Starity

Dolhai Attila

Dolhai Attila Dolhai Attila nemzetisége 507. 1002rajongó 67vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Dolhai Attila
 • Becenév
 • Ati, Atika, Atus
 • Születési idő
 • 1977. január 07.
 • Születési hely
 • Kisvárda, Magyarország
 • Foglalkozás
 • színész, énekes
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Dolhainé Kecskés Viktória
 • Magasság
 • 185 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Janza Kata Szinetár Dóra Bereczki Zoltán Mészáros Árpád Zsolt Szabó P. Szilveszter Vágó Bernadett Zsuzsanna Kerényi Miklós Máté Vágó Zsuzsanna Polyák Lilla Dancs Annamari Pokorny Lia Peller Anna Miklósa Erika Siménfalvy Ágota Muri Enikő Bordás Barbara

Dolhai Attila életrajza

ÉLETE

Dolhai Attila 1977. január 7-én, Kisvárdán született. Édesapja a villamos iparban, édesanyja pedig az egészségügyben dolgozott. Két fiútestvére közül Béla is a zenei pályát választotta, ő ének-zene tanárként illetve zongoraművészként tevékenykedik.

Attila születésekor a Kisvárdától mindössze 6 km-re fekvő Ajakon lakott a család, ezért 1984-ben a helyi általános iskolában kezdte a tanévet. Majd 1987-ben Kerepestarcsán, a Ságvári úti Általános Iskolában folytatta tanulmányait. A zenét énektanára, Major László szerettette meg vele, aki gitárleckéket is adott Attilának. 1989-től 1991-ig a gödöllői Állami Zeneiskolában klasszikus gitározni tanult. 1991-től a budapesti Gervay Mihály Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskolába járt, ahol megszerezte a képesített pénzkezelő és bank üzemforgalmi ellátó végzettséget. 1999-ben a Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskola ének és hittan tanító szakán szerezte első diplomáját. Két év múlva felvették a Színház és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakára, Kerényi Imre osztályába, ahol 2005-ben megszerezte második diplomáját.

Magánélete

Feleségét, a nagykanizsai származású Kecskés Viktóriát Zsámbékon, a főiskolai évek alatt ismerte meg. 2000 nyarán megtartották az esküvőt, majd közel 3 év házasság után, 2003. március 5-én megszületett első gyermekük, Luca. 2005 júliusában ismét egy kislánnyal bővült a Dolhai család, aki az Emma nevet kapta szüleitől. Majd őt követte 2009 áprilisában Anna. A család jelenleg egy Budapesthez közeli városban, Kistarcsán él.

 

KARRIERJE

1999-ben jelentkezett a Kifutó című tehetségkutató versenyre, ahol bekerült a döntőbe. Végül nem ő lett a műsor győztese, de különdíjasként távozott és ezáltal részt vehetett a Karthago együttes koncertturnéján.

Színházban először statisztaként szerepelt Gór Nagy Máriánál, a Fiatalok Színházában. Majd több nagyváros színpadán is feltűnt: 1999-ben Nyíregyházán a Jézus Krisztus Szupersztár Annás főpapját, 2000-ben Miskolcon az Elisabeth Rudolf-ját, valamint Szegeden a West Side Story Tony-ját alakította. De játszott Békéscsabán a Dr. Jekyll és Mr. Hyde magyarországi ősbemutatóján is. Kistarcsán pedig a Keresztút Oratórium elnevezésű előadáson láthatta a közönség.

2003. március 22-én debütált a Budapesti Operettszínház színpadán, az egyik legújabb musical, a Mozart! címszereplőjeként. 2004-ben a nyári szabadtéri játékokon került bemutatásra a Valahol Európában, melyben Hosszút alakította. Ezt követően megkapta Rómeó szerepét az éppen premier előtt álló Rómeó és Júlia musicalben, melyben partnerét Szinetár Dóra játszotta. 2005 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatták a művet, melyet később DVD formájában is kiadtak. Ugyanebben az évben tűnt fel először operettben, mégpedig a Lili bárónő Illésházy László grófjának szerepében. 2006-ban mutatták be a Rudolf című musicalt, melyben felváltva alakította a trónörökös karakterét Mészáros Árpád Zsolttal. A darab Erzsébet és Ferenc József egyetlen fiának Vetsera Máriával folytatott szenvedélyes, romantikus és tragikus véget érő kapcsolatát meséli el. Még ebben az évben szerepet kapott a Pesti Színházban is, ahol ismét színpadra állították, a 10 éve egyszer már bemutatott Mesterkurzust, melyben Attilának egy világhírű opera áriát kellett elénekelnie, hangosítás nélkül. Ezt követte Dorozsmai Pista karaktere a Csókos asszony című operettben, valamint Matthew-é az Oltári srácokban. Az utóbbi öt srácról szól, akik tele vannak energiával, hittel és lendülettel, mint ahogy az őket megszemélyesítő öt színművész is: Dolhai Attila, Serbán Attila, Mészáros Árpád Zsolt, Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid.

2008. október 16-án volt a világ első worldmusicaljének, a Szentivánéji álomnak bemutatója az Operettszínházban. A darab színhelye az álmok és szerelmek erdejében megbúvó tisztás, ahol mindenki Hermia és Demetrius esküvőjére készülődik. Feltűnnek továbbá a nép számára láthatatlan tündérek: Oberon, a tündérkirály és állandóan civódó felesége Titánia, az örökmozgó Puck és a többiek. Attila a darabban Hermia valódi szerelmét, Lysander-t alakítja. A következő évben egy indiai herceg, Radjami szerepébe bújt A Bajadér című Kálmán Imre operettben. 2010-ben George Berger-ként láthatta viszont a közönség a Hair című világszerte sikerrel játszott musicalben, valamint a Koldusopera Bicska Maxijaként is bemutatkozott. 2011 három főszerepet is hozott Atinak, ugyanis ő lett a Jézus Krisztus Szupersztár címszereplője, a Miss Saigon Chris-e és a Cigányszerelem cigányprímása, Józsi.

2012-ben a musical és operett műfajának meghódítása után, Attila új vizekre evezett; eljátszotta Turiddu-t a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott operában, a Parasztbecsületben. 2013-ban Ábrahám Pál legendás sláger-operettjében, a Viktóriában alakítja Koltay István, huszárkapitányt.

2014-ben bejelentette, hogy visszavonul a musicalektől. Visszaadta musicalekben játszott szerepeit, mert saját elmondása szerint az ügyeletes szépfiúk helyett érettebb férfi karaktereket szeretne eljátszani az operettekben és operákban. 2015 tavaszán került bemutatásra az Én és a kisöcsém, melyben Andersent alakítja, majd ezt követte december 4-én a Sybill című operett premier előadása, amiben Petrovként láthatja Attilát a színházba járó közönség. Ugyanebben az évben operában is debütált, az Egy anya történetében, mellyel egy nagy vágya teljesült.

2017 tavaszán a Budapesti Operettszínház tíz év után ismét műsorára tűzi Lehár Ferenc klasszikus remekét, A víg özvegyet, mely a dúsgazdag özvegy, Glavári Hanna és a szívtipró Daniló gróf - akit Attila Homonnay Zsolttal felváltva alakít - Párizsban játszódó szerelmi történetét meséli el. A november 4-én debütáló Luxemburg grófjában pedig arra keresik a választ, hogy pénzzel megvásárolható-e a szerelem vagy sem.

2018-ban az Operettszínház egykori igazgatójának, Fényes Szabolcsnak az operettjében, a Mayában debütált. Ezt a Szegedi Szabadtéri Színpadon követte a magyar rockoperák legismertebbike, az István, a király, amiben Attila Koppány szerepében látható. 2019 áprilisában a Carousel - Liliom bemutatója volt, amelyben Billy Bigelow szerepét alakítja Sándor Péterrel és Gömöri András Mátéval felváltva. A darab érdekessége, hogy kiindulási alapja Molnár Ferenc Liliomja, ám a musical dallamai a Broadway legendás párosát, Richard Rodgerst és Oscar Hammersteint dícsérik. A darabot még 1945-ben mutatták be a Broadway-en és azóta is töretlenül játsszák. Szeptemberben a Once/Egyszer bemutatója volt a Madách Színházban, amelyben Ati a főszereplő férfit alakítja (a darab során nem kerül nyilvánosságra a neve). A musicalt az azonos című, 2007-ben bemutatott ír romantikus dráma alapján készítették, amelynek egyik legismertebb dala, a Falling Slowly a 80. Oscar-gálán megnyerte a Legjobb eredeti dal kategóriát. Az előadás különlegessége, hogy az eredeti mű egyszerűségéhez illően nincs zenekar, mindent a színészek játszanak el a színpadon. Novemberben pedig ismételten az anyaszínházban volt bemutatója, ugyanis a Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből készült János vitéz című daljáték került bemutatásra. Attila ezúttal is a címszereplőt, Kukorica Jancsit alakítja, Sándor Péterrel és György-Rózsa Sándorral felváltva.

2020 júniusában, a Trianoni békeszerződés századik évfordulóján mutatták be Attila első saját szerzésű musicalét, ami a Szétszakítottak címet viseli. A darab alapját Dér Zoltán önéletrajza képezi, zeneszerzője pedig Cári Tibor volt. A főbb szerepekben Bálint Ádám, Sándor Péter, Gubik Petra, Janza Kata és Földes Tamás volt látható, azonban megjelent még egy-egy vendégszerep erejéig Csuha Lajos, Homonnay Zsolt, Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám is. A darab érdekessége, hogy a koronavírusnak köszönhető színházzárlat miatt a színészeknek otthonról kellett megoldania a szereplést, az elkészült művet pedig az Operettszínház Facebook-oldalán mutatták be. Októberben a Marica grófnő premierjét tartották, amit ezúttal Bozsik Yvette rendezésében állítottak színpadra, Attila pedig Tasziló gróf szerepébe bújt.

Ugyanebben az évben, még október végén sor került a Visszatérés/Mi muzsikus lelkek lemezbemutató koncertekre, amelyeknek az Operettszínház adott otthont. Az este során Attila az albuma dalai mellett előadott egy-egy részletet a legismertebb szerepeiből. Az estén fellépett három leggyakoribb partnere is, Janza Kata, Vágó Zsuzsi és Fischl Mónika, illetve meglepetés vendégként legidősebb lánya, Luca. Az esemény végén bejelentette új albumának, a Genezisnek a közeledtét is, amit majd november végétől lehet megvásárolni. Az album dalainak készítésében Attila maga is részt vett, olyan szerzőtársakkal, mint Kovács Adrián, Brandenburg Máté, Brandenburg Ádám, Csiszár Ferenc Csiszi, Molnár Tamás és Nagy Zsolt Liszi.

2021-ben a Nine-ban láthatjuk majd, mint Guido Contini. A musical Federico Fellini 8 és ½ című filmjéből készült, amely a neves rendező önvallomása. A musicalváltozat 1980-ban készült el Arthur Kopit szövegével és Maury Yeston zenéjével, amit először csak kisebb vidéki színpadokon játszottak. 1982-ben jutott el a mű a Broadwayre, ahol óriási siker volt nem csak a nézők, hanem a kritikusok szerint is: összesen 12 Tony-díjjal jutalmazták.

A tévénézők körében is közkedvelt Attila, hisz számos műsorban hallhattuk már énekelni (Csináljuk a fesztivált!, A Nagy Duett) vagy éppen szemtanúi lehettünk tudásának megcsillogtatásának különböző televíziós játékok (Legyen ön is milliomos! - Nőnapi különkiadás, Okosabb vagy, mint egy ötödikes) alkalmával. Emellett a különböző tehetségkutatókba (X-Faktor, Megasztár) is többször meghívták már egy-egy versenyző mellé, mint duettpartnert.


ELISMERÉSEI


• 2004 és 2006: Súgó Csiga díj
• 2005: EMeRTon-díj - A Magyar Rádió szakmai kitüntetése
• 2005: Marshall-bot - A legtehetségesebb pályakezdő díja
• 2006/2007: Az évad musicalszínésze díj
• 2007/2008: Az évad musicalszínésze díj
• 2009: Story Ötcsillag-díj
• 2009: Gundel művészeti díj
• 2013: Jászai Mari-díj

Az életrajzot írta: Glorita, kiegészítette Szandi0820

TV SHOW / MŰSOR

 

1999 Kifutó ... versenyző

2007 ...meseautóban ... közreműködő

2007 Ilyenek voltunk! - 10 éves a TV2 ... vendég

2007-2010 Csináljuk a fesztivált! ... közreműködő

2011 A Nagy Duett ... vendég

2011 X-Faktor ... Muri Enikő duettpartnere

2012 Megasztár 6. ... Radics Gigi duettpartnere

2014 A Nagy Duett ... Pokorny Lia duettpartnere


SZÍNHÁZ

 

West Side Story ... Tony (Bemutató: 2000. október 1. - Szegedi Nemzeti Színház, 2002. október 4. - Operettszínház)

Elisabeth ... Rudolf / A Halál (Bemutató: 2001. január 25. - Operettszínház, Felújítás: 2012. december 7.)

A Csárdáskirálynő ... Edvin (Bemutató: 2002. október 2. - Operettszínház, Felújítás: 2008. szeptember 19.)

Mozart! ... Wolfgang Mozart (Bemutató: 2003. március 22. - Operettszínház)

Kokainfutár ... Narrátor, a szerző (Bemutató: 2003. december 8. - Színház- és Filmművészeti Egyetem [Ódry Színpad])

Rómeó és Júlia ... Rómeó (Bemutató: 2004. január 23. - Operettszínház)

Lili bárónő ... Illésházy László gróf (Bemutató: 2005. április 9. - Raktárszínház)

Valahol Európában ... Hosszú (Bemutató: 2005. május 9. - Művészetek Palotája)

Rudolf ... Rudolf (Bemutató: 2006. május 26. - Operettszínház, 2006. július 28. - Szegedi Szabadtéri Játékok)

Mária evangéliuma ... Jézus (Bemutató: 2006. augusztus 17. - Margitszigeti Szabadtéri Színpad)

Csókos asszony ... Dorozsmai Pista (Bemutató: 2006. október 19. - Thália Színház, Felújítás: 2013. október 11. - Operettszínház)

Oltári srácok ... Matthew (Bemutató: 2007. március 29. - Operettszínház)

Szentivánéji álom ... Lysander (Bemutató: 2008. július 25. - Szegedi Szabadtéri Játékok, 2008. október 16. - Operettszínház)

A Bajadér ... Radjami, indiai herceg (Bemutató: 2009. március 20. - Operettszínház, Felújítás: 2014. szeptember 19.)

Hair ... George Berger (Bemutató: 2010. augusztus 13. - Szegedi Szabadtéri Játékok / Dóm tér)

Koldusopera ... Bicska Maxi (Bemutató: 2010. december 3. - Thália Színház)

Jézus Krisztus Szupersztár ... Jézus (Bemutató: 2011. április 15. - Szigligeti Színház)

Miss Saigon ... Chris (Bemutató: 2011. augusztus 19. - Operettszínház)

Cigányszerelem ... Józsi, cigányprímás (Bemutató: 2011. október 20. - Operettszínház)

Parasztbecsület ... Turiddu, parasztlegény (Bemutató: 2012. július 27. - Szegedi Szabadtéri Játékok / Dóm tér)

Marica grófnő ... Tasziló (Felújítás bemutató: 2012. október 19 és 20. - Operettszínház)

Viktória ... Koltay István, huszárkapitány (Bemutató: 2013. január 25. - Operettszínház)

Ghost ... Sam Wheat (Bemutató: 2013. május 31., június 1. - Operettszínház)

Amerikai komédia ... Frank Anderson, kalandor (Bemutató: 2014. március 21. - Átrium Film-Színház)

Én és a kisöcsém ... Andersen (Bemutató: 2015. március 13. - Operettszínház)

Egy anya története ... Halál (Bemutató: 2015. november 6. - Zeneakadémia Solti Kamaraterem)

Sybill ... Petrov (Bemutató: 2015. december 4. - Operettszínház)

A chicagói hercegnő ... Borisz (Bemutató: 2016. április 22 és 23. - Operettszínház)

A víg özvegy ... Gr. Danilovics Daniló (Bemutató: 2017. március 31. - Operettszínház)

Luxemburg grófja ... René (Bemutató: 2017. november 4. - Operettszínház)

Kékszakáll ... Saphir (Bemutató: 2018. - Operettszínház)

István, a király ... Koppány (Bemutató: 2018. augusztus 24. - Operettszínház)

Maya ... Charlie (Bemutató: 2018. november 30. - Operettszínház)

Carousel - Liliom ... Billy Bigelow (Bemutató: 2019. április 26. - Operettszínház)

Once/Egyszer ... Fiú (Bemutató: 2019. szeptember 20. - Madách színház)

János vitéz ... Kukorica Jancsi (Bemutató: 2019. november 22. - Operettszínház)

Szétszakítottak ... Hírlapárus (Bemutató: 2020. június 4. - Operettszínház Facebook oldal)

Marica grófnő ... Tasziló gróf (Bemutató: 2020. október 23. - Operettszínház)

Nine ... Guido Contini (Bemutató: 2021. március 26. - Operettszínház)

ALBUMOK

 

2005 Keresem, kutatom (Maxi)

2006 Ébredjen a nap

2007 Olasz szerelem

2008 Egy szerelem története

2011 Cigányszerelem (ft. Gypsyland)

2012 Ragyogás

2018 Visszatérés

2019 Mi muzsikus lelkek

2020 Genezis

 

EGYÉB KÖZREMŰKÖDÉSEK

 

2003 Mozart! Budapest (A Budapesti Operettszínház sikermusicalje)

2004 Rómeó és Júlia - Szerelem a gyűlölet ellen (Az Operettszínház musicalsikere)

2005 Mindhalálig musical - Az Operettszínház sztárjaival

2006 Nagy duett lemez

2007 Csillag születik - Az elődöntők legjobb felvételei (CD+DVD)

2009 West Side Story

2010 Musical legendák - Gyere álmodj!

2010 Férfiak - Együtt, szeretettel (Férfisztár-duettek nőknek)

2011 Miklósa Erika - Másképp (Miklósa Erika, Dolhai Attila, Kökény Attila, Fekete-Kovács Kornél...)

2012 Budapesti Operettszínház - Csillagok Éve 2012/2013

2013 Miss Saigon musical

Utolsó frissítés: 2020.10.31. 21:09 Szandi0820 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace