Starity

David Walliams

David Walliams David Walliams nemzetisége 7523. 33rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 90%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • David Edward Williams
 • Becenév
 • Dave
 • Születési idő
 • 1971. augusztus 20.
 • Születési hely
 • Banstead, Surrey, Anglia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színész, író, producer, műsorvezető
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Partner
 • Lara Stone
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Matt Lucas Lara Stone Simon Cowell Agatha Christie Catherine Tate Sheridan Smith Julia McKenzie

David Walliams életrajza

David Walliams 1971. augusztus 20-án látta meg a napvilágot Angliában, akkor még David Edward Williams néven. Angol komikus, színész, író és televíziós műsorvezető. Leginkább a híres Angolkák (Little Britain) duó egyik tagjaként ismert Matt Lucas oldalán. Ezen kívül együtt szerepelnek még szintén közös gyermekükben, a Repülj velem!-ben (Come fly with me). Újabb ismertebb munkái közé tartozik a Big School komédiasorozat, melyben Catherine Tate a partnere és ahol egy kémiatanárt alakít.

2012-ben Walliams zsűritag volt az ITV által jegyzett British Got Talent tehetségkutatóban, illetve ő vezette szintén ebben az évben a Royal Variety Performance-t.

2008-tól kezdve David gyermekkönyvek írásával is foglalkozik. Eddig hat könyve került a boltok polcaira, többek között a Büdöss úr (2009) – amiből készült egy 60 perces film is, a főszerepben Hugh Bonneville-lel, Sheridan Smith-szel és Johnny Vegasszal. A film premierje 2012. december 23-án volt a BBC One műsorán, amit közel 6.340.000 néző kísért figyelemmel.

Negyedik könyve a Gengszter nagyi (2011) címet kapta, melyből szintén készült egy (70 perces) filmes változat. Itt a főszerepet Rob Brydon alakította, akihez olyan nevek csatlakoztak a produkcióban, mint Miranda Hart és Julia McKenzie. A premier 2013. december 26-án volt a BBC One műsorán.

Élete

Walliams Londonban született, Peter Williams fiaként, aki a London Transport mérnökeként tevékenykedik. Édesanyja Kathleen Williams laboratóriumi technikus. Bansteadben nőtt fel. Amikor David a The Friday Night Project című show sztárvendége volt, meghívták szüleit is a műsorba. Tanulmányait a Collingwood Boys’ Schoolban abszolválta Wallingtonban, majd a független Reigate Gimnázium tanulója volt. Itt ismerkedett meg Robert Shearmannel, akivel lakótársak voltak. Tagja volt a National Youth Theatre-nek, ahol találkozott Matt Lucas-szal. Walliams drámát tanult a Bristoli Egyetemen 1989 és 1992 között. Egy évfolyammal Simon Pegg alatt. A színpadi nevét Walliamsre módosította, amikor csatlakozott az Equityhez (színészek szakszervezetéhez), mivel már volt egy David Williams nevű tag. Ebből még gúnyos viccet is csinált a Rock Profile-ben, amikor David Williamst folyamatosan Robbie Walliamsnek nevezik.

Televíziós karrier

Elvállalt egy, a Big Finish Productions által jegyzett Doctor Who audiót (Phantasmagoria), amit Mark Gatiss írt.
Játszott a BBC ’Attachments’ projektjében – ő volt Jake Plaskow – ami tulajdonképpen egy internetes start-up céget takar. 2001-ben ő volt az egyik vezetője a Cruise of the Gods-nak, illetve 2003-ban feltűnt az Eastendersben és Agatha Christie Marplejében is.

2003-tól 2005-ig Walliams társszerzője és főszereplője is három BBC-s televíziós sorozatnak, melyekben Matt Lucas a partnere. Az egyik ilyen egy sketch show, a Little Britain (nálunk ’Angolkák’). A műsort először a BBC 3-n mutatták be, mielőtt a BBC One-ra került volna. Nagyon sikeres volt a komédia élő verziója is, a Little Britain Live, amit 2006-ban állítottak színpadra. Ezeket számos szezonális és jótékonysági akció követette, egészen 2009-ig. A Little Britain spin-offot kapott az USA-ban, ahol az HBO birtokolta a jogokat. 2008-ban jelent meg először a Little Britain USA.

2005-ben Walliams szerepelt Charlotte Hatherley: Bastardo című kisfilmjében, olyan nevek mellett, mint Simon Pegg, Lucy Davis és Lauren Laverne. 2006-ban elkészítette az A Cock and Bull Story-t. Később, még ebben az évben bemutatott egy dokumentumfilmet James Bondról, melynek címe David Walliams: My Life with James Bond lett. 2007-ben visszatért a non-comedy-hez és kitűnő kritikákat kapott a Stephen Poliakoff művében, a Capturing Mary-ben nyújtott teljesítményéért, valamint megjelent filmjéért, a Virgin Territory-ért. 2007 szeptemberében Walliams feltűnt egy vígjátékban, a Run, Fat Boy, Run-ban. Walliamst Franke Howerd komikus parodizálta a BBC 4-es TV filmben, a Rather you than me-ben. 2008. augusztus 26-án debütált a színpadon a dublini Gate Theatre-ben szemben Michael Gambonnal Harold Pinter Senki földjében a közönség előtt, melyben maga Pinter is feltűnt. A produkciót még ebben az évben átköltöztették Londonba. 2010-ben tűnt fel Walliams Paul Rudd és Steve Carell mellett a Dinner for Schmucks című komédiában. 2012 áprilisában került adásba az ITV dokumentumsorozatának, a Perspectives-nek 4. epizódja, melyben az ő személyesebb életét próbálták közelebb hozni a közönséghez. A rész a „The Genius of Dahl” címet kapta.

A színész játszott a Doctor Who (Ki vagy, Doki?) 6. évadának 11. epizódjában (The God Complex), ahol egy vakondszerű idegent formált meg, akit Gibbisnek hívtak.

Narrátorként hallhatta a közönség az Are You Having a Laugh? televíziós műsorban, mely a fogyatékossággal élőkkel foglalkozott. A BBC Two-n került adásba 2012. március 21-én.

2012-ben az ITV2-n szintén narrátor volt a Top Dog Model sorozatban.

British Got Talent

2012-ben Walliams zsűrizett az ITV tehetségkutató műsorában Amanda Holden, Alesha Dixon és Simon Cowell társaságában.

Walliams és Lucas

Walliams és Matt Lucas még a National Youth Theatre-ben találkozott először. Az első találkozásuk alkalmával Lucas Jimmy Savile benyomását keltette, míg Walliams Frankie Howerdét. Aztán nem találkoztak a következő esztendőben. Az 1990-es években kisebb szerepeket játszott, mint például a The Club. Walliams és Lucas együtt különböző groteszk rockzenész karikatúrákat játszottak a Rock Profile című műsorban. Hamis dokumentumfilm sorozatot is készítettek. Ők voltak a csillagai a Paramount Comedy Channel műsorának, a Mash and Peas-nek. Kisebb szerepben feltűntek a Plunkett and MacLaine-ben is, mint foglyok.

Mindketten feltűntek a Pet Shop Boys zenei videójában, az I’m with Stupidban.

A páros legismertebb munkája a Little Britain (’Angolkák’), ami 2003 és 2009 között futott az Egyesült Királyságban. 2008-tól az HBO megvásárolta a jogokat és saját műsort gyártott velük Little Britain USA címmel. Érdekesség és egyben jellegzetesség, hogy mindketten több karaktert is alakítanak.

Későbbi sorozatuk a Come Fly with Me (Repülj velem), mely összesen hat epizódot ért meg és a BBC One sugározta. Az első rész volt a harmadik legnézettebb program karácsony napján 2010-ben, s a legnézettebb komédiasorozat az évben. 2011 eleje óta a páros nyilvánosan nem szerepel és nem dolgozik együtt. Ez arra utalhat, hogy a szakmai partnerségük időközben feloszlott.

Színpad

2008. augusztus 26-án debütált először a színpadon a dublini Gate Theatre-ben.

2013-ban Walliams Zubolyt játszott Shakespeare Szentivánéji álmában a Noël Coward Theatre színpadán. Partnere Sheridan Smith volt, aki Titánia bőrébe bújt.

Könyvek

2008 elején Walliams szerződést írt alá a HarperCollins kiadóval, hogy két gyermekkönyvét megjelentetik. Az első regénye a The Boy in the Dress (A fiú ruhában) volt, melyet Quentin Blake illusztrált. 2008. november elsején került a boltokba a könyv világszerte. A könyv többek között a tábori humort eleveníti fel, valamint az öltözködésről és a nőiességről is szól. A sztori egy 12 éves, Dennis nevű srácról szól, aki elhanyagoltan öltözködik, s szeretne összebarátkozni az egyik legnépszerűbb lánnyal az iskolában. Walliams a gyermekek nyelvén beszél a kapcsolatok fejlesztéséről és a nemek közti különbözőségekről. A történet sokban emlékeztet Anne Fine 1989-es könyvére, a Bill’s New Frock-ra.

2009 novemberében érkezett a Mr. Stink (Büdöss úr), amit szintén Quentin Blake rajzai tesznek még élvezetesebbé. A történet főhőse egy körülbelül 12 esztendős lány, aki összebarátkozik egy csavargóval. Segít neki és vigyáz rá. Még a családja elől is rejtegeti. A könyv összesen 26 illusztrált fejezetből áll, tele viccekkel. Célközönsége a 9 év feletti korosztály, különös tekintettel a tinédzserekre. A könyv elnyerte a Children’s Award díjat és a People’s Book Prize elismerését is 2010-ben. A történetből film is készült, melynek premierjére 2012. december 23-án került sor a BBC One műsorán.

2010. október 28-án jelent meg sorban harmadik könyve, a Billionaire Boy (Milliárdos fiú), amit ezúttal már Tony Ross illusztrált. A történet Joe Spudról szól, aki a világ leggazdagabb 12 évese. Joe-nak mindene megvan, amit valaha is szeretett volna: saját Forma-1-es versenyautó, néhány ezer oktató, 8000000000 angol font, egy orángután és egy komornyik. De egyetlen dolog van, amire igazán szüksége lenne: egy barát.

Negyedik könyve a Gangsta Granny (Gengszter nagyi) lett, ami 2011 októberében jelent meg és Tony Ross illusztrálta. A sztori főhőse Ben, aki minden alkalommal unatkozik, amikor a nagyijához küldik szülei. Nem szereti a káposztalevest és az unalmas társasjátékokat. Nagyanyja aztán vallomást tesz neki: ő egy nemzetközileg ismert ékszer tolvaj és egész életében másra sem vágyott, mint hogy egyszer ellophassa a koronázási ékszereket a londoni Tower falai közül. Ben elhatározza, hogy csatlakozik nagymamájához és segít neki tervében. A BBC One 70 perces filmet készített a könyvből, melyet 2013. december 26-án mutatott be.

2012 szeptemberében Walliams kiadta sorban ötödik gyermekregényét, a Ratburgert, aminek főhőse egy fiatal lány, Zoe, akinek élete maga nyomor gonosz mostohaanyja mellett.

2013 szeptemberében jelent meg a hatodik könyve, a Demon Dentist. A sztori egy fiatal fiúról szól, akit Alfie-nak hívnak és akinek fenekestül felfordul az élete, amikor új fogorvos érkezik a városba.

2014. szeptemberében jelent meg a hetedik ifjúsági kötete, az Awful Auntie, melyért szintén ebben az évben elnyerte a legjobb gyermekkönyvért járó National Book Awards díját.

Díjátadók

Walliams különdíjat kapott szeretetből fakadó sporterőfeszítései elismeréseként. Matt Lucas készített is egy dokumentumfilmet, melynek címe Little Britain Big Swim lett, s amely elérhető DVD-n is. 2006. november 6-án megnyerte a Pride of Britain Award díját, mint a legbefolyásosabb közéleti személyiség. 1.000.000 angol font gyűlt össze a Sport Relief jótékonysági programjában, ahol David átúszta a csatornát. 2006 júliusában védnöke lett a Cardiac Risk in the Young-nak. 2011. szeptemberében David nyerte a Lincolnshire Youth Book Award elismerését a 9-11 éveseknek szóló könyvkategóriában a Büdöss úrért. A díjat iskolás gyermekek szavazták meg neki Lincolnshire-ben.

2012-ben a National Television Awards-on jelölt volt és megnyerte a „Landmark Achievement Award” elismerését televíziós karrierjéért, valamint a 2012-es Sport Relief-ért. 2012-ben ő volt a Children Book of the Year díjazottja is a National Book Awards-on a Ratburger című könyvéért.

Jótékonysági munka

A La Manche-csatorna átúszása

2006. július 4-én David Walliams átúszta a La Manche-csatornát a Sport Relief keretében. 10 óra és 34 perc alatt teljesítette a 22 mérföldes (35 km-es) távot. Ez nagyjából 700-szorosa az olimpiai medencék hosszának. Tévesen jelentették, hogy Walliams benne volt az első 50-ben, a valóságban ugyanis 167-ként ért célba. A befolyó összeget kiegészítette, így valamivel több, mint egymillió angol font bevétel érkezett jótékony célra. Edzője felügyelete alatt kilenc hónapon keresztül edzett, tanulta az úszás csínját-bínját. A felkészülés egybeesett Walliams és Lucas Little Britain Live turnéjával, így naponta több órát kellett vonatoznia, hogy estére színpadra tudjon állni. Először a Lee-on-the-Solentnél úszott, közel a Portsmouth-hoz. De közel 8 órás úszást is véghez vitt Horvátország partjainál, mielőtt elindult volna a csatornaátúszó kísérletben. Kijelentette, hogy mielőtt elvállalta a kihívást, semmilyen komolyabb sportot nem űzött. A The Bluetones énekese, Mark Morriss még egy dalt is írt a tiszteletére, melynek címe Fade In / Fade Out. Az album, melyen a szám megjelent, 2006. október 9-én jelent meg.

A Gibraltári-szoros átúszása

2008. március 7-én Walliams és James Cracknell 12 mérföldet (19 km) úszott le a Gibraltári-szoroson Spanyolország és Marokkó között, ismét a Sport Relief keretei között. David sikeresen abszolválta az úszást, alig több, mint 4 és fél óra alatt.

Tekerés

2010. márciusában Walliams és egy hírességekből álló csoport tekert az Egyesült Királyságban a Sport Relief keretei között. Walliams súlyos sérülést szerzett magának még ősszel, ám képes volt rá, hogy befejezze a túrát.

24 Hour Panel People

2011. márciusában Walliams elvállalta – a Comic Relief keretei között – a szereplést a 24 Hour Panel People-ben, amelynek befolyó összegét a Comic Relief kapta, hogy jótékony célra fordítsa.

Úszás a Temzében

2011. szeptember 5 és 12 között Walliams hosszában úszott a Temzében, ami összesen 140 mérföldet tett ki. Több, mint 2 millió angol fontra egészítette ki a jótékonysági bevételt a Sport Relief számára. Az úszása közben kimentett egy fuldokló kutyát a folyóból. Amikor kijött a vízből, azt mondta: „Azt hiszem, a fürdővíz lesz az egyetlen víz, amit látni fogok egy darabig!”

Magánélete

2009-ben Walliams randevúzni kezdett a holland modellel, Lara Stone-nal. Korábban gyengéd szálak fűzték Patsy Kensithez, Abi Titmusshoz, Emily Scotthoz és a modell Lauren Buddhoz is. 2010. január 20-án vált publikussá, hogy Lara és ő egy párt alkotnak. Stone Los Angelesben élt, s miután szülei áldását adták Daviddel való kapcsolatára, 2010. május 16-án kimondták a boldogító igent London központjában, a Claridge Hotelben. 2012 decemberében a pár bejelentette, hogy Lara állapotos első gyermekükkel. 2013. május 6-án a feleség egy fiúgyermeknek adott életet, aki az Alfred nevet kapta. A pár 2015. áprilisában hivatalosan is elvált.

Walliamsnél bipoláris zavart diagnosztizáltak orvosai.

2014. szeptemberében egyike volt annak a 200 közéleti személyiségnek, akik aláírták a The Guardian levelét a skót függetlenség ellen.

Bibliográfia

Non-fiction művei:

• Belül Little Britain (Boyd Hilton és Matt Lucas): London: Ebury Press: 2006

Önéletrajzi művei:

• Camp David (2012)

Gyermekkönyvei:

Regények

•  A Boy in the Dress (illusztrálta: Quentin Blake ) (2008)
•  Mr Stink (illusztrálta: Quentin Blake) (2009)
•  Billionaire Boy (illusztrálta:Tony Ross ) (2010)
•  Gangsta Granny (illusztrálta: Tony Ross) (2011)
•  Ratburger (2012)
•  Demon Dentist (2013)
•  Awful Aunite (2014)

Képeskönyvek

•  The Slightly Annoying Elephant (2013)

 

-------------------------------

A biót írta: Sally Sparrow

Színész

2017 The Land of Sometimes (The Guardian of the Electric Volcano)
2016
Billionaire Boy (Mrs. Trafe)
2015 Walliams & Friend (különböző karakterek)
2015
One Big Night for Children in Need ()
2015 Agatha Christie's Partners in Crime (Tommy Beresford)
2014 The Boy in the Dress (Referee)
2013 Gangsta Granny (Mike)
2013 Big School (Mr. Church)
2013 Blandings (Baxter)
2013 A szenvedély királya (Reverend Edwyn Young)
2012 Mr Stink (miniszterelnök)
2012 Pride of Britain Awards (Penguin Keeper)
2012 Szép remények (Mr. Pumblechook)
2012 The Greatest Footie Ads Ever (Lou)
2012 The Royal Bodyguard (Sir Ambrose Hamilton)
2011 Ki vagy, Doki? (Gibbis)
2010 – 2011 Repülj velem! (különböző karakterek)
2010 The One Ronnie (különböző karakterek)
2010 Gyógyegér vacsorára (Müeller)
2010 Marmaduke – A kutyakomédia (Anton Harrison)
2009 Pride of Britain Awards (Lou)
2009 Comic Relief 2009 (Carol Beer, Mrs. Grace)
1999 – 2009 Rock Profile (különböző karakterek)
2008 Little Britain USA (különböző karakterek)
2008 Frankie Howerd: Rather You Than Me (Frankie Howerd)
2007 Comic Relief Does Little Britain: Live (különböző karakterek)
2007 Szűzlányok ajándéka (Cart Pusher)
2007 Nyomasztó múlt (Greville White)
2007 The National Television Awards 2007 (Andy)
2007 Fuss, dagi, fuss! (férfi a pékségben)
2007 Csillagpor (Sextus)
2007 Neighbours (Lou Todd)
2007 Hotel Babylon (Adrian Tintagel)
2003 – 2007 Angolkák (különböző karakterek)
2006 Little Britain: Live [videó] (különböző karakterek)
2006 Marie Antoinette [uncredited] (fodrász)
2005 Alan Partridge Presents: The Cream of British Comedy [videó] (Mr. Thomas)
2005 Kísért a múlt (Bell)
2005 Stoned – Brian Jones halála (könyvelő)
2005 Bikatöke (Parson)
2002 – 2005 Look Around You (Bournemouth / férfi ’A Bum’-mal)
2004 Samantha, oups! (színész)
2004 Miss Marple – Holttest a könyvtárszobában (George Bartlett)
2004 French and Saunders ()
2004 The All Star Comedy Show (különböző szerepek)
2004 Haláli hullák hajnala (televíziós riporter)
2004 Vagányok – Öt sikkes sittes (ruhaüzletes)
2003 EastEnders (Ray)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (Ruth Madoc: Blankety Blank)
2003 Baleseti sebészet (Jon Fielding)
2003 Hello, Friend (barát)
2002 Cruise of the Gods (Jeff ’Lurky’ Monks)
2002 George Eliot: A Scandalous Life (John Chapman)
2002 The Bill (Ben Fletcher)
2002 Time Gentlemen Please (Marcel)
2002 Ted and Alice (Shane)
2001 Randall & Hopkirk (Browning)
2001 World of Pub (Dr. Seuss)
2001 High Stakes (Stephen Clay)
2001 Baddiel’s Syndrome (James Bourne)
2001 Fun at the Funeral Parlour (Cobra)
2000 Black Books (vásárló)
2000 Attachments (Jake Plaskow)
2000 The Strangerers (Rats)
1999 The Kidnappers (David)
1999 The Pitch of Fear (Sydney Newman)
1999 The Web of Caves (idegenvezér)
1999 Spaced (Vulva)
1999 Coming Soon (Grame Cunliffe)
1999 Sir Bernard’s Statly Homes (Anthony Rodgers)
1999 Bang, Bang It’s Reeves and Mortimer (különböző karakterek)
1999 Doktor zsiványok (Viscount Bilston)
1998 You Are Here (Murray Moffatt)
1998 Barking (különböző szerepek)
1998 Alexei Sayle”s Merry-Go-Round (újságos)
1997 Dennis Pennis R.I.P. [videó] (Anthony Cream Jnr. / Merlin Boast)
1997 It’s Ulrika! (különböző szerepek)
1997 Clancy’s Kitchen (díjátadó házigazdája)
1997 Seven Sins: Wrath (David Walliams)
1996 Shooting Stars (Soft Alan)
1996 Asylum (londoni születésű filmsztár)
1996 Mash and Peas (Gareth Peas / különböző karakterek)
1994 Games World (Lesley)

 

Szinkron / Narráció

2014 Pudsey: The Movie (Pudsey)
2013 Justin, a hős lovag (Melquiades)
2012 Room ont he Broom (Frog)
2011 The Itch of the Golden Nit (Golden Nit)
2008 Narnia krónikái – Caspian herceg (Bulgy Bear)
2007 Little Britain: The Video Game [videójáték] (különböző karakterek)
2006 Little Britain: The Game [videójáték] (különböző karakterek)
1994 Incredible Games (Sam, a lift)

Utolsó frissítés: 2016.09.23. 10:10 Sally Sparrow által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace