Starity

Don Johnson

Don Johnson Don Johnson nemzetisége 5469. 57rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 85%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Donnie Wayne Johnson
 • Becenév
 • DJ, The Don
 • Születési idő
 • 1949. december 15.
 • Születési hely
 • Amerika
 • Foglalkozás
 • színész, énekes
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • Kelley Phleger
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Melanie Griffith Bruce Willis Jack Nicholson Kevin Costner Robert Wagner Sylvester Stallone Jodi Lyn O'Keefe Barbra Streisand Dakota Johnson Cheech Marin Nick Nolte

Don Johnson életrajza

Kezdetek:

Donnie Wayne Johnson1949. december 15-én látta meg a napvilágot Flat Creek-ben, Missouri-ban. Édesapja, Wayne, farmerként dolgozott, édesanyja, Nell kozmetikus volt. A szülei 19 és 17 évesek voltak, mikor Don megszületett. Édesanyja 1975-ben rákban meghalt. Mostohaanyja Darlene Johnson. Van egy lány testvére, Jamie Skylar, és két fiútestvére, Greg és KC. Hat éves korában Missouri-ból Kansas-be költözött, s nem sokkal később a szülei elváltak. 1967-ben a Wichita South Középiskolába járt, ahol résztvett különféle színházi programokban is. A kansasi Egyetemre járt, ahol 1971-ben volt végzett dráma ösztöndíjjal.

Zenei karrier:

Az 1960-as évek végén játszott egy pszichedelikus rockzenekarba, a Horses-ban. Az együttes 1969-ben kiadott egy albumot White Whale címmel. Ezt az albumot 2004-ben kiadta a Gear Fab kiadó, majd a Rev-Ola kiadó 2005-ben.
Három pop albumot kiadott az 1980-as években, ill. 1986-ban, valamint egyet 1989-ben. Az első dal az albumról a Heartbeat, amely ugyanezt az albumcímet is kapta. A dal elérte az 5. helyet a Billboard Top 100 listáján. Korábban Gregg Allmannal and Dickie Betts-szel is dolgozott együtt az Allman Brothers együttesből, sőt, közösen írták a Blind Love és a Can't Take It with You számot Dickie Betts-szel, ami az 1979-es Enlightened Rogues albumukon kapott helyen.

Színészi karrier:

Don drámát tanult az American Conservatory Színházban, San Franciscoban. Ebben a színházban William Shakespeare "Twelft Night" című darabjára írt Your Own Thing színdarabban játszott. Első nagy szerepét 1969-ben kapta meg Fortune and Men's Eyes színpadi darabjában, ahol a fő karaktert játszotta, Smitty-t. A darabot Sal Mineo rendezte. 1970-ben a The Magic Garden of Stanley Sweetheartfilmben játszott, ahol Stanley Sweetheartkarakterét formálta meg. A film gyorsan eltűnt a köztudatból. 1971-ben a Zachariah, 1973-ban a The Harrad Experiment, 1974-ben a Lollipop and Roses, 1975-ben a A fiú és a kutyája c. filmben szerepelt.

1984-1989-ig azért küzdött, hogy ismert televíziós sztár legyen. Végül ismertségét a Miami Vice című krimisorozattal szerezte. Ő játszotta James "Sonny" Crockett szerepét, avagy aki titkos rendőrségi nyomozó volt. Stílusosan több ezer dolláros Versace és Hugo Boss ruhákat viselt, Ferrari 365 GTS, ill. 4 Daytona autókat vezette. Az utóbbi valójában egy replika volt. Az autókat egy Ferrari Testarossa követte. A Miami Vice-ban való alakításáért megnyerte az 1986-os Golden Globe díjat. Az Miami Vice-os évadok között játszott a The Long, Hot Summer 1985-ös verziójában is, ahol Ben Quick karakterét alakította.

Az egyik sikeres sorozat után jött a másik: 1996-ban kezdődő sorozatban, a Nash Bridges - A trükkös hekus zsarusorozatban,  ő formálta meg a sorozat címével megegyező nyomozót, aki a San Franciscó-i rendőrségnél dolgozik. A sorozat egészen 2001-ig futott, és ez is nagy sikereket ért el. A sorozatban olyan színészekkel játszott együtt, mint Cheech Marin, Jeff Perry, Jaime P. Gomez és Jodi Lyn O'Keefe. A sorozatban a 1971 Plymouth Barracuda autót vezette.

2005-ben a Just Legal című televíziós drámasorozatban játszotta Grant Cooper-t. 2005 októberében törölték a sorozatot, mindaddig csak 3 rész jelent meg. 2008-ban szerepelt egy norvég vígjátékban, a Lange Flate Ballær 2-ben (Long Flat Balls II), amit Don barátja, Harald Zwart rendezett. Azzal, hogy Don szerepelt a filmben, Harald Zwart-nak tett egy szívességet. A film 2008. március 14-én jelent meg Norvégiában, aminek Don a premierjén is megjelent. A következő szerepe, 2010-ben a Minden kút Rómába vezet című filmben volt Danny DeVito, Anjelica Huston és Kristen Bell oldalán. A filmben Beth(Kristen Bell) édesapját játszotta.

2010. január 18-án tárgazdája volt a WWE's Monday Night RAW-nak John Hederrel. Szintén 2010-ben játszott a Machete című filmben Robert De Niro és Steven Seagal oldalán. Don Von Jackson játszotta. A film 2010. március 13-án jelent meg. 2010 októberében szerepelt a HBO sorozatában, a Eastbound & Down-ban, ahol Kenny Powers' rég elveszett apját játszotta. 2011 szeptemberében volt egy cameo szerepe a A Good Old Fashioned Orgy-ban Jason Sudeikis oldalán. 2010-2011-ben a nagypapa hangját kölcsönözte a Glenn Martin DDS sorozatban. 2012-ben a Django Unchained című filmben kapta meg Spencer Gordon Bennetszerepét. A filmnek jelenleg ez előmunkálatain dolgoznak. 2013-ra a Vineyard Haven című filmet ígérik, aminek szintén az előmunkálatait végzik. Az utóbbiban Robert Bruchard professzor karakterét formálja meg.

Díjak, jelölések:

1976: Golden Scroll Awards - Legjobb színész - A fiú és a kutyája (megnyerte)
1986: Emmy Awards - Kiemelkedő színész egy dráma sorozatban - Miami Vice (jelölés)
1986: Golden Globe - Legjobb színész televíziós drámasorozatban - Miami Vice (megynerte)
1988: ShoWest Award - Az év férfisztárja (megnyerte)
1996: Hírességek sétányán egy csillag - Televízió kategóriában
2003: TV Land Award - Legmenőbb férfi divatikon - Miami Vice (jelölés)
2004: TV Land Award - Kedvenc férfi divatikon - Miami Vice (megnyerte)
2006: TV Land Award - Legmenőbb bűnözés elleni küzdelmi csapat - Miami Vice (jelölés)

Érdekességek:

→ Ex-veje Tippi Hedrennek Peter Griffith-nek.
→ Róla nevezték el a Don Johnson Big Band népszerű finnzenekart.
→ Említést kapott Walter Kirn Ujjszopó című könyvében.
→ Szereti Toszkánát, ezért gyakran is nyaral ott.
→ 1985-ben a Miami Vice forgatása alatt személyesen utazott németországba, hogy a stuttgarti gyárból rendeljen egy Porsche 959-es autót.
→ Szereti a vietnámi kultúrát. Van egy kisebb szigete a déli parton. Itt voltak nászúton a feleségével, Kelley-vel 1999 májusában.
→ Esélyes volt a Eliot Ness in Aki legyőzte Al Caponét című filmben a főszerepre, de végül Don jó barátja, Kevin Costner kapta meg a szerepet, ami neki nagy áttörés volt.
→ Jó barátja Nick Nolte, Bruce Willis, Kevin Costner, Sylvester Stallone, Robert Wagner és Jack Nicholson színészeknek.
→ Los Angelesben, Kaliforniában él.
→ Az 1980-as években őt tartották az egyik legnagyobb divatikonnak.
→ Gianni Versace egyszer ezt mondta Don alteregójáról, Sonny Crockett-ről: "A legelső ember, akit Miamiban öltöztettem fel, az Don Johnson volt."
→ A Galco tervezett Donnak egy speciális pisztolytáskát a Miami Vice-ban futó karakterének a számára. A "Miami Classic" nevet viselte. Galco Gunleather központjában van egy nagy kijelző, amelyen van egy fotó, amin Don Johnson viseli a pisztolytáskát. A fotót dedikálta is.
→ Nagy lármát keltett, mikor nem viselt zoknit éppen az amerikai elnökkel, Ronald Reagan-nal való találkozón. A védelmére azt hozta fel, hogy Miamiban lakik, és egy pár zoknija sincs.
→ Esélye volt David Caruso szerepére a Miami helyszínelőkben, illetve Ed Deline szerepére a Las Vegas című sorozatban, de végül azt a szerepet James Caan kapta meg.
→ Szivar rajongó.
→ Gyakran érkezett a saját elektromos csónakjával, amit My Vice-nak nevezett a Miami Vice forgatására.
→ Olyan színészek elől kapta meg Sonny Crockett karakterét a Miami Vice-ban, mint Nick Nolte, Jeff Bridges, Richard Dean Anderson, Mark Harmon, Larry Wilcox és Gary Cole.
→ A Las Vegas című sorozat ötlére ő is szeretett volna rendezni egy sorozatot Casino Eye címmel, amiben ő maga lenne a főszereplő.
→ Van egy csillagja a hírességek sétányán 1996-ban.

Magánélet:

Négy felesége volt öt házasságban, melyből 3 rövid fim. Az első két házasságát már az 1960-as évek végén érvénytelenítették. Pamela Des Barres rajongójával az 1960-as évek végén voltak együtt egy kisebb ideig.
1973-ban megjelent a The Harrad Experiment című film, amelyben főszerepet játszott Tippi Hedren színésznővel. Don találkozott Tippi lányával, Melanie Griffith-szel, aki akkoriban 14 éves, volt, Don pedig 22. Don elcsavarta Melanie fejét, és mikor nagykorú lett Mel 1976-ban, ami egy évig tartott. Tanya Tucker énekesnővel is együtt volt 1978-1981 között. 1989-ben bejelentette, hogy febuár közepén összeházasodnak, s majd 1989. október 4-én megszületett közös gyermekük, Dakota Johnson. Dakota modellként és színésznőként dolgozik. Házasságuk Melanieval egészen 1996-ig tartott.
1981 és1985 között Patti D'Arbanville színésznővel élt együtt. Egy gyermekük született, Jesse Wayne Johnson 1982. december 7-én, aki szintén színész. Melanie és Don azért is Hollywood egyik legfelkapottabb házaspárja, hiszen elég kalandos volt az együtt töltött éveik: mindketten drog és alkoholproblémákkal küszködtek, de ők vállalták be elsőként, hogy a kamera elé állnak, mint házaspár a Playboy magazin számára.
Barbra Streisanddel is kapcsolatban volt. Azt pletykálták, hogy titokban összeházasodtak. 1988-ban megjelent a közös számuk, a Till I Loved You.
1995-ben randizgatott Kari Whitman modell, lakberendezővel. -1995-1996-ban Jeanne Andersonnal volt együtt. Elcsavarta Jodi Lyn O'Keefe fejét is, aki a Nash Bridges - A trükkös hekus ímó sorozatban Nash (Don) lányát játszotta. 1990-es évek közepén voltka együtt rövidke ideig.

1999. április 29-én a San Franciscó-i előkelő és az egykori óvadai pedagógust vette feleségül, Kelley Phleger-t, akit 1998-ban jegyezett jel. Született három gyermekük: egy lányuk, Atherton Grace Johnson (1999. december 28.), és két fiúk: Jasper Breckinridge Johnson (2002. június 2.) és Deacon Johnson (2006. április 29.)

Legális problémák:

2001-ben egy 36 éves nő azzal vádolta, hogy begyógyszerezve bántalmazta Don Johnson őt a San Franciskó-i Mas Sake étteremben. Azt mondta a nő, hogy zúzódások voltak a csuklóján, ami véraláfutásos is volt. Elmondása szerint részegen a Heartbeat számot énekelte Don. Mikor meglátta, hogy a nő egyik barátja is ott van, elmenekült a hátsó ajtón. Don úgy döntött, hogy vásárol egy hirdetés hasábot a San Francisco Chronicle újságban, és elmondja az ő oldalát is, de végül a hivatalos oldalára írta ki. Nem volt a nőnek bizonyítéka, így semmilyen vádat nem tudott benyújtani ellene.

2002 novemberében német vámtisztek a német-svájci határnál rutinszerűen átvizsgálták az autóját. A csomagtartóban 8 milliárd dollárról szóló bankszámlakivonatot találták. Háta mögött fekete Mercedes autóban három ember utazott: befektetési tanácsadó, a személyi asszisztense és egy ismeretlen férfi. Eredetileg azthitték, hogy Don pénzmosásban vett részt, de később kikerült a törvényszegés vádja alól, bár a német bulvárlapok szüntelenül pletykáltak erről. A színész megmagyarázta az esetet, és világosan tisztázta, hogy semmi törvényszegés nem történt, csak amerikai üzletemberekkel találkozott és a bankszámlakivonatok is a pénzügyi helyzetének bemutatása végett voltak nála.

2008 májusában mindössze egy óra alatt elvesztette coloradói otthonát, amit 14,5 millió dollár tartozás miatt elárvereztek. Kevesebb, mint 24 óra alatt elkelt a lakás.

Vineyard Haven (2013) .... Professor Robert Bruchard
Django elszabadul (2012) .... Spencer Gordon Bennet
Glenn Martin DDS (2010-2011) .... Whitey nagypapa
Bucky Larson: Született filmcsillag (2011) .... Miles Deep
A Good Old Fashioned Orgy (2011)
Four Loko Vineyards (2011)
Mann's World (2011) .... Allan Mann
Egyszer fent, ...inkább lent (2010) .... Eduardo Sanchez
Machete (2010) .... Von Jackson
When in Rome/Minden kút Rómába vezet (2010) .... Beth apja
Torno a vivere da solo (2008) (post-production) .... Nico
Lange flate ballær II (2008) .... Admiral Burnett
Bastardi (2008) .... Sante Patene
Moondance Alexander (2007) .... Dante
"Just Legal" .... Grant Cooper (8 episodes, 2005-2006)
Word of Honor (2003) (TV) .... Benjamin Tyson
"Nash Bridges" .... Insp. Nash Bridges (122 episodes, 1996-2001)
Goodbye Lover (1998) .... Ben Dunmore
Tin Cup (1996) .... David Simms
In Pursuit of Honor (1995) (TV) .... Sgt. John Libbey
Guilty as Sin (1993) .... David Edgar Greenhill
Born Yesterday (1993) .... Paul Verrall
Paradise (1991) .... Ben Reed
Harley Davidson and the Marlboro Man (1991) .... Robert 'Marlboro Man' Anderson
The Hot Spot (1990) .... Harry Madox
"Miami Vice" .... Det. James 'Sonny' Crockett (111 episodes, 1984-1990)
Dead Bang (1989) .... Jerry Beck
Sweet Hearts Dance (1988) .... Wiley Boon
Heartbeat (1987) (V) .... Documentary Filmmaker
G.I. Joe: The Movie (1987) (V) (voice) .... Lt. Falcon
Cease Fire (1985) .... Tim Murphy
The Long Hot Summer (1985) (TV) .... Ben Quick
"Tales of the Unexpected" .... Reeve Baker (1 episode, 1985)
"Matt Houston" .... Terry Spencer (1 episode, 1983)
Six Pack (1983) (TV) .... Brewster Baker
Arajin to maho no ranpu (1982) (voice: English version) .... Wazir's Son
Melanie (1982) .... Carl
The Two Lives of Carol Letner (1981) (TV) .... Bob Howard
Elvis and the Beauty Queen (1981) (TV) .... Elvis Presley
Revenge of the Stepford Wives (1980) (TV) .... Officer Andy Brady
"Beulah Land" (1980) TV mini-series .... Bonard Davis
"From Here to Eternity" (1980) TV series .... Jefferson 'Jeff' Davis Prewitt
Soggy Bottom, U.S.A. (1980) .... Jacob Gorch
The Rebels (1979) (TV) .... Judson Fletcher
Amateur Night at the Dixie Bar and Grill (1979) (TV) .... Cowboy
Tales of the Unexpected (1979) (TV)
First, You Cry (1978) (TV) .... Daniel Easton
Katie: Portrait of a Centerfold (1978) (TV) .... Gunther
"The American Girls" (1 episode, 1978)
The Two-Five (1978) (TV) .... Charlie Morgan
Ski Lift to Death (1978) (TV) .... Mike Sloan
Pressure Point (1978) (TV)
Swan Lake (1978) (voice) .... Benno (English version)
"Police Story" (1 episode, 1977)
"Big Hawaii" .... Gandy (1 episode, 1977)
"Eight Is Enough" .... Doug (1 episode, 1977)
Cover Girls (1977) (TV) .... Johnny Wilson
"Nashville 99" .... Mike Watling (1 episode, 1977)
The City (1977) (TV) .... Sergeant Brian Scott
"Barnaby Jones" .... Wayne Lockwood (1 episode, 1976)
"The Streets of San Francisco" .... Off. Larry Wilson, SFPD (1 episode, 1976)
Law of the Land (1976) (TV) .... Quirt
A Boy and His Dog (1975) .... Vic
Return to Macon County (1975) .... Harley McKay
"The Rookies" .... Al Devering (1 episode, 1974)
"Kung Fu" .... Nashebo (1 episode, 1973)
The Harrad Experiment (1973) .... Stanley Cole
Zachariah (1971) .... Matthew
Lollipops and Roses (1971)
The Magic Garden of Stanley Sweetheart (1970) .... Stanley Sweetheart

Stúdióalbumok:
1986: Heartbeat
1989: Let It Roll

Válogatásalbum:
1997: The Essential

Kislemezek:
1986: Heartbeat
1986: Heartache Away
1987: Voice on a Hotline
1987: Tell It Like It Is
1989: Other People's Lives
1989: A Better Place

Duett:
1988: Till I Loved You (Barbra Streisand)

Utolsó frissítés: 2014.09.04. 15:03 Alexis_0504 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace