Starity

Céline Dion

Céline Dion Céline Dion nemzetisége 716. 746rajongó 80vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Céline Marie Claudette Dion
 • Születési idő
 • 1968. március 30.
 • Születési hely
 • Charlemagne, Quebec, Canada
 • Foglalkozás
 • énekesnő, dalszövegíró
 • Családi állapot
 • özvegy, 3 gyermek
 • Magasság
 • 171 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Mariah Carey Anastacia Diana King Ne-Yo Andrea Bocelli Barbra Streisand Luciano Pavarotti

Céline Dion életrajza

Celine egy zeneszerető 14 gyermekes család legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot a kanadai Charlemagne városában, 1968. március 30-án. A család a kanadai francia kisebbséghez tartozott. A zene mindig is a család része volt, maga az énekesnő is Hugues Aufray francia énekes Céline című daláról kapta nevét. Szülei, Therese Tanguay és Adhemar Dion kis klubjukban, a Le Vieux Baril-ben dolgoztak, ahol a család gyermekei rendszeresen felléptek. Céline már öt éves korától arról álmodozott, hogy világszerte ismert és elismert énekesnő lesz. 1973. augusztus 13-án lépett először közönség elé a kis Céline egyik bátyja, Michael esküvőjén, ahol Christine Charbonneau Du fil des aiguilles et du coton című dalát adta elő.

12 éves korában egyik bátyjával és édesanyjával megírta első saját Ce n'était qu'un rêve (Csak álom volt) című dalát. Bátyja, Michel Dondalinger Dion elküldte a felvételt René Angélil ügynöknek és zeneproducernek, akinek a nevét egy Ginette Reno-album hátulján találta. Angélil egyből beleszeretett Céline hangjába, és elhatározta, sztárt farag belőle. 1981-ben jelzálogot vett fel saját házára, hogy kifizethesse Céline első stúdióalbumának, a La voix du bon Dieu című lemeznek a költségeit. A lemez a helyi listák élére került, és Québec sztárjává tette Céline-t. Népszerűsége akkor kezdett világszerte is terjedni, amikor 1982-ben részt vett a Yamaha Music Fesztiválon Tokióban, és megnyerte a legjobb előadó díjat, valamint a Tellement j'ai d'amour pour toi című dala a legjobb dal aranyérmét.

Európába, Ázsiába és Ausztráliába akkor ért el hírneve, amikor Svájcot képviselve részt vett az 1988-as Eurovíziós Dalfesztiválon, és Ne partez pas sans moi című dalával szoros versenyben megnyerte a dublini versenyt. 1990-ben az énekesnő elkészítette első angol nyelvű lemezét Unison címmel, melynek címadó dalát ugyanezen évben Laura Branigan énekelte, Laura Branigan című albumán.

Az énekesnő igazi nemzetközi áttörése akkor jött el, amikor Peabo Brysonnal duettben elénekelte a A Szépség és a Szörnyeteg című film betétdalát (Beauty and the Beast). Mind a kritikusok véleménye, mind a bevételek terén sikert hozott a dal, ez volt a második olyan amerikai kislemeze, amely bejutott a legjobb tíz közé, és ami elnyert egy Oscar- és egy Grammy-díjat is. A dal rákerült az 1992-es Celine Dion című stúdióalbumra is. Ez idő tájt jelent meg a következő francia nyelvű stúdióalbum, a Dion chante Plamondon. Ez nagyrészt feldolgozásokat tartalmazott, illetve négy új dal is rákerült. Kanadában és Franciaországban 1991–1992 során, majd 1994-ben a nemzetközi zenei piacokon is kiadták.

1992-re a Unison sikerei Észak-Amerikában is a sztárok közé emelte az énekesnőt, aki ezzel elérte egyik fő célkitűzését: betört az angol nyelvű zeneiparba, és hírnevet szerzett ott. Ezzel párhuzamosan Kanadában élő francia rajongótábora neheztelt rá, mert elhanyagolva érezték magukat. E negatív érzéseket azért sikerült feloldania: az 1990-es Félix-díj átadásakor visszautasította az év angol nyelvű művésze kategóriában neki ítélt díjat, mondván, hogy nem tartja magát angol nyelvű művésznek. Azt nyilatkozta, ő mindig is francia művész volt, és az is marad.

1993-ban Dion elárulta érzelmeit a nyilvánosságnak. The Colour of My Love című albumának ajánló részében a „szerelme színének” (the colour of her love) nevezte Renét. Félelmeik ellenére rajongóik örültek a hírnek, és a pár 1994 decemberében fényűző esküvő keretében házasodott össze, amit élőben közvetített a kanadai televízió. Ez volt Céline karrierjének addigi legsikeresebb lemeze, amiből több mint hat millió darab kelt el az Egyesült Államokban, két millió darab Kanadában, és több ország sikerlistáin is elérte az első helyezést.

A Clive Griffinnel énekelt When I Fall in Love az amerikai és a kanadai listákon közepes sikert ért el, de két Grammy-jelölést is kapott, amelyből egyet el is nyert.

Dion tartotta magát francia gyökereihez, és újabb francia lemezeket is készített az angol nyelvűek között. Az 1994-es, a párizsi Olympia színházban tartott koncertről készült egy élő lemez À l’Olympia címmel.

1995-ben adták ki a D’eux – az Egyesült Államokban a The French Album – című lemezt, amely minden idők legsikeresebb francia nyelvű lemeze lett.

1996-ban jelent meg Dion negyedik angol nyelvű lemeze Falling into You címmel, amelyben zenéjének további fejlődése mutatkozott meg. Következő évben az album Grammy-díjat nyert mind az év popalbuma, mind pedig az év albuma kategóriákban. Céline Dion világszerte tovább erősítette hírnevét, amikor felkérték, hogy az 1996-os atlantai nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén elénekelje a The Power of the Dream című dalát. 1996 márciusában az album további népszerűsítésére koncertturnéra indult az énekesnő, a Falling into You Tour keretében több mint egy éven át adott koncerteket világszerte.

A lemezt a folytatásként emlegetett Let's Talk About Love követte 1997-ben. Kanadában, megjelenésének hetében 230 212 példány kelt el belőle, amivel azóta is rekordtartó. Az országban végül is gyémántlemez lett, miután átlépte az egymilliós eladási határt. Legsikeresebb dala a My Heart Will Go On című klasszikus ballada, amelynek írója és zeneszerzője James Horner és Will Jennings, producere Horner és Walter Afanasieff volt. A Titanic című film betétdalaként világszerte a listák élére került és Dion következő védjegyévé vált, majd Oscar- és Golden Globe-díjat nyert, mint legjobb eredeti filmbetétdal.

1999-ben az énekesnő elnyert további két Grammy-díjat is – a legjobb női popénekes teljesítményért és az év felvételéért –, a dalnak köszönhetően. Az album népszerűsítésére Dion 1998 augusztusában Let's Talk About Love Tour címmel koncertkörútra indult.

1998-ban végén jelent meg a These Are Special Times című karácsonyi lemez, 1999-ben újabb francia nyelvű albumot készített S'il suffisait d'aimer címmel, majd ugyanezen évben egy válogatáslemez is készült, az All the Way… A Decade of Song. A Decade of Song a legsikeresebb Dion-dalokat és hét újat is bemutatott, köztük az első kislemezdalt, a That's the Way It Is-t.

Tovább erősítette helyét a zeneipar legnagyobb popdívái között, amikor 1998-ban felkérték, hogy a VH1 Divas Live című műsorában szerepeljen Aretha Franklin, Gloria Estefan, Shania Twain és Mariah Carey mellett. Még ugyanezen évben Céline megkapta szülőhazájának két legnagyobb kitüntetését, a Kanada Rend legmagasabb fokozatát és a Québec Nemzeti Rend tiszti fokozatát. Egy évvel később felkerült a Canadian Broadcast Hall of Fame-re, és csillagot kapott a kanadai hírességek sétányán.

Utolsó albumán, az All The Way… A Decade Of Song című lemezen bejelentette, hogy háttérbe vonul egy időre a színpadtól, hogy a saját életét élhesse. Férjénél ekkortájt diagnosztizáltak torokrákot, ami szintén a visszavonulásra sarkallta őt. 2001. január 25-én megszületett fiuk, René-Charles Dion Angélil.

2002 márciusában, három háttérben töltött év után jelent meg a találóan A New Day Has Come (magyarul Új nap jött el) címet viselő album. 2002-ben az énekesnő részt vett több jótékony célú koncerten is, köztük a híres VH1 Divas Live koncerten, melyet a VH1 Save The Music Foundation támogatására szerveztek olyan előadók közreműködésével, mint Anastacia, Cher, a Dixie Chicks, Mary J. Blige, Whitney Houston, Cyndi Lauper, Shakira és Stevie Nicks.

Személyes élményeiből merítve készítette el Dion 2003-ban One Heart című albumát, amelyben élete iránti nagyrabecsülését mutatja be. A dalok közé került Cyndi Lauper egy 1989-es dalának, az I Drove All Night-nak feldolgozása.

2003 októberében jelent meg egy újabb francia nyelvű lemez, az 1 fille & 4 types. A One Heart után 2004-ben következett ismét egy angol nyelvű album, a Miracle. Ez Dion és Anne Geddes fényképész közös projektje volt, aminek központi témája a kisbabák és az anyaság.

A 2000-ben megjelent The Collector's Series, Volume One és a 2003-as One Heart sem felelt meg a kritikusok várakozásának. Ennek ellenére 2004-re Dion világszerte eladott összes lemezének száma átlépte a 175 millió darabot, amiért Chopard Diamond-díjat kapott a 2004-es World Music Awards díjkiosztáson.

2002 elején Dion bejelentette, hogy három éven át egy hatszáz előadásból álló showműsor-sorozatba kezd a Las Vegas-i Caesars Palace hotel Colosseum nevű, három páhollyal és 4100 ülőhellyel rendelkező színházában, melyet kifejezetten az énekesnő számára építettek. 2003. március 25-én elkezdődött az A New Day… című Céline-show. 2004. január 6-án az énekesnő csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Dion estéről estére, heti öt alkalommal lépett fel műsorával a Colosseumban. A műsor a drága jegyárak miatti panaszok ellenére is népszerű volt a közönség körében, és az énekesnő az utolsó előadásig telt ház előtt énekelt. A hatalmas sikerre tekintettel 2007. december 10-én Európában, majd a következő napon Észak-Amerikában egy koncertfelvétel is megjelent belőle, amely az A New Day… Live in Las Vegas címet viseli.

Dion újabb francia nyelvű lemeze, a D’Elles 2007. május 21-én jelent meg, és azonnal a kanadai listák élére került. 2007. november 12-én Európában, 13-án Észak-Amerikában ismét angol nyelvű lemez jelent meg, a Taking Chances. A 2003-as One Heart óta első újabb angol albumon pop-, R&B- és rockzenét ötvöző dalok hallhatók. Dion 2008. február 14-én a két legutóbbi album népszerűsítésére majd egy éven át tartó, 132 koncertből álló turnéra indult, amelynek során öt kontinens országaiban lépett fel. 2008. augusztus 22-én a Taking Chances-turnét megszakítva Céline ingyenes, kifejezetten francia nyelvű koncertet adott Québecben. A koncertfelvétel 2008 novemberében Céline sur les Plaines címmel jelent meg DVD-n.

2008. október végén jelent meg az első, a világon mindenhol egyszerre kiadott angol nyelvű válogatásalbuma az énekesnő legsikeresebb dalaival, amely két verzióban is elérhető; az egylemezes My Love: Essential Collection, illetve a kétlemezes My Love: Ultimate Essential Collection.

2010. február 17-én Céline Dion dokumentumfilmet jelentetett meg a Taking Chances Tour koncertkörútról Celine: Through the Eyes of the World címmel. 2010. május 4-én a film DVD-n és Blu-rayen is megjelent Taking Chances World Tour: The Concert címen.

2012 januárjában jelentette be az énekesnő, hogy 2007 után először, ismét stúdióalbummal jelentkezik. 2012-re harangoztak be egy új angol nyelvű válogatásalbumot, a Le journal Montréal cikkében tették közzé, hogy az új lemez 2012 októberében jelenik meg Water and a Flame címmel. Az album megjelenése először 2012. novemberre, majd 2013 elejére csúszott, megelőzte 2012. november 2-án egy új francia nyelvű stúdióalbum, a Sans attendre.

Az angol nyelvű válogatáslemez megjelenési dátuma végül 2013. november 4-re csúszott Loved Me Back to Life címen. Öt év kihagyás után Céline ismét európai koncerteket adott.

Magánélete:

Céline 1980-ban, tizenkét éves korában találkozott először menedzserével és későbbi férjével, René Angélillel. Kapcsolatuk 1987-ben kezdődött, majd 1991-ben jegyezték el egymást. Esküvőjük 1994. december 17-én volt a montreali Notre-Dame bazilikában. Házassági fogadalmukat 2000. január 5-én Las Vegasban megismételték.

2000 májusában Dion két kisebb műtéten esett át egy New York-i termékenységi klinikán, hogy fogantatási esélyein javítson, miután évek óta húzódó sikertelen kísérleteik után a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. Első gyermekük, René-Charles Angelil 2001. január 25-én született. Kilenc évvel később, 2010 májusában férje bejelentette, hogy Céline hat megtermékenyítési eljárást követően, ikreivel 14 hetes terhes. Az ikrek 2010. október 23-án jöttek világra egy floridai egészségügyi központban. Az újabb fiúk egyike az Eddy nevet kapta Dion kedvenc dalszövegírója, Eddy Marnay után, másikuk pedig Nelson lett, az énekesnő Nelson Mandela iránti tiszteletéből. Újszülött gyermekeivel Céline 2010. december 9-én jelent meg a Hello! magazin címoldalán.

2014 augusztusában jelentette be, hogy egy időre visszavonul a nyilvánosságtól, ugyanis férje mellett szeretné tölteni minden idejét, mivel 2013-ban kiújult a férfi rákja. Ám azóta sem jobb a helyzet: René jelenleg is gyengélkedik. Az énekesnő 2015 nyarán pedig egy interjúban fejtette ki gondolatait, miszerint: „A legnagyobb feladat az életemben jelenleg az, hogy megmondjam a férjemnek: jól vagyunk, és vigyázni fogok a gyermekeinkre. Amikor azt látod, hogy valaki ilyen erősen harcol az életben maradásért, az rád is hatalmas hatással van. Két választásod van: vagy egy nagyon beteg emberként tekintesz a férjedre, akin nem tudsz segíteni, és ez megöl téged; vagy úgy tekintesz rá, hogy igen, beteg, de azt mondod »Az enyém vagy, és én itt vagyok neked. Minden rendben lesz!«

2016. január 14-én osztották meg a nyilvánosággal a tragikus hírt, miszerint Celine férje, René a reggeli órákban elhunyt Las Vegas-i otthonukban. Celine mindvégig mellette volt, az utolsó pillanatokig. Két nappal később, január 16-án az énekesnő bátyja, Daniel is alulmaradt a rákkal való küzdelemben.

 

forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Céline_Dion / en.wikipedia.org/wiki/Celine_Dion

Színészként az alábbi filmekben, dokumentumfilmben szerepelt:


Des fleurs sur la neige (1991)
Egy életen át (1998)
Celine: A világ szemén keresztül (2010)
Céline Dion: A dívák királynője (2011)

Angol nyelvű stúdióalbumok:

Unison (1990)
Celine Dion (1992)
The Colour Of My Love (1993)
Falling Into You (1996)
Let's Talk About Love (1997)
These Are Special Times (1998)
A New Day Has Come (2002)
One Heart (2003)
Miracle (2004)
Taking Chances (2007)

 

Francia nyelvű stúdióalbumok:

La voix du bon Dieu (1981)
Céline Dion chante Noël (1981)
Tellement j'ai d'amour… (1982)
Les chemins de ma maison (1983)
Chants et contes de Noël (1983)
Mélanie (1984)
C'est pour toi (1985)
Incognito (1987)
Dion chante Plamondon (1991)
D’eux (1995)
S'il suffisait d'aimer (1998)
1 fille & 4 types (2003)
D’Elles (2007)
Sans attendre (2012)
Encore un soir (2016)

 

Koncertlemezek

Céline Dion en concert (1985)
À l'Olympia (1994)
Live à Paris (1996)
Au cœur du stade (1999)
A New Day… Live in Las Vegas (2004)
Taking Chances World Tour: The Concert (2010)

 

Válogatáslemezek

Du soleil au cœur (1983)
Les plus grands succès de Céline Dion (1984)
Les oiseaux du bonheur (1984)
Les chansons en or (1986)
The Best Of Celine Dion (1988)
Les premières années (1993)
Gold Vol. 1 / Vol. 2 (1995)
C'est pour vivre (1997)
The Collection 1982–1988 (1997)
The Early Singles (1999)
All The Way... A Decade Of Song (1999)
The Collector's Series, Volume One (2000)
Les indispensables (2001)
Les plus belles chansons d'amour (2004)
On ne change pas (2005)
Let's Talk About Love / Falling Into You / A New Day Has Come (2007)
Complete Best (2008)
Ultimate Box (2008)
My Love: Essential Collection (2008)
Loved Me Back To Life (2013)

Utolsó frissítés: 2021.05.06. 17:05 Fan-ily6889 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace