Starity

Denzel Washington

Denzel Washington Denzel Washington nemzetisége 1866. 308rajongó 10vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Denzel Hayes Washington Jr.
 • Becenév
 • D
 • Születési idő
 • 1954. december 28.
 • Születési hely
 • Mount Vernon, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, producer
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Pauletta Washington
 • Magasság
 • 184 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Denzel Washington életrajza

KEZDETI ÉVEK

Denzel Washington 1954. december 28-án született Denzel Hayes Washington Jr. néven, Mount Vernon városában, New York államban. Édesanyja, Lennis „Lynne” egy szépségszalon-tulajdonosa és üzemeltető aki Georgiaban született, édesapja Denzel H. Washington, lelkész, szülei, 14 éves korában elváltak. Az érettségit követően újságírást tanult a Fordham Egyetemen, de miután diplomázott, a színészet felé mutatott érdeklődést ezért San Francisco-ba költözött az Amerikai Színház Konzervatóriumba. Egy év elteltével elhagyta az intézetet, hogy színészként próbáljon szerencsét.


KARRIER

Denzel Washington karrierje 1977-ben kezdődött, amikor egy kisebb szerep erejéig feltűnt a Wilma című filmben, majd 1979-ben megkapta Kirk szerepét a Flesh & Blood című TV filmben, amely szintén mellékszerepnek számított.

1981-ben Az én fekete fiam című film volt az első olyan filmje, amelyben nagyobb szerepet játszott. A híres manager-t alakító George Segal fekete fiát játszotta. 1982-ben az NBC csatornán újonnan induló Egy kórház magánélete című sorozatban kapott főszerepet, és egészen 1988-ig, hat éven és 137 epizódon alakította Dr. Philip Chandler-t. A nyolcvanas években a sorozat mellett film produkciókban is szerepeket vállalt, 1984-ben két kisebb szerepeket kapott a Katonatörténet és a  License to Kill filmekben. 1986-ban megkapta karrierjének első főszerepét, a The George McKenna Story című TV filmben, valamint Richard Gere és Gene Hackman mellett szerepelt a Hatalom című filmdrámában.

1987-ben egy fekete polgárjogi harcost alakított a Dél-afrikai eseményeket bemutató Kiálts szabadságért filmdrámában. Washingtont teljesítményéért Oscar és Golden Globe díjakra való jelöléssel ismerték el. 1988-ban A királynőért és a hazáért című alkotásban egy leszerelt katonát Reuben James-t alakította.

1989 és 1990 között négy projektben kapott szerepet a Rátarti Quinn, a karibi rendörfönök krimiben, egy kis karibi sziget rendőrfőnökét játszotta, aki mindent elkövet, hogy enyhítse a feszültséget a bennszülöttek és a sziget fehérbőrű lakói között. A polgárháború idején játszódó Az ötvennegyedik hadtest történelmi drámában egy szökött rabszolgát alakított, aki közlegényként az első feketékből álló egységben teljesített szolgálatot. A szerepért Oscar és Golden Globe díjakat nyert. A Mo' Better Blues zenés drámában egy megszállott zenészt, a tehetséges trombitást, Bleek Gilliam-ot formálta meg.
A zsaruszívben
pedig egy fekete ügyvédet alakított.

A kilencvenes években több nagy sikerű produkcióban is főszerepeket kapott. 1992-ben Malcolm X életéről forgatott életrajzi drámában egy fekete nacionalista, emberjogi aktivistát játszott, és alakítását ismételten Oscar és Golden Globe díjakra való jelöléssel jutalmazták. 1993 úgyszintén sikeres év volt Washington számára. A Philadelphia című drámában egy ügyvédet játszott, aki Tom Hanks által alakított ügyvédet védte egy munkaügyi diszkriminációs perben. Tom Hanks később úgy nyilakozott, hogy "többet tanult a színészetről Denzeltől, mint bárki mástól." Még szintén 1993-ban, mint Don Pedro, Aragónia hercege szerepelt a Sok hűhó semmiért romantikus vígjátékban, valamint egy újságírót alakított  A pelikán ügyirat krimiben, aki a dolgozata miatt bajba kerülő Julia Roberts-nek próbált segíteni. A kilencvenes évek második felében, 1995-ben Az utolsó esély című akció-thrillerben egy atommeghajtású tengeralattjáró elsőtisztjeként, konfliktusba keveredett a parancsnokát alakító Gene Hackmannel a nukleáris fegyver bevetéséről. Ugyanebben az évben jelent meg a A tökéletes gyilkos és a Kék ördög filmjei is. 1996-ban a Kinek a papné vígjátékban Whitney Houstonnak segített rendbe szedni magánéletét. Két évvel később 1998-ban három nagy sikerű filmje jelent meg, a Letaszítva thrillerben egy nyomozót, A játék ördöge drámában egy börtönből kiengedett apát, valamint a Szükségállapot akciófilmben egy FBI nyomozót alakított. 1999-ben ismét egy életrajzi drámában szerepelt, a Hurrikán filmben, az egykori bokszvilágbajnokot Rubin Carter-t alakította, és alakításáért kiérdemelte a filmes szakma legnagyobb díjaira való jelölést, vagyis Golden Globe és az Oscar jelölését. Ugyanebben az évben magatehetetlenné vállt egy balesetben és emiatt Angelina Jolie-val közösen nyomoztak A csontember sorozatgyilkos után.

A 2000-res évek legendás szerepével kezdődtek, Herman Boone edzőt alakította a valós események inspirálta, 70-es évek megosztott Amerikájában játszódó Emlékezz a Titánokra sportdrámában, amikor is összevontak egy fekete és egy fehér iskolát. 2001-ben a Kiképzés című akció-thrillerben egy nyomozót alakított, aki kábítószer-osztálynak és saját zsebére dolgozik. A filmért Golden Globe díjra jelölték és második Oscar díjjával jutalmazták. 2002-ben a Végszükség drámában, elkeseredetten küzdött fia életéért, valamint rendezőként is szerepet vállalt, hiszen az Antwone Fisher története filmjét saját maga rendezte, és a Washington-i filmkritikusok díjával jutalmazták, de már, mint rendezőt. 2003-ban az Időzavarban krimiben egy kis floridai város rendőrfőnökét alakította, aki feleségével (Eva Mendes) göngyölítette fel a várost megrázó kettősgyilkosságot. 2004-ben egy kiégett CIA ügynököt játszott A tűzben edzett férfi filmben, aki elvállalta egy olajmágnás a kilenc éves kislányának, Dakota Fanning-nak a védelmét. 2006-ban Clive Owen által eltervezett és végrehajtott tökéletes bankrablás rejtélyeire próbált rájönni, A belső ember thrillerben, valamint ugyanebben az évben egy ügynököt alakított aki egy komprobbantás ügyében nyomozott a Déja vu című filmben. 2007-ben egy drogbárót játszott az Amerikai Gengszter drámában, melyért Golden Globe díjra való ismételt jelöléssel jutalmazták. Két évvel később a Hajsza a föld alatt moziban egy teljesen hétköznapi fickót alakított, aki a New York-i metróhálózat egyik forgalomirányítója, és arra próbálta meg rávenni John Travoltát, hogy engedje szabadon a metrókocsiban ejtett túszokat. 2010-ben az Éli könyve akciófilmben az atomháború pusztította Földön próbálta beteljesíteni küldetését, ugyanebben az évben pedig, egy igaz történeten alapuló vasúti drámában, a Szálguldó bomba című filmben (amely Tony Scott utolsó filmje) alakította, a mozdonyvezető Frank Barnes-t.

2012-ben a Védhetetlen kémjátszmában egy hazaárulással vádolt és körözött ex CIA ügynököt játszott, valamint ugyanebben az évben, a New York-i Film Fesztiválon debütált a Kényszerleszállás című dráma, melyben egy katasztrófába sodródott repülőgép kapitányát alakította, aki hőstettet hajtott végre azzal, hogy megmentette utasainak életét. 2013. augusztusában debütált a 2 kaliber című akció-krimi, melyben a Kábítószer-ellenes Hivatal beépített ügynökét játszotta, a filmbeli partnere Mark Walhberg volt. 2014-ben, egy filmben, A védelmező thrillerben láthatjuk viszont, a rendező a Kiképzés című film direktora, Antoine Fuqua lesz.
2015-ben három filmen dolgozott, ezek közül a The Magnificent Seven és a Fences 2016-ban, a The Equalizer folytatása 2018-ban jelent meg. A Roman J. Israel 2017-ben került a közönség elé.
Jelenleg (2020) a Macbeth és a Little Things című filmeket forgatja.
 

MAGÁNÉLET

1977-ben a Wilma forgatási munkálatai alatt találkozott Pauletta Pearson-nal, esküvőjüket hat évvel később, 1983. június 25-én tartották, azóta is boldog házasságban élnek.
Négy gyermekük született: John David (1984), Katia (1987), Olivia és Malcolm (1991)
1995-ben Dél-Afrikában egy szertartáson megújították házasságukat. Jelenleg Los Angelesben élnek, és szinte minden évben Európában vakációznak, legtöbbször Olaszországban.
 

ÉRDEKESSÉGEK

♦ Első afroamerikai származú színész, aki két Oscar díjat nyert
♦ Egyúttal a legsikeresebb feketebőrű színész az Akadémia történetében 2 díjjal és 6 jelöléssel
♦ Jó barátságot ápol Julia Robertszel
♦ Malcolm fiának a nevét Malcom X iránti tiszteletből választották
♦ A Premiere magazin minden idők legjobb színészeinek listáján a 39. helyezést érte el
♦ A Malcolm X-el a Premiere magazin listáján a 17. helyet érte el, minden idők legjobb alakításai között
♦ Eredetileg Ő játszotta volna Brad Pitt szerepét a Hetedikben és George Clooneyét a Michael Claytonban
♦ Nagyon szeretne együtt dolgozni Al Pacino-val vagy Robert De Niro-val, illetve Martin Scorsese-vel
♦ Nagy rajongója a Monk - Flúgos nyomozó sorozatnak
♦ Gene Hackman, Angelina Jolie és Dakota Fanning a legtehetségesebb színészek véleménye szerint, akikkel valaha együtt dolgozott
 

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

Academy Awards (2)

2013 - Best Actor in a Leading Role - Flight - Nominated
2002 - Best Actor in a Leading Role - Training Day - Won
2000 - Best Actor in a Leading Role - The Hurricane - Nominated
1993 - Best Actor in a Leading Role - Malcolm X - Nominated
1990 - Best Actor in a Supporting Role - Glory - Won
1988 - Best Actor in a Supporting Role - Cry Freedom - Nominated

Golden Globes (2)

2013 - Best Performance by an Actor in Drama - Flight - Nominated
2008 - Best Performance by an Actor in Drama - American Gangster - Nominated
2002 - Best Performance by an Actor in Drama - Training Day - Nominated
2000 - Best Performance by an Actor in Drama - The Hurricane - Won
1993 - Best Performance by an Actor in Drama - Malcolm X - Nominated
1990 - Best Performance by an Actor in a Supporting Role - Glory - Won
1988 - Best Performance by an Actor in Drama - Cry Freedom - Nominated

Image Awards (18)

2013 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Flight - Won
2011 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Book of Eli - Won
2010 - Outstanding Actor in a Motion Picture - The Taking Pelham of 1 2 3 - Nominated
2008 - Outstanding Actor in a Motion Picture - The Great Debaters - Won
2008 - Outstanding Directing in a Motion Picture - The Great Debaters - Nominated
2007 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Inside Man - Nominated
2005 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Man on Fire - Nominated
2004 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Out of Time - Nominated
2003 - Outstanding Actor in a Motion Picture - John Q - Won
2003 - Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture - Antwone Fisher - Won
2002 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Training Day - Won
2001 - Outstanding Actor in a Motion Picture - Remember the Titans - Won
2000 - Outstanding Actor in a Motion Picture - The Hurricane - Won
1999 - Outstanding Actor in a Motion Picture - He Got Game - Nominated
1998 - Outstanding Performance in a Youth or Children's Series/Special - Won
1997 - Entertainer of the Year - Won
1997 - Outstanding Lead Actor in a Motion Picture - Courage Under Fire - Won
1996 - Outstanding Lead Actor in a Motion Picture - Crimson Tide - Won
1996 - Outstanding Performance in a Youth or Children's Series/Special - Won
1995 - Outstanding Lead Actor in a Motion Picture - Malcolm X - Won
1994 - Outstanding Lead Actor in a Motion Picture - Mississippi Masala - Won
1992 - Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture - Glory - Won
1988 - Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture - Power - Won
1988 - Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture - Cry Freedom - Won

Egyéb díjak

2012 Golden Camera Awards - Best International Actor
2002 AFI Awards - Male Actor of the Year - Training Day
2002 MTV Movie Awards - Best Villain - Training Day
2000 Women in Film Crystal Awards - Humanitarian Award n
2000 Berlin International Film Festival - Silver Bear Award - The Hurricane
1997 ShoWest Awards - Male Star of the Year
1995 Golden Apple Awards - Male Star of the Year
1993 MTV Movie Awards - Best Male Performance - Malcolm X
1993 Berlin International Film Festival - Silver Bear Award - Malcolm X
1993 Sundance Film Festival - Tribute to Independent Vision Award


Az életrajz, a filmográfia és az Évről évre képek Boscorelli munkája.
Frissítés 2014 novemberétől: Jolie_77

FILMEK
2021 Little Things
2021 The Tragedy of Macbeth - Lord Macbeth
2018: The Equalizer 2 / A védelmező 2 - Robert McCall
2017 Roman J. Israel - Roman J. Israel
2016: Fences - Troy
2016: The Magnificent Seven - Sam Chisolm
2014: The Equalizer / A védelmező - Robert McCall
2013: 2 Guns / 2 kaliber - Robert 'Bobby' Trench
2012: Flight / Kényszerleszállás - Captain William Whitaker
2012: Safe House / Védhetetlen - Tobin Frost
2010: Unstoppable / Szálguldó bomba - Frank Barnes
2010: The Book of Eli / Éli könyve - Eli
2009: The Taking of Pelham 1 2 3 / Hajsza a föld alatt - Walter Garber
2007: American Gangster / Amerikai gengszter - Frank Lucas
2007: The Great Debaters / A nagy vitázók - Melvin B. Tolson
2006: Inside Man / A belső ember - Detective Keith Frazier
2006: Deja Vu / Déja vu - Agent Doug Carlin - ATF
2004: Man on Fire / Tűzben edzett férfi - Creasy
2004: The Manchurian Candidate / A mandzsúriai jelölt - Ben Marco
2003: Out of Time / Időzavarban - Matt Lee Whitlock
2002: John Q / Végszükség - John Quincy Archibald
2002: Antwone Fisher / Antwone Fisher története - Dr. Jerome Davenport
2001: Traning Day / Kiképzés - Detective Alonzo Harris
2000: Remember the Titans / Emlékezz a Titánokra - Coach Herman Boone
1999: The Hurricane / Hurrikán - Rubin 'Hurricane' Carter
1999: The Bone Collector / A csontember - Lincoln Rhyme
1998: The Siege / Szükségállapot - Anthony 'Hub' Hubbard
1998: He Got Game / A játék ördöge - Jake Shuttlesworth
1998: Fallen / Letaszítva - John Hobbes
1996: The Preacher's Wife / Kinek a papné - Dudley
1996: Courage Under Fire / A bátrak igazsága - Nat Serling
1995: Crimson Tide / Az utolsó esély - Lt. Commander Ron Hunter
1995: Devil in a Blue Dress / Kék ördög - Ezekiel 'Easy' Rawlins
1995: Virtuosity / SID 6.7 - A tökéletes gyilkos - Lt. Parker Barnes
1993: Philadelphia / Philadelphia - Az érinthetetlen - Joe Miller
1993: The Pelican Brief / A pelikán ügyirat - Gray Grantham
1993: Much Ado About Nothing / Sok hűhó semmiért - Don Pedro
1992: Malcolm X - Malcolm X
1991: Ricochet / Visszakézből - Nick Styles
1991: Mississippi Masala - Demetrius Williams
1990: Mo' Better Blues - Bleek Gilliam
1990: Heart Condition / Zsaruszív - Napoleon Stone
1989: Glory / Az ötvennegyedik hadtest - Private Trip
1989: The Mighty Quinn / Rátarti Quinn, a karibi rendőrfőnök - Xavier Quinn
1988: For Queen & Country / A királynőért és a hazáért - Reuben James
1987: Cry Freedom / Kiálts szabadságért - Steve Biko
1986: The George McKenna Story - George McKenna
1986: Power / Hatalom - Arnold Billing
1984: A Soldier's Story / Katonatörténet - Private First Class Peterson
1984: License to Kill - Martin Sawyer
1981: Carbon Copy / Az én fekete fiam - Roger Porter
1979: Flesh & Blood - Kirk
1977: Wilma - Robert Eldridge, age 18


EGYÉB SZEREPEK
1997: Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special - Humpty Dumpty (szinkron)
1995-1997: Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child - Humpty Dumpty (szinkron, 2 Epizód)
1992: Great Performances - Narrator (szinkron, 1 Epizód)
1982-1988: St. Elsewhere / Egy kórház magánélete - Dr. Philip Chandler (sorozat, 137 Epizód)

Utolsó frissítés: 2020.06.19. 20:08 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace