Starity

Colin Farrell

Colin Farrell Colin Farrell nemzetisége 599. 886rajongó 42vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Colin James Farrell
 • Becenév
 • Ír Vagány
 • Születési idő
 • 1976. május 31.
 • Születési hely
 • Castleknock, Dublin, Írország
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Colin Farrell életrajza

Magánélete

Colin James Farrell néven látta meg a napvilágot 1976. május 31-én Írország fővárosában, Dublinban. Szülei Rita és Eamon Farrell. Édesapja és nagybátyja a Shamrock Rovers FC futballistái voltak. Van egy bátyja, Eamon Jr. és két lánytestvére, Claudine és Catherine. Claudine egyben Colin személyi asszisztense. A St. Brigid’s National School-ban kezdte tanulmányait, melyet a csak fiúknak fenntartott Castleknock College-ban, majd a Meath megyei Gormanston College-ban folytatott. Felvették a Gaiety School of Acting-be, ám abbahagyta, mikor megkapta Danny Byrne szerepét.

Kamaszkorában ivott és drogozott. 18 évesen letartóztatták Sydney-ben, mert hasonlított egy gyilkossági kísérlet gyanúsítottjához; mivel nem emlékezett a kérdéses éjszakára, egyetlen alibije egy barátjának naplója volt, melyben leírta, hogy a város másik felén ecstasyt fogyasztottak. 

2000-ben ismerte meg Amelia Warner angol színész-és énekesnőt, akivel 2001 novemberéig egy párt alkottak. Az újságok arról írtak, hogy a két híresség össze is házasodott. Colin erről csak annyit nyilatkozott, hogy „Túl gyorsan, túl fiatalon”. Warner 2011-ben azt mondta a The Sun-nak, hogy „Volt egy szertartásunk Tahiti partjain, ami egyáltalán nem volt legális és mi ezzel tisztában voltunk (…)„

2003 végéig olyan hírességekkel hozták szóba, mint Britney Spears, Nicole Narain, Josie Maran, Angelina Jolie, Maeve Quinlan és Demi Moore.

2003-ban született meg első gyermeke, James Padraig, a kisfiú édesanyja Kim Bordenave. 2007-ben elmondta, hogy fiának Angelman szindrómája van, egy ritka genetikai betegség, amely intellektuális és fejlődési hátrányai is vannak.

2007 és 2008 között Muireann McDonnell, egy ír orvostanhallgató volt a párja. 

Több, mint egy évig járt Emma Forrest írónővel, aki erről az időszakról is írt ’Your Voice in My Head’ című memoárjában. A hölgy szerint a gyermekvállalás is szóba került, mielőtt Colin véget vetett a kapcsolatnak. 

Második gyermeke, Henry Tadeusz, 2009. október 9-én született. A fiú édesanyja Alicja Bachleda-Curuś, akivel Farrell 2010 közepéig alkotott egy párt.

 

Színészi karrier

Több kisebb szerep után, 1998-1999 között Danny Byrne-t játszotta a BBC Ballykissangel nevezetű sorozatában. Első filmes szerepét 1999-ben, Tim Roth Hadszíntér című direktori debütálásában kapta. Látható volt a 2000-es Ártatlan bűnözőben, melyben Kevin Spacey és Linda Fiorentino mellett játszott. Szintén 2000-ben megkapta a Tigrisek földjén főszerepét, a film rosszul teljesített a pénztáraknál. 

A sikerre 2002-ig kellett várni, A fülke és a 2003-as Beavatás és S.W.A.T. – Különleges kommandó a kritikusok által elismert és a mozi pénztáraknál is sikeres alkotások voltak.

Látható volt a Különvéleményben Tom Cruise mellett és Bullseye-ként a Daredevil – Fenegyerekben. Érdekesség, hogy míg Ben Affleck alá nem írta a szerződését, Colin volt a befutó Matt Murdock szerepére. Abban az évben a Company magazin a világ hatodik legszexibb férfijának választotta. 

2003-ban Lehiff karakterét játszotta a Kényszerszünetben, amely 3 évig a legtöbb bevételt hozó indie film volt Írországban és azóta is klasszikusnak számít. 2004-ben a címszereplőt játszotta a Nagy Sándor, a hódítóban; a film hiába kapott kedvező kritikát, az USA-ban megbukott. Sokan, köztük történészek is, a hódító biszexualitását kritizálták. 

Következő filmje az Oscar-jelölt Az új világ volt. Farrell John Smith kapitány karakterét keltette életre, aki beleszeret az őslakos Pocahontas-ba. A Kárhozott szeretők John Fante regényén alapult, Colin mellett a másik főszereplő Salma Hayek volt. 

Sonny Crockett-ként, a Miami Vice-ban Jamie Foxx mellett játszott, a TimeOut New York az évtized legjobb 50 filmje közé sorolta. 2007-ben jelent meg Woody Allen rendezése, a Kasszandra álma, melyben Colin Terry Blaine-ként szerepelt. A film megosztotta a kritikusokat. 

2008-ban, a Sundance Film Festivalon debütált az Erőszakik, 2009. január 11-én Ray eljátszásáért Golden Globe-díjban részesült. Nem sokkal ezután, a Kicking It című dokumentumfilmhez adta hangját, mely 6 otthontalan embert követett nyomon. Farrell fizetését egy ír hajléktalanotthonnak adományozta. A zsaruk becsületében Edward Norton mellett játszott. 

2009-ben látható volt Terry Gilliam filmjében, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában. Farrell volt egy a három színész közül, akik Heath Ledger halála után segítettek befejezni a filmet; Ledger karakterének képzelt változatait játszották el és fizetésüket a férfi lányának, Matildának adták. 

Az igazság nyomában című filmben Mark Walsh-t keltette életre, a szerepért több, mint 13 kilót fogyott. A filmet nem sok helyen vetítették, mert bonyolult dolgokat dolgoz fel, többek közt PTSD-t. Ugyanebben az évben Jeff Bridges mellett játszott az Őrült szívben. A 2009-es Ondine-ben Syracuse-ként volt látható. 

A következő évben Keira Knightley mellett szerepelt a London Boulevard-ban. 2011-ben szerepet kapott a Förtelmes főnökökben, Bobby Pellitt-ként volt látható. A Frászkarikában egy Jerry nevű vámpírt játszott, aki egy középiskolai diák és édesanyja mellé költözik. 

Kate Beckinsale mellett szerepelt az 1990-es Az emlékmás remake-jében; Douglas Quaid / Hauser karakterét keltette életre. A Toronto International Film Festivalon debütált következő filmje, A hét pszichopata és a si-cu

Bosszútól fűtve című thrillerje 2013 márciusában került a mozikba. 2014-ben szerepet kapott Mark Helprin Téli mese című regényének adaptálásában. A vélemények megoszlottak, ám a legtöbb újságíró pozitívan írt a filmről. 

A Banks úr megmentésében Travers Goff-ot, Pamela Lyndon Travers, a Mary Poppins irónőjének édesapját játszotta. Liv Ullmann rendezésében készült el a Julie kisasszony, melyben Colin John-t játszotta; s több újságíró szerint Farrell volt a legerősebb a három főszereplő közül. 

A törvény nevében című HBO sorozatban Ray Velcoro detektívet játszotta, Vince Vaughn, Taylor Kitsch és Rachel McAdams mellett. 2015-ben került a mozikba A homár című romantikus sci-fi thrillerje, mely a disztópikus jövőben játszódik. 

2017-ben Percival Graves karaktereként volt látható a Legendás állatok és megfigyelésük című Harry Potter spin-offban. Ebben az évben olyan filmekben játszott főszerepet, mint az Egy szent szarvas meggyilkolása, Csábítás és Roman J. Israel

2018-ban ő volt a narrátora a Legend of Cambria című sorozatnak. Steve McQueen thrillerjében, a Nyughatatlan özvegyekben, Jack Mulligan-t játszotta. 

2019-ben Holt Farrier-ként látható Tim Burton Dumbó adaptációjában. 2020-ra várható a The Gentlemen, az After Yang és a The North Water című sorozat.

 

Jótékonykodás, támogatott ügyek

2007-ben Colin is csatlakozott több hírességhez és a Speciális Olimpiai Játékok egyik szóvivője lett. A Stand Up! nevezetű erőszak és zaklatás ellenes mozgalom támogatója. 2015-ben a Homeless World Cup nagykövete lett; a szervezet az utcai futballt felhasználva inspirálja a hontalan embereket életük megváltoztatására. 

 

Függőség

2005 decemberében önként bevonult egy rehabilitációs központba, hogy segítsenek legyőzni rekreációs drog- és fájdalomcsillapító függőségét. Több alkalommal is beszélt erről az időszakról. „Képződött egy fajta energia, egy karakter, amiből előnyöm származott. Aztán volt egy színpad, ahol minden elkezdett összedőlni körülöttem.”

Írta és fordította: Lil98

Az életrajz főként az angol nyelvű Wikipedián alapszik.

1995 - A csillagok szerelmese / Frankie Starlight– fiatal férfi a moziban

1996 - The Disappearance of Finbar – Simon

1997 - Drinking Crude – Click

1998 – Csak egy tánc volt / Falling for a Dancer - Daniel McCarthey

1999 – Hadszíntér / The War Zone – Nick

1999- Love int he 21st Century – Mattie

1998-1999 – Ballykissangel – Danny Byrne (18 epizód)

2000 – Ártatlan bűnöző / Ordinary Decent Criminal – Alec

2000 – Tigrisek földjén / Tigerland – Roland Bozz

2001 – Törvényen kívül / American Outlaws – Jesse James

2002 – Hart háborúja / Hart’s War – Thomas W. Hart

2002 – Különvélemény / Minority Report – Danny Witwer

2002 – A fülke / Phone Booth – Stu Shepard

2003 – Beavatás / The Recruit – James Douglas Clayton

2003 – Daredevil – Fenegyerek / Daredevil – Bullseye

2003 – Lapzárta – Veronica Guerin története / Veronica Guerin – tetovált fiú

2003 – S.W.A.T. – Különleges kommandó / S.W.A.T. – Jim Street

2003 – Kényszerszünet / Intermission – Lehiff

2004 – Otthon a világ végén / A Home at the End of the World – Bobby Morrow

2004 – Nagy Sándor, a hódító / Alexander – Alexander

2005 – Dokik / Scrubs – Billy (1 epizód)

2005 – Az új világ / The New World – John Smith kapitány

2006 – Kárhozott szeretők / Ask the Dust – Arturo Bandini

2006 – Miami Vice – Sonny Crockett

2007 – Kasszandra álma / Cassandra’s Dream – Terry Blaine

2008 – Erőszakik / In Bruges – Ray

2008 – A zsaruk becsülete / Pride and Glory – Jimmy Egan

2009 – Doctor Parnassus és a képzelet birodalma / The Imaginarium of Doctor Parnassus – Képzelt Tony 3

2009 – Az igazság nyomában / Triage – Mark Walsh

2009 – Ondine – Syracuse

2009 – Őrült szív / Crazy Heart – Tommy Sweet

2010 – Út a szabadságba / The Way Back – Valka

2010 – London Boulevard – Mitchel

2011 – Förtelmes főnökök / Horrible Bosses – Bobby Pellit

2011 – Frászkarika / Fright Night – Jerry

2012 – Az emlékmás / Total Recall – Douglas Quaid / Hauser

2012 – A hét pszichopata és a si-cu / Seven Psychopaths – Marty

2013 – Bosszútól fűtve / Dead Man Down – Victor

2013 – A zöld urai / Epic – Ronin (hang)

2013 – Banks úr megmentése / Saving Mr. Banks – Travers Goff

2014 – Téli mese / Winter’s Tale – Peter Lake

2014 – Julie kisasszony / Miss Julie – John

2015 – A homár / The Lobster – David

2015 – A törvény nevében / True Detective – Ray Velcoro detektív (8 epizód)

2015 – Gyilkos ösztön / Solace – Charles Ambrose

2016 – Legendás állatok és megfigyelésük / Fantastic Beasts and Where to Find Them – Percival Graves

2017 – Egy szent szarvas meggyilkolása / The Killing of a Sacred Deer – Steven Murphy

2017 – Csábítás / The Beguiled – McBurney

2017 – Roman J. Israel / Roman J. Israel, Esq. – George Pierce

2018 – Legend of Cambria – narrátor (7 epizód)

2018 – Nyughatatlan özvegyek / Widows – Jack Mulligan

2019 – Dumbó / Dumbo – Holt Farrier

2020 – Úriemberek / The Gentlemen Coach / Edző

2020 – After Yang – Jake

2020 – The North Water – Henry Drax (4 epizód)

20?? – Voyagers - ?

20?? – Ava – Simon

Utolsó frissítés: 2020.01.01. 15:03 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace