Starity

Do Kyung Soo "D.O."

Do Kyung Soo Do Kyung Soo nemzetisége 857. 724rajongó 22vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Do Kyung Soo (도경수)
 • Becenév
 • D.O. (디오), Umma D.O., Heenjabuja, Dyo
 • Születési idő
 • 1993. január 12.
 • Születési hely
 • Goyang, Gyeonggi, Dél-Korea
 • Foglalkozás
 • Énekes, Színész
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kim Ryeo Wook Lee Donghae Son Dong Woon Amber Liu Park Sun Young (II) Krystal Jung Cha Sun Woo Huang Zi Tao Kim Jong In Oh Se Hun Zhang Yi Xing Lu Han Kim Min Seok Kim Jong Dae Byun Baek Hyun Wu Fan Kim Joon Myeon Park Chan Yeol Lim Hyun Sik Kim Yoo Jung Gong Hyo Jin Lee Kwang Soo Jo In Sung

Do Kyung Soo életrajza

D.O a Gyeonggi tartományban látta meg a napvilágot, Goyang városában, 1993. január 12-én. Édesapja festő, míg édesanyja fodrászattal foglalkozik. A családban D.O tölti be a legfiatalabb gyermek szerepét, ugyanis van egy nála 3 évvel idősebb bátyja is, Do Seungsoo. Tanulmányait illetően, az általános iskolát a Goyang Poongsanban végezte el, középiskolás éveit a Baekshini intézményben töltötte, majd a Baekseok főiskolán képezte tovább magát. D.O egészen fiatalon, már az általános iskolás éveiben érdeklődni kezdett a zene és éneklés iránt, olyannyira, hogy több énekversenyre is benevezett. 2010-ben miután egyet sikeresen meg is nyert, esélyt kapott arra, hogy meghallgatáson vegyen részt az S.M Entertainmentnél. A meghallgatás sikeresnek bizonyult, ugyanis rövidesen Ő is a cég gyakornokává vált, ahol megfelelő körülmények között képezhette tovább tehetségét. Végül 2011. környékén Ő is azon szerencsések közé tartozott, akik hamarosan egy új csapat tagjaként készülhettek a debütálásra. Kyungsoo ekkor döntött úgy, hogy felveszi a D.O művésznevet.

A végleges felállást több, mint egy évig tartott megalkotni. 2011. áprilisában még a csapat csupán 7 tagot foglalt volna magába, továbbá a nevük is bizonytalan volt. A pletykákat végül Lee Soo Man, az SM vezérigazgatója oszlatta el, és közölte az EXO-val kapcsolatos jövőbeni terveit. A 12 tagot számláló fiú együttes két alegységre lesz bontva: EXO-K és EXO-M formájában. Míg az EXO-K tagjai koreai nyelven énekelnek, addig az M-et képviselő tagok ugyanazon dalokat mandarin változatban adják elő, céljuk ezzel pedig nem más,mint a kínai piacra való sikeres betörés.

írta: exoverdose

 

  EXO / 엑소/ (2012- )

Tagok balról jobbra: Chanyeol, Chen, Sehun, Baekhyun, D.O, Kai, Xiumin és Suho

EXO jelentése: EXO Planet, egy bolygó neve ahonnan ők jöttek
Tagok száma: 9 fiú (8 koreai és 1 kínai származású)
Debütálás:
• Koreai: 2012 április 08
• Japán: 2015 november 04
Fanclubjuk neve: EXO-L
Fanclubjuk nevének jelentése: EXO-Love. Az L a szeretetre utal ami a csapat és a rajongók között van
Hivatalos színük: ezüst
Ügynökség:
• Korea: SM Entertainment
• Japán: Avex Group

Alegységek:
• EXO-K (2012-2014)
• EXO-M (2012-2014)
• EXO-CBX (ChenBaekXi) (2016-)


TAGOK
Xiumin (vezérvokalista, vezértáncos és rapper)
Suho (leader, vezérvokalista)
Lay (vokalista és főtáncos)
Baekhyun (fővokalista)
Chen (fővokalista)
Chanyeol (főrapper és vokalisa)
D.O (fővokalista)
Kai (főtáncos, vezérrapper, vokalista és visual)
Sehun (vezérrapper, vezértáncos, vokalista és maknae)

VOLT TAGOK
Luhan (2012-2014)
Kris (2012-2014)

 

Debütálás előtt: 2011 májusában Lee Soo Man, az SM producere elmesélte a terveit egy új formációval kapcsolatban, hogy szeretne debütáltatni egy fiúcsapatot minél hamarabb. Ekkor még csak M1-re keresztelte a csapatot és hét tagtól többet nem szeretett volna. Később azonban bejelentette, hogy lesz egy M2 csapat is,azonban csak egy formációt fog debütáltatni,így az M1 és az M2 alcsapat lesz. Az egyik alcsapat koreai a másik pedig kínai piacon hódítaná ugyanazt a zenét ugyan abban az időben koreai és mandrain nyelven. Több változás után 2011 decemberében véglegesítették a csapat nevét, választásuk az EXO névre esett, ami egy bolygó neve is. A két alcsapatnak az EXO-K ("K" = koreai) és az EXO-M ("M" = mandarin) nevet adták. A csoport első televíziós megjelenése 2011 december 29-én történt az SBS által sugárzott Gayo Daejun eseményen.

2012 - Debütálás: január 30-án a két alcsapat kiadott egy prológ dalt, amelyet "What Is Love" címre kereszteltek. Dél-Koreában a Gaon Single Chart listáján a 88. helyet érte el. Március 9-én a csapat kiadott egy második prológ dalt is "History" címmel. Ez Dél-Koreában a Gaon Single Chart-on a hatvannyolcadik, majd a Kínai China's Sina Music Chart listáján pedig a hatodik helyen végzett. Április 8-án végül debütált az EXO-K és az EXO-M, debütáló kislemezükként pedig a "Mama" jelent meg, amelyhez videóklip is készült. A videóklipje a koreai felállásnak mára már elérte az 50 millió megtekintést, a kínai pedig a 17 milliót. Debütálásukat nagy sikerek követték,hiszen már másnap a toplisták elején szerepeltek. Az EXO-M albuma első helyen büszkélkedhetett a kínai online kiskereskedő és zenei listákon, második lett a kínai Sina Album Chart-on, illetve Dél-Koreában is nagy sikernek örvendhettek,hiszen ötödik lett a Gaon Album Chart-on és tizenkettedik a Billboard World Albums Chart listáján. Eközben az EXO-K az első helyet érte el a Gaon Album Chart-on és nyolcadik lett a Billboard World Albums Chart-on. Novemberben az EXO-t megjelölték az Mnet Asian Music Awards-on a Best New Asian Artist Group (Legjobb Új Ázsiai Csapata) díjára 2012-ben. A koreai alcsoport két jelölést kapott még emellett, a Golden Disk Awards-on a huszonhetedik helyet érték el, illetve nyertek a Newcomer Award-on. Az EXO-M-et a Top Chinese Music Awards-on megjelölték a Most Popular Group Award (Legnépszerűbb Csapat Díja) címre, amit természetesen meg is nyertek. 

2013: A csapat első stúdióalbuma a "XOXO" volt amit 2013 júniusában adtak ki két változatban is. Az egyik koreai nyelvű, aminek a "Kiss" nevet adták, a másik pedig egy mandarin nyelvű "Hug" címmel. Ellentétben a Mama korszakukkal, amikor az EXO-K és az EXO-M külön promotált,itt most a "XOXO"-t közösen,mind a 12 tag együtt támogatta elsősorban Dél-Koreában. Az EXO együtt vette fel az albumon lévő vezető "Wolf" dalt,de a többi viszont külön lett rögzítve. A két változata az albumnak elérte az első helyezést a Billboard World Album Chart listáján egy héttel a kiadás után. 2013 augusztus 5-én a csapat kiadta a "XOXO" újracsomagolt változatát "Growl" névvel. Az albumon új dalok is találhatóak voltak,mint a "Growl" ami vezető dala az albumnak, négy nappal az album megjelenése előtt,augusztus elsején közzétették a "Growl" videoklipjét. A dalt szintén közösen promotálta mind a 12 tag, ezt tartják az EXO egyik legsikeresebb dalának, ugyanis vele zsebelték be a legtöbb díjat eddig: 10 trófeát nyert a csapat három egymást követő héten. 2013 decemberétől a "XOXO" összes változatát több mint 1 millió példányban adták el,így az EXO az első koreai előadó, aki ennyi példányban adott el albumot,megtörve ezzel a tizenkétévvel ezelőtti rekordot. A "XOXO"-t megjelölték az Album of the Year díjra az Mnet Asian Music Awards-on, amit természetesen meg is nyert, elérve azt, hogy az EXO lett a legfiatalabb fiúcsapat aki valaha nyert ezen a díjátadón. Dél-Koreában ez az album volt a legkelendőbb 2013-ban, valamint nyert a Golden Disk Awards és a Seoul Music Awards-on is. November 28-án megnyitotta kapuit a csapat első valóságshowja,amit Exo's Showtime névre kereszteltek. A show összesen 12 részes,az utolsó részt 2014 február 13-án vetítette az MBC Every 1. A csapat második EP-je december 9-én jelent meg "Miracles in December" néven. A nevéből is következtetni lehet, hogy egy különleges téli albummal kedveskedtek a rajongóknak.A névadó dalnak, amit csak Chen, D.O, Baekhyun és Luhan énekelt illetve promóciózott, készítettek egy videoklipet is, amit december 4-én tettek közzé.

Growl teaser

2014: Az EXO következő visszatérése az "Overdose" EP-vel történt 2014 május 7-én. Az eredeti tervek szerint április 21-én került volna erre sor,de ezt elhalasztották. Az "Overdose"-t hasonlóan promotálták, mint a "Mama"-t, a két alcsapat külön utakon népszerűsítette a mini albumot. Az EXO újabb rekordot döntött,hiszen az új albumukat több mint 660 ezren rendelték meg mielőtt megjelent volna. A koreai kiadás a második helyen végezte a Billboard's World Albums Chart listáján. 2014-ben az "Overdose" lett a legkelendőbb album Dél-Koreában,és az első mini album,ami megnyerte az Mnet Asian Music Awards-on az Album of the Year díjat. Mindezek mellett megnyerték a legjobb fiúcsapatnak járó díjat is,így két díjat zsebelhettek be ázsia legnépszerűbb díjátadóján. 2014 május 15-én az SM Entertainment megerősítette, hogy az EXO-M vezetője Kris pert indított a cég ellen azzal az indokkal, hogy az SM nem fizette ki őt tisztességesen, valamint az emberi jogok megsértése is hozzájárult ahhoz,hogy megszüntesse szerződését. Kris már nem vett részt a csapat önnálló koncertturnéján, az EXO From EXOPLANET: The Lost Planet-en ami elég sok bajjal járt,hiszen át kellett alakítani a koreográfiát és a szövegrészeket is. A 2014-es év a tagok létszámát tekintve nem az EXO éve volt,hiszen október 10-én Luhan is úgy döntött, hogy pert indít az SM ellen. Luhan egészségügyi okokra hivatkozva bontaná meg szerződését.Az EXO-K ugyanúgy hat taggal,míg az EXO-M már csak néggyel folytatta tovább. Kris és Luhan ügyéről annyit tudni, hogy a mai napig nem lett megszüntetve szerződésük, tehát még mindig az SM neve alatt tevékenykednek ami illegális, ezért a cég egyaránt pert indított. 

2015: Az EXO bejelentette, hogy újabb önnálló koncertturnét tervez 2015 januárjában, aminek az EXO From EXOPLANET: The EXO'luXion nevet adták. Összesen öt állomása volt és több mint 1,2 millió rajongó vásárolt jegyet online, tehát nagy sikernek örvendett a második turnéja is a csapatnak. Pár hónapra rá bejelentették, hogy csapat visszatér a második teljes stúdió albumával március 30-án, amit kiadnak koreai és mandarin változatban is. Az albumnak a "Exodus" címet adták amit szintén az összes tag promóciózott. Az album vezető dalának a "Call Me Baby"-t választották, aminek videóklipjét egyaránt március 30-án hozták nyílvánosságra. Az EXO újra indított egy saját mini sorozatot Exo Next Door címmel, ami az egyik legnézettebb koreai web drámává vált 2015-ben. A "Call Me Baby" daluk elég sikeresnek bizonyult, hiszen YouTube-on elérte a 120 millió megtekintést és tizennyolc alkalommal nyertek vele különböző zenei műsorokban, így ez lett minden idők második legtöbbet díjazott dala. Az album koreai változata rekordokat döntött miután első helyezést ért el négy egymást követő héten az album listákon. Májusban a csapat megdöntött egy újabb rekordot, ugyanis az amerikai Billboard 200-as listáján 90. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy az EXO lett a legmagasabb rangú koreai előadó. A kanadai Billboard Hot 100-as listáján is szerepeltek, ahol a 98. helyen landoltak. Ezzel az EXO lett a második koreai előadó aki felkerült erre a listára. Április 22-én mindenkit meghökkentő hír járta be a világot, mivel Tao apja közölte Weibo-n, hogy fia kilép a csapatból és visszatér Kínába. Mind ez az egészségügyi állapota érdekében történt, hiszen abban a pillanatban is Tao a lábsérüléséből igyekezett felépülni és ez nem az első alkalom volt. Végül Tao is megerősítette, hogy el szeretné hagyni a csapatot és ezzel együtt az SM Entertainment-et is. Ezzel együtt az alcsapatok megszűntek a kilenc tag egy csapatként munkálkodik tovább. Június 3-án megjelent a csapat "Exodus" albumának újracsomagolt változata "Love Me Righ" címmel. Az új kiadás tartalmazza az eredeti számokat és négy új dalt, köztük a címadó "Love Me Righ"-ot is. Mivel Tao távozott a csoportból, így kilencen folytatták tovább a dal promóciózását. November 4-én a csapat debütált japánban is a "Love Me Righ ~romantic universe~" kislemezzel, ami tartalmazta a "Love Me Right"-ot és egy teljesen új dalt aminek a címe "Drop That". Az új dalban a csapat köszönetét fejezi ki a rajongóknak amiért mellettük állnak a nehézségek ellenére is . Még aznap mikor megjelent a kislemezt összesen 147.000 példányban adták el azt, ezért ez lett minden idők legkelendőbb debütáló kislemeze amit koreai előadó jelentetett meg. November 9-én az EXO kiadott egy speciális kislemezt "Lightsaber" címmel, hogy támogassák a Star Wars: The Force Awakens filmet. December 10-én a banda megjelentetett egy második téli speciális mini albumot aminek a "Sing For You - Winter Special Album 2015" címet adták. Az album vezető dala a "Sing For You" lett amihez készítettek videóklipet is. Az EXO újra rekodrott döntött az albumával, ugyanis 267.900 példányban kelt el az első héten ami eddig a legmagasabb heti eladás koreai előadókat tekintve. Az "Unfair" lett az első k-pop dal, ami valaha szerepelt az Apple Music "a hét legjobbjai" között. December 2-án megrendezésre került ázsia legnépszerűbb díjátadója, az Mnet Asian Music Awards, ahol megnyerték az év fiúcsapata díját és az "Exodus"-al az év albumának járó díjat. Ez a harmadik egymást követő győzelmük az év albuma a kategóriában. 

Love Me Right teaser

2016: Februárjában a csapat Észak-Amerikában tartotta meg az Exo'luxion túrnéját, aminek állomásai Dallas, Los Angeles, Chicago,Vancouver és New Jersey volt. Ugyanebben a hónapban az EXO lett 2015 legerőteljesebb híressége a Forbes-Korea szerint. A csapat kiadta június 9-én a harmadik stúdió albumát is, aminek "Ex'Act" címet adták. Az albumnak ugyancsak megjelent a koreai és mandarin változata is. Újabb két rekordot döntöttek meg ezzel, hiszen több mint 660.000 rendelték előre,így az "Ex'Act" lett minden idők legtöbbet előrendelt k-pop albuma, illetve az album megjelenésének első hetében 522.372 darabot adtak el belőle. Az albumon szereplő "Lucky One"-hoz és a "Monster"-hez készítettek videóklipet is, amiket még az album megjelenése előtt közzétett a cég. A "Lucky One"-ra jelenlegi állás szerint 36 millióan, míg a "Monster"-re több mint 130 millióan kattintottak rá. A "Monster" elérte az első helyezést a Billboard World Digital Songs listáján, míg a "Lucky One" a harmadik helyen végzett. Július 15-én az SM Entertainment és a Putto Entertainment kiadta az EXO hivatalos mobil játékát "Exorun" címmel. Július 21-én Kris és Luhan útjai sok szerződéses viták után hivatalosan is elváltak az SM-től. Július 22-én az EXO sort kerített a harmadik önnálló turnéjára, amit Exo Planet #3 - The Exo'rdium névre kereszteltek. Miközben a csapat a turnéjára készült, a cég bejelentette a második hivatalos light stick-je kinézetét is. A koncertek július 22-től július 24-ig és július 29-től július 31-ig tartottak, amiken több mint 84.000 résztvevő volt jelen. Az EXO újra rekordot döntött azzal, hogy az Olympic Gymnastic Arénában hat egymást követő koncertet tartottak. Augusztus 18-án a csoport kiadta az újracsomagolt változatát az "Ex'Act" albumuknak, aminek a neve "Lotto" lett. Ez tartalmazza az eredeti dalokat és négy új dalt, beleértve a "Monster" remixét és a címadó "Lotto"-t is, amihez megjelentettek egy videóklipet még aznap. Az albumon szerepel még a "Can't Bring Me Down" és a "She's Dreaming" ,aminek a dalszövegét maga Chen írta. A "Lotto" számuk elérte a Billboard World Digital Songs Chart-on és a Gaon's Digital Chart-on a második helyezést. Maga az album a Gaon's Album Chart-on pedig első helyen büszkélkedhetett, mint a koreai mint a kínai verziója is. Két hónapon belül az "Ex'Act" eredeti kiadását több mint 1.170.000 példányban adták el. Szeptemberben az EXO közreműködött Yoo Jae Suk-al az SM STATION project révén,amiből megszületett a "Dancing King" című dal és hozzá a videóklip. A dal második helyezést érte el a Dél-Koreai Gaon Digital Chart-on, illetve harmadik lett a Billboard World Digital Songs listáján. December 7-én a csapat visszatért a második japán kislemezével aminek a címe "Coming Over".A lemez tartalmaz három dalt, amelyeknek a hangulatuk elég pörgősre sikeredett. Emellett megjelent a csoport harmadik téli albuma is "For Life" címmel december 19-én, amit 2.130.000 példányban adtak el 2016-ban. 

Ko Ko Bop teaser

2017: Május 28-án a csapat befejezte az Exo'rdium turnéját Szöul legnagyobb stadionában. Az utolsó két koncertjükre árult jegyeket 20 percen belül eladták, amely igen nagy szónak számít.
Hosszú várakozás után az EXO újra hallatott magáról, most a "The War" névre keresztelt negyedik stúdióalbumukat dobták piacra július 18-án. Az album vezető dala a "Ko Ko Bop", mellyel megdöntötték saját rekordjukat YouTubeon, hiszen 24 órán belül 9 millióan tekintették meg. Augusztus 21-én az SME bejelentette, hogy az EXO szeptember elején egy újracsomagolt albumot tervet kiadni. Később megtudhattuk, hogy a csapat egy akcióban dús videoklippel, emellett egy igen pörgős dallal nyűgözi le rajongóit. Szeptember 5-én végül megjelent a negyedik újracsomagolt album, a The Power of Music. A vélemények megoszlanak erről a visszatérésről, sokaknak csalódás volt, hogy az ütős teaserekhez képest nem sikerült olyan jóra a cb, viszont a többségnek elnyerte tetszését. 
November 23-án az SM Entertainment megerősítette, hogy az EXO decemberben tervez kiadni egy speciális téli albumot, ahogyan az eddig minden évben történt. December 14-én meg is jelentek az első előzetes fotók az új albumukhoz. A fotón egy csésze szerepelt benne pedig a csapat logója. Órákkal később kiderült, hogy az új albumuk neve "Universe" lesz, mely összesen hat dalt tartalmaz. Karácsony napján, december 26-án meg is jelent a várva várt különlegesség, a főcímdal nem egy tipikus karácsonyi hangzású mű, inkább ballada szerű. December 6-án a fiúk készültek a japán visszatérésükre is, YouTube-ra feltöltötték az "Electric Kiss" rövid verzióját, mely egyike azok számoknak, mely megtalálható a "Countdown"-ra elnevezett teljes albumukon. Az albumon szerepelnek a korábban kiadott dalaik, de négy újjal is kedveskedtek rajongóiknak. Az album hivatalosan 2018 január 31-én jelent meg.  

2018: Július 9-én az EXO közzétett egy bejegyzést, melyben biztosítoták a rajongókat arról, hogy már nem kell sokat várniuk a csapat visszatérésére. Október 1-jén meg is jelentek az első előzetes fotók, majd később azt is megtudhattuk, hogy Lay, aki eddig a saját zenei tevékenységeire koncentrált újra aktív szerepet fog betölteni a csapatban és részt vesz a promóciókban. A formáció egy 11 dalból álló teljes albumot dob a piacra "Don't Mess Up My Tempo" címmel, melyről a "Tempo"-t választották vezető dalnak. Számos teaser fotó és videó közzététele után végül megjelent a várva várt album november 2-án, a vezető dal korerai kisfilmje is felkerült a videómegosztó oldalakra, illetve órákkal később a kínai változatát is nyílvánosságra hozták.

írta: sunmi.

  EXO


DVD-k

2014: EXO's First Box
2015: EXO from Exoplanet #1 - The Lost Planet in Japan
2015: EXO from Exoplanet #1 - The Lost Planet in Seoul
2015: EXO's Second Box
2016: EXO from Exoplanet #2 - The EXO'luXion In Seoul
2016: EXO from Exoplanet #2 - The EXO'luXion In Japan


Valóság show-k

2013: Exo's Showtime
2014: XOXO EXO
2014: EXO 90:2014
2015: SurpLINEs EXO
2015: EXO Channel 

D.O 

 

Videoklipekben való megjelenések
2012: Dear My Family - SM Town
2014: I'm Your Girl - Remake MV
2014: Scream - Cart OST
2016: Don't Worry - My Annoying Brother OST

  EXO

Albumok
2013.06.03: XOXO
2015.03.30: EXODUS
2016.06.09: EX'ACT
2017.07.18: The War
2018.11.02: Don't Mess Up My Tempo

Újracsomagolt albumok
XOXO/Growl (2013.08.05)
Love Me Right (2015.03.30)
Lotto (2016.08.17)
The Power Of Music (2017.09.05)

Minialbumok
MAMA (2012.04.09)
Miracles In December (2013.12.09)
Overdose (2014.05.07)
Sing For You - Winter Special Album (2015.12.10)
Universe (2017.12.26.)

Live albumok
Exology Chapter 1: The Lost Planet (2014.12.22)

Koreai kislemezek
What Is Love (2012.01.30)
History (2012.03.09)
Mama (2012.04.07)
Wolf (2013.05.30)
Growl (2013.07.31)
Miracles in December (2013.12.04)
Overdose (2014.05.06)
December,2014 (The Winter's Tale) (2014)
Call Me Baby (2015.03.30)
Lightsaber (2015.11.10)
Sing For You (2015.12.09)
Unfair (2015)
Monster (2016.06.08)
Lucky One (2016.06.08)
Lotto (2016.08.17)
Dancing King (2016.09.17)
For Life (2016.12.19)

Japán kislemezek
Love Me Right (romantic universe)(2015.11.04)
Coming Over (2016.12.07)

Japán stúdióalbumok
Countdown (2018.01.31.)  

 

D.O

Közreműködések
2013: Goodbye Summer feat. Amber, Luna & Krystal
2016: Tell me (What Is Love)

 

Betétdalok
2012: Dear My Family
2014: Scream

Utolsó frissítés: 2018.12.11. 20:08 sunmi. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace