Starity

Eliza Doolittle

Eliza Doolittle Eliza Doolittle nemzetisége 6443. 33rajongó 4vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 95%
  • stílus: 95%
  • szimpátia: 95%

Eliza Doolittle életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

Eliza Sophie Caird, művésznevén Eliza Doolittle 1988. április 17-én született Londonban, az Egyesült Királyságban. Énekesnő és dalszerző, 2008 októberében szerződött le a Parlophone kiadónál. Első nagylemeze 2010. július 12-én jelent meg és harmadik helyen debütált az Uk Albums Charton. A lemeznek két top 40-es slágere is lett, név szerint a Skinny Genes és Pack Up.

2013. június 7-én Eliza bemutatta új kislemezét, mely a Big When I Was Little címet kapta, ami az azt követő hónapban meg is jelent. Ezt követően a BBC Rádió 1, 2 és a 106.9 WHCR FM is elkezdte játszani a dalt. A dal szerepet kapott második stúdióalbumán is, az In Your Handsen, ami október 14-én jelent meg.

KORAI ÉVEK

Eliza Doolittle Londonban született 1988-ban. Sikeres zenész családból származik, édesapja John Caird színdarabokat, musicaleket, operákat ír és rendez. John tiszteletbeli társigazgatója a Royal Shakespeare Companynek. Édesanyja, Frances Ruffelle musical színész- és énekesnő. A Nyomorultak című színdarabban ő alakította Éponine szerepét, amiért Tony-díjat kapott. Eliza Sylvia Young unokája, aki az Eponymous színházi iskolát alapította 1983-ban. Nagynénje, Alison Ruffelle szintén énekesnő, Doolittlehöz hasonlóan. Nyolc testvére van, a szülei különváltak mikor négy éves volt.

Doolittle Camden Townban nőtt fel, a Channing lányiskolába járt, majd a Westminster Kingsway kollégiumban fejezte be tanulmányait. Eliza mindigis színpad körül volt, hiszen édesanyja, Frances mindig énekelt otthon, így gyakorolt a fellépéseire. Mikor Eliza még csak hat éves volt, Frances képviselte az Egyesült Királyságot az Eurovízión 1994-ben. Művésznevét a My Fair Lady egyik karakterétől vette, hiszen ez volt a beceneve kiskorában.

Elizának volt egy rövid színpadi karrierje is kisebb korában, Eliza Caird néven, amit nagyban befolyásoltak a szülei. A Nyomorultakban ő játszotta a fiatal Cosette-et 1996-tól 1997-ig. A szülei a darab által ismerkedtek meg, hiszen édesapja volt a társrendező, édesanyja pedig megkapta Eponine szerepét.


ZENEI KARRIERJE

A kezdetek

Mielőtt Eliza elkezdte döntögetni a zenei toplistákat, bandájával az Egyesült Királyság számtalan pontján fellépett, hogy elismerést nyerjen. Ezt később elnevezték Playground Unplugged turnénak, aminek helyszíne volt a Kingsdale, Hagley RC, The Magna Carta, The Bewdley, Fairfield, Highworth Grammar és Presdales iskola is. A legelső Doolittle lemez egy önmagáról elnevezett EP volt, amin négy dal kapott helyett, név szerint a Rollerblades, Moneybox, Police Car és Go Home. Ez 2009. november 29-én lett kiadva. A zeneszámokat a Plastic Little, Sam Young és Jamie Smith (a The xx bandából) remixelték. A kislemezt Rob Da Bank, Nick Grimshaw, Fearne Cotton és Jo Whiley rádiója játszotta.

2010-13: Eliza Doolittle

2010 elején részt vett Shane MacGowan jótékonysági rendezvényén, ahol előadta az I Put a Spell on You című dalt, ezzel segítve a 2010-es Haiti földrengés áldozatait. Debütáló kislemeze, a Skinny Genes 2010. április 12-én jelent meg, ami a 22. helyen nyitott az UK Singles Charton. Doolittle második kiadása a Pack Up volt, amit 2010. július 5-e óta lehet megvásárolni. A cd 5. helyen végzett az előbb említett UK Singles Charton. Felvett egy dalt Running For Life néven, ami az Adulthood című filmzenei albumán kapott helyet. Eliza volt a különleges vendége Paloma Faith turnéjának, ami 2010. október 30-án kezdődött. 2011 márciusában fellépett a South by Southwest fesztiválon Austinban, Texasban. 2011 áprilisában Doolittle az Egyesült Királyságban turnézott. Április 19-én az Eliza Doolittle album megjelent az Amerikai Egyesült Államokban is, egy évre rá az Egyesült Királysági dátumnak. 2011-ben az Arte csatorna felkérte, hogy adja elő Madonna Material Girl slágerét. 2013-ban Doolittle együttműködött a Disclosure egyik dalában, a You & Me-ben, ami a debütáló lemezükön a Settlen foglalt helyet. Ezután folyamatosan vette fel dalait a következő nagylemezéhez, az In Your Handshez. 2013 áprilisában elárulta az Elle magazinnak, hogy a második albumán olyanokat is megmutat majd magából, amiket eddig még sosem. Három év alatt úgy gondolja rengeteget változott, és sok kérdésére is választ kapott az élettől. Az utóbbi években (miután kiadta első lemezét) minden egyes nap dalszövegekbe foglalta tapasztalatait, érzelmeit, gondolatait.

2013-jelen: In Your Hands

2013. június 7-én Eliza bemutatta új kislemezét, mely a Big When I Was Little címet kapta, ami az azt követő hónapban meg is jelent. Ezt követően a BBC Rádió 1, 2 és a 106.9 WHCR FM is elkezdte játszani a dalt. Augusztus 14-én a második kislemez, a Waste of Time is debütált a Youtube-on, majd rá egy hónappal, szeptember elsején a Let It Rain is. A teljes nagylemez, az In Your Hands október 14.-e óta kapható az üzletekben.

Az életrajzot Dianna írta, az angol wikipédia segítségével 2013. 10. 18-án.

 Eliza Doolittle (2010)
 01. Moneybox
 02. Rollerblades
 03. Go Home
 04. Skinny Genes
 05. Mr Medicine
 06. Missing
 07. Back To Front
 08. A Smokey Room
 09. So High
 10. Nobody
 11. Pack Up
 12. Police Car
 13. Empty Hand

  In Your Hands (2013)
 01. Waste of Time
 02. Back Packing
 03. Hush
 04. Let It Rain
 05. No Man Can
 06. Walking On Water
 07. In Your Hands
 08. Checkmate
 09. Team Player
 10. Make Up Sex
 11. Don’t Call It Love
 12. Big When I Was Little
 13. Euston Road

Utolsó frissítés: 2014.09.25. 17:05 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace