Starity

Evan Rachel Wood

Evan Rachel Wood Evan Rachel Wood nemzetisége 1932. 326rajongó 9vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 88%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Evan Rachael Wood
 • Becenév
 • Evie
 • Születési idő
 • 1987. szeptember 07.
 • Születési hely
 • Raleigh, North Carolina, USA
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • férjezett, 1 gyermek
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szőke
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Evan Rachel Wood életrajza

KEZDETEK, CSALÁDJA, TANULMÁNYOK:

Evan Rachel Wood 1987. Szeptember 7-én született Raleigh városában, Észak-Karolinában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja, Sara Lynn Moore színésznő, rendező és coach, édesapja, Ira David Wood III. szintén színész, színházi rendező és forgatókönyvíró, valamint a Theatre in the Park helyi színház igazgatója. Három fiútestvére van, Ira David Wood IV., aki szintén a színészi pályán tört előre, illetve Dana és Thomas, valamint egy lánytestvére, Aden. Anyai ágon nagynénje Carol Winstead Wood, ismert hollywoodi produkciós tervező.

Már pár hónapos korában belekóstolt a színészetbe, ugyanis szerepelt édespja Karácsonyi Ének c. színdarabjának vígjáték feldolgozásában. Innentől kezdve nem is volt megállás, és folyamatosan újabb szerepekben játszott. A Cary Általános iskolába járt, Cary városában, majd 1998-ban otthagyta az állami iskolát, ugyanis évfolyamtársai bántalmazták, innentől kezdve pedig otthon tanult. 15 évesen szerezte meg gimnáziumi oklevelét. A sport is szerepet játszott életében, taekwondozott, ahol 12 éves korára már feketeöves volt. 1996-ban szülei szétváltak, 2002-ben pedig hivatalos lett válásuk. Evan 1997-ben Kaliforniába költözött édesnyjával Los Angelesbe.

SZÍNÉSZI KARRIER:

Kezdetek: gyermekszínészet, első szerepek és első sikerek (1994-2000):

Gyermekkorától kezdve jelen volt a színészet világában. Első szerepét 1994-ben kapta meg a In the Best of Families: Marriage, Pride & Madness c. produkcióban, mint Little Susie. Szintén 1994-ben láthattuk a Search for Grace c. filmben egyaránt. 1995-ben két filmszerepet is kapott: A Father for Charlie-ban Tessát, a Death in Small Doses-ban pedig Annát alakította. Szerepet kapott az American Gothic c. sorozatban, mint Rose Russel, ahol 3 epizódon át láthattuk a képernyőn. 1997-ben a Digging to China c. drámában már főszerepben láthattuk Kevin Bacon oldalán. Később a Get to the Heart: The Barbara Mandrell Story filmben a 8 éves Jamie Dudney-t alakította. 1998-ban a Practical Magic c. fantasy-vígjátékban olyan színészekkel játszott együtt, mint Sandra Bullock és Nicole Kidman. Később a Detour c. filmben is láthattuk. 1999-ben a Down Will Come Baby c. produkcióban szerepelt, mint Robin Garr. A Profiler c. nagysikerű sorozatban Chloe Waters karakterét keltette életre 6 epizódon át.

Komolyabb szerepek és első főszerepek: Little Secrets, Thirteen, Pretty Persuasion (2000-2005):

2000-ben a Touched by an Angel c. sorozatban vendégszerepelt, 2001-ben főszerepet játszott a Little Secrets c. drámában, mint Emily Lindstrom. 1999 és 2002 között főszerepet játszott a Once and Again c. szériában, mint Jessie Sammler. Vendégszerepelt a The West Wing c. sorozatban, illetve a S1m0ne c. filmben is feltűnt, mint Lainey Christian Taransky. 2003-ban a CSI-ban láthattuk egy epizód erejéig, illetve két filmben is szerepelt: a Thirteenben Tracy Freeland, míg a The Missingben Lilly Gilkeson karakterét keltette életre. 2005-ben a Pretty Persuasion c. produkcióban Kimberly Joyce karakterét alakította. A The Upside of Anger és a Down in the Valley c. filmekben, illetve a Green Day nevű amerikai együttes Wake Me Up When September Ends c. videóklipjében is láthattuk Evant a 2005-ös évben.

Változatos szerepek, szinkronszereplése és áttörés az HBO által: True Blood (2006-2011):

2006-ban az Asterix and the Vikings c. meséhez kölcsönözte Abba hangját. A The Reef c. filmben is szinkronszerepet vállalt, mint Cordelia. A Running with Scissors c. vígjátékban főszerepet játszott, mint Natalie Finch. 2007-ben számos produkcióban láthattuk. A King Of California c. filmben Miranda szerepét öltötte magára, míg a The Life Before Her Eyes-ban Dianát alakította. Az Across the Universe c. romantikus drámában Jim Sturgess oldalán játszott főszerepet, illetve Marilyn Manson: Heart-Shaped Glasses (When the Heart Guides the Hand) c. videoklipjében is szerepelt. 2008-ban egy sport drámában, a The Wrestler-ben játszott Mickey Rourke oldalán. 2009-ben becsatlakozott az HBO saját gyártású sorozatába, a True Blood-ba, ahol Sophie-Anne Leclerq karakterét formálta meg. A színésznő egészen 2011-ig, összesen 8 epizódban alakította karakterét. 2011-ben még az Idles of March c. filmben is játszott, itt Molly Stearns karakterében láthattuk.

Akciófilmek, thrillerek és science fiction (2013-2015):

2013-ban szinkronszerepet kapott a Robot Chicken egy epizódjában. A Charlie Countryman c. akciófilmben Shia Labeouf, Mads Mikkelsen, Til Schweiger és Rupert Grint oldalán játszott főszerepet, mint Gabi Ibanescu. Case of You c. drámában partnere Justin Long volt, itt Birdie szerepében láthattuk. 2014-ben a Barefoot c. romantikus vígjátékban játszott főszerepe Scott Speedman oldalán. A Big c. rövid vígjátékban Jenny-t alakította. 2015-ben a Doll & Em nevezetű sorozatban játszotta Evant.

A Nagy siker: HBO és a Westworld (2016-2018):

2016-ban egy újabb HBO saját gyártású sorozatban kapott ezúttal főszerepet: a Westworldben Dolores Abernathy karakterét keltette életre a színésznő. Játékáért 2017-ben Golden Globe díjra is jelölték. 2017-ben az Allure c. romantikus thrillerben játszott főszerepet, mint Laura. 2018-ban debütált a Westworld második évada, melyben ismét Dolores bőrébe bújt. Vendégszerepelt a Drunk History c. sorozatban, mint Mary Shelley illetve 2019-ben is, mint Deborah Sampson. 2019-ben egy rövidfilmben, a Myth: A Frozen Tale-ben kölcsönözte a narrátor hangját. Szintén szinkronszerepet vállalt a Disney nagysikerű Frozen II c. produkciójában, ahol Iduna hangját kölcsönözte. Kiadta első saját videókilpjét is, az All is Foundot.

Jelenlegi produkciók: Westworld, akciófilmek, drámák, videoclip szerepek (2020-jelenleg):

2020-ban a Kajillionaire c. produkcióban alakított egy problémás karaktert, Old Dolio-t. A Vienna and the Fantomes c. produkcióban olyan színészek oldalán láthattuk, mint Dakota Fanning, Zoe Kravitz és Jon Bernthal. 2020-ban debütált az HBO-n a Westworld 3. Évada, melyben Aaron Paul színésszel dolgozott szorosan együtt a forgatások alkalmával. 2021-ben kollégája, Ben Barnes első videoklipjében a 11:11-ben szerepelt. 2022. Júniusában tért vissza negyedik évadára a Westworld, melyben már nem ikonikus karakterét, Dolorest formálta meg, hanem Christinát. Hamarosan bemutatják Weird: The Al Yankovich Story c. filmjét, melyben Daniel Radcliffe oldalán láthatjuk majd. Készülőben van Queen c. rövidfilmje, illetve All That I Am háborús produkciója, melyben Dora Fabiant fogja alakítani. Az Adulthood c. produkció is készülőben van, melyben Megant alakítja majd.
 

MAGÁNÉLETE:

2005-ben kezdett el randevúzni az angol színész, Jamie Bellel, akit a Green Day: Wake Me Up Before September Ends forgatásán ismert meg. Nagyjából egy évig alkottak egy párt, majd elváltak útjaik. 2007. Januárjában lett publikus kapcsolata az énekes Marilyn Mansonnal. Evan a zenész több dalát is inspirálta, sőt videoklipjében is szerepelt. 2010. Januárjában eljegyezte a színésznőt, azonban 7 hónappal később szakítottak.

2011-ben Evan felvállalta a nagyvilág előtt, hogy biszexuális, ezzel együtt pedig újrakezdte kapcsolatát Jamie Bellel. 2012. Októberében összeházasodtak, 2013. Júliusában pedig Evan életet adott első és egyetlen közös fiuknak. 2014. Májusában elváltak Jamie Bellel. 2015-ben Zach Villa bandatársával vállalta fel kapcsolatát a színésznő. 2017. Januárjában eljegyezte a férfi, azonban szeptemberben felbontották eljegyzésüket.

2021. decemberében Jamie Bell megvétózta fiuk felügyeleti jogát, miután Evan Los Angelesből Nashvillebe költözött vele. Evan elárulta, ezzel fiat egykori kedvesétől, Marilyn Mansontól szerette volna megóvni, azonban Jamie Bell ezt nem fogadta el megfelelő indoknak, és tovább folytatta a pert.

 

MARILY MANSON BÁNTALMAZÁSI INCIDENS:

2016-ban Evan egy Rolling Stone riporternek azt állította, egykori kedvese (nem megnevezvén Mansont) többszörösen megerőszakolta kapcsolatuk alatt. 2021. Februárjában Evan meg is nevezte egykori bántalmazóját az Instagram közösségi felületén Marilyn Manson személyében, miután 4 másik nő is hasonló vádakkal illette a zenészt. A Los Angelesi Sheriff’s Department nyomozásba kezdett a vádalmazás gyanánt Manson ellen, nemi erőszak kapcsán. Összesen 16 nő tett vallomást Manson ellen szexuális bántalmazás büntettjével, ezek közül 4-en perelték be ugyanezen címszó alatt.

2022. márciusában az HBO kiadta Phoenix Rising c. dokumentum sorozatát, mely az említett nők állításait, illetve Evan 18 éves korában lezajlott körülményeire fókuszál. A megjelenés hónapjában Manson beperelte Evant rágalmazás, szándékos érzelmi szorongás, és a Kaliforniai számítógépes adatok megsértésének vádjával. A perben kizárólag Wood érintett, az HBO semmilyen formában nem lett megnevezve.

írta: missdaisy.

Utolsó frissítés: 2024.03.03. 11:11 missdaisy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace