Starity

Dakota Blue Richards

Dakota Blue Richards Dakota Blue Richards nemzetisége 1429. 381rajongó 28vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 86%
 • szimpátia: 92%
 • Születési név
 • Dakota Blue Richards
 • Születési idő
 • 1994. április 11.
 • Születési hely
 • South Kensington, London, England, UK
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Eredeti hajszín
 • vörös
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Nicole Kidman Tim Curry Augustus Prew Csupó Gábor

Dakota Blue Richards életrajza

KEZDETEK
Dakota Blue Richards 1994. április 11-én látta meg a napvilágot South Kensington-ban, Londonban. Édasanyja Michaela Richards. Édesanyja azért válaszotta neki a Dakota Blue nevet, mert egy hely és egy szín kombinációját szerette volna a lánya nevének tudni. A család később Sussexbe, ahol Dakota a Newlands Iskolában kezdte meg tanulmányait. Az iskolában nagyon kevés drámaórát vett, illetve az osztály által előadott produkciókban sem vett részt aktívan, viszont hétvégén drámaórákon vett részt és a meghallgatások miatt többször hiányzott az iskolából. Dakota végül a Szent Pál Általános Iskolában végzett, utána pedig a Blatchington Mill, illetve a K-Bis Theatre nevű iskolákban tanult.

SZÍNÉSZI KARRIER
Mikor 9 éves korában az édesanyja Az Úr Sötét Anyagai című könyvsorozatot olvasta fel neki, már akkor tetszett neki Lyra szerepe, végül mikor látta a könyv színházi változatát már biztos volt benne, hogy el szeretné játszani ezt a szerepet. Mikor a könyv szerzője, Philip Pullman meglátta Dakotát, azt mondta, hogy pont ilyennek álmonda meg Lyrát. Chris Weitz volt a rendezője a könyv alapján készült filmnek, vagyis Az arany iránytűnek, és ő is azonnal tudta, hogy Dakota lesz a megfelelő színésznő Lyra szerepére. A film végül 2007 decemberében jelent meg és 372 millió dollárt bevételt hozott számukra. A forgatások során Dakota két oktatótól is kapott órákat. A filmbeli alakítása sok pozitív kritikát kapott, többek közt hatékonynak és varázslatosnak tartották a színészi játékát.

Egy évvel később ismét egy film főszerepét játszhatta el, mégpedig a The Secret of Moonacre, vagyis a Holdhercegnő című fantasyban. Ebben Maria Merryweather-t alakítja, aki kénytelen hátra hagyni addigi fényűző életét, mert a szülei a haláluk után csak adósságot hagytak rá, ezért a nagybátyja vidéki birtokára kell költöznie. Egy könyvet is örököl, amiről kiderül, hogy nem mindennapi. Egy titokzatos, ősrégi történetet mesél el, amelyből Maria előtt két család viszálykodása elevenedik meg: a Merryweather és a De Noir családok között folyik a harc a Hold varázsgyöngyeiért. A kislány, ahogy egyre jobban belemélyed a történetbe, úgy döbben rá, hogy Holdfölde veszélyben van. 2008-ban még játszott a Dustbin Baby című filmben is, mint April Johnson. 2009-ben egy újabb filmben kapott szerepet, mégpedig a Five Miles Out-ban, amelyben Cassey-t alakítja.


Maria Merryweather-ként a Holdhercegnő című filmben

Dakota 2011-ben szerepet kapott a Skins című sorozatban, amelyben Franky Fitzgerald szerepében csillogtathatta meg a színészi tehetségét. Franky egy okos, félénk és zárkózott tinédzser lány, aki a második évadra már egy lázadó és szenvedélyes karakter lett. Dakota eredetileg Liv Malone szerepére jelentkezett, de végül Franky szerepét ítélték oda neki. Dakota azt nyilatkozta, hogy nagyon szeretett a részese lenni ennek a sorozatnak. 2013-ban 5 epizódon keresztül játszotta Eve szerepét a Lightfields című sorozatban. 2014-ben három filmben is játszott, mégpedig a The Fold-ban, a The Quiet Hour-ban, amelyben ismét főszerepben volt látható, illetve a Girl Power című rövidfilmben. 2016-ban szerepet kapott a ChickLit című filmben, amelyben Zoe karakterét formálta meg. Még ugyanebben az évben szerepet kapott az Endeavour című sorozatban is, mint WPC Shirley Trewlove. Dakota egészen napjainkig erősíti a sorozat színészi gárdáját. 2018-ban az 52 Story Minutes című minisorozatban alakítja Blue szerepét. 2018-ban megkapta Margaret Osburne szerepét a Beecham House című sorozatban, ami várhatóan 2019-ben jelenik majd meg.

MODELLKEDÉS
2011-ben részt vett egy kampányban, ami a túlhalászás megakadályozásáért jött létre, ennek keretében több női hírességel együtt meztelenül pózolt óriási halakkal. A képek 2012-ben jelentek meg az Ocean magazinban. Ezt követően az "Immortal Sorapol" AW13 nevű londoni divatmárka modellje lett, a fényképeket pedig Joe Prileszky készítette. Dakota a képeken kézzel készített ékszereket is visel.

MAGÁNÉLET
Dakota jelenleg Brighton-ban él. A szabadidejében szívesen foglalkozik a művészettel, különösen a modern és az elvont stílussal. A fotósok közül nagyon kedveli Christian Coignyt, Tracey Emin és Damien Hirst képeit, emellett pedig imádja Hayao Miyazaki-t és a Studio Ghibli filmjeit. Zenei téren Lady Gaga nagy rajongójának vallja magát. Mikor Az arany iránytű című film miatt vörösre festette a haját, az iskolában többen is bántották emiatt. 2008-ban részt vett egy két hetes táborban, a Lake District-ban, amelyet az Egyenlőség és az Emberi Jogi Bizottság szervezett, azzal a céllal, hogy elérjék, hogy a fiatalok összefogjanak a diszkrimináció ellen, illetve, hogy megvitassák ezt a témát velük. Dakota 2010 óta támogatja a Akció a gyermekekért nevű szervezetett, ami segíti a kiszolgáltatott fiatalokat az igazságtalanság és a nélkülözés leküzdésében. Emellett a 2014-ben megnyitott The Young Actors Group nevű iskolát is támogatja, amelyben tizenéveseket oktatnak színészetre. Dakota vegán életmódot folytat.  

FILMEK
2007: Az arany iránytű / The Golden Compass - Lyra Belacqua
2008: Holdhercegnő / The Secret of Moonacre - Maria Merryweather
2009: Five Miles Out - Cassey (rövidfilm)
2014: The Fold - Eloise Ashton
2014: The Quiet Hour - Sarah
2014: Girl Power - Cassey (rövidfilm)
2016: ChickLit - Zoe

SOROZATOK, TELEVÍZIÓS FILMEK
2008: Dustbin Baby - April Johnson
2011-2012: Skins - Franky Fitzgerald
2013: Lightfields - Eve
2016-napjainkig: Oxfordi gyilkosságok / Endeavour - WPC Shirley Trewlove
2018: 52 Story Minutes - Blue (minisorozat)
2019: Beecham House - Margaret Osburne

SZÍNHÁZI DARABOK
2015: Arcadia - Thomasina
2015: A Streetcar Named Desire - Stella
2017: What The Butler Saw - Geraldine  

Utolsó frissítés: 2022.10.27. 16:04 allisonhale. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace