Starity

David Boreanaz

David Boreanaz David Boreanaz nemzetisége 174. 3071rajongó 165vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • David Patrick Boreanaz
 • Becenév
 • Dave
 • Születési idő
 • 1969. május 16.
 • Születési hely
 • Buffalo, New York állam, USA
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, producer
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Jaime Bergmann
 • Magasság
 • 185 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Alyson Hannigan Charisma Carpenter Elisabeth Rohm Emily Deschanel Michelle Trachtenberg Sarah Michelle Gellar Amy Acker Brendan Fehr James Marsters Julie Benz Michaela Conlin Jessica Paré Christian Kane Alexis Denisof Alona Tal Glenn Quinn J. August Richards Tamara Taylor Eric Millegan T. J. Thyne Andy Hallett Joss Whedon Stephanie Romanov A.J. Buckley John Francis Daley Jaime Bergman Juliet Landau Max Thieriot Michaela McManus Jonathan Adams Ryan O'Neal Toni Trucks

David Boreanaz életrajza

 

Korai évek – sportoló, vagy színész?

1969. május 16-án született a New York állambeli Buffalóban. Két nővére van, Bo és Beth. Édesapja, David Thomas Boreanaz, egy helyi tévécsatornánál dolgozott időjósként Dave Roberts néven, valamint egy gyerekműsorban is látható volt Dave Thomasként. Édesanyja, az utazási ügynök, korábban énekesnő Patti, félig szlovák, részben ír, német, francia és svájci származású. Apja részéről olasz felmenőkkel rendelkezik, a Boreanaz vezetéknév észak-olasz eredetű.

"Édesapám támogatott. Bátorított és mindig mellettem állt. Láttam a kamerák kereszttüzében, és lenyűgözött a humora, a stílusérzéke, és az, ahogyan hatást gyakorolt az emberekre. Az ő hatására kezdtem el kényelmesen érezni magam az emberek előtt, és a szívemből szólni" – mondta David a Philadelphia Style interjújában.

Amikor David hét éves volt, a család a pennsylvaniai Philadelphia környékére költözött, miután az édesapja munkát kapott a WPVI-tévénél Philadelphiában. David katolikus szellemben nevelkedett, a Rosemont School of the Holy Child általános iskolába járt Rosemontban 14 éves koráig, később a malverni Preparatory School nevű, katolikus fiú-középiskolában folytatta tanulmányait. Új fiúként gyakran zaklatták és megverték az iskolában; ha rossz idő volt, apja munkája miatt Daviddel kiszúrtak az osztálytársai, mert nem sportolhattak a szabadban. Végül ő maga is a sportba menekült: középiskolás évei alatt játszott az iskola focicsapatában is. "Nem voltam a legjobb játékos, de végig tudtam menni középen és elkapni a labdát. Egész életemben sportolni akartam. Ez volt minden, amit igazán akartam" - nyilatkozta egy New York-i interjúban. "Literszámra ittam a tejet és ettem a zöldbabot, mert azt hallottam, hogy ettől gyorsabban lehet futni és magasabbra ugrani. Megszállott voltam."

A költözés felkeltette benne a színészet iránti érdeklődést is. "Phillybe költözve jártam először színházban, ott láttam Broadway-darabokat. Nagy hatással voltak rám."
Hét évesen édesapja elvitte a Tony-díjas The King and I / A király és én című musicalre, és a legendás Yul Brynner alakítása mély nyomokat hagyott benne.

Egy meccs során megsérült a térde, ezért eldőlt, végül melyik irányba halad tovább az élete. Édesapja ekkor éppen egy talkshow házigazdája volt, és David sok sztárral találkozott. Többek között magával Yul Brynnerrel is, ami tovább ösztönözte a színészet felé fordulásban.

Végül, 1991-ben a New York állambeli Ithaca Egyetemen szerezte meg a diplomáját film és fényképezés szakon.


Karrier

Az egyetemi diploma megszerzése után Hollywoodba költözött. Először azzal a szándékkal, hogy rendezőként dolgozzon. 22 évesen, friss diplomásként azonban nem volt túl sok lehetősége érvényesülni. Reklámfilmekben szerepelt, de emellett dolgozott parkolóőrként, szobafestőként, sportklubban kisegítőként, ételfutárként és filmkellékesként is.

"Nem hagyományos színházi képzéssel érkeztem, Shakespeare-t játszva" - mondta a The New York Times-nak.
Néhány Sam Shepard darabban szerepelt Los Angeles kis színházaiban, majd két, stáblistán nem jegyzett filmszerep után 1993-ban kapta első profi szerepét az Egy rém rendes család / Married ... with Children című amerikai vígjátéksorozatban, amelyben a Christina Applegate által játszott Kelly Bundy csélcsap motoros pasiját alakította, akit aztán a lány apja, Al Bundy jól helyben is hagyott. 1996-ban a Macabre Pair of Shorts című filmben is feltűnt, ahol egy vámpír áldozatát játszotta az MPS című kis részben.

 

 

1997-ben jött a nagy áttörés: beválogatták a Buffy, a vámpírok réme / Buffy the Vampire Slayer című tévésorozatba, miután otthonának ablakából kitekintve felfigyelt rá jelenlegi menedzsere, Tom Parziale, amikor David Nyugat-Hollywoodban sétáltatta Bertha Blue nevű kutyáját. A menedzser beajánlotta a szereplőválogatás igazgatójának, Marcia Shulmannek. A sorozat alkotója, Joss Whedon egy nagyon rejtélyes, jóképű, elbűvölő személynek írta le Angel figuráját, akihez keresték a megfelelő színészt. David a meghallgatásra akkori felesége, Ingrid Quinn bátorítására ment el.
"Éppen így képzeltem el Angelt! Bevittem Joss Whedonhoz, és a többi már történelem" – mondta Shulman a Backstage.com interjújában.

A hamar kultikussá vált sorozatban a rejtélyes vámpír, Angel karakterét keltette életre, akit a vándorcigányok lélekkel átkoztak meg, mert megölt egy közülük való lányt. A bűntudattól gyötrődő angyalarcú vámpír korábbi áldozatai miatt lelkiismeretfurdalással, bújkálva éli mindennapjait, majd beleszeret a Sarah Michelle Gellar által játszott vámpírvadászba. A sorozat hatalmas sikert aratott, így a spin-off sem váratott sokáig magára.

"Nem gyerekszínészként nőttem fel. Szerencsém volt, hogy kaptam egy kis szerepet ebben a sorozatban, amely végül hatalmas kultusszá vált. Azt mondtam, használjuk ki" – mondta David.

 

 

Az Angel című testvérsorozatban a karakter esélyt kapott arra, hogy az igazság bajnokává váljon, és törlesszen azokért a rémtettekért, amelyeket 200 év alatt lélektelen démonként elkövetett.
David a Buffyban 1997 és 1999 között szerepelt állandó jelleggel, majd amikor az Angel 1999-ben hódító útjára indult a képernyőkön, a közös crossover epizódokban újra fel-feltűnt, ugyanúgy, ahogyan a sokszor szorosan egymásba szövődő szálakon futó történet többi karaktere is. Az USA-ban este egymás után adták le a két sorozat friss epizódjait, így a párhuzamos szálak és egymásra utalások egyértelműek voltak a nézők számára.
A Buffy 2003-ig ment, összesen hét évaddal, az Angel végül öt évadot ért meg, és 2004-ben ért véget.

2001-ben a Véres Valentin / Valentine című horrorfilmben kapott szerepet Denise Richards és Katherine Heigl oldalán. 2002-ben a Lifetime csatorna Lucy, a csajom / I'm with Lucy című tévéfilmjében játszott mellékszerepet.
2003-ban a brit énekesnő-dalszövegíró, Dido slágerének videoklipjében, a White Flagben szerepelt, valamint a Kingdom Hearts című videojátékban kölcsönözte Leonnak a hangját.

2005-ben Seeley Booth FBI-ügynök szerepét kapta meg Emily Deschanel oldalán a Dr. Csont / Bones című sorozatban. A történet laza szálakkal kapcsolódik Kathy Reichs törvényszéki orvosszakértő és krimiíró életéhez és regényeihez, akit a sorozat alkotója, Hart Hanson a produceri tevékenységekbe is bevont.
"Egy, a régi idők sármjával rendelkező férfi főszereplőt kerestünk" – mondta Hanson azzal kapcsolatban, miért Davidre esett a választásuk.
David karaktere gyakran a nézők, azaz a laikus emberek számára egyfajta tolmácsként funkcionál a szakzsargon közérthető nyelvre való lefordítása során, különösképpen a laborban zajló jelenetek alkalmával. Ő adja Dr. Temperance Brennannek a "Bones", azaz "Csontok" becenevet. Nagyon jó nyomozó, aki gyakran hallgat a megérzéseire és a zsaruszimatára; kitüntetett veterán, az amerikai hadsereg volt mesterlövésze.
"Ő egy bátor, munkához szokott fickó" – mondta David a karakterről.

 

 

2006-ban elkezdett együtt dolgozni Ivana Chubbuck színitanárral. "Megtanulom, hogyan lehet még jobban belevinni a a játékomba a saját tapasztalataimat" – nyilatkozta. "Számomra minden, amit a Buffy és az Angel sorozatokban csináltam, a fájdalomról és a szenvedésről szólt, és arról az érzésről, hogy elhagyatottan élek egy sikátorban. Ez nem von le semmit az értékéből, de ez a tanulással teli, kemény, nehéz időszak volt, amikor nem tudtam, mi a fenét is csinálok."

Az első epizódot 2005. szeptember 13-án láthatta az amerikai közönség a Fox-csatornán. Hazánkba két éves késéssel, 2007. március 7-én érkezett meg. A nagyon hamar közönsikert arató szériával David azon kevés színészek közé tartozik, akiknek két sikersorozat is eggyé vált a nevével.

Feltűnt még a These Girlsben, egy kanadai filmben, amelyben egy biciklistát alakított; a filmet 2006 márciusában néhány mozi játszotta Kanadában, miután a Torontói Filmfesztiválon és a Vancouveri Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták.
A Mr. Fix It című független filmben is szerepelt, és a DVD-n Ghost Writer címmel megjelent Suffering Man's Charity-ben is látható volt. A holló 4 – Gonosz ima / The Crow: Wicked Prayer csak DVD-n jelent meg, partnere Tara Reid volt. A 2006-os évben a The Hard Easy című filmben, amely szintén csak DVD-n volt elérhető, Steve Buscemivel, Vera Farmigával és Nick Lachey-vel jászott együtt. Ugyanebben az évben a hangját kölcsönözte Hal Jordannek, azaz a Zöld Lámpásnak a DC Comics animációs filmjében, az Igazság Ligája – Az új küldetés / Justice League: The New Frontier-ben.
A 2011-es The Mighty Macs című, megtörtént eseményeken alapuló mozifilmben Ed. T. Rush szerepét játszotta, aki az NBA egyik játékvezetője és Cathy Rush, az Immaculata egyetem kosárlabda edzőjének férje.
2013-ban Jace Cooperként volt látható a Kör bezárul / Full Circle című minisorozatban. Szintén ebben az évben Les Scanlon nyomozó bőrébe bújt az Officer Down című független fantáziadrámában. Seeley Booth ügynökként tűnt fel az Amerikai fater / American Dad! Less Money, Mo' Problems című epizódjában, a Family Guy-ban saját magát játszotta a Road to the North Pole című részben, és a Baby Blues Teddy Cam című epizódjában Johnny hangjaként volt hallható.
2015-ben szintén Seeley Booth-ként vendégszerepelt az Álmosvölgy legendája / Sleepy Hollow című sorozat Dead Men Tell No Tales című részében.

A Dr. Csont utolsó, 12. évadának záró epizódja 2017. március 21-én került a képernyőre az Egyesült Államokban. Szeptember 27-én indult útjára a SEAL Team című, az amerikai haditengerészet különleges műveleti alakulatáról szóló tévésorozat, amelyben Jason Hayes-t kelti életre. 2018. április 30-án, dupla epizóddal indult a magyar tévében. A harmadik évados berendelést májusban erősítették meg, ami azóta már elindult.

 

Díjai

Saturn Award (2000, 2003, 2004) – Legjobb televíziós színész – Angel
(Az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films díja)

BRAVO Otto Germany (2000, 2001) – Legjobb televíziós férfi színész – Angel
(A német ifjúsági magazin olvasói szavazatok alapján odaítélt díja)


Magánélet

- 1997 júniusában feleségül vette középiskolai szerelmét, Ingrid Quinnt. 1999. október 15-én elváltak.
- 2001-ben megismerkedett a színésznő-modell Jaime Bergmannal, aki 1999-ben az akkor 45 éves Playboy magazin januári playmate-je is volt. Mindössze néhány hónap együtt töltött idő után bejelentették az eljegyzésüket.
"Big Bearben felvezettem egy hegytetőre egy régi autóval. Fogtam egy lámpást és felmentünk a sötétben, fénylő csillagok alatt kértem meg a kezét."
- Eredetileg szeptemberben került volna sor az esküvőre, de a szeptember 11-i, a világot megrázó események miatt lett november 24-re, hálaadásra halasztva. Csak a szűk családi kör és a legközelebbi barátok vettek részt a Palm Springsben zajló ceremónián.
- 2002. május 1-jén született meg Jaden Rayne nevű fia. "Azért lett Jaden, mert Jaime és én egy olyan nevet akartunk, amiben benne van a J és a D betű, a Jaime és a David névre utalva, és a Rayne pedig azért, mert esett az eső, amikor összeházasodtunk, és nagyszerű névnek tűnt. Így, majd ha Jaden megkérdezi a nevének eredetét, lesz rá egy történetünk." (2002. szeptember, New Woman magazin)
- 2009. augusztus 31-én pedig Bardot Vita nevű lánya, akinek nevét később Bella Vita Bardot-ra változtatták.
- 2010-ben bevallotta, hogy volt egy futó kalandja a televíziós műsorvezető Rachel Uchitellel.
- És hogy milyen a nőideálja? "Okos, magabiztos, szép a járása, van tartása és szereti a piros színt. Aki légies, két lábbal a földön jár és költői, egyfajta rejtélyességgel. Inkább belső, mint külső tényező. Fizikailag viszont, valaki, aki szép domborulatokkal rendelkezik, szép a lába és a szeme."

 

Stílusa

- Gyűjti a londoni stílusú cipőket.
- Gyűjti az órákat. Van négy Hamiltonja és néhány Mont Blanc-ja.
- Szeret vásárolni, és olyan holmikat szeret hordani, amiben kényelmesen érzi magát.
- Kedvenc tervezői: Versace, Helmut Lang, Dolce & Gabbana, Valentino
- Szereti a Paul Smith zoknikat.
- Szereti a régi autókat. Van egy ezüstszínű '58-as Chevy kisteherautója.
- Szereti Charlize Theron stílusát, mert klasszikus hollywoodi stílusúnak tartja, amit a színésznő képvisel. George Clooney-t menőnek tartja, és szereti a régi nagy színészeket, például: Spencer Tracey-t, Montgomery Cliffet, Gregory Pecket, Al Pacinót. A játékukat és a stílusukat egyaránt.
- Soha nem venne fel szűk úszónadrágot.
- Ha nem dolgozik, farmert hord kasmír pulóverrel, pólót, boxeralsót.
- Meztelenül alszik. "Nem tudok ruhában aludni – túlzottan klausztrofóbiás vagyok. Gúzsba kötve érzem magam ruhában."

 

Tetoválásai

Mindkét csuklóján van egy japán kanji tetoválás, az egyik jelentése lélek, a másiké végzet. (Felesége, Jaime is ugyanilyeneket visel.) Az Angel sorozat Lullaby (2001) és Orpheus (2003) című epizódjaiban láthatóak. A Dr. Csontban pedig először a The Man in the Bear (2005) című részben látható, amikor a végén Dr. Brennannel készül reggelizni. Angelként egy nagy griffmadár tetoválás látható a hátán.

 

Érdekességek

- 1999-ben a People magazin beválasztotta az 50 Legszebb Ember közé.
- 2001-ben az Ithaca Egyetem kitüntette a Young Alumni Award-díjjal, a szakmai sikereiért.
- 2003-ban, amikor a gonosz Angelusként megcsillogtatta színészi képességeit, sok esetben rögtönözte a mondatokat, mivel rendkívül élvezte a szerepét.
- Szereti ugratni a kollégáit. "Igen, letolom a nadrágomat egy komoly jelenet közepén is, hogy lássam, kibírják-e nevetés nélkül. Fel akarom dobni a hangulatot."
- 2004-ben David helyreállító műtéten esett át, bal térdének elülső keresztszalagját operálták meg, amely még a középiskolában sérült meg, és akkortájt nem hozták teljesen rendbe. A gyógyulási időszak nem akadályozta az Angel sorozat forgatási munkálatait, de számos epizódban korlátozott volt a mozgása, beleértve rendezői debütálását is: a Soul Purpose című részt rendezte először.
- A Dr. Csont sorozat harmadik évadának záró epizódjában Seeley Boothként a kádban ülve a Zöld Lámpás egyik példányát olvassa. Ettől az évadtól kezdve David a Dr. Csont produceri tevékenységeiből is kivette a részét, és minden évadban legalább egy részt ő is rendezett. A 100. epizódot is ő rendezte.
"Szeretnék egy kis költségvetésű, független filmet rendezni – még ha rövidfilm is. Nagyszerű móka lenne ezzel kísérletezni. Szeretném folytatni a rendezést televízió, film és/vagy színház számára. Mindig többet és többet tanulok, ahányszor csak rendezek."
- 2013-ban David és felesége, valamint barátaik, Melissa és Aaron Ravo megalapították a Chrome Girl nevű céget, amely körömlakkokkal foglalkozik. David az NHL-színeinek megalkotásában és reklámozásában vett részt, a reklámszakember Aaron pedig a marketinggel foglalkozik.
- David rajong a hockey-ért és Philadelphia Flyers drukker. Az egyik szezon alatt még blogot is vezetett a csapatról. Ha éppen nem meccset néz, akkor játszik egy-egy baráti társasággal Los Angelesben, vagy sporttal foglalkozó rádióműsorokban szerepel. A New York Rangers hírességek játékában, a SuperSkate-en is részt vett már.
- Gyerekként a Pittsburgh Steelers amerikai futballcsapat labdaszedője volt.
- Jó barátságban van a Dr. Csont másik főszereplőjével, Emily Deschanellel.
- Kedvenc színésznője Gwyneth Paltrow, kedvenc színészei Al Pacino és Gary Oldman.
- Christian Kane, az Angel sorozat Lindsey McDonald nevű ügyvédjét játszó színésze az egyik jó barátja, akit még a Buffy előttről ismer.
- A 2002-ben a mozikba kerülő A kaptár című filmben eredetileg ő játszotta volna Matt Addison szerepét, de az Angel sorozat munkálatai miatt nem tudta összeegyeztetni a munkát.
- A 2005-ös Batman: Kezdődik című filmmel kapcsolatosan az a pletyka terjedt, hogy felajánlották neki Bruce Wayne szerepét, de elutasította. Az Entertainment Weekley-nek adott interjújában elmondta, hogy valószínűleg a menedzsere terjesztette ezt a pletykát.
- Két kutyája van, Fritz és Bertha Blue. A PETA állatvédő szervezet kampányában is részt vett velük.
- Elmondása szerint, ha nem színész, akkor építész lenne.
- Legszívesebben megvenne egy egész The Sharper Image boltot.
- Szereti a hoteleket. Néha, kikapcsolódásképpen egy-egy hétvégére szállodába megy. Kedvencei: Peninsula Hotel, Chateau Marmont.
- Szeret egészséges ételeket főzni. Martha Stewart talkshow-jában szardíniát főzött. Egyszer egy héten vegetáriánus, vagy vegán ételt fogyaszt. A fiát is tanítja főzni.
- Akkor érzi magát jól, ha jó emberek veszik körül. Becsületes, szerény emberek, a családja és a barátai.
- 1998-ban a Levi's Original Spin programjának szószólója lett, és szerte Amerikában reklámcélú szereplései voltak, tervezett farmert is, amit elárvereztek a Peace 2000 nevű jótékonysági szervezet javára. "Úgy érzem, szerencsés vagyok, hogy ott tartok, ahol most vagyok, és megpróbálok jobb ember lenni."
- Szabadidős tevékenységei: golfozás, tévézés, kutyasétáltatás, úszás, olvasás, barátokkal és családdal való időtöltés.
- Kungfuval és kardióedzéssel tartja formában magát.
- Sarah Michelle Gellar szerint isteni illata van.
- Lánya, Bella, szerepelt a Dr. Csont The Movie in the Making című részében (11. évad 18. epizód).
- Kedvenc színe a kék.
- Kedvenc ételei: olasz ételek és a philadelphiai sajtos steak.
- Zenei ízlése: Grateful Dead, Rolling Stones, Eric Clapton
- Kedvenc szuperhőse: Pókember
- Kedvenc szerzői: Rhold Dahl, Dr. Seuss
- Fél a csirkéktől. "Túl kiszámíthatatlanok, kotkodácsolnak és vuduszerűek. Négy éves koromban egy iskolaelőkészítő foglalkozáson vettem részt egy farmon, egy kakas megkergetett, és halálra rémültem" – árulta el a New York Postnak még 2001-ben.
- Az érzelmeit viszont nem fél kimutatni. "A sírás egyfajta kifejezésmód, és ez szexis." "Félned kell valamitől azért, hogy megtedd."
- Nem szereti a "híresség" szót. "Hiszen mi mind csak emberek vagyunk."

 

Közösségi oldalai

Facebook: David Boreanaz
Whosay: David Boreanaz
Twitter: David Boreanaz
Instagram: dbdbo69
 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Írta: Éowyn, a Starity.hu számára. Tilos másolni!


Angel szerepében, az Angel sorozatban

Sorozatok

2017-2020 - SEAL Team ... Jason Hayes

2005-2016 – Dr. Csont / Bones ... Seeley Booth FBI ügynök

2015 – Az álmosvölgy legendája / Sleepy Hollow ... Seeley Booth FBI ügynök

2013 – A kör bezárul / Full Circle ... Jace Cooper

2012 – Amerikai fater / American Dad! ... David Boreanaz hangja

2010 – Family Guy ... David Boreanaz

1999-2004 – Angel ... Liam / Angelus / Angel

1997-2003 – Buffy, a vámpírok réme / Buffy the Vampire Slayer ... Liam / Angelus / Angel

2002 – Baby Blues ... Johnny hangja

1993 – Egy rém rendes család / Married ... with Children ... Frank


Filmek

2013 – Officer Down ... Les Scanlon nyomozó

2009 - The Mighty Macs ... Ed T. Rush

2007 – Suffering Man's Charity ... Sebastian St. Germain

2006 – Mr Fix It ... Lance Valenteen

2006 – Látszólag könnyű / The Hard Easy ... Roger Hargitay

2005 – These Girls ... Keith Clark

2005 – A holló 4 – Gonosz ima / The Crow: Wicked Prayer ... Luc Crash / Halál / Sátán

2002 – Lucy, a csajom / I'm with Lucy ... Luke

2001 – Véres Valentin / Valentine ... Adam Carr

1996 – The Macabre Pair of Shorts (részlet: "MPS") ... vacsora

1993 – Halálos riválisok / Best of the Best II ... biztonsági őr (nincs a stáblistán)

1993 – A léc hátán is megélnek / Aspen Extreme ... partivendég (nincs a stáblistán)


Egyéb

2008 – Az Igazság Ligája: Az új küldetés / Justice League: The New Frontier ... Hal Jordan / Zöld Lámpás hangja

2002 – Buffy the Vampire Slayer (videojáték) ... Angel hangja

2002 – Kingdom Hearts (videojáték) ... Squall Leonhart hangja

Utolsó frissítés: 2019.10.13. 15:03 Bessie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace