Starity

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin Charlie Chaplin nemzetisége 4397. 66rajongó 8vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Charles Spencer Chaplin
 • Becenév
 • Charlie
 • Élt
 • 1889.04.16 – 1977.12.25.
 • Születési hely
 • London, Anglia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színész, filmrendező, forgatókönyvíró,zeneszerző
 • Családi állapot
 • nős, 11 gyermek
 • Partner
 • Oona O'Neill
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Sophia Loren Marlon Brando Marlene Dietrich Joan Crawford Geraldine Chaplin Paulette Goddard Buster Keaton

Charlie Chaplin életrajza

 

Charles Spencer Chaplin 1889. április 16.-án született Londonban. Szülei kabaréénekesek, színészek voltak. Édesapja, Charles Spencer Chaplin ír származású, aki alkoholistaként májzsugorban halt meg. Édesanyja Hannah Hill. Nagyapja Charles Frederick Hill ír cipészmester volt, akinek felesége Mary Ann válásuk után alkoholista lett, lezüllött, és a London megyei Banstead elmegyógyintézetben végezte. Anyai nagyanyja cigány származású volt, és ezt sosem tagadta.
Születése után egy évvel 1890-ben az
apja elhagyta családjukat, ezt az édesanyja  lelkileg,szellemileg megviselte.Próbálta egyedül nevelni őt és féltestvéreit Sydney Chaplint és Wheeler Dryden-t. Ötéves korában anyja a színpadon hirtelen elvesztette hangját, és ezzel befejeződött művészi pályafutása. Ekkor a kis Charlie mivel kívülről tudta anyja minden szerepét beugrott helyette, és énekével óriási sikert aratott. Hannah a nyomorúságba, éhezésbe belebetegedett, s pszichotikus lett. Ismételt kórházi kezelései alatt a két gyermek egy lambethi menhelyen élt. Végül benntartották az elmegyógyintézetben. Charles és idősebb féltestvére, Sidney gyerekkoruk nagy részét árvaházakban töltötték. Rengeteget nélkülöztek, sokat kóboroltak az utcán.
Iskolába keveset járt, 13 éves korában alig tudott írni és olvasni. Volt kifutó, újságárus, nyomdász és bármit elvállalt, hogy valamiképpen fenn tudja magát tartani.

1894-ben
5 éves korában volt, a Music Hall-ban lépett fel . 1899-ben már 10 éves korában vígjátéki szerepekben játszott pantomimművészeti társulatokkal együtt.
1912. szeptember 2 -án az Amerikai Egyesült Államokba utazott  Fred Karno pantomimtársulatával akik két éves szerződést írtak alá
. Miután megérkeztek már ajánlatot is kapott a Keystone filmstúdiótól. Első filmje a Making a living volt , egy monoklis szélhámost játszott. Akkor még nem volt forgatókönyv, a némafilm kezdetleges korában egy-egy jelenetet vettek fel, forgatókönyv nélkül, munka közben rögtönözve. 

1914-től saját maga által rendezett rövidfilmek óriási sikert arattak,karrierjét másféldolláros hetibérrel kezdte. Gyakran váltott stúdiót, hogy magasabb fizetésre tegyen szert és, hogy önállóbb legyen. 1917-ben elsőként írhatott alá egymillió dolláros szerződést filmstúdióval. 1919-ben kollégáival megalakította a United Artists filmvállalatot, s szerződésének 1923-as lejárta után már csak saját cégének dolgozott.1918-ban megalapította saját független filmprodukciós cégét a Charles Chaplin Film Corporation-t . 33 éven át itt dolgozott. A bátyja pedig az az ügynöke lett.

1918-ban vette el a 16 éves Mildred Harrisa-t. Chaplin 28 éves volt. Első gyermeke Norman Spencer Chaplin 1919-ben született ,de meghalt csecsemőkorában, 1920-ban felbontották házasságukat.
Az egyik legnagyobb sikerét 1921-ben  A kölyök  című művével aratta, amelyben egy elhagyott csecsemőt nevel fel, akit a hatóságok el akarnak tőle venni, de kemény harccal igyekszik magánál tartani és megvédeni.
1924-ben 35 évesen ismét egy 16 éves lányt vett el, Lita Grey-t.1924-ben össze is házasodtak és két fiuk született Charles Chaplin Jr. és Sydney Earle Chaplin. Négy év után 1928-ban elváltak. A válás 825 ezer dollárjába került. A válás körüli stressz hatására teljesen megőszült.
1936-ban Paulette Goddard színésznővel bonyolódott romantikus kapcsolatba és még abban az évben hírül adta,hogy feleségül vette.Ez a házasság nem volt igaz,de élettársi kapcsolatuk 1942-ig tartott. 
Korda Sándor 1937-ben javasolta, hogy készítsenek filmet Hitlerről. Pályájának csúcsát az 1940-ben elkészült Diktátorral érte el, amiben a vezért és a nácizmust karikírozta ki, és amivel nemcsak filmes,de politikai történelmet is írt. A diktátorral népszerűségének elvesztését kockáztatta,hogy így állást foglalt Adolf Hitlerrel és a fasizmussal szemben. " Hitler, aki nagy mozirajongó volt, állítólag ezt a filmet háromszor nézte meg. Chaplin később úgy nyilatkozott, hogy ha tudott volna a koncentrációs táborokról, nem készíti el a filmet."
Joan Barryvel kezdett viszonyt a válás után, de a lánynál súlyos mentális zavarok léptek fel és a lány elkezdte fenyegetni a színészt, ezért szakított vele.1943-ban Joan apasági keresetet indított Charles ellen. Apasági tesztet készíttetett és kiderült,hogy a gyerek apja nem ő volt, de attól még  heti járadékot fizetett a nőnek a gyermek 21 éves koráig. Ezután találkozott a 17 éves Oona O'Neill-lel, akit el is vett 1943. június 16-án. Oona Eugene O’Neill Nobel díjas drámaíró lánya volt. Charles ekkor már 54 éves,egy évvel fiatalabb mint apósa. Szerelmük ideje alatt nyolc gyermekük született. Három fiú: Christopher(1962), Eugene(1953) és Michael John(1946) és öt leány: Geraldine(1944), Josephine Hannah(1949), Jane(1957), Victoria(1951) és Annette-Emilie(1959).
Oona és Charlie házasága tartós volt, egészen a színész haláláig együtt voltak. A kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot folyamatosan visszautasította. Az FBI végül rágalomhadjáratot indított ellene, a hatóságok adóhátralékai miatt zaklatták,kommunista szimpátiával vádolta meg,felforgató tevékenységgel gyanúsították. Az 1952-ben készült Rivaldafény londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Államokba, mivel a legfőbb ügyész érvénytelenítette a beutazási engedélyét. 1952-ben Svájcban telepedett le a család.
Az 1957-ben Londonban forgatott Egy király New Yorkban filmjében elítélte az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működését, a reklámvilágot, és az amerikai élet egyéb visszásságait. Művét nemzetközi békedíjjal tüntették ki, ekkor meg kommunista érzelmekkel vádolták. Ezt ő határozottan visszautasította,de nem utazott vissza Amerikába. 1972-ben végül "kibékült" az Egyesült Államokkal és Los Angelesben átvette a közben neki ítélt  Oscar-életműdíjat.
1975-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.
Sir Charles Chaplin 1977. december 25-én halt meg 88 évesen a svájci Corsier-sur-Vevey-ben, feltehetőleg agyvérzést követően.
1978. március 2-án a koporsóját a kriptából ellopták, és váltságdíjat követeltek érte. Az özvegy nem volt hajlandó fizetni, és a rendőrséghez fordult. Az elkövetőket elfogták, Chaplint újratemették, de sírját csak Oona halála után, 1991-ben betonozták körbe.

 

Nyugodjon békében!

 

Díjai,elismerései:
1925 - Kinema Junpo-díj - A legjobb művészi film - A párizsi nő
1927 - Kinema Junpo-díj - A legjobb idegennyelvű film - Aranyláz
1929 - Academy Award  Életműdíj - Cirkusz

1940 - New York Film Critics Circle Awards - A legjobb színész - A diktátor

1941 - Oscar jelölés - A legjobb forgatókönyv - A diktátor
1941 - Oscar jelölés - A legjobb férfi színész - A diktátor
1948 - Oscar jelölés - A legjobb forgatókönyv  Monsieur Verdoux

1949 - Bodil Awards - A legjobb amerikai film - Monsieur Verdoux
1952 - New York Film Critics Circle Awards - A legjobb színész - Rivaldafény
1953 - Silver Ribbon Award - A legjobb külföldi film - Rivaldafény
1958 - Silver Ribbon Award - A legjobb idegennyelvű film - Egy király New Yorkban

1953 - Kinema Junpo-díj - A legjobb idegennyelvű film - Monsieur Verdoux
1959 - Bodil Awards - Életmű díj

1961 - Kinema Junpo-díj - A legjobb idegennyelvű film - A Diktátor
1972 - Oscar-díj Életműdíj
1972 - Gala Tribute Award -

1972 - Velencei Nemzetközi Filmfesztivál - Arany Oroszlán Életműdíj
1973 - Oscar-díj - A legjobb eredeti filmzene - Rivaldafény
1974 - Jussi Awards - A legjobb külföldi filmes
1974 - DGA Honorary Life Member Award
1976 - Bafta Award -


Érdekességek:

- A jellegzetes keménykalap, a szűk szalonkabát, a buggyos nadrág, a túlméretezett cipők, a sétapálca és a bajusz először 1914-ben tűnt fel. A lecsúszott Charlie egyéniségét  A csavargó című 1915-ös filmjében alakította ki. "A szeretetreméltó vonásokkal is rendelkező figura ugyan rendre pórul jár, az erkölcsi diadal mégis az övé. A figura embersége elmélyült, a tárgyakkal való küzdelme egyre inkább a társadalommal folytatott összecsapásokká változott."
1915 körül a Chaplin-hasonmásversenyek népszerű közösségi események voltak  az Egyesült Államokban.  Chaplin állítólag egyszer elindult egy ilyen versenyen San Franciscóban, és vesztett… :)

- Világhírének és népszerűségének megfelelően az angolok Charlie-nak, a franciák Charlot-nak, a spanyolok Carlos-nak, az olaszoknál Carlito-nak nevezték. A pantomimtudását a világhírű Nijinsky és Marcel Marceau is megcsodálta.
- Aluliskolázottsága ellenére élménydús élete folyamán azonban magas műveltséget ért el, sokat olvasott Platont, Locke-ot, Kantot, Schopenhauert, Freudot, Burke-öt Irvinget, Poe-t, Twaint és másokat. A hollywoodi művészvilágon kívül Churchilltől Gandhiig, Einsteintől Shaw-ig sok kiváló emberrel került kapcsolatba. Jó barátságban állott Somerset Maughammal, H. G. Wellsszel és Yehudi Menuhinnal.
Chaplin unokái:
-Gyermekei közül Geraldine Chaplin is filmszínésznő lett. Az HBO sorozatában, a Trónok harca második évadjában a lánya, Oona Castilla Chaplin is szerepel. Talysa Maegyr szerepét kapta.
- Aurélia Thiérrée és James Thiérrée aki hegedűs, artista, akrobata.Victoria Chaplin az anyukájuk.
-Dolores Chaplin-nek  és  Carmen Chaplin-nek  az édesapjuk Michael Chaplin
- Eugene Chaplin lánya Kiera Sunshine Chaplin a modellkedés mellett szerepelt már filmben is .

 

Könyvek:

1922 - Charlie Chaplin:My Trip Abroad
1930 -  May Reeves, Constance Brown Kuriyama, Claire Goll: The Intimate Charlie Chaplin
1964 - Charlie Chaplin:My Autobiography
1967 - Charles Chaplin: Életem
1985 - David Robinson:Chaplin: His Life and Art
2003 - Charlie Chaplin:My Autobiography
2012 - James L. Neibaur: Early Charlie Chaplin 
2012 - Charlie Chaplin:My Autobiography
2013 - Barry Anthony:Chaplin's Music Hall: The Chaplin's and their Circle in the Limelight

Charlie Chaplin:My Life in Pictures
Charles Chaplin, Jr.: My Father, Charlie Chaplin
Glenn Mitchell:The Chaplin Encycolpedia
Charles J. Maland:Chaplin and American Culture

 

Filmek:

1967 - A hongkongi grófnő - idős inas
1957 - Egy király New Yorkban - King Shahdov
1952 - Rivaldafény (Limelight) - Calvero
1947 - Monsieur Verdoux - Henri Verdoux - Alias Varnay - Alias Bonheur - Alias Floray
1940 - A diktátor - Hynkel / Tomania diktátora
1936 - Modern idők - gyári munkás
1931 - Nagyvárosi fények (City Lights) - csavargó
1928 - A cirkusz - csavargó
1925 - Aranyláz - The Lone Prospector
1923 - A párizsi nő (A Woman of Paris) - Station Porter
1921 - A kölyök (The Kid) - csavargó

Rövidfilmek 1914-1923 :

1926 - Camille - Mike
1923 - A zarándok - The Pilgrim
1922 - A fizetés napja - munkás
1922 - Kedves és barátságos - csavargó
1921 - Semmittevők - csavargó / férj
1919 - Egy nap boldogság - apa
1919 - Az öröm napja - ezermester a farmon
1919  - A professzor - Professor Bosco
1918 - Chaplin, a katona - Doughboy
1918 - The Bond - Charlie
1918 - Háromszoros baj - Charlie,portás
1918 - Kutyaélet - csavargó
1917 - A szökött fegyenc - elítélt
1917 - A bevándorló - bevándorló
1917 - A kúra - részeg
1917 - Chaplin, a rendőr - The Derelict
1916 - Chaplin korcsolyázik - pincér
1916 - Chaplin a filmstúdióban - David
1916 - Chaplin a zálogházban - új dolgozó
1916  - A gróf - szabó inas
1916 - Éjjel egykor - részeg
1916 - A csavargó - hegedűs
1916 - Chaplin, a tűzoltó  - tűzoltó
1916 - Az áruházi felügyelő - The New Floorwalker
1916 - Charlie, a betörő -  a 999 fegyenc ,Charlie
1915 - Carmen - Darn Hosiery
1915 - Egy éjszaka a varietében - Mr. Pest / Mr. Rowdy a páholyban
1915 - Charlie, a tengerész - csavargó
1915 - A bankban - gondnok
1915 - Charlie, a kisasszony -  Úr / Nora Nettlerash
1915 - Charlie, az inas - Izzy A. Wake's asszisztense,helyettese
1915 - Újjászületés - megrendelő
1915 - Charlie a strandon - sétálgató ember
1915 - A csavargó - csavargó
1915 - Charlie, a szökevény - udvarló
1915 - Charlie a parkban - Charlie
1915 - A bokszbajnok - a kihívó
1915 - Viharos éjszaka - Reveller
1915 - Charlie, a kellékes
1914 - His Prehistoric Past - Weakchin
1914 - Getting Acquainted - Mr. Sniffels
1914 - Chaplin, a kékszakáll - idegen a városban
1914 - His Trysting Place - Clarence, a férj
1914 - His Musical Career - Weakchin
1914 - Gentlemen of Nerve -  Mr. Wow-Woe
1914 - Dough and Dynamite - Pierre
1914 - Those Love Pangs - Masher
1914 - The New Janitor - gondnok
1914 - The Rounders - 1st Reveller
1914 - His New Profession - Charlie
1914 - The Masquerader - idegen
1914 - Recreation - csavargó
1914 - The Face on the Bar Room Floor - művész
1914 - The Property Man - kellékes
1914 - Laughing Gas - fogorvosi asszisztens
1914 - Mabel's Married Life - Mabel férje
1914 - Mabel's Busy Day - Tipsy Nuisance
1914 - The Knockout - játékvezető
1914 - Her Friend the Bandit - bandita
1914 - The Fatal Mallet - Mabel udvarlója
1914 - A Busy Day - wife
1914 - Caught in the Rain - becsípett hotel vendég
1914 - Caught in a Cabaret - pincér
1914 - Twenty Minutes of Love - zsebtolvaj
1914 - Mabel at the Wheel - gazember,csaló
1914 - The Star Boarder - The Star Boarder
1914 - Cruel, Cruel Love - Lord Helpus / Mr. Dovey
1914 - His Favorite Pastime - ittas ember
1914 - Tango Tangles - becsípett táncos
1914 - A Film Johnnie - Johnnie
1914 - Between Showers -
1914 - Mabel's Strange Predicament - részeg
1914 - Gyermek autóverseny Velencében - csavargó
1914 - Making a Living - csaló
1914 - A Thief Catcher - zsaru


 

Forrás:Wikipedia,imdb

Utolsó frissítés: 2024.01.11. 21:09 MezeiVirág által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace