Starity

Courtney Love

Courtney Love Courtney Love nemzetisége 2478. 139rajongó 26vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 77%
 • stílus: 71%
 • szimpátia: 70%
 • Születési név
 • Courtney Michelle Harrison
 • Becenév
 • CLover, Courtney, Court
 • Születési idő
 • 1964. július 09.
 • Születési hely
 • Egyesült Államok, San Francisco
 • Foglalkozás
 • énekesnõ, színésznõ
 • Családi állapot
 • özvegy, 1 gyermek
 • Partner
 • Kurt Cobain
 • Magasság
 • 177 cm
 • Eredeti hajszín
 • szõke
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kurt Cobain Melissa Auf Der Maur Dave Grohl Frances Bean Cobain Michael Stipe Billy Corgan

Courtney Love életrajza

Korai évek

Courtney Love 1964. július 9-én született San Franciscóban Courtney Michelle Harrison néven, ahol a szülei, Hank Harrison és Linda Carroll elõször találkoztak, majd összeházasodtak. Love utazással töltötte gyerekkorát. Édesanyjával megfordultak Új-Zélandon, Ausztráliában és Oregonban. Hatéves volt, amikor szülei elváltak, édesanyja ezt követően először Frank Rodriguezhez ment férjhez, de nem tartott sokáig a viszony. Ismét válás, majd gyors házasság következett David Menley-vel. Courtney hétéves volt, amikor Linda és David Új-Zélandra költöztek, a lányt Linda a barátnőjére hagyta, mely választás mély ellenszenvet váltott ki Courtney édesapjából, Hankből, aki ugyanis azt szerette volna, ha lánya vele marad. Viselkedése miatt Courtney mindig "kilógott a sorból", így hamarosan Új-Zélandon találta magát, ám nem élvezhette sokáig anyja társaságát, ugyanis Linda egy ausztrál bentlakásos iskolába küldte gyermekét, ezt követően pedig többször váltott iskolát –  és vele otthont is –  a deviáns viselkedéséről híressé vált Courtney. Végül az oregoni Portlandben kötött ki.

Courtney 15 éves volt, amikor felvette apjával a kapcsolatot, és jogi úton kérvényezte, hogy Hank gyámsága alá helyezzék, amire sor is került, de csak egy évet töltött el a férfival. Tinédzserként Courtney punk-rockot és new wave-et hallgatott. Későbbi stílusának kialakulását is ennek az időszaknak köszönhetjük, ugyanis Nancy Spungen (a Sex Pistols egykori basszusgitárosának, Sid Viciousnek tragikus körülmények között elhunyt barátnője) mintájára alapozta. Visszavágyott az Egyesült Államokba, ott akarta hagyni Portlandet. Eközben kezdett el zenélni. 16 évesen megkereste őt a japán alvilág egyik képviselője és sztriptíztáncosnői munkát ajánlott a lánynak mesés fizetéssel a Távol-Keleten, melyet Court örömmel vállalt el, ám később hajmeresztő történeteket mesélt az ottani lánykereskedelemről. Az Egyesült Államokba történő visszatérését követően egy portlandi klubban kezdett vetkőzni, de egy rendőrségi razzia során elkapták és nevelőintézetbe küldték. Ekkor kérvényezte, hogy jogilag teljesen függetlenítsék el Lindától, melyet egy írországi kirándulással ünnepelt meg. Mivel nem érezte jól magát Dublinban, Liverpoolba utazott, ahol a The Teardrop Explodes zenekar groupie-ja lett és nem sokkal később a frontember, Julian Cope ágyában kötött ki.

1982-t írtak a naptárak, amikor Court visszatért  Portlandbe. Ezidőtájt ismerkedett meg Rozz Rezabekkel, aki egy feltörekvő new wave-zenekar frontembere volt és Courtney rögtön ki is vetette rá a hálóját és 9 éven át éltek se veled –  se nélküled viszonyban.


Rozz Rezabekkel 9 évig alkotott egy párt

Zenei karrierje

Love zenei pályáját Rozz Rezabek inspirálta. Kapcsolatuk hatására döntötte el, hogy levedli a groupie szerepet és "megalkotja" önmagát. 22 éves volt, amikor visszaköltözött Portlandbe, és összebarátkozott a Los Angeles-i Kat Bjellanddal (aki sztriptíztáncosnőből lett punk-rocker) és Jennifer Finchcsel, aki a Frightwig nevű formáció énekesnője volt. Bjellanddal együttest akart alakítani. A páros elõször Los Angelesben alapított zenekart, Jennifer Finchcsel Sugar Baby Doll néven. Ebben az idõben Love és Bjelland hasonlóan kezdett öltözködni, kihívó babydollokat viselni, hidrogénszõke frizurával, széttépett harisnyákkal, gyakran erõs, elkenõdött sminkkel. Egy kettejük között lejátszódott veszekedés hozta elõ ezt az általuk tervezett divatot. Ezt a sajátos stílust késõbb "Kinderwhore" (gyermekprosti) néven nevezték el. A veszekedést követően a csapat feloszlott, és Courtney Minneapolisba utazott, ahol csatlakozott Kat új bandájához, a Babies In Toylandhez, mint basszusgitáros, de hamar kitették a szűrét, mondván, hogy nem ért a gitárhoz.

Courtney ezt követően San Fransiscóba utazott az apjához, de néhány hét múlva otthagyta Hanket és annak élettársát, Triona Watsont. Ezután egy időre ismét visszatért a sztirptízhez, de a fejében már körvonalazódott az általa elképzelt karrier, melyet a rockzene színpadán készült megvalósítani. 21-22 éves volt, amikor jelentkezett egy castingon, ugyanis Alex Cox rendező Sid & Nancy címmel készült filmet forgatni a kultikos punk Rómeó & Júliájának is tartott szerelmespárjáról. Courtney Nancy szerepére pályázott, de azt Chloe Webb elhappolta előle, neki pedig csak a lány barátjának, Gretchennek a szerepe jutott. Egy évvel később Courtney ismét Alex ajtaján kopogtatott, aki ezúttal főszerepet ajánlott a feltörekvő színésznőnek az Egyenesen a pokolba című filmben. (Érdekesség, hogy ebben a filmben látta először Kurt Cobain későbbi feleségét 1990-ben.)


Színésznőként is kipróbálta magát

Courtney a színésznői kiugrást követően Los Angeles felé fordult és visszatért az eredeti tervéhez. Kiszemelte magának James Morelandet, aki punkzenével kereste kenyerét, így megfelelő ugródeszkának tűnt Courtney számára. Számításai bejöttek: alig néhány napos ismeretség után házasságot kötöttek, ám két évnél tovább nem tartott a románc. Érdekesség, hogy Courtney teherbe is esett Jamestől, de mivel nem volt hajlandó lemondani a drogokról (melyekkel gyerekkora óta élt), kénytelen volt elvetetni a magzatot.

Courtney a viharos, de gyors válás után 1989-ben hirdetést adott fel a Flipside magazinban, melyre Eric Erlandson válaszolt is és nem sokkal később megalakították a Hole-t. Kísérőzenészek jöttek-mentek a bandában, évekig ők ketten voltak biztos pontok. Első lemezüket, a Pretty On The Inside-ot 1991-ben a Long Beach stúdiónál adták ki. Ugyan Court rövidebb-hosszabb ideig romantikus kapcsolatot ápolt Erickel, hamar lecserélte a férfit a Smashing Pumpkinsból ismert Billy Corganre és barátságot kötött Michael Stipe-pal is, az R.E.M.-ből.


Billy Corgannel való kapcsolata mindig vita tárgyát képezte

A legendás szerelem

1990. január 12-ének éjszakáján találkozott először az akkor még kevéssé ismert Kurt Cobainnel a portlandi Satyricon nevű klubban. Kurtnek azért tetszett Courtney, mert elmondása szerint nagyon hasonlított Nancy Spungenre; Courtney pedig azért figyelt fel Kurtre, mert véleménye szerint az akkor 24 éves zenész kisfiúsan édes volt. Találkozásukat követően nem sokkal Jennifer Finch összejött Dave Grohllal, Courtney pedig egy szív-alakú dobozt küldött Kurtnek ajándékba, melyet ő a Heart-Shaped Box című szerzeménnyel hálált meg később. Érdekesség, hogy ezidőtájt Kurt és Courtney rengeteget telefonálgatott egymásnak, és amikor a lehetőség úgy adódott, találkozgattak is, annak ellenére, hogy Courtney Billy Corgannel élt távkapcsolatban. (Billy ekkor még híresebb volt, mint Kurt.)

Kurt és Courtney kapcsolata 1991 ősze és 1992 eleje között fordult komolyabbra, amikor is a Nirvana európai turnéra indult, a Hole pedig nem sokkal később követte. Courtney levakarhatatlanná vált, megszállottan kereste az akkor már hatalmas népszerűségnek örvendő Kurt társaságát és viszont: Kurtnek sem volt közömbös a szőkeség, akit végül 1992. február 24-én Hawaiion vett feleségül. (Érdekesség, hogy Courtney már ekkor a szíve alatt hordta közös magzatukat, Francest.)

 


Kurt és Courtney szerelme már-már legendás

Kurt és Courtney szerelmének gyümölcse, Frances Bean Cobain 1992. augusztus 20-án látott napvilágot. Mivel a szülők köztudottan drogfogyasztók voltak, így rövid időre elvették tőlük a Frances feletti felügyeleti jogot annak ellenére, hogy a kislány makkegészséges volt, melyet később visszakaptak azzal a feltétellel, hogy mindketten elvonókúrára szánják el magukat. Kurt hosszú évekig harcolt drogfüggőségével, mániás depressziójával és gyomorfájdalmaival, míg végül 1994. április 8-án holtan nem találták seattle-i otthonukban. Courtney-t többször érte az a vád, miszerint köze volt férje halálához, bár ezt sosem tudták rábizonyítani, hiszen az akkor 29 éves anyuka Los Angelesben tartózkodott kislányával.

Nem sokkal Kurt halála után jelent meg a Hole második lemeze, a Live Through This, ezt követően pedig Courtney-nak nem csak azzal kellett megbirkóznia, hogy szeretett férje elhunyt, hanem barátnőjét és zenésztársát, a Hole-ban basszusgitározó Kristen Pfaffot is el kellett veszítenie, ugyanis a lány herointúladagolás következtében életét vesztette 1994. június 16-án.


Court fél éven belül nem csak férjét, de barátnőjét, Kristent is elveszítette

Kurt halála után

Férje halát követően Courtney egyedül maradt Francesszel. A későbbiekben nem kötött többé házasságot, 2009-ig Francesszel élt. Sajnos káros életmódja igencsak rányomta bélyegét az anya-lánya kapcsolatra, míg végül Frances 17 évesen kérvényezte, hogy helyezzék apai nagymamája és nagynénje, Wendy O'Conner és Kimberly Cobain gyámsága alá. Courtney 2009 karácsonyán találkozott utoljára lányával, akivel azóta helyrehozta kapcsolatát.

Érdekesség, hogy Frances sosem találkozott anyai nagyszüleivel, apai rokonaival viszont jó kapcsolatot ápol. A lány jelenleg Los Angelesben él vőlegényével, Isaiah Silvával, aki apja hasonmása is lehetne. Courtney ugyan rég nem látta lányát, ennek ellenére napi kapcsolatban állnak, sőt egy közös musicalt is terveznek Kurt emlékére.

Courtney jelenleg szóló projektjén dolgozik (harmadik önálló stúdiólemeze, a Died Blonde még mindig várat magára). 2013 is igen mozgalmas év volt az énekesnő számára: a Fall Out Boyjal készített közös számot, valamint a világhírű Saint Laurent cég reklámarca volt. Court jelenleg önálló tevékenysége mellett a Hole-t is szeretné újraéleszteni, már folynak is a zenekar próbái, ám mindeddig nem álltak színpadra.


Courtney és Frances 2009-ben találkoztak legutóbb

2014 szintén eseménydúsnak bizonyult az énekesnő számára, ugyanis néhai férje zenekarát, a Nirvanát beiktatták a Rock & Roll Hírességek Csarnokába 2014. április 10-én. Az alkalom azért is volt különleges, mert Kurt Cobaint olyan előadókkal próbálták "helyettesíteni" a rendezvényen, mint Joan Jett vagy Lorde. További érdekesség, hogy a rendezvényen Courtney és Dave Grohl hosszas háborúskodás után végre elásta a csatabárdot.

2014 második felét színészkedéssel töltötte az énekesnő, ugyanis szerepet kapott a Kemény motorosok (Sons Of Anarchy) című sorozatban. Az év azért is volt jelentős, mivel befejeződtek a Kurt életéről szóló film, a Brett Morgan rendezte Montage Of Heck munkálatai, melynek elkészítésével maga az énekesnő bízta meg a rendezőt, és szabad kezet adott neki, valamint korlátlan bepillantást a korábban soha nem látott családi archívumba. A filmen Kurt és Courtney lánya, Frances Bean működött közre társproducerként, mely mű 2015 januárjában a Sundance Filmfesztiválon debütált első ízben elsöprő sikerrel.


Courtney és Frances a Cobain: Montage Of Heck Los Angeles-i bemutatóján 2015 áprilisában

Lánya 2015 szeptemberében esküdött örök hűséget a Kurt Cobain hasonmásaként emlegetett Isaiah Silvának, ám az esküvőre ő nem kapott. Ez ugyan fájt neki, ám megbékélt Frances döntésével, aki azóta el is vált a férfitól.

Szerkesztette: LexiCobain 

Filmszerepei:

Egyenesen a pokolba /Straight te Hell/ (1986) - Velma
Sid és Nancy /Sid and Nancy/ (1986) - Gretchen
Tapeheads (1988)
A graffiti királya /Basquiat/ (1996) - Big Pink
Feeling Minnesota (1996) - Rhonda, a pincérnő
The People vs. Larry Flynt (1996) - Althea Leasure Flynt
200 Cigarettes (1999) - Lucy
Ember a Holdon /Man on the Moon/ (1999) - Lynne Margulies
Beat (2000) - Joan Vollmer Burroughs
Julie Johnson (2001) - Claire
Trapped (2002) - Cheryl
Egyenesen a pokolba visszatérés /Straight to Hell Returns/ (2010) - Velma
The Possibility of Fireflies (2017) - Susanna
A Midsummer's Nightmare (2017)
The Long Home (2017) - Pearl

 

Sorozatszerepei:

Nice Brothers (2009) - 1 epizód
Kemény motorosok /Sons Of Anarchy/ (2014) - Ms. Harrison - 4 epizód
Empire (2015) - Elle Dallas - 2 epizód
Bosszú /Revenge/ (2015) - White Gold - 3 epizód

 


Rövidszerepei:

Club Vatican (1984)
Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula (2005) - Caligula
The Dark Night of the Soul (2010)

 

Szerkesztette: LexiCobain 

HOLEPretty on the Inside (1991)

Teenage Whore
Babydoll
Garbadge Man
Sassy
Good Sister/Bad Sister
Mrs. Jones
Berry
Loaded
Starbelly
Pretty on the Inside
Clouds


Live Through This (1994)

Violet
Miss World
Plump
Asking for It
Jennifer's Body
Doll Parts
Credit in the Straight World
Softer, Softest
She Walks on Me
I Think That I Would Die
Gutless
Rock Star


Celebrity Skin (1998)

Celebrity Skin
Awful
Hit So Hard
Malibu
Reasons to Be Beautiful
Dying
Use Once & Destroy
Northern Star
Boys on the Radio
Heaven Tonight
Playing Your Song
Petals
Bonus Track:
Best Sunday DressCourtney Love Band


America's Sweetheart (2004)

Mono
But Julian, I'm a Little Bit Older Than You
Hold on to Me
Sunset Strip
All the Drugs
Almost Golden
I'll Do Anything
Uncool
Life Despite God
Hello
Zeplin Song
Never Gonna Be the Same
Bonus Track:
Fly


Nobody's Daughter (2008)

Nobody's Daughter
Skinny Little Bitch
Honey
Pacific Coast Highway
Samantha
Someone Else's Bed
For Once in Your Life
Letter to God
Loser Dust
How Dirty Girls Get Clean
Never Go Hungry

Szerkesztette: LexiCobain 

Utolsó frissítés: 2018.02.04. 22:10 LexiCobain által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace