Starity

Eddie Van Halen

Eddie Van Halen Eddie Van Halen nemzetisége 9597. 21rajongó 1vélemény
 • Születési név
 • Edward Lodewijk van Halen
 • Becenév
 • Eddie
 • Születési idő
 • 1955. január 26.
 • Születési hely
 • Amsterdam, Hollandia
 • Foglalkozás
 • Dalszerző, producer,zenész
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • David Lee Roth

Eddie Van Halen életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

Eddie Van Halen 1955. január 26-án született Amszterdamban. Egy holland születésű, amerikai gitáros, billentyűs és producer, a Van Halen gitárosa és alapítótagja.
Kezdetek:
Édesapja zenész volt, ez vezette őt is a zenéhez. Testvérével már általános iskolás korukban is zenekart alapítottak, mely a The Broken Combs nevet viselte. Ebben a bandában Eddie zongorázott. Nem sokkal ezután elkezdett dobolni, testvére pedig a gitározást választotta, de végül úgy döntöttek, cserélnek - így lett Eddie gitáros. Persze középiskolás korukban is volt egy zenekaruk, mely a Genesis nevet viselte, ahol nem csak rádiós slágereket, de különböző rock stílusú számokat is játszottak, főként Cream klasszikusokat. Később a zenekart átkeresztelték Mammoth-ra, és a helyi templom pincéjében napi szinten játszottak Jimi Hendrix és Cream dalokat. Hétvégenként pedig iskolákban és partikon léptek fel. Eddie-t végül joint birtoklása miatt kirúgták az iskolából, de ekkor már hollywoodi klubokat céloztak meg maguknak, az új énekessel, David Lee Roth-tal. Michael Anthony csatlakozásával aztán létrejött a legendás felállás, bár először Rat Salade néven, majd átkeresztelték a zenekart Van Halen-re.
A gitársztár:
Eddie ekkor kezdett dolgozni a kétkezes tapping technikán, ami nem sokkal ezután a védjegyévé is vált. Hamar ő lett a környék legjobb gitárosa. Ekkor a testvére, Alex azt javasolta neki, tappingelős trükkjeit a közönségnek háttal játssza, nehogy valaki lemásolja. A zenekar '78-ban adta ki első lemezét, melyen Eddie forradalmasította a gitározást. Akkoriban hihetetlennek számító sebességével és tapping trükkjeivel hamar a 80-as évek első felének legnépszerűbb gitárosa lett. '79-ben a Guitar Player olvasói megválaszották az Év gitárosának. Eddie ekkor mindössze 22 éves volt. Ezután öt éven keresztül birtokolta ezt a címet olyan gitárosokat megelőzve, mint Jimmy Page, Carlos Santana, vagy Steve Howe. Eruption című szólója a Guitarist magazin százas listáján a második helyezést érte el.
Van Halen:
Az együttes '74-ben alakult Mammoth néven, de miután kiderült, hogy már létezik ilyen névvel egy helyi együttes, David Lee Roth javaslatára a Van Halen név mellett döntöttek. Kaliforniában hamar ismert klubzenészek lettek, rengeteg híres helyen játszottak. Egy fellépésüket a KISS basszusgitárosa, Gene Simmons is látta, aki ezután támogatta a srácok demófelvételeit, és javasolta, hogy változtassák nevüket Daddy Longlegs-re, de a fiúk nem hajlottak efelé.
Ted Templeman vezetésével a zenekar stúdióba vonult, és '78-ban megjelentették első albumukat, mely a Van Halen címet viselte. A Billboard listáján a 19. helyezést érte el az album, az angol albumlistán pedig a 34. hellyel büszkélkedhettek. A gyors munka miatt a felvételeken kisebb hibák maradtak, mely koncertalbumos érzést kölcsönzött a lemeznek. Az album az innovatív technikai kísérletezésről lett híres, és a zenetörténet egyik legsikeresebb debütálása lett. Tartalmazott olyan dalokat is, amiket a zenekar írt, ugyanakkor feldolgozásokat is. Debütáló albumukat egy év koncertezés követte.
'79-ben visszatértek a stúdióba, és kiadták második albumukat, mely hasonló stílusú volt, mint az első. Az album a Van Halen II nevet viseli. Ezen az albumon már egy Top 20-as kislemez is szerepelt.
A következő négy évben kiadott albumok és koncertturnék miatt hamar a világ legsikeresebb hard rock zenekara lettek. Ritmusos hangzásuk és színpadi tombolásaik a fiatalok körében népszerűvé tették őket (a szülőknél persze már nem volt ekkora sikerük). Harmadik albumuk '80-ban jelent meg, ezt egy év múlva követte 4. albumuk, de ekkor már nőttek a feszültségek az együttesben. Eddie ugyanis komolyabb, bonyolultabb dalokat szeretett volna írni, míg az énekes, David Lee Roth hajlott a popos hangzás felé. Végül Eddie-nek engedtek, de a Fair Warning kevésbé lett sikeres, és nem tartalmazott egyetlen kislemezslágert sem.
Következő albumuk egy újabb feldolgozással tarolt. Az ezt követő turnésorozat során a zenekar a legmagasabban fizetett zenészcsoport lett (90 percért 1 millió dollárt kaptam '83-ban), mellyel 1990-ig Guinness-rekorderek voltak.
'84-ben megjelent következő albumuk, ami csak az Egyesült Államokban 10 millió fölötti eladást produkált. Jump című daluk Billboard Hot 100 kislemezlistáján az első helyet birtokolta, és Grammy-díj jelölést is hozott a zenekarnak. Az album második lett a Billboard albumlistán, amit akkoriban Michael Jackson Thrillerje uralt a lista élén (ezen albumon ugyancsak közreműködött Eddie Van Halen, a Beat It c. dalban). Persze Eddie és David közt ebben az időszakban éleződött ki legjobban a feszültség, ezért David kilépett a zenekarból.
David után Sammy Hagar lett a zenekar énekese. Vele készült legújabb albumuk az 5150 volt, mely Eddie saját stúdiójáról kapta a nevét. Ez volt az első albumuk, mely listavezető lett a Billboard albumlistáján.
Az elkövetkező 10 évben a Van Halen körül megosztottak a dolgok: a régi rajongók nehezteltek Roth távozásáért, az együttes azonban nagyobb kereskedelmi sikereket ért el. A szövegek kifinomultsága és Eddie gyakori szintetizátorjátéka a poposabb hangzás irányába terelte a zenekart. A régi rajongók ezt a soft rock Van Hagar stílust nehezen, vagy egyáltalán nem fogadták el.
Ennek ellenére a zenekar albumai továbbra is sikeresek voltak, és a Hagarral készült stúdióalbumok egyaránt első helyen végeztek a Billboard listáján. Két Grammy jelölést is kaptak ebben az időszakban, melyből az egyiket - Best Hard Rock Performance with Vocal award - meg is nyerték.
'96-ban a zenekar megvált Hagartól, és míg ő azt nyilatkozta, kirúgták, a Van Halen testvérek állítják, hogy önszántából ment el.
Nem sokkal Hagar távozása után Roth visszatért az együtteshez. Megjelentették első válogatáslemezüket, melyre két friss dal is került. Ez az album első lett a Billboard listáján. Ennek ellenére a testvérek továbbra is énekeseket hallgattak meg. '96-ban az MTV felkérte a zenekart a Video Music Awards díjkiosztóra, ahol 11 év után újra színpadra lépett a négy zenész. Végül Roth nem maradt a zenekar tagja, hanem azt nyilatkozta, ez csak egy kampányfogás volt válogatáslemezük támogatására.
Gary Cherone lett végül a zenekar énekese. A próbálkozásaik rengeteg rajongók taszítottak el a zenekartól, akik a Roth és Hagar-féle hard rock stílust támogatták. Ekkori albumuk eladásai gyengék voltak, a Billboard listáján viszont a 4. helyet érték el, valamit arany minősítést szerzett, kislemezeik pedig fel sem kerültek a Hot 100 listára.
2000 és 2004 között az együttes megszűnt létezni. 2000-ben még dolgoztak együtt Roth-tal, de az énekes és az együttes tagjai ismétetlen összevesztek, így a közös munka annyiban maradt. Eddie Van Halennek csípőműtétje volt '99-ben, majd rákellenes kezelésen vett részt, és 2002-ben bejelentette a teljes gyógyulását. 2001. október 15-én Eddie és 41 éves felesége elváltak, ezek után Eddie visszavonult a nyilvános szereplésektől.
2007-től újra turnézni kezdtek, ahol az együttes majdnem az eredeti felállásban játszott. A változás mindössze a basszusgitáros, aki Eddie fia, Wolfgang lett.  

A Van Halen 2015-ben kiadott egy koncertalbumot, az elsőt, amin David Lee Roth-tal zenélnek. A felvétel 2013-ban készült Tokióban, és 22 dalt tartalmaz.

Videó


1986: Live Without a Net

1993: Live: Right Here, Right Now

1996: Video Hits Volume I

Valamint vendégként közreműködött Michael Jackson Beat It című dalában, de dolgozott többek között Sammy Hagar szólólemezén is (I Never Said Goodbye) és Brian Mayjel is .
 

Stúdióalbumok:

Van Halen (1978)

Van Halen II (1979)

Women and Children First (1980)

Fair Warning (1981)

Diver Down (1982)

1984 (1984)

5150 (1986)

OU812 (1988)

For Unlawful Carnal Knowledge (1991)

Balance (1995)

Van Halen III (1998)

Válogatások:

Best of Volume I (1996)
The Best of Both Worlds (2004)

Utolsó frissítés: 2016.10.15. 18:06 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace