Starity

Erika Sawajiri

Erika Sawajiri Erika Sawajiri nemzetisége 5396. 53rajongó 3vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Sawajiri Erika (沢尻 エリカ)
 • Becenév
 • Deco, Kacchan, Aachan, Erika-sama
 • Születési idő
 • 1986. április 08.
 • Születési hely
 • Tokyo, Japán
 • Foglalkozás
 • Színésznõ
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Aya Ueto Namie Amuro Keiko Kitagawa Yuko Ogura Tomoka Kurotani Kippei Shiina Nakama Yukie Joe Odagiri

Erika Sawajiri életrajza

Sawajiri Erika 1986 április 8-án született Tokyo Nerima negyedében. Japánban is egzotikusnak számító küllemét édesanyjának köszönheti, aki algériai/francia származású, apja japán. A nevét az Ericaceae orchideáról kapta, ennek megfelelõen japánul többféleképpen is írható a neve, néha a külföldi szavak leírására szolgáló katakanákkal (沢尻エリカ), néha kanjikkal írják, ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy 2007 elején megváltoztatta nevének „hivatalos” írásmódját (az aktuális látható fent, a régi ez volt: 澤尻繪裏香).

Ő volt a család harmadik gyermeke, két bátyja van, a fiatalabbik azonban egy motorbalesetben elhunyt abban az időben, mikor Erika elkezdte középiskolai tanulmányait, míg idõsebbik bátyja Erikához hasonlóan színész. Apja rajongott a lóversenyzésért, 16 versenyló tulajdonosa volt, közéjük tartozott a híres Edonokoban nevû is, így kora gyerekkorától Erika egyik fõ hobbija is a lovaglás lett. Bátyján kívül édesapját is elvesztette, Erika 11 éves volt, amikor apja rákban elhunyt. A család fenntartása így a mamára hárult, aki egy mediterrán éttermet vezet Tokyoban, bár az étterem egy ideje zárva van.

A hírnév felé 2001-ben indult el, amikor feltûnt egy versenyen, mégpedig a hangzatos Young Jump Uniform Collection nevezetûn, amin elnyerte a „runner up” titulust. Karrierje azonban igazán csak egy évvel késõbb indult be, amikor benevezett a Fuji Television Visual Queen idolkutató versenyére, amit a Stardust menedzseriroda szervezett, akik máig egyengetik az útját. Elsõsorban amiatt jelentkezett, hogy találkozhasson kedvenc jpop énekesnõjével, Amuro Namie-vel, persze ha már ott volt, õ lett a 2002-es Visual Queen. A verseny után tévéreklámokban kezdett szerepelni, valamint több tévés showmûsorban is látható volt, továbbá mint minden valamire való idol, õ is kiadott magáról egy idol DVD-t Ca va? címmel.

2003-ban debütált, mint színész, több tévésorozatban is szerepet kapott (pl. Hitonatsu no papa e, Hotman, North Point – Friends), beválogatták két videoklipbe is (Zeebra – Big Big Money és Kishidan – Secret Love Story), valamint két újabb idol DVD-t is kiadott (D-Splash! és Erica).

2004-ben újabb három tévésorozatban játszott, ezek voltak sorban a Mumei, a Cheers és a Sakura Sakumade, azonban az igazi kiugró szerep még váratott magára. Erre az évre esett a mozifilmes bemutatkozása is, mégpedig egy nem túl ismert drámában, a Mondai no nai watashitachi-ban, amiben Shintani Mai szerepét alakította.

Egy évvel késõbb már több híresebb filmben is játszott. Az évet a még 2004-ben forgatott, de csak 2005-ben a mozikba került Pacchigi-vel nyitotta, amiben a 60-as évekbeli koreai és a japán diákok kapcsolatát boncolgatták. Ezt a szerepet egy híres kabuki színdarab filmes adaptációja követte, az Ashura jou no hitomi, igaz, ebben csak egy kis szerepet játszott. Az év második felében bemutatott akció-fantasy-ben, a Shinobi-ban az Iga klánhoz tartozó fiatal lányt, Hotarubit alakította. A szerepért megkapta a Kinema Jumpo Awards és a Yokohama Film Festival Legjobb új színésznõje díját is (igaz, mindkettõt a másik két filmszerepével együtt). Persze ebben az évben valósággal elöntötték az elismerések, hiszen a Pacchigi-ért a fenti kettõ díj mellett kiérdemelte még a Hochi Film Awards és a Nikkan Sports Film Awards Legjobb új színésznõ díját is. A filmezés mellett a tévésorozatokra is maradt ideje, az Aikurushii-ben csak mellékszereplõ volt, azonban az igaz történeten alapuló 1 Litre of Tears fõszereplõjének, a gyógyíthatatlan beteg Ikeuchi Aya-nak a megformálása igencsak emlékezetesre sikerült, egyrészt japánok milliói sírtak az epizódok végeinél, másrészt az Élan d’or tévés díjkiosztón is az egyik díj Erikáé lett a szerepért. Mindezek mellett ismét szerepet vállalt egy videoklipben is (Rip Slyme – Hey Brother), valamint kiadott egy újabb idol DVD-t is Color címmel.

Kislányos megjelenésével éles kontrasztot alkotó jellemérõl is ekkoriban kezdtek történetek keringeni. A Pacchigi szereplõválogatásán Izutsu Kazuyuki rendezõvel mosolyogva közölte, hogy szerinte a japán filmek unalmasak és ezen majd õ fog változtatni. A rendezõ díjazta ezt a bátorságot és sem õ, sem Erika nem bánta meg mindezt, hiszen a film nagy sikert aratott. A filmrõl Erika késõbb úgy nyilatkozott, hogy a Pacchigi nem is igazán film, hanem sokkal inkább emlékeztet egy tankönyvre. Õszinte, egyenes embernek tartják, ami nagyban növeli azóta is népszerûségét.

A 2006-os évben a korábbiaknál is több filmszerepet vállalt el. Elsõ 2006-os filmje a The Mamiya Brothers volt, ami két testvérrõl szólt, akik reménytelenül keresik a szerelmet, Erika pedig Honma Naomi szerepét játszotta benne. Ezt a filmet egy romantikus dráma, a Sugar & Spice követte, ebben egy olyan fiatal lányt játszott, aki egy benzinkútnál kezd dolgozni, ahol szerelembe esik egy nála fiatalabb fiúval, de feltûnik az életében ismét a volt barátja is. Elsõ horrorfilmjét is leforgatta Ghost Train (Otoshimono) címmel, ebben egy iskolás lányt játszott, aki végignéz egy vonatbalesetet, majd ezután furcsa dolgok történnek vele. Ezután a The Angel’s Egg-ben Saito Natsuki szerepében volt látható, majd az évet a Higashino Keigo regényébõl forgatott Letter (Tegami) címû filmmel zárta, ebben egy börtönbe került fiatal fiú öccsével kapcsolatba kerülõ lányt alakított.

A sok filmezés mellett mindössze egyetlen tévésorozatra futotta az erejébõl ebben az évben, paradox módon azonban mégis ez lett a legismertebb szerepe, ugyanis a Midnight Sun (Taiyou no uta) címet viselõ sorozat fõszereplõnõjét, Amane Kaoru-t is õ játszotta. Úgy látszik, vonzódik a különféle betegségektõl szenvedõ karakterekhez (vagy nagyon jól tudja õket játszani, ezért választják õt ezekre a szerepekre), hiszen akárcsak a 1 Litre of Tears fõhõsnõje, az utcazenész Amane Kaoru is gyógyíthatatlan beteg, ami miatt nem mehet ki a napra sohasem. A japán tévéfüggõk mellett a sorozatban nagy szerepet kapó zene miatt a jpop rajongók körében is közkedvelt volt a sorozat, akárcsak az Erika által Amane Kaoru néven kiadott zenei CD-k és DVD-k is. A sorozat betétdalát tartalmazó CD a valaha volt legnagyobb példányszámban eladott lemez, amit debütáló énekesnõ adott ki, ráadásul ez volt az elsõ olyan debütáló lemez, ami 5 hétig is az elsõ három hely valamelyikén állt. A nagy siker ellenére a sorozatból készített film fõszerepét már nem õ alakította, hanem egy másik jpop sztár, Yui helyettesítette. Saját videoklipjén kívül (Amane Kaoru – Taiyou no uta) három másik klipben is szerepet vállalt, mégpedig Katou Miliyah I Will-jében, a Sunset Swish Wakai ga irukara videójában, valamint Takahashi Hitomi Komorebi-jében is látható.

2007-ben egy új Toho film, a Closed Note főszereplője volt, amelyet szeptemberben mutattak be Japánban. Takeuchi Yuuko-val együtt, amit Shizukui Shusuke regényébõl forgattak. Ez év januárjában indult saját rádiómûsora is a NACK5 adón Real Erika címmel, valamint egyre több cég reklámarcaként látható, többek között a Sony Ericcson, a Pepsi és egy édesipari cég, a Meiji Xylish is tõle reméli eladásainak növekedését. Valószínûsíthetõen a tévésorozatok és a filmek rajongói sem fogják nélkülözni, ha ilyen ütemben folytatja a forgatásokat, mint 2006-ban tette.

2009 január 19-én hozzáment feleségül Tsuyoshi Takashiro-hoz, aki egy japán DJ, filmrendezõ, író. 2010. májusában bejelentették, hogy elválnak útjaik. 2011 júliusában a Syoss új reklámjában szerepelt.

2012-ben több év után visszatért a filmekhez, és elvállalta Lilico szerepét a Helter Skelter című vígjátékban, melyet júliusban mutatnak be japánban. Erika olyan színészekkel szerepelhet együtt, mint Kaori Momoi, vagy  Kiko Mizuhara. Még ebben az évben feltűnt az Akujo ni tsuite című sorozatban epizódszereplőként, ahol Kimiko Tominokojit alakította. 

Érdekességek:
Elmondása szerint hangulat ember.
Szereti az édességeket, kedvenc ételének vallja a cukrokat, a fagyit, de szereti az avokádót, a sushit , és a húst.
Kedvenc színészek: Amuro Namie, Miguel MiG, Led Zeppelin,  Gary Oldman.
Legjobb barátai: Aya Uteo, Kitagawa Keiko, Abiru Yuu, Marie, Yuko Ogura. 
Vércsoportja: A

Díjak, és jelölések:
2001 Young Jump Uniform Collection Runner up 
2002 Fuji TV's Visual Queen of the Year 
2005 18th Nikkan Sports Movie Award Best New Comer Award 
2005 30th Houchi Movie Award Best New Comer Award 
2005 15th Tokyo Sports Movie Award Best New Comer Award 
2005 79th Kinema Junpo Award Best New Comer Award [Female] 
2005 29th Japan Academy Awards Best New Comer Award [Female] 
2006 Elandor Award Best New Comer Award 
2006 43rd Golden Arrow Award Best New Comer Award 

Fotókönyvek:
2003 P-chu! Wani Book
2004 Erika 学習研究
2007 Erika2007 SDP 

Helter Skelter (2012) Lilico 
Akujo ni tsuite (2012) Kimiko
Closed Note (2007) Kae Horii
Tegami (2006)  Yumiko Shirai
Tenshi no tamago (2006) Natsuki Saito
Sugar & spice: Fûmi zekka (2006) Noriko Watanabe
Otoshimono (2006)
"Taiyo no uta" (2006)  Kaoru
Mamiya kyodai (2006)  Naomi Honma
"Ichi rittoru no namida" (2005)  Ikeuchi Aya
Shinobi (2005)  Hotarubi (Iga)
Ashura-jô no hitomi (2005) Yachi
Pacchigi! (2004) Kyung-ja Lee
Mondai no nai watashitachi (2004) Mai Shintani

[2006.08.30] "Taiyou no Uta (The Sun's Song)"
[2007.07.04] "Free"
[2007.11.28] "Destination Nowhere"

Utolsó frissítés: 2013.12.26. 11:11 japaneselight által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace