Starity

Cillian Murphy

Cillian Murphy Cillian Murphy nemzetisége 1787. 258rajongó 14vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Cillian Murphy
 • Becenév
 • Cilly
 • Születési idő
 • 1976. május 25.
 • Születési hely
 • Douglas, Cork, Írország
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Yvonne McGuinness
 • Magasság
 • 175 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Keira Knightley Leonardo DiCaprio Brie Larson Jamie Dornan Annabelle Wallis Tom Hardy Armie Hammer Harry Styles Christopher Nolan Helen McCrory Sophie Rundle Finn Cole Fionn Whitehead

Cillian Murphy életrajza

Cillian Murphy 1976. május 25-én született Douglasban, County Corkban, Írországban, azonban Ballintempleben nőtt fel. Édesapja Brendan az Ir Nemzetközi Tanulmányi intézetben dolgozott, édesanyja francia tanár volt. Nem csak szülei, de keresztszülei és nagyapja is tanár volt. Fiatalabbik fiú testvére Páidi mérnök, továbbá van két lány testvére is Orla és Sile, Cillian a legidősebbik. Római katolikus vallásához híven egy katolikus iskolában, a a Presentation Brothers College-be járt, ám itt nem a legjobb tanuló volt, többször felfüggesztették, ám a gimnázium negyedik évében alábbhagyott rossz szokásainak és rendesen elkezdett tanulni. Mivel a sportban nem jeleskedett, a dráma és a színjátszás felé kezdett el kacsintgatni, míg végül a részt vett a Pat Kiernan által hirdetett dráma kurzuson a Corcadorai színház társulatnál. Irodalom tanárja, William Wall biztatta a színészi karrierje csiszolására

Azonban legnagyobb álma rock sztárnak lenni, ezért a tinédzserkora végeit és a húszas évei elejét zenéléssel töltötte, több zenekarban is gitározott testvérével, Páidivel. Saját zenekarukat The Sons Of Mr. Greengenes-nek nevezték el. Cillian énekelt és gitározott a zenekarban. 1996-ban a banda kapott egy 5 éves lemezszerződést az Acid Jazz Records lemezkiadótól, de nem fogadták el a lehetőséget, mert Páidi még gimnáziumba járt, a szülők pedig nem egyeztek bele. Miután elszalasztották a lehetőséget 1996-ban Cillian elkezdett tanulni a University Collage Cork egyetemen ügyvédi/jogi szakon, de az első évben ki is esett a szakról, mivel nem volt túl elkötelezett a jogászi pálya iránt. Miután látta a Corcadorcai színpadon az A Clockwork Orange c. darabot döntött mégis a színészet mellett, és elkezdett újra ebbe az irányba fordulni. Az UCC Dráma szakán szerepelt először a Little Shop Of Horrors c. előadásban.

Karriere:
Első szerepe 1996-ban a Corcadorcai színházban volt a Disco Pigs című darabban mint Darren, avagy Pig. Ezután 1997-ben első filmes szerepét egy rövidfilmben kapta meg, ami a Quando volt. Itt Pat szerepében láthattuk. Majd 2001-ben a Diszkó Disznók (Disco Pigs) színházi darab alapján alapuló filmben is ő köszönt vissza. Még szintén ebben az évben jelent meg az ír rendező, John Carney filmje A lázadás mámora (On The Edge), amely egy dublini pszichiátriai kórházban játszódik, ahol egyik fiatal páciens összebarátkozik a többi ott élővel. Ezek után 2002-ben jelent meg az angol thriller filmje a 28 nappal később (28 Days later...), amit Danny Boyle rendezett és olyan sztárok mellett látható Cillian, mint Naomi Harris és Brenda Gleeson. 2003-ban jelent meg Colin Farrellel karöltve a Kényszerszünet (Intermission) vígjátéka, amit John Crowley rendezett. Ez a film lett akkoriban a legtöbbet hozó ír film, ugyanis 4.5 millió eurót hozott a konyhára nekik. Még szintén ebben az évben megjelent a Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring) drámája, amit Peter Webber rendezett. A film alapjaként az ugyan ezzel a címmel futó Tracy Chevalier által írt novella szolgált, Cillian pedig Pietret alakítja benne, Scarlett Johansson és Colin Firth mellett.

Talán a színész legnagyobb áttörése a 2005-ben megjelent Cristopher Nolan által rendezett Batman: Kezdődik! (Batman Begins) film volt. A rendező már az előtt eldöntötte, hogy Cillian kapja Dr. Jonathan Crane/Madárijesztő szerepét, még mielőtt bement volna a castingra. Ez után jött egy kisebb filmje Rachel McAdamssel az Éjszakai járat (Red Eyes), ami szintén 2005-ben jelent meg. 2008-ban jelent meg a Szerelem határai (The Edge of Love) romantikus dráma filmje, ahol az ír színész egy szerelmes katonát játszik, aki a háborúból hazaérve nem tud visszailleszkedni a való életbe. Cillian partnere a filmben Keira Knightley továbbá Sienna Miller is szerepet kapott benne. 2008 talán legvártabb filmje a Sötét lovag (The Dark Knight) film volt, ahol Cillian ismét visszatért, viszont itt kisebb szerepben volt látható, mint az előző Nolan filmben. Cillian harmadjára is egy Christopher Nolan által rendezett filmben volt látható, ugyanis 2010-ben jelent meg az Eredet (Inception) 4-szeres Oscar-díjas film, amiben a főszerepet Leonardo Dicaprio kapta, viszont mögötte olyan nagy színészek sorakoztak, mint Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt és Marion Cotillard. A film a vártnál is nagyobb sikert hozott, mind a rendezőnek, mind a színészeknek. Ez után 2012-ben utoljára szerepelt egy Batman filmben, ugyanis akkor jelent meg A sötét lovag:Felemelkedés (The Dark Knight Rises).

2013-tól pedig a nagy sikerű dráma sorozatban a Birmingham bandájában (Peaky Blinders) viseli a főszereplő helyét, ugyanis ő az első világháborúból visszatért katona, Tommy Shelbyt személyesíti meg. Cillian itt is természetesen barátjával Tom Hardy-val látható a képernyőn. A sorozat különlegessége, hogy az író és kitalálója Steven Knight igaz történetek alapján készítette el a BBC 2-őn futó sorozatot. 2016-ban pedig azt is bejelentették, hogy a harmadik évad után visszatérnek még két évaddal, a negyediket pedig 2017-ben kezdik el forgatni.

2016. augusztus 12-én jelent meg a mozikban az Anthropoid háborús thriller, ami a Reinhard Heydrich elleni merényletet meséli el, aminek a kódneve volt az Anthropoid hadművelet. A film 1942-ben játszódik és Cillian egy cseh katonát fog alakítani, Josef Gabcikot. A színész partnere Jamie Dornan, aki pedig Jan Kubis bőrébe bújt. Továbbá szintén 2016-ban kezdte el forgatni ötödik Cristopher Nolan filmjét a Dunkirket, ami 2017. július 19-én kerül a mozikba. A megszokott szereplőgárda (Tom Hardy) mellett olyan sztár is feltűnik az igaz történetet bemutató második világháborús drámában, mint az énekes Harry Styles is. Ugyan ebben az évben jelent meg a Free Fire akció drámája, Ben Wheatley rendezésével, ami a 70-es évekbeli Bostonban játszódik.

Idén júniusban lett bejelentve, miszerint Cillian 2018-ban ismét visszatér a mozivászonra a mindenki által ismert Jamie Dornannel karöltve, ugyanis Jim Sheridan rendezésével kerül majd bemutatásra a H-Block címet viselő film ami igaz történetet dolgoz fel. A történet az 1983-as Észak-Írországban játszódik és a híres Maze Prison a helyszín ahol az egyik legnagyobb szökést hajtják végre a rabok, ahonnan mindössze 38-an jutnak ki, 19 rabot elkapnak, 20 őrt szúrnak vagy lőnek meg, és mindössze egy halálos áldozatot követelt. Cillian társa Jamie Dornan mellett még Pierce Brosnan lesz, akit eddig bejelentettek. A film várhatólag 2018 végén jelenik meg.

Magánélete:
Cillian 1996-ban ismerkedett meg Yvonne McGuinness színésznővel akinek a kezét túrázás közben kérte meg, majd 2004 augusztusában házasodtak össze. Szerelmükből két fiú gyermek született, az idősebbik Malachy és a két évvel fiatalabb Carrick. A család Dublinban él, továbbá a színész sose beszél magánéletéről, nincsen se stylistja se publicistája és a premierekre is egyedül jár, hogy családját ne érje a rivaldafény.

Érdekességek:
- 15 évig vegetáriánus volt, bevallása szerint azért nem evett húst, mert félt, hogy elkap valami betegséget, viszont a Peaky Blinders első évadának forgatása során az edzője ajánlotta neki a húst, amitől izmosabb lehet, így azóta ismét fogyaszt húst
- eredetileg ügyvéd akart lenni
- folyékonyan beszél franciául és kelta nyelven
- jó barátja Tom Hardy, Colin Farrel és Jonathan Rhys Meyers
- nagy Doctor Who (1963) rajongó
- videojáték megszállott
- van egy macskája és egy labradorja akinek a fiai a Scout nevet adták a Ne ​bántsátok a feketerigót!-ból
- Cillian 2017-ben Stella McCartney őszi/téli férfi kollekciójának a kampányarca lett, amihez a fotósorozat és a kisfilm Sean Ellis nevéhez fűződik akivel a színész még az Anthropoid forgatása alatt dolgozott együtt
- 2017 februárjában jelent meg Fionn Regan - The Meetings Of The Waters videoklipje amiben Cillian is szerepet kapott

Filmek:
2020: A Quite Place 2/Hang nélkül 2 ... Emmett
2018: Anna ... Lenny Miller
2017: The Delinquent Season ... Jim
2017: The Overcoat ... Akaky (voice)
2017: Dunkirk ... Shivering Soldier
2017: The Party/A vendégek ... Tom
2017: Hippie Hippie Shake ... Richard Neville
2016: Free Fire ... Chris
2016: Anthropoid ... Josef Gabcík
2015: In the Heart of the Sea/A tenger szívében ... Matthew Joy
2014: Transcendence/Transzcendens ... Agent Buchanan
2014: Aloft ... Ivan
2012: The Dark Knight Rises/A sötét lovag:Felemelkedés ... Dr. Jonathan Crane / Scarecrow
2012: Broken/Ébredés ... Mike Kiernan
2012: Red Lights/A gyilkos médium ... Tom Buckley
2011: In Time/Lopott idő ... Raymond Leon
2011: Retreat ... Martin
2010: Inception/Eredet ... Robert Fischer
2010: Peacock ... John / Emma Skillpa
2009: The Water ... Son
2009: Perrier's Bounty/A vérdíj ... Michael McCrea
2008: The Dark Knight/A sötét lovag ... Scarecrow
2008: The Edge of Love/Szerelem határai ... William Killick
2007: Watching the Detectives ... Neil
2007: Sunshine/Napfény ... Robert Capa
2006: The Wind That Shakes the Barley/Felkavar a szél ... Damien O'Donovan
2005: Breakfast on Pluto/Reggeli a Plútón ... Patrick 'Kitten' Braden
2005: Red Eye/Éjszakai járat ... Jackson Rippner
2005: Batman Begins/Batman: Kezdődik! ... Dr. Jonathan Crane / Scarecrow
2003: Zonad ... Guy Hendrickson
2003: Cold Mountain/Hideghegy ... Bardolph
2003: Girl with a Pearl Earring/Leány gyöngy fülbevalóval ... Pieter
2003: Intermission/Kényszerszünet ... John
2002: 28 Days Later.../28 nappal később ... Jim
2001: On the Edge/A lázadás mámora ... Jonathan Breech
2001: How Harry Became a Tree/Haragos Harry ... Gus
2001: Disco Pigs/Diszkó disznók ... Pig - Darren
2001: Watchmen ... Phil
2000: Filleann an Feall ... Ger
2000: A Man of Few Words ...Best Man
1999: At Death's Door ... Young Reaper
1999: Eviction ... Brendan McBride
1999: The Trench/Az árok ... Rag Rookwood
1999: Sunburn ... Davin McDerby
1998: The Tale of Sweety Barrett .. Pat the Barman
1997: Quando ... Pat

Sorozatok:
2013-2021: Peaky Blinders/Birmingham bandája ... Thomas Shelby (főszereplő, eddig 31 epizód)
2001: The Way We Live Now/Így élünk most ... Paul Montague (4 epizód)

Utolsó frissítés: 2021.02.08. 21:09 baisée által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace

Így telt Fülöp herceg utolsó pillanata

Így telt Fülöp herceg utolsó pillanata

Fülöp herceg menye, Zsófia wessexi grófné árulta el.