Starity

Forest Whitaker

Forest Whitaker Forest Whitaker nemzetisége 5536. 63rajongó 3vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Forest Steven Whitaker
 • Születési idő
 • 1961. július 15.
 • Születési hely
 • Longview, USA
 • Foglalkozás
 • színész, rendező, producer
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Keisha Whitaker
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Rák
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Forest Whitaker életrajza

Forest Steven Whitaker III Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező és producer, 1961. július 15-én született a Texas állambeli Longview-ban.
Apja, Forest Steven Jr, biztosítási ügynökként dolgozott, édesanyja, Laura Francis (született Smith), tanárként fogyatékos gyerekekkel foglalkozott és a saját gyermekei nevelése mellett két diplomát is szerzett. Két öccse (Kenn és Damon), valamint egy nővére (Deborah) van.
Négy éves volt, amikor a családjával Carsonba, Kaliforniába költöztek.

Színészként első szerepét Dylan Thomas színdarabjában, az Under Milk Wood-ban kapta.
A Cal Poly Pomona-n futballösztöndíjat kapott, de egy súlyos hátsérülés miatt vissza kellett vonulnia a sportkarriertől és a fő tantárgyának a zenét választotta. Angliában a Cal Poly Chamber Singers kórusával turnézott 1980-ban. Nem sokkal később a zenét a színjátszásra cserélte. Felvételt nyert az USCA zenei konzervatóriumára, hogy tenorként képezhesse magát, de ő inkább a University's Drama Conservatory-ban tanult tovább és ott diplomázott le 1982-ben.
Ösztöndíjat kapott a Berkeley-re és New Yorkba is (The Core of Conflict: Studies in Peace and Reconciliation at New York University's Gallatin School of Individualized Study), ahol szintén színjátszást tanult.

Film

Whitaker ismert arról, hogy a karrierje során a legnevesebb rendezőkkel és színészekkel dolgozott együtt, de nem mondott nemet olyan kezdőknek sem, mint Lil Wayne, Maggie Grace és 50 Cent.
Első filmes megjelenésén egy főiskolai focistát alakított az 1982-es Fast Times at Ridgemont High című filmben, amelyben Judge Reinhold, Phoebe Cates, Sean Penn és Robert Romanus voltak a partnerei.
1986-ban Martin Scorsese The Color of Money című drámájában játszott együtt Paul Newmannel és Tom Cruise-zal, majd feltűnt Oliver Stone Platoon-jában. A következő évben ismét mellékszerepet kapott - ezúttal Robin Williams oldalán a Good Morning, Vietnam-ban.
1988-ban a Bloodsport című akciófilmben játszott Jean-Claude Van Damme mellett, majd a Bird című, Clint Eastwood rendezte filmben megkapta élete első főszerepét. Alakításával elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a cannesi filmfesztiválon, valamint szerzett egy Golden Globe-jelölést is.

A kilencvenes években olyan alkotásokban játszott, mint a Downtown (1990), a The Crying Game (1992), Prêt-à-Porter (1994), Smoke (1995), de az egyik legjelentősebb alakítását mégis az 1999-es Ghost Dog: The Way of the Samurai című filmben mutatta meg.

A 2000-ben, a szcientológia atyjának regénye alapján készült Battlefield Earth-t a valah készített egyik legrosszabb filmnek nevezte és nyilvánosan elmondta, hogy sajnálta, hogy szerepelt benne.
Ezután leginkább akciófilmben kapott szerepet: The Follow (2001), Phone Booth (2002), Panic Room (2002).
2006-ban élete egyik legjobb alakítását nyújtotta Idi Amin szerepében a The Last King of Scotland című drámában - nemcsak a nemzetközi kritikusok dicsérték, de besöpörte a legnagyobb díjakat is (többek között az Oscart, a BAFTA-t, a SAGA-t és a Golden Globe-ot). A szerep kedvéért meghízott, megtanult szuahéli nyelven és kiterjedt kutatást folytatott, hogy minél többet megtudjon az ugandai diktátorról.

2007-ben Dr. James Farmer Sr.-t alakította a The Great Debaters-ben, 2008-ban pedig három filmet is forgatott (The Air I Breathe, Street Kings, Vantage Point).
2013-ban, számos független film és csak videón megjelent alkotás után ismét nagyot alakított, amikor főszerepet játszott a The Butler című filmben - játéka a karrierje egyik legnagyobb kritikai és anyagi sikerét hozta, valamint szerepelt a Black Nativity-ben, Jennifer Hudson, Angela Bassett, és Jacob Latimore oldalán, és Arnold Schwarzenegger The Last Stand című akciófilmjében is.

2016-ban olyan filmeken dolgozott, mint a Rogue One: A Star Wars Story, Story of Your Life valamint jelentős szerepet kapott a Roots című minisorozatban is.
2017-ben forgatta a The Forgiven és a Triumph, the Untold Story of Perry Wallace című filmeket, valamint a hangját kölcsönözte a Star Wars: Rebels című sorozat egyik karakterének és tizenegy epizódban szerepelt az Empire sorozatában.
2018-ban a Black Panther, Finding Steve McQueen, How It Ends, Sorry to bother You és a Burden című filmekben játszott.
2019-ben  a The Godfather of Harlem című sorozatban és a City of Lies című filmben játszott.
2020-ban a Respect és a Jingle Jangle című filmekben szerepelt.
2022-ben a Havoc című filmben játszott, emellett két sorozatban kapott fontosabb szerepet (Young Rock, Extrapolations).
Jelenleg (2022) több projekten is dolgozik.

Televízió

A nyolcvanas évek óta számtalan televíziós műsorban és sorozatban kapott kisebb-nagyobb szerepet (Diff'rent Strokes, Amazing Stories, North and South. A kilencvenes években olyan népszerű sorozatokban tűnt fel, mint a Criminal Justice, The Enemy Within, és a Witness Protection.

2002 és 2003 között a The Twilight Zone című sorozat narrátora volt.
2006-ban tért vissza a televízió világába, amikor csatlakozott a The Shield stábjához, Lieutenant Jon Kavanaugh szerepében - alakítása sok dicséretet kapott. Ugyanebben az évben több epizódban is feltűnt az ER (Vészhelyzet) című orvos drámasorozatban - játékáért Emmy-díjra jelölték, valamint szerepelt Jamie Foxx-szal együtt szerepelt T.I. "Live in the Sky" című videoklipjében.
2011-ben a Criminal Minds spin-offjába, a Criminal Minds: Suspect Behavior stábjába választották be, de a sorozatot még abban az évben elkaszálták.

Rendezés és produceri munkálatok

Több filmen dolgozott producerként (például A Rage in Harlem (1991), valamint TV-filmeken is (például az Emmy-díjat nyert Door to Door (2002), de a rendezői munkája jóval jelentősebb.
Rendezőként 1993-ban debütált a Strapped című filmjével. Két évvel később készítette a Waiting to Exhale című romantikus filmet, valamint ő rendezte a főszereplő, Whitney Houston "Exhale (Shoop Shoop)" című dalának videóklipjét, amely a film címadó dala lett.
1998-ban újabb romantikus vígjátékot készített (Hope Floats), amit 2004-ben a First Daughter követett. Saját produkciós céget is alapított - Spirit Dance Entertainment - de ezt 2005-ben abbahagyta, hogy a színészi karrierjére koncentrálhasson.
Partnerével, Nina Yang Bongiovi-val olyan filmek producere lett, mint a Sundance filmfesztivál nagydíját elnyert Fruitvale Station (2013), a Repentance (2014) és a Dope (2015).

Magánélete

1996-ban feleségül vette a színésznő Keisha Nash-et, akivel a Blown Away forgatásán dolgozott együtt. Négy gyermeket nevelnek: két lányuk (Sonnet és True), mellett az előző kapcsolatából született fiát (Ocean) és Keisha lányát (Autumn).
 

Érdekességek

Jógázik.
Fekete öves kenpóban, emellett Kali-val (fülöp-szigeteki harcművészet) foglalkozik.
Bal szemhéja egy örökletes betegség következtében csüng.
Vegetáriánus.
Támogatója és szószólója a Hope North nevű, észak-ugandai bentlakásos iskolának, amelyet szökött gyermekkatonáknak, árváknak és a háború többi, ifjú áldozatának nyitottak.
2006 szeptemberében elnyerte az Év Hollywoodi Színészének járó díjat.
2007-ben a Santa Barbara nemzetközi filmfesztiválon az American Riviera díjjal tüntették ki, majd saját csillagot kapott a Hírességek Sétányán (2335. csillag)
2009. április 6-án elnyerte a törzsfői címet a nigériai Igbo törzsben, és a Nwannedinamba of Nkwerre nevet kapta (Testvér egy idegen földön), majd tiszteletbeli doktori címet kapott a Louisiana-i Xavier Egyetemen.
Az UNESCO jószolgálati nagykövete.
2011 májusában társalapítója lett az International Institute for Peace (IIP) nevű, a newarki Rutgers University-n található szervezetnek.
2015-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a California State University egyetemén.
 

???? A Fall from Grace- Source
???? Megalopolis 
???? Gossamer (TV sorozat) 
2023 Heart of a Lion 
2022 Havoc 
2022 Extrapolations (TV sorozat) - August Bolo
2022 Young Rock (TV sorozat) - Forest Whitaker
2021 Respect - C.L. Franklin 

2020 Jingle Jangle - Jeronicus
2019-2021 The Godfather of Harlem (TV sorozat) - Bumpy Johnson
2019 City of Lies - Jack Jackson
2018 Finding Steve McQueen - Howard Lambert
2018 How It Ends - Tom Sutherland
2018 Black Panther - Zuri
2018 Burden - Reverend Kennedy
2018 Sorry to Bother You -  Demarius
2017-2018 Empire (TV sorozat) - Eddie Barker (11 epizód)
2017 Triumph, the Untold Story of Perry Wallace - narrátor
2017 Star Wars: Rebels (TV sorozat) - Saw Gerrera (4 epizód) (hang)
2017 The Forgiven - Desmond Tutu
2016 Rogue One - Saw Gerrera
2016 Star Wars: Go Rogue (TV sorozat) - Saw Gerrera (hang)
2016 Arrival - Colonel Weber
2016 Roots (TV Minisorozat) - Fiddler (4 epizód)
2016 Story of Your Life - Colonel Weber
2015 Southpaw - Tick Wills
2015 Dope - narrátor (hang)
2014 Elrabolva 3 - Franck Dotzler
2014 Two Men in Town - William Garnett
2013 Black Nativity - Reverend Cornell Cobbs
2013 Making a Scene - férfi)
2013 Out of the Furnace - Chief Wesley Barnes
2013 Lee Daniels' The Butler - Cecil Gaines
2013 Zulu - Ali Sokhela
2013 Pawn - Will
2013 Repentance - Angel Sanchez
2013 The Last Stand - Agent John Bannister
2012 A Dark Truth - Francisco Francis
2012 Freelancers - LaRue
2012 Ernest & Celestine - Ernest (hang, angol változat)
2011 Catch .44 - Ronny
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Alternate Reality: The New Criminal Minds - Sam Cooper
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - House of Corpses - Sam Cooper
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Inside the Red Cell - Sam Cooper
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - Loved Ones - Sam Cooper
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior - The Profiler - Sam Cooper
2011 Criminal Minds: Suspect Behavior (TV sorozat) - Sam Cooper
2010 Lullaby for Pi - George
2010 The Experiment - Barris
2010 Criminal Minds (TV sorozat) - Sam Cooper (1 epizód)
2010 My Own Love Song - Joey
2010 Repo Men - Jake
2010 Our Family Wedding - Brad Boyd
2010 Kutya egy élet - Lion (hang)

2009 Hurricane Season - Al Collins
2009 Ahol a vadak várnak - Ira (hang)
2009 Powder Blue - Charlie
2009 Toys in the Attic - Teddy (hang, angol változat)
2007-2009 American Dad! (TV sorozat) - Daniel Turlington / Ron Turlington / Turlington (hang) (3 epizód)
2008 Fragments - Charlie Archenault
2008 Street Kings - Captain Jack Wander
2008 Sárkányvadászok - Lian-Chu (hang, angol változat)
2008 Vantage Point - Howard Lewis
2007 The Great Debaters - Dr. James Farmer Sr.
2007 Ripple Effect - Philip
2007 Lélegzet - Happiness
2006-2007 The Shield (TV sorozat) - Jon Kavanaugh
2006-2007 ER (TV sorozat) - Curtis Ames (6 epizód)
2006 Kis nagy hős - Lonnie Brewster (hang)
2006 The Last King of Scotland - Idi Amin
2006 Rejtélyek mocsara - Geoffrey Hunt
2006 Even Money - Clyde Snow
2005 American Gun - Carter
2005 Út a mennyországba - Abe Holt
2005 Mária Magdolna - Ted Younger
2004 First Daughter - narrátor
2003 Deacons for Defense (TV film) - Marcus Clay
2002 Phone Booth - Captain Ramey
2002 Panic Room - Burnham
2001 Feast of All Saints (TV film) - Daguerreotypist Picard
2001 The Fourth Angel - Bernard
2001 The Follow - munkaadó
2001 Green Dragon - Addie
2000 Four Dogs Playing Poker - Mr. Ellington
2000 Battlefield Earth - Ker

1999 Witness Protection (TV film) - Steven Beck
1999 Light It Up - Officer Dante Jackson
1999 Szellemkutya - Ghost Dog
1998 Body Count - Crane
1996 Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault (TV film) - Mr. Rucker
1996 Phenomenon - Nate Pope
1995 Mr. Holland's Opus - Bobby Tidd
1995 Species - Dan Smithson
1995 Smoke - Cyrus Cole
1994 Ready to Wear - Cy Bianco
1994 Jason's Lyric - Maddog
1994 The Enemy Within (TV film) - Col. MacKenzie 'Mac' Casey
1994 Blown Away - Anthony Franklin
1993 Lush Life (TV film) - Buddy Chester
1993 Bank Robber - Officer Battle
1993 Last Light (TV film) - Fred Whitmore
1993 Body Snatchers - Major Collins
1992 Consenting Adults - David Duttonville
1992 The Crying Game - Jody
1992 Article 99 - Dr. Sid Handleman
1991 Diary of a Hitman - Dekker
1991 A Rage in Harlem - Jackson
1990 Criminal Justice (TV film) - Jessie Williams
1990 Downtown - Dennis Curren

1989 Johnny Handsome - Dr. Steven Fisher
1988 Bird - Charlie 'Bird' Parker
1988 Bloodsport - Rawlins
1987 Good Morning, Vietnam - Edward Garlick
1987 Stakeout - Jack Pismo
1987 Hands of a Stranger (TV film) - Sergeant Delaney
1986 Platoon - Big Harold
1986 The Color of Money - Amos
1986 North and South, Book II (TV Minisorozat) - Cuffey
1986 Amazing Stories (TV sorozat) - Jerry (1 epizód)
1985 The Grand Baby (TV film)
1985 North and South (TV Minisorozat) - Cuffey
1985 Diff'rent Strokes (TV sorozat) - Herman (1 epizód)
- Bully for Arnold (1985) ... Herman
1985 The Fall Guy (TV sorozat) - Friend (1 epizód)
1985 Vision Quest - Balldozer
1984 Hill Street Blues (TV sorozat) - Floyd Green (1 epizód)
1984 Trapper John, M.D. (TV sorozat) - Lewis Jordan (1 epizód)
1983 Cagney & Lacey (TV sorozat) - éjszakai menedzser (1 epizód)
1982 Fast Times at Ridgemont High - Charles Jefferson
1982 Tag: The Assassination Game - Gowdy testőre
1982 Making the Grade (TV sorozat) - Marriage, Dave Style

Utolsó frissítés: 2022.09.18. 19:07 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace

II. Erzsébet királynő ezt gondolta Meghan Markle-ről

II. Erzsébet királynő ezt gondolta Meghan Markle-ről

Egy új életrajzi könyv fedte fel, hogy mit gondolt a néhai királynő.