életrajza

Catherine Jones a wales-i Mumblesban született 1969. szeptember 25-én. Mumbles kis halászfalu, ahol mindenki keményen dolgozott, és a kislány már korán megtanulta értékelni a nehéz munkát. Apja a helyi cukorgyár igazgatója volt, ám hamar kiderült, hogy sem a halászat, sem a cukorgyártás sem az, ami Catherine-t érdekelné, inkább a színjátszás foglalkoztatta. Már négyéves korában előfordult, hogy öccse, Lyndon és bátyja, David meg a többi családtag előtt produkálta magát, a színpadot a konyhaasztal jelentette. A kislány ötödik születésnapja előtt vírusfertőzést kapott, és a swansea-i Morriston kórházban gégemetszést kellett végrehajtani rajta, hogy lélegezni tudjon. A sebészorvos megmentette az életét, és Catherine a mai napig nem távolíttatta el a vékony heget a nyakáról, mivel az mindig az élet múlandóságára emlékezteti… A kislány szerencsére hamar felépült, és a katolikus gyülekezetben kezdett énekelni, majd táncolni tanult, és már tizenegy éves korában fellépett a helyi színházban az Annie című musicalban. A Jones azonban meglehetősen gyakori név, ezért a színészpalánta kölcsönvette nagyanyja vezetéknevét. A Zeta név ükapja vitorláshajójától ered, a XIX. században Swansea rézexportáló flottájának ez a hajó volt a büszkesége. A szülők olyan büszkék voltak tehetséges lányukra - aki minden alkalmat megragadott, hogy táncolhasson -, hogy még azt is megengedték neki, hogy eljárjon a Swansea-ban található éjszakai klubokba. Bár csak tizenhárom éves volt, idősebbnek látszott, így nemigen tűnt fel, hogy egy kislány ropja a parketten. Egy évvel később Mickey Dolenz a The Pyjama Game szereplőválogatására hívta meg, és annyira lenyűgözte Catherine alakítása, hogy meghívta a darab turnéjára. Ekkorra már nyilvánvaló volt, hogy Zeta-Jones a showbusiness világában fog karriert csinálni. Tizenöt éves volt, amikor a Dumbarton School igazgatója engedélyezte, hogy évösszevonással hamarabb érettségizzen. A lány hamarosan Londonba költözött, és nemsokára a híres West End színpadán léphetett fel. A 42nd Street című musicalban a második szereposztásban kapta a főszerepet, ám éppen azon a napon, amikor a darab producere is megjelent a nézőtéren, a főszereplő megbetegedett, így Catherine lépett a helyére, s abban az évadban ez végig így is maradt. A szezon végén Catherine Franciaországba utazott, ahol megkapta első filmszerepét Philippe de Broca Scheherazade című filmjében.

Miután visszatért a szigetországba, már várta egy tévés ajánlat: az 1991-es The Darling Buds of May című szériában megkapta Mariette Larkin szerepét. A sorozat hatalmas siker volt Nagy-Britanniában, és Catherine közkedvelt tévésztár lett, felbukkant a képes újságok címlapjain és a bulvárlapok újságírói minden lépését figyelték. A fiatal színésznő nehezen viselte a rá nehezedő népszerűség nyomását, s ez volt az oka annak is, hogy szakított vőlegényével, a skót tévészemélyiséggel, John Leslie-vel. De a munkamániás Zeta-Jones nem sokáig búslakodott, hiszen újabb feladat várta: Eric Idle Lökött örökösök című filmjében Rick Moranis és Barbara Hershey mellett szerepelt, ezt követte a Christopher Columbus: The Discovery, majd felbukkant néhány amerikai tévéfilmben is, először Az ifjú Indiana Jonesben. Angliába visszatérve Catherine megkapta az Out of the Blue című BBC-dráma főszerepét, a forgatás során rövid románcba bonyolódott a rendezővel, de nem maradt rá ideje, mivel lemezfelvétellel volt elfoglalva: többek között Jeff Wayne Spartacus című musicaljében aratott sikert Palene, a trák jósnő szerepében. Aztán megint filmezett, A hullámok rabjában egy másik jövendő hollywoodi sztár, Ewan McGregor is szerepelt mellette. Még ebben az évben egy amerikai tévéfilmben, a Catherine the Greatben aratott sikert, majd úgy döntött, egy időre visszaköltözik a szüleihez, mert elege lett a paparazzikból. Bár Zeta-Jones imádja wales-i szülőföldjét, ahonnan alig két óra alatt Londonba lehet érni, mégis jobbnak látta, ha az Egyesült Államokba költözik annak reményében, hogy ott kevésbé ismert, tehát megszabadulhat a tolakodó firkászoktól. 1996-ban megkapta a Titanic amerikai minisorozat női főszerepét, Isabelle Paradine-t.

Az egyik néző Steven Spielberg volt, s a híres rendezőt annyira lenyűgözte az angol színésznő szépsége és tehetsége, hogy rögtön felhívta a Zorro álarca rendezőjét, Martin Campbellt. A produkció előmunkálataival foglalkozó Campbell megkapta az utasítást: szerződtesse Catherine Zeta-Jonest, vagy számolhat a következményekkel! A Zorro álarca egyaránt nagy sikert aratott a nézők és a kritikusok körében. Zeta-Jones Elena de la Vegát alakította, a korosodó Zorro lányát, akit a szintén wales-i Anthony Hopkins személyesített meg. Hopkins korábban már rendezte Catherine-t Dylan Thomas Under Milk Wood című művének színpadi változatában. A színésznő megtanult vívni és ostort kezelni, a stábot csodálta, hogy nő létére milyen hamar elsajátította a harcművészetet, és a film nézői között is akadt valaki, aki nem tudta levenni a szemlét róla: Michael Douglas színész. A Deauville-i filmfesztiválon Antonio Banderas mutatta be őket egymásnak, s néhány hónap múlva Douglas elvált, Catherine pedig ujjára húzhatta a kétmillió dolláros eljegyzési gyűrűt. A Zorróval Zeta-Jones világsztár lett, akit személyesen Sean Connery kért fel a Briliáns csapda női főszerepére, a férfisztár természetesen a skót ex-Bond volt. A skót után ír következett: Az átokban Catherine Liam Neesonnal szerepelt, felbukkant a Pop, csajok satöbbiben, majd a Trafficban nyújtott jelentős alakítást, Golden Globe-díjra is jelölték érte. Férje is szerepelt a moziban, de nem volt közös jelenetük.

2000 augusztusában megszületett a pár első gyermeke, aki a Dylan Michael nevet kapta. A szülés után Catherine keményen dolgozott, hogy visszanyerje alakját és fittségét, így ennek is köszönhette, hogy Rob Marshall rendező meghívta Velma Kelly szerepére a Chicago című zenés filmben.

Briliáns csapda: Sean Conneryvel- Kislány koromban mindig színpadon akartam állni, énekelni és táncolni - mesélte a színésznő. - A hollywoodi aranykor musicaljeinek megszállottja voltam. Imádtam Fred Astaire és Ginger Rogers világát. A Chicago azonban kevéssé hasonlít ezekre a musicalekre. Azért nagyszerű, mert egyszerre baljóslatú, szexi és sötét a humora. Egyes elképzelések szerint a zenés vígjáték könnyű és sekélyes műfaj. Ezt a darabot azonban kiemeli a bölcsessége és a mélysége, nem véletlenül olyan aktuális a mai napig. A történet napjainkban is érvényes, hiszen mindenki vágyik ama bizonyos 15 perces hírnév után. Mindenkit lenyűgöz a híresség kultusza, milyen sóváran áhítoznak utána egyesek, és meddig képesek elmenni érte.

Catherine mindent megtett a sikerért, bár igyekezett kímélni magát, hiszen már várandós volt második gyermekével, igaz, a terhesség még nem látszott rajta. Velma Kelly megformálásáért BAFTA-díjat kapott, majd a Screen Actors Guild díjátadón is átvehette a trófeát a legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában. Aztán jött az Oscar-díj, élete legnagyobb sikere. A Chicago hat aranyszobrocskájából egy az övé lehetett. A ceremónián külön szülészorvosi ügyeletet is tartottak Zeta-Jones kedvéért, hátha az izgalom beindítja a vajúdást, erre azonban nem került sor. A baba még egy hónapot várt, és csak 2003. húsvét hétfő reggelén született meg, Carys Zeta Douglas néven a Valley kórházban Ridgewoodban, New Jerseyben. A színésznő egy ideig csak babázott, majd szinkronszerepet vállalt: Patrick Gilmore és Tim Johnson Sinbad: Legend of the Seven Seas című rajzfilmjében. Catherine a kalandortermészetű Szindbád (Brad Pitt) barátja, Proteusz (Joseph Fiennes) jegyesének, Marinának kölcsönözte a hangját. Ezután a Coen-testvérek hívták kamera elé, a Kegyetlen bánásmód című vígjátékban Los Angeles legsikeresebb válóperes ügyvédje, Miles (George Clooney) és a többszörösen elvált Marylin (Zeta-Jones) igyekszik túljárni egymás eszén. A boldog házasságban élő Catherine ezután egy szerelemben szerencsétlen stewardesst alakított Steven Spielberg filmjében. A terminál másik főszereplője Viktor, a repülőtéren rekedt légi utas, akit Tom Hanks kelt életre. - Elsősorban a figura sebezhetősége vonzott ebben a szerepben - mondta a színésznő. - Borzasztó nagy szüksége van valakire, aki meghallgatja őt, és ezt találja meg Viktorban.
 

Wednesday (2022) TV Sorozat .... Morticia Addams
Prodigal Son - Gyilkos lelkek (2021) TV Sorozat .... Dr. Vivian Capshaw
Queen America (2018-2019) TV Sorozat .... Vicki Ellis
Cocaine Godmother - A kokain úrnője (2017) TV Film .... Griselda Blanco
Feud - A viszály (2017) TV Sorozat .... Olivia de Havilland
Dad's Army - Az ükhadsereg (2016) .... Rose Winters
Jimmy Kimmel Live! (2014) TV Sorozat .... Tooth Fairy
- Sweet Brown: Ain't Nobody Got Time for That c. epizód
RED 2 - RED 2. (2013)
Side Effects - Mellékhatások (2013)
Broken City - Megtört város (2013) .... Cathleen Hostetler
Playing for Keeps - Kispályás szerelem (2012) .... Denise
Rock of Ages - Mindörökké rock (2012) .... Patricia Whitmore
Lay the Favorite (2012) .... Tulip Heimowitz
The Rebound - Újrekezdők - Szerelmes szingli szittert keres (2009) .... Sandy
Death Defying Acts - Houdini, a halál mágusa (2007) .... Mary McGregor
No Reservations - Ízlések és pofonok (2007) .... Kate
Tony Bennett: An American Classic (2006) (TV)
The Legend of Zorro - Zorro Legendája (2005) .... Elena
Ocean's Twelve - Egyel nõ a tét (2004) .... Isabel Lahiri
The Terminal - Terminál (2004) .... Amelia Warren
Intolerable Cruelty - Kegyetlen bánásmód (2003) .... Marylin Rexroth
Sinbad: Legend of the Seven Seas - Szinbád: Hét Tenger Legendája (2003) (eredeti szinkronhang) .... Marina
Chicago - Chicago (2002) .... Velma Kelly
America's Sweethearts - Amerika kedvencei (2001) .... Gwen Harrison
Traffic - Traffic (2000) .... Helena Ayala
High Fidelity - Pop, csajok satöbbi (2000) .... Charlie Nicholson
The Haunting - Az átok (1999) .... Theo
Entrapment - Briliáns csapda (1999) .... Virginia Baker
The Mask of Zorro - Zorró álarca (1998) .... Elena Montero/Elena Murrieta
Titanic  - Titanic (1996) (TV) .... Isabella Paradine
The Phantom - A fantom (1996) .... Sala
Blue Juice - A hullámok rabjai (1995) .... Chloe
Catherine the Great (1995) (TV) .... Catherine
The Return of the Native (1994) (TV) .... Eustacia Vye
The Cinder Path (1994) (TV) .... Victoria Chapman
The Young Indiana Jones Chronicles (1993) .... Maya
Splitting Heirs - Lökött örökösök (1993) .... Kitty
The Darling Buds of May (1991-1993) TV Sorozat .... Mariette
Christopher Columbus: The Discovery (1992) .... Beatriz
The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert - Az ifjú Indiana Jones Kalandjai (1992) .... Maya
Out of the Blue (1991) (TV) .... Chirsty
Les 1001 Nuits - Seherezádé (1990) .... Sheherazade

Utolsó frissítés: 2022.02.08. 21:09 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace