Starity

Christopher Lambert

Christopher Lambert Christopher Lambert nemzetisége 3833. 114rajongó 3vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Christophe Guy Denis Lambert
 • Becenév
 • Chris
 • Születési idő
 • 1957. március 29.
 • Születési hely
 • Great Neck, Long Island, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Partner
 • Camilla Ferranti
 • Magasság
 • 183 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõkésbarna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Diane Lane Sophie Marceau

Christopher Lambert életrajza

Christophe Guy Denis Lambert 1957. március 29-én született New Yorkban, Long Islanden. Édesapja francia-angol származású édesapja ENSZ-diplomata volt (az ötvenes évek elején Magyarországon is volt kiküldetésben). Anyja belga pszichológus. Christopher két éves volt, amikor családja visszatért Európába, Londonba. 12 évesen, miután több iskolai színielõadáson fellépett, úgy döntött, színész akar lenni. Édesapja, látva fia érdeklődését a színészet iránt, végül támogatta a fiatal Christopher tanulmányait a patinás Párizsi Konzervatóriumban.

 

Genfben járt internátusba, majd a katonai szolgálat után Londonban szülei tanácsára pénzügyi tanulmányokat folytatott, és a londoni értéktõzsdén állt munkába. Ám végül félbehagyta, és egy párizsi butikban kezdett dolgozni, azután sikeresen felvételizett a párizsi színiiskolába, a Conservatoire-ba.

 

MAGÁNÉLET

 

Hét évig élt házasságban Diane Lane színésznővel. 1994-ben azonban elváltak útjaik. Ebből a házasságból született lánya 1993-ban, Eleanor Jasmine Lambert. 1999-től 2006-ig Jaimys Hafttal élt házasságban, aki szintén színésznő. 2007-től az élettársa Sophie Marceau francia színésznő volt, végül 2014-ben elváltak útjaik. Jelenlegi párja a 39 éves Camilla Ferranti színésznő.

 

KARRIER

 

A francia filmeseknek hamar feltûnt a jóképû ifjú színész, bár eleinte csak kis szerepeket kapott. Az elsõt 1980-ban játszotta a Le Bar Du Telephone-ban, s feltûnt Jean-Luc Godard Kereszteve: Carmen címû mozijában és Serge Leroy Törvényes erõszak címû filmjében.
Igazán 1984-ben fedezték fel az Oscar-díjas Hugh Hudson Tarzan-változatában (Greystoke: The Legend of Tarzan). Az angol rendezõ már belefáradt a próbafelvételekre, egyetlen jelentkezõ sem felelt meg igényeinek, amikor felbukkant egy francia színész, és Hudson rögtön tudta: megtalálta gyermekkori álmának fõszereplõjét.
Lambert a forgatás alatt tanult meg igazán angolul (továbbfejlesztve a svájci magániskolákban szerzett tudását), és ez a film hozta meg számára a nemzetközi hírnevet, és a további fõszerepeket.

 

A szó és zene címû francia filmben már Catherine Denevue partnere volt, majd 1985-ben a francia rendezõ, Luc Besson Metró címû mozijában, Isabelle Adjanival egyetemben, igazi mûvészi feladatot kapott. Ezzel az alakításával elnyerte a francia César-díjat (ez a "francia-Oscar") a legjobb színész kategóriában. A következõ siker sem váratott sokat magára. 1986-ban életre keltette Gregory Widen karakterét, a halhatatlan skót felföldit, Connor MacLeodot. Szúrós pillantása, ami szinte a figura védjegyévé vált, a színész rövidlátásának köszönhetõ, mivel Lambert nem kedveli a kontaktlencsét...)

 

A hullámhegy után nem törvényszerûen, de hullámvölgy következett. A Salvatore Giuliani bandita életét feldolgozó A szicíliai és a Priceless Beauty címû filmek megbuktak, de az utóbbi forgatásán ismerkedett meg Diane Lane-nel, elsõ feleségével. Majd más jellegû bûnügyi történet következett: 1988-ban a Popieluszko-gyilkosságot feldolgozó Megölni egy papot címû moziban Christopher - angol nyelvterületen Lambert keresztnevének ezt a változatát használja - új kihívásokkal szembesült, és sikeresen megfelelt nekik. Aztán vígjáték következett, a Bizánci tűzben Christopher Lloyd oldalán komédiázott. Nem hanyagolta a fantasztikumot sem: a Fortress címû futurisztikus akcióthrillert szerette a közönség, s elkészült a folytatása is. A Hegylakó 1991-ben tért vissza (Highlander II: The Quickening).

 

Második filmje, amelyben feleségével szerepel együtt, a Gyilkosság lólépésben (1992), Carl Schenkel rendezésében. Lambert executive producerként is feltûnik a stáblistán. A családi harmóniát nem élvezték azonban sokáig, 1994-ben ugyanis elváltak. Christopher folyamatosan vállalta a munkákat. A 94-es évben megint közbeékelõdik egy MacLeod kaland, a Hegylakó 3. - A mágus. A rendezést idõközben Andrew Morahan vette át. Aztán folytatódott a filmfolyam: 1994-ben Fenegyerekek, 1995-ben A préda és a Mortal Kombat, 1997-ben az Oscar-díjas Gabriele Salvatores rendezte Nirvana, 1997-ben a Claude Zidi jegyezte Arlette szerencséje.1999-ben öt filmben is szerepelt, ezek közül egyet íróként is jegyzett, a Feltámadás-t. 2000-ben leforgatta a Hegylakó 4.: A játszma vége című filmet Douglas Aarniokoski rendezésében.

 

2001-ben fejezte be a Vercingetorix címû filmet, mely az elsõ gall királyról szól, aki i.e. 52-ben Julius Caesarral csatázott. Lambert pályafutásában ezután a Bérgyilkos ösztön következett John Glen rendezésében, ebben egy Moszad-ügynököt alakít. 2003-ban az Absolon és a Janis et John következett. 2004-ben közremûködött a következõ Luc Besson filmben az Á Ton Image-ban.

 

2005-ben a Dalida című TV filmben játszott. Ezt követte ugyancsak 2005-ben a hazánkban forgatott A harag napja (Day of Wrath) magyar-angol koprodukcióban készült film. Ebben olyan magyar színészekkel láthattuk szerepelni mint Gryllus Dorka, Oroszlán Szonja, vagy Szabó Győző. 2006-ban ismét Magyarországra jött forgatni a Metamorfózis című német-magyar-angol-osztrák koprodukcióban készült thrillert, melyet rendezőként Hódi Jenő jegyez. A stáblistán olyan magyar színészekkel, mint Koncz Gábor, Kern András, vagy Szabó Győző, akit a Harag Napja forgatásairól már ismerhetett.

 

Ugyanebben az évben forgatta a Le Lievre de Vatanen-t és a Káosz Birodalma sci-fi-t. 2007-ben a La disparue de Deauville francia krimi következett, mely akkori felesége, Sophie Marceau rendezésében készült. Emellett elkészült 404-es szoba titka (Trivial) című alkotás, melyet szintén Sophie rendezett. 2009-ben Claire Denis által rendezett White Material című drámában alakított egy Amdré nevű karaktert. Ugyanebben az évben leforgatta Alain Monne rendezésében készült Cartagena (L 'homme de chevet) drámát. 2011-ben Nicolas Cage oldalán a Ghost Rider: Spirit of Vengeance című akciófilmben szerepelt. 2012-ben a The Foreigner című romantikus vígjátékban, illetve az NCIS: Los Angeles sorozatban láthattuk pár epizód erejéig.

 

Több kisebb tévésorozatos és filmes szerep mellett 2016-ban a mozivásznon volt látható az Oscar-díjra jelölt Ave, Cézár!-ban. 2018-ban a Jean-Claude Van Damme által kreált, Kickboxer: Megtorlás című filmben volt mellékszereplő; de felbukkant a Julianne Moore főszereplésével készült Életszonáta című zenés drámában is.

2019-ben a Feketelista című misztikus krimisorozat négy epizódjában jelent meg; ezt követte a La source című életrajzi film, és a Mes jours de gloire című francia vígjáték.

2020. augusztus 15-én az első Budapest Comic Con egyik sztárvendége lett volna, de a koronavírus-járvány miatt először az a hír járta, hogy a novemberi a bécsi Con vendége lesz. Végül, ebből sem lett semmi.

A legutóbbi hírek szerint a Budapest Comic Con 2021. december 11-12-én megrendezésre kerül.

 

 

ÉRDEKESSÉGEK

 

Kedvenc színészei: Harrison Ford és Charlize Theron.

Kedvenc együttese: Guns'N Roses, Nirvana, Perl Jam, Led Zeppelin, The Doors.

Kedvenc filmje: Volt egyszer egy vadnyugat.

Kedvenc ruhadarabja: Farmernadrág, rövid ujjú póló, tornacipõ.

Kedvenc könyve: A kis herceg (mert a legjobban mutatja be, hogyan kellene élnie és gondolkodnia az embernek).

Kedvenc sportja: sí, Formula-1, tenisz (õ maga síel és teniszezik).

Hobbija: olvasás, tévézés, és teddymackókat gyûjt (már több mint 300 darabja van.) 

Kétszer is forgatott hazánkban. A Harag napja (Day of Wrath), és a Metamorfózis című filmeket.

Szerepelt a Hegylakó betétdalához (Princes of the Universe) készült Queen-videóklipben, amiben Freddie Mercuryval küzdött meg.


KAPCSOLAT


c/o Brillstein and Grey Entertainment
9150 Wilshire Blvd. Suite 350;
Beverly Hills, CA 90212

 

_______________________________________________________________________

Írta: Romolia | Kiegészítés: Éowyn

 

????: Mnemonix ... Derek Cosgrove / Black Bishop

????: Dirty Cash ... Cesar Doltan

????: Save the Last Bullet ... Jean Nicolier

2022: The Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley ... Paul Görg

2020: Capitaine Marleau (TV-sorozat) ... Thierry Bégodeau

2019: Mes jours de gloire ... Bertrand Palatine

2019: La source ... Tony Lamouche

2019: The Blacklist / Feketelista (TV-sorozat) ... Bastien Moreau

2018: La Voce Del Lupo ... ?

2018: Bel Canto / Életszonáta ... Simon Thibault

2018: Sobibor ... Karl Frenzel

2018: Kickboxer: Retaliation ... Thomas Moore

2017: The Broken Key ... Francis Rosebud gróf

2017: Dix pour cent (TV-sorozat) ... Christophe Lambert

2017: Chacun sa vie ... Antoine de Vidas

2016: Mata Hari (TV-sorozat) ... Kramer

2016: La folle histoire de Max et Léon ... Capitaine Lassard

2016: Ave, Cézár! ... Arne Seslum

2015: 10 Days in a Madhouse ... Dr. Dent

2015: Un + une ... Samuel Hamon

2014: Electric Slide ... Roy Fortune

2013: La source (TV-sorozat) ... John Lacanal

2012 - 2013: NCIS: Los Angeles (TV sorozat - 2 epizód) ... Chameleon / The Chameleon / Marcel Janvier

2013: Blood Shot ... President

2012: Szerencsecsillag ... Pierre Barthélémy

2012: A nejem és a feleségem (TV-film) ... Giacomo

2012: Very Bad Blagues (TV-sorozat) Quand on sort une Punchline

2012: The Foreigner ... Vincent

2011: Ghost Rider: Spirit of Vengeance / A szellemlovas: A bosszú ereje ... Methodius

2010: Das Geheimnis der Wale / A bálnák titka ... Chris Cassell

2010: The Gardener of God ... Gregor Mendel

2009: L'homme de chevet ... Léo

2009: Les associés ... Philippe Kaminski

2009: White Material ... André Vial

2008: Limousine ... Devereaux

2007: La disparue de Deauville / A 401-es szoba titka ... Jacques

2007: Metamorphosis / Metamorfózis ... Constantine Thurzo

2006: Le lièvre de Vatanen ... Tom Vatanen

2006: Southland Tales / A káosz birodalma ... Walter Mung

2006: Day of Wrath / A harag napja ... Ruy de Mendoza

2005: Dalida ... Richard Chanfray, dit le comte de Saint-Germain

2004: À ton image ... Thomas

2003: Janis et John / Janis és John ... Léon

2003: Absolon ... Det. Norman Scot

2002: The Piano Player / Fegyverek dallama ... Alex Laney

2002: Ô dorobô Jing (TV mini-sosozat ~ szinkronhang) ... Ismeretlen szerep

2001: The Point Men / Bérgyilkos ösztön ... Tony Eckhardt

2001: Majinkaizâ (rövid film ~ szinkronhang) ... Ismeretlen szerep

2001: Vercingétorix / Druidák ... Vercingétorix

2001: Aparté (rövid film) ... Ismeretlen szerep

2000: Highlander: Endgame / Hegylakó 4: A játszma vége ... Connor MacLeod

2000: Fortress 2 / Fortress 2.: Pokoli űr ... John Henry Brennick

1999: Gideon ... Gideon Oliver Dobbs

1999: Beowulf / Beowulf - A sötétség harcosa ... Beowulf

1999: Resurrection / Feltámadás ... John Prudhomme

1999: Operation Splitsville / Majd elválik ... Max, P.E. teacher

1997: Mean Guns / Öld, ahogy éred! ... Lou

1997: Arlette / Arlette szerencséje ... Frank Martin

1997: Nirvana / Nirvána ... Jimi Dini

1996: Hercule & Sherlock / Hercule és Sherlock ... Vincent

1996: Adrenalin: Fear the Rush / Adrenalin ... Lemieux

1996: North Star / Jégcsillag ... Hudson Saanteek

1995: Mortal Kombat ... Lord Rayden

1995: The Hunted / A préda ... Paul Racine

1994: Highlander III: The Sorcerer / Hegylakó 3.: A mágus ... Connor MacLeod / Russell Nash

1994: The Road Killer / Véres virágok ... Jack

1993: Gunmen / Fenegyerekek ... Dani Servigo

1993: Loaded Weapon 1 / Haláli fegyver ... Mellékszerep

1992: Fortress / Fortress - 33 emelet mélyen a pokolban ... John Henry Brennick

1992: Max & Jeremie / Mesterfogás ... Jeremie Kolachowsky

1992: Highlander / Hegylakó (TV sorozat - 1 epizód) ... Connor MacLeod

1992: Knight Movies / Gyilkosság lólépésben ... Peter Sanderson

1991: Higlander II: The Quickering / A hegylakó visszatér ... Connor MacLeod

1990: Why Me? / Bizánci tűz ... Gus Cardinale

1988: To Kill a Priest / Megölni egy papot ... Father Alek

1988: Love Dream ... Menrou

1987: The Sicilian / A szicíliai ... Salvatore Giuliano

1986: I Love You ... Michel

1986: Highlander / Hegylakó ... Connor 'The Highlander' MacLeod / Russell Edwin Nash

1985: Subway / Metró ... Fred

1984: Paroles et musique / Az élet megy tovább ... Jeremy

1984: Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes / Tarzan, a majmok ura ... John Clayton / Tarzan, Lord of the Apes

1982: Cinéma 16 (TV sorozat - 1 epizód) ... Marcel

1982: Légitime violence / A törvényes eröszak ... Jockey

1981: Putain d'histoire d'amour / Játékszenvedély ... Inspecteur de police

1981: Une sale affaire ... Mullard

1981: Asphalte ... Un médecin à l'hôpital/The doctor

1981: Douchka ... Ismeretlen szerep

1980: Le bar du téléphone / Végzetes bosszú ... Paul 'Bébé' Franchi

1979: Ciao, les mecs ... Un loubard à la soirée dansante

Utolsó frissítés: 2021.09.19. 19:07 Éowyn által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace