Starity

Gaspard Ulliel

Gaspard Ulliel Gaspard Ulliel nemzetisége 1716. 252rajongó 21vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Gaspard Ulliel
 • Születési idő
 • 1984. november 25.
 • Születési hely
 • Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, France
 • Foglalkozás
 • színész, modell
 • Családi állapot
 • nőtlen
 • Partner
 • Jordane Crantelle
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Nyilas
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Gaspard Ulliel életrajza

Életrajz 

A franciaországi Boulogne-Billancourtban, Párizs egyik külvárosában született. Producer édesanya és stylist édesapa egyetlen gyermekeként a párizsi divatvilág árnyékában nőtt fel. 12 évesen édesanyja egyik barátja, aki tehetséges gyerekeket keresett, felfigyelt rá és a közreműködésével kisebb szerepekhez jutott tévéfilmekben.A színészet mellett a szülők nem akarták, hogy tanulmányait elhanyagolja, így már nagyon fiatalon elvégezte a Cours Florent színiiskola kurzusát. A középiskolai tanulmányokat követően a Saint-Denis Egyetemen filmművészetet tanult. 

Karrier 

1997-ben szerepet kapott az Un femme en blanc (Egy nő fehérben) című televíziós mini sorozatban, majd az 1998-as Alias-ban. 2001-ben következett a Farkasok szövetsége című film, melyben Monica Bellucci-val és Vincent Cassel-lel játszott együtt. A film után figyelt fel rá Michel Blanc színész, rendező, aki felajánlotta a Szerelmi bonyodalmak (Embrassez qui vous voudrez/Summer Things) című filmben Loïc szerepét (César-díj-ra jelölték-a legígéretesebb fiatal színész kategóriában). 2003-ban André Téchiné rendező felkérte Yvan szerepére a Kallódók (Les Égarés) című művébe (César-díj-ra jelölték-a legígéretesebb fiatal színész kategóriában), melyben Emmanuelle Beart szeretőjét alakította. A filmet a Cannes-i fesztiválon Arany Pálma díjra jelölték. Majd még ugyanebben az évben következett a Peter Greenaway által rendezett Tulse Luper bőröndjei című film második része (Vaux to the Sea) Isabella Rossellini-vel és Franka Potente-vel. 2004-ben Audrey Tautou mellett láthattuk a Hosszú jegyesség (A Very Long Engagement) című filmben Manech szerepében. Alakításáért elnyerte a legígéretesebb fiatal színésznek járó César-díjat. A film pedig megnyerte a kritikusok és a közönség tetszését. 2006-ban a Párizs, szeretlek! (Paris, je t'aime) című szkeccsfilm egyik jelenetében tűnt fel, melyet húsz rendező rövidfilmjeiből állítottak össze.
2007-ben jött el a nemzetközi áttörés a karrierjében az ifjú Hannibal Lecter szerepén keresztül. A Hannibal ébredése című filmet Peter Webber rendezte. Gaspard többszöri felkérés után mondott igent a szerepre, mivel nem tartotta jó ötletnek, hogy Anthony Hopkins zseniális karakterformálása után belebújjon Lecter bőrébe. Végül a rendező Peter Webber elmondta az elképzeléseit, amivel meggyőzte Ullielt, hogy igent mondjon. Ez volt az első szerepe, amit angol nyelven kellett eljátszania. A forgatás előtt egy hónapig kiejtés tanárhoz járt, hogy a lehető leghitelesebben tudja mondani a szöveget. Alakítását sokan (a méltán híres) Anthony Hopkins Hannibáljához mérték, így vegyes fogadtatásban részesült. Bár azt a legelmélyültebb Lecter fanatikusok is belátták, hogy remek teljesítményt nyújtott, annak ellenére, hogy egy már kultusszá kinőtt karaktert kellett újraformálnia. Ugyanebben az évben bemutatták a Szegények hercege című filmet Laurent Boutonnat rendezésében, majd 2009-ben 3 másik filmben is szerepelt. Az Ultimatumban, a The Vintner's Luck-ban, ahol egy angyalt játszik és a Belső kör című akció filmben, amelyben Jean Reno a partnere. 2010-ben Bertrand Tavernie szerepet ajánlott neki a Montpensier hercegnőjében (La princesse de Montpensier), ahol Mélanie Thierry oldalán láthatjuk, melyet Madame de La Fayette 17. századi novellájának egy átdolgozásából készítettek. A film forgatása alatt Ulliel megtanult lovagolni és a lovaglás közbeni harcjelenetekbe is beleedződött. 2011-ben a Szerelem művészete című filmben kapott egy kisebb szerepet, majd 2012-ben Az öt legenda (Les Cinq Légendes) című animációs film francia szinkronjában kölcsönözte Jack Frost (Dér Jankó) karakterének a hangját. 2013-ban a még Magyarországon be nem mutatott Tu honoreras ta mère et ta mère-ben láthatjuk és Bertrand Bonello rendezésében a divatlegenda életéről szóló filmben, melyben Gaspard alakítja magát Yves Saint Laurent-t, nem kis felháborodást kiváltva, hogy épp egy Chanel modell alakítja a divattervezőt. A film a divat vitathatatlan egyéniségének életének tizenhat évét mutatja be, azaz a kezdetektől az 1960-as évektől egészen az 1976-os hírhedt orosz kollekciójának bemutatásáig. 

Modell karrier

Gaspard Ulliel ugyanolyan ismert a modell világban, mint a filmes iparban. Többek között szerepelt a GQ, a L'Express Style, a Dazed és a Vogue címlapján is. 2008-as Longchamp kampányban Kate Moss mellette láthattuk. 2010-ben a Chanel új illatának a Bleu de Chanel-nek az arca, melynek reklámfilmjét az Oscar-díjas rendező Martin Scorsese rendezte. 

Érdekességek

- bal kezes
- 6 évesen egy kutya széttépte az arcát, ennek az eredménye a sebhely
- 2007 júniusában 12. lett az Elle magazin "15 legszexisebb férfi" listáján
- jó barátok Daniel Craig-gel és Audrey Tautou-val
- versenyszerűen síel, szeret úszni, vizisíelni, gördeszkázni, teniszezni
- folyékonyan beszél angolul
- saját bevallása szerint az, hogy már egész fiatalon elkezdte a színészetet és egészen kis szerepekkel kezdett, segítette hozzá ahhoz a tapasztalathoz, aminek a birtokában van 

 

(A forrás egésze a magyar Wikipédiáról származik, mivel az angolon található információ kevés és lejárt, a francián pedig szintén nem találtam új infókat a régiek mellé.)

1997 Mission protection rapprochée szerepe: Olivier Rousseau (tévé sorozat, egy epizód)
1998 Bonnes vacances szerepe: Joel (tévéfilm)
1999 Alias szerepe: Nicolas Trajet (rövidfilm)

1999 La bascule szerepe: Olivier Baron (tévéfilm)

1999 Juliette szerepe: Nicolas Dastier (tévéfilm)
2000 Julien l'apprenti szerepe: a 14 éves Julien (tévéfilm)
2001 Brotherhood of the Wolf (Farkasok szövetsége) szerepe: Louis
2001 L'oiseau rare szerepe: Gaspard
2002 Summer Things (Szerelmi bonyodalmak) szerepe: Loïc jelölés(ek): Most Promising Actor at 2003 César Awards
díj(ak): Most Promising Young Actor at 2003 Lumiere Awards
2003 Strayed (Kallódók) szerepe: Jean Delmas jelölés(ek): Most Promising Actor at 2004 César Awards
díj(ak): Best Male Newcomer at 2004 Étoiles d'Or
2004 The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea (Tulse Luper bőröndjei) szerepe: Leon
2004 A Very Long Engagement (Hosszú jegyesség) szerepe: Manech Langonnet díj(ak): Most Promising Actor at 2005 César Awards
2004 Le dernier jour (Az utolsó nap) szerepe: Simon
2005 Nina's Home (Nina otthona) szerepe: Izik
2006 Paris, je t'aime (Párizs, szeretlek!) szerepe: Gaspard
2007 Jacquou le Croquant (A szegények hercege) szerepe: Jacquou
2007 Hannibal Rising (Hannibál ébredése) szerepe: Hannibal Lecter
2007 L'inconnu
2008 La troisième partie du monde szerepe: François
2008 The Sea Wall szerepe: Joseph
2009 Le Premier Cercle (A belső kör) szerepe: Anton Malakian
2009 Ultimatum szerepe: Nathanaël
2009 The Vintner's Luck szerepe: Xas
2010 The Princess of Montpensier (Montpensier hercegnője) szerepe: Henri de Guise
2011 The Art of Love (A szerelem művészete) szerepe: William
2012 Les Cinq Légendes (Az öt legenda) szinkronhang
2013 Tu honoreras ta mère et ta mère szerepe: Balthazar
2014 Yves Saint Laurent szerepe: Yves Saint Laurent
  

Utolsó frissítés: 2015.12.13. 23:11 bajer által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace