Starity

Freddie Prinze Jr.

Freddie Prinze Jr. Freddie Prinze Jr. nemzetisége 741. 913rajongó 43vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 95%
  • stílus: 90%
  • szimpátia: 91%

Freddie Prinze Jr. életrajza

 

ÉLETE A HÍRNÉV ELŐTT

Freddie Prinze Jr. 1976 március 8-án látta meg a napvilágot az amerikai Los Angelesben, Kalifornia államban. Édesanyja Kathy Prinze, apja pedig a híres humorista és színész, Freddie Prinze, aki sajnos kisfia oldalán csak tíz hónapot töltött el, életének öngyilkosság vetett véget. A tragédia után a kis Freddie-t anyja és nagymamája nevelte, pár évig még a fiú szülővárosában, majd Albuquerque-be költöznek, Új Mexikóba.

Freddie ezen a településen nőtt fel egyedüli gyerekként, középiskolai tanulmányait szintén itt végezte 1994-ben. Még a gimnáziumban ismerkedett meg a színjátszással, és olyannyira megtetszettek neki a délutáni foglalkozások, hogy tanulmányai befejezését követően Los Angelesbe költözött, hogy beindítsa színészi karrierjét.

SZÍNÉSZI KARRIERJE

Az angyalok városában színjátszó órákon vett részt, emellett pedig családi barátok éttermében dolgozott, hogy pénzt keressen. Már egy évvel később, 1995-ben el is kezdte bontogatni szárnyait a képernyőn, ekkor ugyanis a Family Matters c. sorozat egy epizódjában tűnt fel. Számos kevésbé híres karakter megformálása után adódott lehetősége szerepelni az I Know What You Did Last Summer c. thrillerben, ahol a szereplőgárda tagja volt Freddie jövendőbeli felesége, Sarah Michelle Gellar is.

Mindössze néhány évnyi színészkedés után, Freddie már az egyik legnépszerűbb fiatal szívtipróként élt a köztudatban. Olyannyira, hogy a népszerű People magazin Az ötven leggyönyörűbb ember listáján is feltűntette a színész nevét 1999-ben és 2000-ben. Előbbinek az oka lehetett az is, hogy ’99-ben magáénak tudhatta a She’s All That című film főszerepét, a végzős gimnazista, Zack személyében. Bár a tinédzsereknek szóló film fogadtatása vegyes volt, Freddie karrierjén csak tovább lendített a focista fiú alakítása, aki a történet szerint fogadott egy barátjával – akit nem mellesleg Paul Walker alakított – azzal kapcsolatban, hogy egy népszerűtlen lányból nem tud Zack bálkirálynőt faragni a banketten.

Az elkövetkező években a fiatal színész több olyan filmben is szerepelt, melynek a célközönségét a tinédzserek képezték, beleértve a Down To You és a Boys and Girls címűket. 2001-ben egy, tőle nem megszokott szerepben láthatták a nézők, ugyanis a Head Over Heels-ben egy F.B.I. ügynökként köszönt vissza a képernyőről, a Summer Catch címűben pedig egy fiatal baseball játékos, Ryan Dunne bőrébe bújt. Utóbbi szereplő megformálása Freddie számára terapetikus hatású volt, tekintve, hogy a fiú hajlamos elfojtani érzéseit, nem úgy, mint Ryan, akire a színész a „bomba” jelzőt használta arra utalva, hogy milyen robbanékony természet. Kifejezetten felszabadító élményként élte meg a személyiség-váltást, még ha csak egy film keretein belül is történt.

Az előbb említett nagyobb lélegzetvételű szerepeket egy könnyedebb követte, mégpedig mikor a Jóbarátok c. sitcom egyik epizódjában kellett megformálnia Rachael Green és Ross Geller újszülött kislányának az érzékeny bébiszitterét.

Sokan a Freddie által megformált karakterek közül a legszokatlanabbnak tartják Frederick Jonesét, aki a hetvenes évek népszerű animációjának, a Scooby-Doo főszereplőinek egyike. Barna haját szőkére festve formálta meg Prinze a Rejtély Rt. vezetőjét, aki három barátjával és a címet névként viselő kutyával old meg titokzatos ügyeket. A két filmben való alakítása maradandó élmény volt a színész számára, mert párjával, Sarah Michelle Gellarrel együtt tűnhetett fel a nagyképernyőn.

A gyermekeknek szóló filmek után számos sorozatban kapott állandó szerepet, mint a Boston Legalban alakított Donny, vagy a Freddie-ben kapott főszerep, Freddie Morenoé. Szintén a kétezres évek elején,a sorozat- és filmszerepei mellett szinkronhangként is kipróbálhatta magát a Delgo, illetve a Happily N’Ever After című animációkban.

2013-ban először tűnt fel a rendkívüli népszerűségnek örvendő Bones sorozatban Danny Beckként, majd a következő évben ismételten ugyanebben a szerepben láthatták a nézők. Mindkét alkalommal egy-egy epizód erejéig ölthette magára az említett karaktert.

A következő években több videojátékhoz adta a hangját, beleértve a Disney Infinity 3.0-ban és a Star Wars: Rebels – Recon Missions-ben Kanan Jarrus (2014), vagy a Dragon Age: Inquisition címűben az Iron Bull (2015) szereplőjét.

A Star Wars filmsorozatban Kanan Jarrus hangját a 2019-es The Rise of Skywalker c. filmben, illetve az animált sorozatban is kölcsönözte egészen 2014-2018-ig. A következő években a GEGG WARS: Galaxy of Crime-ban Orak Adalani állandó szerepét ölthette magára 2019 és 2020 között.

Ezt követően egy kisebb szünet következett karrierjében, egészen 2021-ig. Idén ismételten számos munka tarkítja életrajzát, így a Punky Brewster tévésorozatban Travis szerepe, a Star Wars: The Bad Batch karakterének, Caleb Dume-nak a hangja, vagy éppen a Mass Effect: Legendary Edition videojáték Lt. James Vegájának szinkronja. Továbbá, 2005 óta a Robot Chicken c. kisfilmekből álló sorozatban szinkronizál.

 

MAGÁNÉLETE

Freddie idén ünnepelte 19. házassági évfordulóját feleségével, Sarah Michelle Gellar Emmy-díjas színésznővel, aki a Buffy the Vampire Slayer c. sorozat főszerepével vált világhírűvé. A két színész 1997-ben ismerkedett meg egymással az I Know What You Did Last Summer forgatásán.

Sarah és Freddie között először barátság alakult ki, ami azért válhatott szorossá, mert a lány még nem rendelkezett jogosítvánnyal, és a színész rendszeresen fuvarozta a forgatási helyszín és Sarah otthona között. Az út alatt lehetőségük nyílt jobban megismerni egymást, és a jövőképükről beszélni, miközben rájöttek, hogy számos dologban eltér a véleményük – Freddie azt nyilatkozta 2021 májusában, hogy olyanok voltak, mint „a nappal és az éjszaka.”

Még tovább mélyítette barátságukat az, hogy Freddie előszeretettel főzött későbbi kedvesének közös sütögetések alkalmával. A szoros kapcsolat végül ahhoz vezetett, hogy a kétezres évek legelején elkezdtek randevúzni, majd két évvel később, 2002-ben házassággal kötötték össze életüket. Azóta két gyermekük született, 2009-ben lányuk, Charlotte, majd 2012-ben fiuk, Rocky. A mai napig előszeretettel osztanak meg közös fotókat és jelennek meg nyilvános eseményeken családként.

  

 

FILMEK

1996: To Gillian on Her 37th BirthdayJoey Bost

1997:
The House of YesAnthony
Detention: The Siege at Johnson High - Aaron Sullivan
I Know What You Did Last Summer Ray Bronson
SparklerBrad

1998:
I Still Know What You Did Last Summer - Ray Bronson
VigTony

1999:
She's All That Zack Siler
Wing CommanderLt. Christopher Blair

2000:
Down to YouAl Connelly
Boys and GirlsRyan Walker

2001:
Head Over Heels Jim Winston
Summer Catch Ryan Dunne

2002: Scooby-DooFred

2004: Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed Fred

2005: Shooting Gallery - Jericho Hudson

2007:
Brooklyn Rules Michael Turner
AtlantaEric
New York City SerenadeOwen

2008: Jack and Jill vs. the WorldJack

2009: No HeroicsBradley / Ultimatum

2012: Happy Valley Noah

2019: Killer SkinMasked Killer

2021: Punky Brewster – Travis

SOROZATOK

1995: Family MattersTough Guy (vendégszerep)

1996: ABC Afterschool Specials Jeff (vendégszerep)

2002:
FrasierMike (vendégszerep)
FriendsSandy (vendégszerep)

2006: George Lopez – Freddie Moreno (vendégszerep)

2010:
Psych - Dennis Gogolack (vendégszerep)
24Cole Ortiz

2013:
Witches of East End - Leo Wingate (vendégszerep)
BonesDanny Beck (vendégszerep, 2013-2014)

SZINKRONSZEREPEK

2003: Kim Possible: A Sitch in Time Future Jim

2006:
The Reef Pi
Happily N'Ever AfterRick

2008: DelgoDelgo

2012: Mass Effect 3 - Lt. James Vega (videojáték)

2014: Dragon Age: InquisitionThe Iron Bull (videojáték) 

2015:
Disney Infinity 3.0Kanan Jarrus (videojáték)
Star Wars: Rebels – Recon MissionsKanan Jarrus (videojáték)
Dragon Age: Inquisition – TrespasserThe Iron Bull (videojáték)

2016: Bordertown

2019: Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker Kanan Jarrus

2021:
Star Wars: The Bad Batch Caleb Dume
Mass Effect: Legendary Edition Lt. James Vega (videojáték)

2005-2021: Robot Chicken Fred Jones / Logan / Father

2014-2018: Star Wars RebelsKanan Jarrus / Stormtrooper #2 / Phoenix Five ’Duke’  

Utolsó frissítés: 2021.10.15. 13:01 eszti136 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace