Starity

Christopher Reeve

Christopher Reeve Christopher Reeve nemzetisége 7131. 45rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 80%
 • stílus: 80%
 • szimpátia: 80%
 • Születési név
 • Christopher D' Olier Reeve
 • Becenév
 • Chris, Toph
 • Élt
 • 1952.09.25 – 2004.10.10.
 • Születési hely
 • New York City, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, producer
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Dana Morosinit
 • Magasság
 • 193 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Christopher Reeve életrajza

Christopher D' Olier Reeve (1952. szeptember 25. – 2004. október 10.) amerikai színész, rendezõ, producer, író. Hírnevét Superman/Kal-El /Clark Kent megformálásával szerezte 1978-1987 között. A '80-as években több filmben is játszott, köztük a Valahol valamikor (1980), Halálcsapda (1982), Bostoniak (1984), Street Smart (1987). Játszott színdarabokban is, beleértve a Broadway-t: Július 5-e (1980-1982) és a Figaro házassága (1985). A '90-es évek elején több filmszerepet is vállalt: Függöny fel (1992), Napok romjai (1993), Hallgass velem (1994), Minden gyanú felett (1995).

1995 májusában egy lóversenyen súlyos balesetet szenvedett. Lova a harmadik akadály elõtt hirtelen megtorpant, és ledobta magáról a színészt. Keze az esés közben beleakadt a kantárba, így a fejére esett. Nyakcsigolyája eltört, gerinveleje teljesen elszakadt és nyaktól lefelé teljesen lebénult. Örök életére kerekesszékbe kényszerült. Megalapította a Christopher Reeve Alapítványt, amely a hozzá hasonló mozgássérült embereken segít. A színész súlyos fertõzést kapott, majd kómába esett. Reeve 2004. október 10-én szívelégtelenségben halt meg. Számos TV és mozfilm állít számára emléket, köztük: Superman II: Richard Donner Cut, Superman visszatér (mindkettõ 2006-ban készült) és a Smallville 4. évad Rajongás címû része (2004).

Reeve 1992 áprilisában feleségül vette Dana Morosinit, született egy fiuk. Christopher Reeve elõzõ párkapcsolatából Gae Extonnal 2 gyermeke született: Matthew és Alexandra. Dana Reeve 2006 márciusában tüdõrákban halt meg. A Superman visszatér neki is emléket állít.

Gyermek- és ifjúkora
Reeve 1952. szeptember 25-én New York városában született. Apja, Franklin D'Olier Reeve, író és tudós volt. Princeton Egyetemen szerzett diplomát, Christopher születésekor pedig orosz nyelvbõl tette le a mester fokozatot a Columbia Egyetemen. Édesanyja, Barbara Pitney Lamb, újságírónõ volt. Egy fiútestvére született 1953. október 6-án, Benjamin. Szülei 1956-ban elváltak. Az édesanya újból házasodott: Tristam B. Johnson. Princetonba, New Jersey-be költöztek. Itt mindkét fiú magániskolába került (Princeton Day School). Christopher mind tanulmányi, mind sportteljesítményével is kitûnt társai közül. Szerepelt a becsület listán, kiválóan baseballozott, futballozott, teniszezett és hokizott. 1962-ben, 10 évesen talált rá hivatására: számos fiatal jelölt közül beválogatták a The Yeomen of the Guard-ba. 1968-ban elfogadta a gyakornoki állást a Williamstown Színházi Fesztiválon Williamstownban, Massachusettsben. A munkahelyén, ahol dolgozott, egy jelenetet adott elõ a Híd címû darabból, amire Olympia Dukakis felfigyelt és azt mondta: "Le vagyok nyûgözve. Rendkívüli tehetséged van. Ne fuseráld el." A következõ év nyarán a Harvard Summer Repertory Theater Company-nél kapott állást Cambridge-ben, heti 44 $-ért. Egy orosz matrózt alakított a Túszban, mint "Beliav" és az Egy hónap vidéken címû darabban. Egy híres színházi kritikus, Elliot Norton Beliavként nyújtott színészi játékát "indítóan eredményesnek" nevezte. Reeve elsõ románca egy 23 éves színésznõvel volt. A nõ párkapcsolatban élt, ennek azonban kölcsönösen véget vetettek, amikor a színésznõt egy hétfõ reggelen Christopherrel találta a hálószobában a barátja. A románc Reeve és a 23 éves színésznõ között pár hónap után véget ért a korkülönbség miatt.

Miután befejezte a Princeton Day School-t 1970 júniusában, Boothbay-ben, Maine-ben játszott színdarabokban, és eltervezte, hogy New Yorkba megy munkát keresni egy színházban.Ehelyett édesanyja tanácsát megfogadva fõiskolára ment. Felvételt nyert a Princetonra, Brownra, Columbiára, Northwesternbe, Carnegie-Mellonra, és a Cornellre. A New Yorktól 5 órányi útra lévõ Cornellt választotta, mivel tervei szerint elkezdheti színészi karrierjét. Reeve élvezte az itt töltött éveket. Játszott Pozzoként a "Godot-ra várva", Segismundoként "Az élet egy álom" és Polixenesként "Téli mese" címû darabokban. "Újonc" éveiben kapott egy levelet Stark Hesseltine-tól, aki olyan hírességeket fedezett fel, mint Robert Redford, Michael Douglas, Susan Sarandon és Richard Chamberlain. Hesseltine látta Christophert alakítani az Egy hónap vidéken-ben és foglalkozni akart vele. Két találkozás után elhatározta, hogy ahelyett, hogy kihagyja az iskolát, havonta egyszer New Yorkba megy, ügynökökkel és producerekkel találkozik, hogy munkát találjon a nyári szünet idejére. Ezen a nyáron a Negyven Karát Produkcióval utazik Eleanor Parkerrel.A következõ nyáron teljes szezonra szerzõdést ír alá a San Diego Shakespeare Fesztivállal, olhttp://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Christopher_Reeve&action=edit Christopher Reeve szerkesztés alatt – Wikipédiayan szerepekben, mint IV. Edward, III. Richard, Fenton (A windsori vig asszonyok) és Dumaine (Lóvátett lovagok) az Old Globe Színházban. A harmadik év megkezdése elõtt (Cornell) Reeve tesz egy három-hónapos kitérõt. Glasgowba repül, hogy színházi elõadást lásson Angliában és Skóciában egyaránt. Az Old Vic színházban színészeknek segít elsajátítani az amerikai akcentust. Ezután Párizsba repül, ahol folyékonyan beszél franciául. Számos színházi elõadást megtekintett hogy belemerüljön a kultúrába, mielõtt végleg visszatér New Yorkba, hogy újból összejöjjön barátnõjével.

Miután visszatért Európából, Reeve elhatározta, hogy kizárólag a színészkedésre fókuszál. A Cornellen azonban még intellektuális történelembõl és fizikából le kellett volna hogy rakja a vizsgákat. A színház igazgatója belement abba, hogy a visszamaradt vizsgáit a Juilliardon tegye le az elsõ évben. 1973-ban elsõévesként kezdett a Juilliardon. Christopher meghallgatása egy 10 tagú tantestület elõtt volt, beleértve John Housemant, aki a The Paper Chase-ben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Egyedül Reeve-et és Robin Williams-t válogatták be a Juilliard nagy presztizsû Haladó Programjába. Több olyan osztályt tettek le együtt, ahol õk voltak az egyedüli tanulók. Edith Skinner dialektus óráján Williamsnek nem volt minden dialektusa olyan jó, mint Reeve-é, aki sokkal pedánsabb volt nála, ennek ellenére drámai alakításai mindenkire nagy hatással voltak. Williamst azonban sok tanár nem kedvelte mániákus komédiái miatt. Williams és Reeve zárt barátságban voltak egymással; együtt nevettek minden tréfán és bizalmasan rábízták egymásra kapcsolataik problémáit. Egy találkozás során John Houseman azt mondta Reeve-nek: " Mr. Reeve. Borzasztóan fontos, hogy Önbõl komoly klasszikus színész váljék. Hacsak, természetesen nem ajánlanak Önnek magas összeget azért, hogy mást csináljon." Houseman ekkor ajánlotta fel számára, hogy hagyja ott az iskolát és élvezze a "színész ipart" olyan színészek közt, mint Kevin Kline és David Ogden Stiers.Reeve elutasította, hiszen még nem kapta meg a baccalaureátusi fokozatot a Cornelltõl. 1974 õszén Christopher és pár Juilliard-os diák New Yorkba utazott, hogy eljátszák a Szerelem gyógyít címû darabot egy középiskolában. Egy elõadáson, Reeve, aki egy hõst alakított, túl magasra rántotta ki kardját, és véletlenül összetörte a fölötte levõ világítást. A diákok tapsoltak és éljeneztek. Reeve késõbb elmondta, ekkor kapta élete legnagyobb ovációját. Miután Reeve befejezte az elsõ évet a Juilliardon, megkapta a diplomáját a Cornellen 1974-ben.


Reeve 1974-ben szerepet vállalt a Love of Life címû sorozatban, mert szüksége volt a pénzre. Ben Harpert alakította, aki egy ellenséges karakter, ennek következtében bûnözõ és többnejû magatartás jellemezte. Augusztustól a szereplõ kezdett egyre népszerûbbé válni, így a show nézettsége az egekig emelkedett. Reeve nem volt már többé névtelen, ismeretlen színész. A TV sorozatok fárasztó munkamenete a Juilliardról való kicsapását eredményezte. A HB Stúdiónál kezdett színészkedni, majd a New York-i színházban folytatta a színészkedést. A Berchtesgadenben is szerepet kapott, mint náci katona. 1975 végén szerepet kapott a A Matter Of Gravity címû darabban Kathrine Hepburn unokájának szerepében. Elsõ hollywoodi filmszerepe a Mélytengeri vészjelzés címû filmben volt. Ezt követõen az Életem címû filmben játszott William Hurttel

Az Életem címû filmet követõen 1978-ban fõszerepet kapott a Superman címû filmben. Reeve a szerep kedvéért hozta magát jobb kondícióba, ugyanis ellenezte, hogy a kék ruha alatt töméseket kelljen alkalmazni. Ennek eredményeként a kaszkadõrjelenetek nagy részét is õ végezte el.

1998: Hátsó ablak
1996: Már csak egy lépés a holnap
1995: Elátkozottak faluja
1995: Fekete Róka
1995: Fekete Róka: A béke ára
1995: Fekete Róka: Jó ember, rossz ember
1995: Minden gyanú felett
1994: Hallgass velem
1993: Napok romjai
1993: A szerelem börtönében - Will Parker
1992: Függöny fel
1992: Nightmare in the Daylight
1992: Mortal Sins
1991: A gyerekrablás - Lawrence Muller
1990: A rózsa és a sakál - Allan Pinkerton
1988: A nagy szökés 2. - John Dodge
1988: Szemenszedett szenzáció - Blaine Bingham
1987: A hamis riport - Jonathan Fisher
1987: Superman 4. - A sötétség hatalma - Superman / Clark Kent
1985: Anna Karenina - Count Vronsky
1985: A pilóta - Edgar Anscombe
1984: A bostoniak - Basil Ransome
1983: Superman 3. - Superman / Clark Kent
1982: Halálcsapda - Clifford Anderson
1982: Monsignor
1980: Superman 2. - Superman / Clark Kent
1980: Valahol, valamikor
1978: Superman - Superman / Clark Kent
1974-1976: Love of Life - Ben Harper

Rendezőként:
2004: Az értelem diadala

Utolsó frissítés: 2013.11.27. 19:07 Christo által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace