Starity

Evgeni Plushenko

Evgeni Plushenko Evgeni Plushenko nemzetisége 4647. 56rajongó 9vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 100%
  • stílus: 98%
  • szimpátia: 96%

Evgeni Plushenko életrajza

Jevgenyij Viktorovics Pljusenko 1982.november 3-án látta meg a napvilágot Oroszországban.Születésekor nagyon gyenge volt és a nem éppen meleg orosz időjárásnak köszönhetően kétoldali tüdőgyulladást kapott,így hetek kellett kórházban töltenie.Ezek után elköltöztek Volgográdba ahol megerősödött és sportolni kezdett.4 éves korától korcsolyázik.
Első edzője Tatjána Nyikolájevna Szkála volt,de mivel Jevgenyij volt a legfiatalabb a csapatban sokat élcelődtek rajta a többiek,amit ő eleinte nehezen viselt.Edzője tanácsára aztán nem foglalkozott a rosszindulatú társaival és teljes erőbedobással a korcsolyázásra koncentrált.Ennek eredményeképpen hamar a legjobb lett.

Később Mihail Makovejev lett az edzője és hét évig foglalkozott Jevgenyij-vel.Ebben az időben nyerte meg első aranyérémét is,mindössze 7 évesen.
Aztán 1993-ban a volgográdi jégpálya bezárt és Zsenyának új helyett kellett keresni,ha szerette volna még folytatni a korcsolyázást.Elhatározta,hogy Moszkvába vagy Szentpétervárra megy edzeni,de ehhez segítségre volt szüksége.Ekkor ismerte meg Alekszej Nyikolájevics Misint,aki a mai napig az edzője.Jevgenyij 11 évesen került Szentpétervárra és eleinte rosszul viselte,hogy el kellett a családjától szakadnia,máig nem szívesen emlékszik erre az időszakra.

Bár Misinnel mindig is remek kapcsolata volt,sajnos a többi csapattársával nem igazán jött ki.Ennek fő oka a korkülönbség volt,hiszen Zsenya volt a legfiatalabb,de a korban hozzá legközelebb levő Alekszej Jagugyinnal sem tudott összebarátkozni.Sőt,kettejük kapcsolata rivalizálásba ment át,hiszen akkor Jagugyin volt a fiatal sztár Oroszországban,de Jevgenyij sem akart lemaradni.Minden elemet megtanult amit a többiek is csináltak,így 12 éves korára az összes tripla ugrást ismerte,majd 14 évesen megcsinálta az első négyfordulatosát is.Még ennél is többet akart,így elkezdte gyakorolni a Biellmann-piruletett.Ez sokáig védjegye is volt. (Ez azért nagy dolog,mert ez női forgás,a férfiak nem igazán tudják megcsinálni bizonyos okok miatt...)
Jevgenyij-nek rengeteget segített Misin,szinte apa-fiú kapcsolat alakult ki köztük,így minden más edzőt visszautasított akik megpróbálták rávenni,hogy hagyja ott a jelenlegit.

1997-ben megnyerte a Junior Világbajnokságot,majd egy évre rá 3. lett a felnőtt Világbajnokságon.Ezt abban az évben Jagugyin nyerte,így a rivalizálás egyre nagyobb lett köztük,hiszen szinte folyamatosan egymás ellen versenyeztek.

17 éves korára anyagilag annyira egyenesbe jött,hogy a szüleinek nem kellett már dolgozniuk,ő támogatta őket és az egész család Szentpétervárra költözött.

2002-ben indult az első olimpiáján,Salt Lake City-ben.Bajnok akart lenni,de a rövid programjában elesett az egyik kombináció közben és a negyedik helyre sorolták.Azonban a fantasztikus Carmen című hosszú programjával feljött a 2. helyre,így első olimpiáján ezüst érmes lett.Az aranyat viszont Jagugyin nyerte meg...
Jagugyinnak volt egy nagyon csúnya kijelentése,miszerint olimpiai bajnoknak születni kell.Ezzel viszont csak olajat öntött a tűzre,Zsenya még jobban nyerni akart.

2003-ban és 2004-ben is jól szerepelt a versenyeken,szinte mindent megnyert,kivéve '04-ben a budapesti Európa Bajnokságot,ahol többször rontott és csak 2. lett Brian Joubert mögött.

Sajnos azonban nem csak siker és csillogás egy korcsolyázó élete,a sérülések elkerülhetetlenek.Jevgenyij hát,térd és ágyékproblémákkal is küzd már évek óta.Utóbbi kényszerítette 2005-ben arra,hogy feladja a VB-t,hiszen olyan fájdalmai voltak,hogy nem tudott jégre lépni.Műtéti úton azonban szerencsére sikerült helyre jönnie és újra edzhetett.

2006-ban pedig eljött a várva várt torinoi olimpia.Jevgenyij 24 évesen olimpiai bajnok lett és egyúttal Jagugyinnak is visszavágott.Az aranyérem után egy szezon pihenőt adott magának,hiszen közben férj és apa is lett.

Viszont a magánélete nem úgy alakult ahogy azt elképzelte.Felesége,akit rövid ismertség után vett el,beleszólt a korcsolyázásába.Nem tetszett neki,hogy ennyi versenyen részt vesz és azt akarta,hogy hagyja abba.Jevgenyij szenvedett és 2006 után csak show-kban lépett fel,egy versenyen se indult.Házassága tönkrement,hiszen hamar kiderült felesége és annak családja érdekes emberek,legalábbis a pletykák szerint...Elvált,de kisfiát gyakran látogatta.

Újra edzeni kezdett és 2010-ben 4 év után ismét elindult az EB-n.Visszatérése remekül sikerült,régi jó barátja,a magyar hegedűvirtuóz Edvin Martin komponált neki egy számot,a Szerelem Tangót. (Leghíresebb kűrjének,a Keresztapának a zenéjét is Edvin Marton hegedülte el neki,volt,hogy élőben a jégen.)
Közben magánélete is rendbejött.Feleségül vette Yana Rudkovskaya-t,aki zenei producer.

Ezután jött Kanadában az olimpia.Nagy reményekkel indult,hiszen talán még jobb formában volt,mint régen.A rövid program után az élen állt,de nagy meglepetésre az amerikai Evan Lysacek alig pár tizeddel volt csak tőle lemaradva.Jevgenyij volt az utolsó aki lefutotta a kűrjét és mikor bemutatták a pontozást akkor jött a hidegzuhany.Zsenya a második lett.
A bírák annak az Evan Lysacek-nek adták az aranyat,aki négyfordulatos ugrást se tud.
Többen kifejezték döbbenetüket és az új pontrendeszert szidták,amiért a technikai elemeket kevésbé értékeli,mint régen.

Jevgenyij is elmondta véleményét,miszerint a négyfordulatos nélküli műkorcsolya női műkorcsolya.
A mezőnyben megoszlanak a vélemények:aki nem tud négyfordulatosat ugrani azok természetesen azt mondják,hogy attól még lehessen ilyen kűrrel is bajnokságot nyerni,akik pedig tudnak érhetően vannak felháborodva,hogy nem ismerik el kellően tudásukat.

Az olimpia után Zsenya megígérte,hogy indul a VB-n és a 2014-es olimpián is.A VB előtt nemsokkal azonban lemondta szereplését fizikai állapota miatt,mivel a térdével újabb gondok lettek.

Remélhetőleg a következő olimpián el tud majd indulni,így negyedszer is ott lehet a legnagyobb versenyen. :)

 

Az elmúlt időszakban aggasztó hírek láttak napvilágot,miszerint Zsenyát örökre eltiltották a versenyzéstől,mivel lábsérülésre hivatkozva nem vett részt tavasszal a torinoi VB-n,viszont nem sokkal később fellépett egy tv műsorban,ehhez pedig nem lett volna joga,míg a sérülésére irányuló vizsgálatok le nem zárulnak.Egyetlen esélye a visszatérésre az,ha az orosz Műkorcsolya Föderáció segédkezik a probléma megoldásában.
Jevgenyij azóta már írt egy nyílt levelet a szervezetnek és találkozott is a képviselőivel.Szerencsére sikerrel járt és a bizottság engedélyezte további versenyzését.

Zsenya 2011 áprilisában Magyarországon lépett fel a Kings on Ice műsor keretein belül!

2012-ben újra Európa Bajnok lett,majd térdműtéten esett át,ezért a Világbajnokságot kihagyta. Jövőre ismét indul a versenyeken,2014-ben pedig az Olimpián is szeretne.

Sajnos azonban 2013-ban is vissza kellett lépnie versenyektől és újabb műtéteken esett át, ám az olimpiai indulás továbbra is tervben van.

2014-ben az olimpián ismét remek formában volt. Ekkor először rendeztek csapatversenyt műkorcsolyában és az orosz csapatban ő is helyet kapott természetesen. Ezt a versenyszámot meg is nyerték, így Plushi újra olimpiai bajnok lett. Az ismételten kiújuló sérülése miatt viszont olyan fájdalmai lettek, hogy az egyéni verseny kűrjében már nem tudott elindulni, pedig ott is toronymagasan ő volt az esélyes.

Utolsó frissítés: 2015.09.28. 17:05 Jessy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace