Starity

Colin Firth

Colin Firth Colin Firth nemzetisége 319. 1459rajongó 91vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 92%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • Colin Andrew Firth
 • Születési idő
 • 1960. szeptember 10.
 • Születési hely
 • Grayshott, Hampshire, Anglia
 • Foglalkozás
 • Színész
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Livia Giuggioli
 • Magasság
 • 187 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Renée Zellweger Hugh Grant Pierce Brosnan Amanda Seyfried Stellan Skarsgård Meryl Streep Dominic Cooper

Colin Firth életrajza

KEZDETEK

Colin Andrew Firth 1960. szeptember 10-én született Angliában. Édesanyja, Shirley Firth (született Rolles) összehasonlító vallástörténész a King Alfred's College Winchesterben (ma a University of Winchester), édesapja, David Norman Lewis Firth történész (szintén a King Alfred's-nál) és a nigériai kormány tanácsadója. Van egy húga, Kate, és egy öccse, Jonathan, aki szintén színész. Szülei Indiában nőttek fel, mert anyai nagyszülei, akik keresztény misszionáriusok voltak, és apai nagyapja, egy anglikán lelkész közösen dolgoztak misszionáriusként. Gyerekkora egy részét Nigériában töltötte, ahol az apja tanított.

11 éves volt, amikor a Missouri állam beli St. Louisba költöztek. Később a Montgomery of Alamein Secondary Schoolba járt (ma Kings' School), ami egy állami iskola Winchesterben, Hampshireben. Ezután a szintén Hampshire megyei, Eastleighben található Barton Peveril College tanulója lett. A Kings' Schoolban gitározni szeretett volna, de az iskola kitiltotta a gitár és szaxofon órákat, mert azok „nem igazi hangszerek”, és azt mondták neki, hogy inkább trombitázzon.

KARRIER

Filmes karrier
Első szerepét 1983-ban kapta, a díjnyertes londoni színdarabban, az Egy másik országban Guy Benettet formálta meg. Ugyanezen évben eljátszott egy almát a 'Fruit of the Loom' nevű televíziós reklámban. 1984-ben következett filmes debütálása az Egy másik ország filmváltozatában, ezúttal Tommy Judd megformálójaként, Benettet pedig Rupert Everett alakította. 1986-ban Sir Laurence Olivier mellett szerepelt a J.B. regényadaptációban, a Lost Empires-ben. 1987-ben Kenneth Branagh melett láthattuk J. L. Carr A Month in the Country-jának filmváltozatában. 1989-ben főszerepet játszott a Valmontban, majd mellékszerepet az A nulladik lakosztályban. Colin és más brit színészek, akik elismertté váltak, mint Tim Roth, Gary Oldman, Bruce Payne és Paul MyGann alakították az úgynevezett 'Brit Pack'-et a 80'-as években.

Az 1995-ös Jane Austen-könyv, a Büszkeség és balítélet BBC televíziós adaptációjában Colin még nagyobb hírnévre tett szert. A sorozat sikeres volt, és Firth belopta magát a nézők szívébe, mint Mr. Darcy. Szintén Darcyt játszotta a Briget Jones naplójában (Helen Fielding filmjében, egy regényadaptációban), és világhírűvé vált vele. A filmnek később elkészült a folytatása is - a regény második részéből-, Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! címmel. Ebben a szerepben az volt a vicces, hogy Colin később játszott egy karaktert a St. Trinian's - Nem apácazárdában, aki éppen egy Mr. Darcy nevű kutyát öl meg.

1996-ban eljátszott egy mellékszerepet Az angol betegben, majd ezután olyan filmek következtek, mint az Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (1997), a Szerelmes Shakespeare (1998), a Frigy vagy nem frigy? (2000), a Bridget Jones naplója (2001), a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember (2002), az Igazából szerelem (2003), a Miről álmodik a lány? (2003), a Nő előttem, nő utánam (2003), a Leány gyöngy fülbevalóval (2003), a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! (2004), a Nanny McPhee - A varázsdada (2005), az Az igazság fogságában (2005), az Amikor minden változik (2007) Helen Hunttal, az Az utolsó légió (2007) Aishwarya Rai-jel, az And When Did You Last See Your Father? (2008), a Mamma Mia! filmadaptációja (2008), és a Könnyed erkölcsök, melyet a Római Filmfesztiválon vetítettek le. 2009-ben szerepelt a Karácsonyi énekben, Charles Dickens egyik regényének adaptációjában, melyben Scrooge optimsta unokaöccsét, Fredet alakította.

Feltűnt különböző televíziós produkciókban is, köztük a Donovan Quickben (a Don Quijote frissített verziójában), és Az összeesküvésben, amiért Emmy-jelölést is kapott. Egy másik ilyen szerepe a 2008-as Genova, ami a Torontói Filmfesztiválon debütált.

A 66. Velencei Filmfesztiválon elnyerte a Volpi serleget a legjobb színész kategóriában, Tom Ford megformálásáért az Egy egyedülálló férfiben. A filmben egy egyetemi professzort alakít, aki magánnyal küzd, miután életre szóló partnere. Tom Ford divattervező ezzel a filmmel debütált, mint rendező. A szerep Colinnak rengeteg jelölést hozott, többek között az Oscarra, az Arany Glóbuszra, de Screen Actors Guild-ra, BAFTA-ra, és BFCA-re is jelölték érte. Egy BAFTA-díjat nyert is legjobb mellékszereplő kategóriában 2010 februárjában.

2010-ben az A király beszédében megformálta Albert yorki herceget, azaz VI. György királyt. A film arról szól, hogy a király hogyán próbálja meg legyőzni beszédproblémáit, hogy beszédet mondhasson, mialatt kitör a második világháború. A Torontói Filmfesztiválon a film állandó tetszésnyilvánításban részesült. A fesztiválon való bemutatás napja éppen Colin 50. születésnapjára esett, és ezért a „legjobb ötvenedik szülinapi ajándéknak” nevezték. 2011. január 16-án Colin a „Legjobb előadás egy drámában” kategóriában elnyerte az Arany Glóbuszt az A király beszédéért. 2011. január 30-án a Screen Actors Guild is megjutalmazta a legjobb színésznek járó díjjal a szerepért. 2011 februárjában legjobb színész lett a 2011 BAFTA-díjátadón is. 2011. február 27-én pedig elnyerte az Oscar-díjat is, szintén a dadogós király megformálásáért.

2011-ben szerepelt a John le Carré regényadaptációban, a Tomas Alfredson által rendezett Suszter, szabó, baka, kémben, melyben feltűnik Gary Oldman és Tom Hardy is. 2011 májusában elkezdte forgatni a Dől a monét, egy korábbi film remakejét. A forgatókönyvet Joel és Ethan Coen írta, a filmet pedig Micheal Hoffman rendezte. Colin mellett feltűnt még Cameron Diaz és Alan Rickman is. A bemutatóra 2012 novemberében került sor és negatív kritikák sorát kapta.

Várhatóan szerepelni fog Rupert Everett rendezői debütálásában, Oscar Wilde önéletrajzi The Happy Prince-ében. Ha minden igaz, akkor Colin Oscar legjobb barátját alakítja majd, Reginald Turnert. A forgatást 2013 nyarára, a bemutatót 2014-re tervezik. 2012-ben, mikor megindultak az új Bridget Jones munkálatai, azt írták, hogy állítólag Colin is visszatér majd a filmsorozatba. A Genius című filmben Max Perkinset játssza majd el és a filmben Michael Fassbender is feltűnik majd. A film A. Scott Berg életrajzán, a Max Perkins: Editor of Genius-on alapul majd és 2014 elején kezdik el forgatni. 2013 májusában bejelentették, hogy Colin is szerepel majd Woody Allen új vígjátékában, az 1920-as évek Franciaországában játszódó Káprázatos holdvilágban, Emma Stone oldalán. A filmet 2014 októberében mutatták be.

2015 elején Harry Hart megformálója volt a Kingsman: A titkos szolgálat című kémfilmben. A kémfilm igazi kasszasiker lett: 81 millió dollár költségvetéséhez képest 412,4 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál. 2015 júniusában Donald Crowhurst történetét forgatta, melyben Rachel Weisz, David Thewlis és Jonathan Bailey mellett lesz látható a vitorlázóként.

2016-ban ismét Mark Darcy-t alakította Renée Zellweger oldalán a Bridget Jones babát vár című harmadik részben, amit a közönség és a kritikusok is sokkal jobban fogadtak, mint a filmsorozat második részét. Ugyanebben az évben Max Perkins amerikai szerkesztőt alakította a kritikailag elismert Genius-ben, a szerző Thomas Wolfe-ot alakító Jude Law oldalén. A film az A. Scott Berg által írt életrajzon, a Max Perkins: Editor of Genius című művön alapul.

2017-ben ismét Jamie-t alakított a 2003-as Igazából szerelemből, a jótékony célra készült Red Nose Day Actually című rövidfilmben, ami a film folytatása, és az eredeti íróval és rendezővel, Richard Curtis-szel készült el. Ugyanebben az évben Harry Hart szerepében is újra feltűnt, a Kingsman: Az Aranykörben.

Colin alakítja David Russell tengerész-parancsnokot Thomas Vinterberg Kursk című filmjében, ami a 2000-es Kursk tengeralattjáró katasztrófáját mutatja be. A forgatást 2017 áprilisában kezdték, a bemutatóra pedig 2018 végén került sor. William Weatherall Wilkins, a Fidelty Fiduciary Bank igazgatója volt a Mary Poppins visszatér című filmben, melynek bemutatójára 2018 decemberében került sor. Ugyanebben az évben Harry Bright szerepében is újból feltűnt, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című Mamma mia!-folytatásban.  

Egyéb munkák
Colin alakította William Shakespearet a Fekete Vipera: Oda-vissza című különleges vígjátékban. A főszereplő, Edmund Blackadder éppen akkor fut bele Colin karakterébe, mikor az a Macbethet írja, és megkéri őt, hogy dedikálja neki a szöveget úgy, hogy „Minden iskolás lányak és fiúnak az elkövetkező 400 évben!”

2004-ben Norah Jones mellett volt vendég-műsorvezető a Saturday Night Live-ban.

Colin gyakran szerepelt a színházban 1983 és 2000 között. Szerepelt a Three Days of Rainben a főszereplő, Ned/Walkerként, valamint sokan láthatták a The Caretakerben, a Desire Under the Elmsben, és a Chatskyben.

A felesége, Livia Giuggioli által rendezett 2007-es dokumentufilm, az In Prison My Whole Life executive producere volt. A film megkérdőjelezi az eljárásokat és bizonyítékokat, melyek a politikai aktivista és korábbi Fekete Párduc-tag, Mumia Abu-Jamal ellen használtak, aki egy siralomházba került egy philadelphiai rendőr, Daniel Faulkner meggyilkolásáért.

Firth a digitális stúdió, a Filmaka tanácsának tagja. A stúdió felületet és lehetőséget biztosít felfedezetlen filmkészítőknek, hogy megmutathassák munkájukat az ipari szakértőknek.

2011. január 13-án Colin megkapta a Hollywoodi Hírességek Sétányának 2429. csillagát. 2011-ben Colin a University College London munkatársaival együttműködve vezetett egy tanulmányt, ami az agy különböző területeit vizsgálja, és azt, hogy a liberálisoknak, vagy a konzervatívoknak-e nagyobb az amygdalája.

2012-ben megjelent az Audible.com oldalon Colin audiókönyv-előadása, a The End of the Affair Graham Greene-től. Előadása finalista lett az Év Legjobb Hangoskönyve kategóriában a 2013-as Aude-díjátadón.

2012-ben társalapítója volt a Raindog Filmsnek, Ged Doherty brit zeneipari vezérigazgató és vállalkozó oldalán. A cég első filmje Eye in the Sky címmel 2016 áprilisában debütált.

Írás
Colin első publikált műve, a 'The Department of Nothing' a Speaking with the Angel-ben jelent meg. Ezt a rövid történetes kollekciót Nick Hornby szerkesztette, és a TreeHouse Trust adta ki, autista gyerekek megsegítésére, 2000-ben. Colin még az eredeti Egy férfi, egy nő és egy focicsapat forgatása alatt ismerkedett meg Hornbyval. Colin visszatért az íráshoz a We Are One: A Celebration of Tribal Peoples miatt, ami 2009-ben jelent meg. A könyv a világ embereinek kultúráit vizsgálja, a hátrányait is előnyeit is. A könyv rengeteg western-írót számol, köztük Laurens von Postot, Noam Chomskyt, és Claude Lévi-Strauss; valamint benszülötteket is, mint Davi Kopenawa Yanomami, vagy Roy Sesena. Ennek a könyvnek az eladásából befolyt pénzösszeget egy, a benszülötteket védő szervezet, a Survival International kapta.

MAGÁNÉLET

Colin Chiswickben, Londonban lakik. 1989-ben romantikus kapcsolatba került a Valmont egyik szereplőjével, Meg Tillyvel. 1990-ben a hölgy életet adott kisfiuknak, William Joseph Firth-nek, majd ezután Kanadába mentek, és öt évig éltek az erdőben, a világtól elzártan. Colin bútorokat faragott, egyszerűen éltek, majd összevesztek, ami ilyen körülmények közöttt elkerülhetetlen. Colin jó kapcsolatban maradt fiával és Meg másik két gyermekével. 1994-ben, miután elváltak, a Büszkeség és balítélet-beli partnerével, Jennifer Ehlelel randizgatott. Akárhogy is volt, ők ketten szakítottak, és Colin 1997-ben feleségül vette az olasz producer/rendezőt, Livia Giuggiolit. Két fiuk született, Luca (2001 márciusában), és Matteo (2003 augusztusában). Colin olaszul kezdett tanulni, amikor randizgattak, és mára már folyékonyan beszéli a nyelvet.
A Southampton Football Club egyik támogatója. 2011 áprilisában felkerült a Time magazin „A világ 100 legbefolyásosabb embere” nevű listájára.
2012. március 8-án London város tiszteletbeli polgára lett. 2017. szeptember 22-én brit-olasz kettős állampolgárrá vált.

Operation Mincemeat (202?)
The Secret Garden (2020) .... Lord Archibald Craven
1917 (2019)
Kurszk / Kursk (2018) .... David Russell
Mary Poppins visszatér/ Mary Poppins Returns (2018) .... William Weatherall Wilkins
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba / Mamma Mia! Here We Go Again .... Harry
A kegyelem / The Mercy (2018) .... Donald Crowhurst
The Happy Prince (2018) .... Reggie Turner
Kingsman: Az Aranykör / Kingsman: The Golden Circle (2017, utómunkálatok) .... Harry Hart
Red Nose Day Actually (rövidfilm) (2017) .... Jamie
Bridget Jones babát vár / Bridget Jones's Baby (2016) .... Mark Darcy
Genius (2016) .... Max Perkins
Kingsman: A titkos szolgálat / Kingsman: The Secret Service (2015) .... Harry Hart / Galahad
Amnézia / Before I Go to Sleep (2014) .... Ben Lucas
Káprázatos holdvilág / Magic in the Moonlight (2014) .... Stanley
Ördöglakat / Devil's Knot (2013) .... Ron Lax
A háború démonjai / The Railway Man (2013) .... Eric Lomax
Dől a moné / Gambit (2012) .... Harry Deane
Stars in Shorts .... Steve (2012)
Arthur Newman világa / Arthur Newman (2012) .... Arthur Newman
Suszter, szabó, baka, kém / Tinker Tailor Soldier Spy (2011) .... Bill Haydon
Steve (short) (2010) .... Steve
Fő utca / Main Street (2010) .... Gus Leroy
A király beszéde / The Kings Speech (2010) .... King George VI
St Trinian's 2: The Legend of Fritton's Gold (2009) .... Geoffrey Thwaites
Karácsonyi ének / A Christmas Carol (2009) .... Fred
Egy egyedülálló férfi / A Single Man (2009) .... George
Dorian Gray (2009) .... Lord Henry Wotton
Könnyed erkölcsök / Easy Virtue (2008) .... Mr. Whittaker
Genova (2008) .... Joe
Mamma Mia! (2008) .... Harry
Férj és féleség / The Accidental Husband (2008) .... Richard
St. Trinian's - Nem apácazárda / St. Trinian's (2007) .... Geoffrey Thwaites
Amikor minden változik / Then She Found Me (2007) .... Frank
And When Did You Last See Your Father? (2007) .... Blake
Az utolsó légió / The Last Legion (2007) .... Aurelius
Celebration (TV movie) (2007) .... Russell
Born Equal (TV movie) (2006) .... Mark
Nanny McPhee - A varázsdada / Nanny McPhee (2005) .... Mr. Brown
Az igazság fogságában / Where the Truth Lies (2005) .... Vince
Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! / Bridget Jones: The Edge of Reason (2004) .... Mark Darcy
Saturday Night Live (TV series) (2004) .... Host (1 episode)
Trauma (2004) .... Ben
Igazából szerelem / Love Actually (2003) .... Jamie Bennett
Leány gyöngy fülbevalóval / Girl with a Pearl Earring (2003) .... Johannes Vermeer
Miről álmodik a lány? / What a Girl Wants (2003) .... Henry Dashwood
Nő előttem, nő utánam / Hope Springs (2003) ... Colin Ware
Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember / The Importance of Being Earnest (2002) .... John 'Jack' Worthing
Négyes kettes / Londinium (2001) .... Allen Portland
Az összeesküvés / Conspiracy (TV movie) (2001) .... Dr. Wilhelm Stuckart
Bridget Jones naplója / Bridget Jones's Diary (2001) .... Mark Darcy
Donovan Quick (TV movie) (2000) .... Donovan Quick
Frigy vagy nem frigy? / Relative Values (2000) .... Peter Ingleton
The Turn of the Screw (TV movie) (1999) .... Master
Fekete Vipera: Oda-vissza / Blackadder Back & Forth (1999) .... William Shakespeare
The Secret Laughter of Women (1999) .... Matthew Field
Élet a birtokon / My Life So Far (1999) .... Edward Pettigrew
Szerelmes Shakespeare / Shakespeare in Love (1998) .... Lord Wessex
Ezer hold / A Thousand Acres (1997) .... Jess Clark
Egy férfi, egy nő és egy focicsapat / Fever Pitch (1997) .... Paul Ashworth
Nostromo (TV mini-series) (1997) .... Charles Gould
Az angol beteg / The English Patient (1996) .... Geoffrey Clifton
Büszkeség és balítélet / Pride and Prejudice (TV mini-series) (1995) .... Mr. Darcy (6 episodes)
Baráti kör / Circle of Friends (1995) .... Simon Westward
Performance (TV series) (1994-1995) .... Charles Holroyd / Freddie Page (2 episodes)
Ruth Rendell Mysteries (TV series) (1994) .... Stephen Whalby (3 episodes)
Végzetes játék / Playmaker (1994) .... Ross Talbert / Michael Condren
A disznó órája / The Hour of the Pig (1993) .... Richard Courtois
Hostages (TV movie) (1992) .... John McCarthy
Mad at the Moon (1992) .... Barber
The Play on One (TV series) (1991) .... Alan (1 episode)
A végzet asszonya / Femme Fatale (1991) .... Joseph Prince
A hírnév szárnyán / Wings of Fame (1990) .... Brian Smith
Valmont (1989) .... Valmont
A nulladik lakosztály / Apartment Zero (1988) .... Adrian LeDuc
Tumbledown (TV movie) (1988) .... Robert Lawrence
The Secret Garden (TV movie) (1987) .... Adult Colin Craven
A Month in the Country (1987) .... Tom Birkin
Tales from the Hollywood Hills: Pat Hobby Teamed with Genius (TV movie) (1987) .... Rene Wilcox
Lost Empires (TV mini-series) (1986) .... Richard Herncastle (7 episodes)
Nineteen Nineteen (1985) .... Young Alexander
Dutch Girls (TV movie) (1985) .... Truelove
Camille (TV movie) (1984) .... Armand Duval
Egy másik ország / Another Country (1984) .... Tommy Judd
Crown Court (1984) .... PC Franklin (1 episode)

Soundtrack

Easy Virtue (2008)
Performer: "When The Going Gets Though, The Tough Get Going"

Mamma Mia! (2008)
Performer:
- "Our Last Summer"
- "Take A Chance On Me"
- "Waterloo"

St. Trinian's (2007)
Performer:
- "Love Is In The Air"

The Importance of Being Earnest (2002)
Performer:
- "Lady Come Down"

Utolsó frissítés: 2019.05.18. 22:10 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace