Starity

George Clooney

George Clooney George Clooney nemzetisége 700. 757rajongó 38vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 88%
 • stílus: 87%
 • szimpátia: 86%
 • Születési név
 • George Timothy Clooney
 • Becenév
 • Gorgeous George
 • Születési idő
 • 1961. május 06.
 • Születési hely
 • Lexington, Kentucky, USA
 • Foglalkozás
 • Színész, Rendező, Producer, Forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • nős
 • Partner
 • Amal Alamuddin
 • Magasság
 • 182 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Julia Roberts Andy García Brad Pitt Matt Damon

George Clooney életrajza

KORAI ÉVEK
George Timothy Clooney 1961. május 6-án született a Kentucky állambeli Lexingtonban. Édesanyja Nina Bruce (leánykori nevén Warren) szépségkirálynő volt, a városi tanács tagja. Édesapja, Nick Clooney egykori műsorvezető, játékműsor-vezető, a kései 90-es években 5 évig volt az AMC házigazdája. George ereiben ír, német, angol, skót és holland vér is csörgedez. Anyai ágon négyszeres dédanyja az Mary Ann Sparrow, aki Nancy Hanks (Abraham Lincoln elnők édesanyja) féltestvére volt. George-nak egy nővére van, Adelia (becenevén Ada); nagynénjén, Rosemary Clooneyn és nagybátyján, José Ferreren keresztül unokatestvére Miguel és Rafael Ferrer színészek. Unokatestvére, Gabriel Ferrer feleségül vette Debby Boone énekesnőt.

George szigorúan római katolikus neveltetésben részesült, de saját bevallása szerint nem tudja, vajon hisz-e a Mennyországban, vagy egyáltalán Istenben. „Igen, katolikusok vagyunk, hosszú idők óta, az egész család, az egész csapat" - nyilatkozta. Tanulmányait a Kentucky állambeli Fort Mitchellben lévő Blessed Sacrament Schoolban kezdte. Gyermekkora egy részét Ohioban töltötte, itt a columbusi St. Michael's School, majd 1968 és 1974 között a masoni Western Row Elementary School tanulója lett. Később a (szintén Masonben található) St. Susanna Schoolba járt, ahol ministránsfiú volt. Clooneyék akkor költöztek vissza Kentuckyba, mikor George a hetedik osztály felénél tartott.

A középiskolában George-nál Bell-féle bénulás alakult ki, melynek következtében arca egy része lebénult. A betegség egy éven belül felszívódott. Egy Larry King által készült interjúban elmondta: "Igen, ez elmúlik. Körülbelül kilenc hónapig tart, hogy megszűnjön. Az első évem volt a középiskolában, ami elég rossz időpont ahhoz, hogy a fél arcod lebénuljon."

Miután a család a Kentucky állambéli Augustába költözött, George az Augusta High Schoolban folytatta tanulmányait. Saját bevallása szerint mindenből ötösre vizsgázott, csak egy négyese lett, valamint lelkes baseball- és kosárlabda-játékos volt. A profi baseballt és kipróbálta, 1977-ben a Cincinnati Redsnél próbálkozott, de a játékosok válogatóján már az első körben kiesett, így nem ajánlottak neki szerződést. 1979-től 1981-ig az Észak-Kentucky Egyetem hallgatója volt, ahol közvetítő újságírást tanult, majd nagyon rövid ideig a Cincinnati Egyetemen is tanult, diplomát azonban egyiken sem szerzett. Pénzszerzés reményében női cipőket árult, házaló biztosító volt, polcokat szerelt, dolgozott az építőiparban és dohányt is darabolt. 

KARRIER

KORAI KARRIER (1978-1993)
George első szerepére 1978-ban került sor, akkor statiszta volt a Centennial című televíziós minisorozat egyik epizódjában, melyet James A. Michener azonos című regénye alapján készítettek, és részben George lakóvárosában, Augustában forgatták. Első nagyob szerepét 1984-ben kapta a rövid életű E/R című sitcomban (nem összetévesztendő az ER címre hallgató Vészhelyzettel, melyben egy évtizeddel később ő is fontos szerepet játszott). 1985-től 1987-ig ezermestert alakított a The Facts of Life című sorozatban, illetve Bobby Hopkins detektívként láthattuk az Öreglányok egyik 1987-es epizódjában. Fontos megemlíteni a Roseanne című sitcomot, melyben 1988-tól három éven keresztül alakította Booker Brooks félig-meddig mellékszereplő alakját. 1991-ben pár rész erejéig építőipari munkás volt a Baby Talk-ban, 1992/93-ban Ryan Walker detektív a CBS Bűnvadászok című drámasorozatában, majd egy évig játosztta James Falconer nyomozót a Sistersben. 1988-ban szerepelt A gyilkos paradicsomok című filmben is. Ezen periódus alatt öt évig a Beverly Hills-i Színház tanulója volt.

ÁTTÖRÉS (1994-1999)
George akkor emelkedett hírnévre, amikor Dr. Doug Rosst alakította Anthony Edwards, Julianna Margulies és Noah Wyle oldalán az NBC nagy sikerű dráma sorozatában, a Vészhelyzetben, 1994-től 1999-ig. Miután 1999-ben otthagyta a sorozatot, a hatodik évadban ismét feltűnt, egyfajta vendégszereplőként az utolsó évadban. Alakításáért 1995-ben és 1996-ban is Emmy-díjra jelölték mint Legjobb férfi főszereplőt dráma sorozatban. Ugyanebben a kategóriában háromszor (1995, 1996 és 1997) jelölték Arany Glóbuszra is, melyből egyet kollégája, Anthony Edwards vihetett haza helyette.

A Vészhelyzet alatt George elkezdett filmekben is szerepelni. Első jelentős hollywoodi szerepét a Robert Rodriguez által rendezett Alkonyattól pirkadatig című filmben kapta. Ennek sikerét újabb két film követte: a Szép kis nap Michelle Pfeiffer és a Peacemaker Nicole Kidman oldalán. Ezután megkapta Batman szerepét Joel Schumacher Batman és Robin című produkciójában, ami szerény bevétele mellett kritikailag is megbukott. A filmet maga George is "pénzkidobásnak" nevezte. 1998-ban Jennifer Lopez oldalán szerepelt a Mint a kámforban, amely első közös filmje Steven Soderbergh rendezővel. (Ezt az együttműködést később számos másik követte.) A Vészhelyzetes szerződésének utolsó hetei alatt még szerepelt a Sivatagi cápákban is. 

A VÉSZHELYZET UTÁN (2000-2010)
A Vészhelyzet elhagyása után George két pénzügyileg sikeres filmben is szerepelt: a Viharzóna című kalandfilmben és az Ó, testvér, merre visz az utad? című vígjátékban. 2001-ben ismét Soderberghgel dolgozott együtt, méghozzá az Ocean's Eleven  Tripla vagy semmin, ami az 1960-as, azonos című Rat Pack-film remake változata. 2011-ig ez volt George legsikeresebb filmje, több mint 450 millió dollárt hozott világszerte. A film eredményeként később megszületett a két folytatás is: az Ocean's Twelve – Eggyel nő a tét 2004-ben, majd Ocean's Thirteen – A játszma folytatódik 2007-ben.

2001-ben Soderberghgel megalapították a Section Eight Productionst, ahol Grant Hesloc lett a televíziós elnök. 2002-ben George rendezőként is debütált, első ilyen filmje az Egy veszedelmes elme vallomásai lett, ami Chuck Barris tévés producer életén alapul. Habár a film nem teljesített jól a jegypénztáraknál, Clooney rendezése ígéretesnek bizonyult.

2005-ben szerepelt a Sziriánában, ami részben az egykori CIA ügynök, Robert Baer közel-keleti élményeinek feljegyzésén alapult. A film forgatásán George balesetet szenvedett, amely során agysérüle keletkezett: kilyukadt az agyhártyája. Ugyanebben az évben a Jó estét, jó szerencsét! rendezője, producere és szereplője is volt egyben. A film egy 50-es évekbeli televíziós újságíró, Edward R. Murrow híres szócsatájáról szól, ami közte és Joseph McCarthy szenátor között alakult ki. A filmért a 2006-os Oscar-gálán Legjobb rendező és Legjobb eredeti forgatókönyv, valamint Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában is jelölték, melyek közül legutóbbit sikerült díjra váltania.

Ezután a 2006-os A jó német című fekete-fehér filmben szerepelt. A második világháború utáni Németországban játszódó produkció rendezője Soderbergh volt. 2006 augusztusában Clooney és Heslov közös gyártót alapítottak, a Smokehouse Picturest. 2006 októberében megjutalmazták az Amerikai Cinematheque-díjjal, amit olyan szórakoztatóiparban dolgozó emberek kapnak, akik jelentősen hozzájárultak a mozgókép művészetéhez. 2008. január 22-én más díjak mellett Oscar-díjra is jelölték Legjobb színész kategóriában a 2007-es Michael Claytonért. Ugyanebben az évben sor került harmadik rendezésére, a Bőrfejekre, amiben szerepelt is. 2008. április 4-én a Variety arról számolt be, hogy George csendben kilépett az Amerikai Írók Szövetségéből egy, a Bőrfejek kapcsán kialakult jogvita miatt. George, aki egyben producere és szereplője is a filmnek, azt állította, hogy két jelenet kivételével hozzájárult a teljes forgatókönyvhöz és ezért neve feltüntetését kérte az írók, Duncan Brantley és Rick Reilly között, akik előzőleg 17 évig dolgoztak az irományon. George 2–1-es döntő szavazattal vesztett és a döntés miatt kivonult a szakszervezetből. Ezáltal fontos pénzügyi tag maradt, de nem volt többé szavazati joga, nem emelhetett panaszt, vagy mehetett taggyűlésre.

Következő filmje a Kecskebűvölők volt, amiben Ewan McGregor és Kevin Spacey oldalán láthattuk. A filmet Heslov rendezte és 2009 novemberében került bemutatásra. Szintén ugyanekkor Mr. Fox hangját kölcsönözte Wes Anderson A fantasztikus Róka úr című animációs filmjében. Ugyanebben az évben szerepelt az Egek ura című filmben is, melyet először limitáltan, majd 2009. december 25-től széleskörűen vetítettek a mozik. A Jason Reitman által rendezett filmben való teljesítményéért Arany Glóbuszra, SAG-, BAFTA-, és Oscar-díjra is jelölték. Főszerepben játszott, emellett pedig társproducer volt.

UTÓDOK ÉS GRAVITÁCIÓ (2011-napjainkig)
2011-től új ügynöke lett, Bryan Lourd, aki a Kreatív Alkotók Ügynökségének társelnöke. 2011-ben egy olyan férjet alakított az Utódokban, akinek felesége egy baleset miatt kómába kerül. Munkájáért kritikai elismerésben részesült és Legjobb színészként BFCA-díjat és Arany Glóbuszt nyert. Emellett jelölték SAG-, BAFTA- és Oscar-díjra is. A hatalom árnyékában című filmért pedig Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában jelölték Oscar-díjra.

2013-ban Arany Glóbuszt, BAFTA- és Oscar-díjat nyert Az Argo-akció producereként. Ezzel ő lett az egyetlen személy az Akadémia történetében, akit már hat különböző kategóriában is jelöltek: Legjobb film, Legjobb színész, Legjobb férfi mellékszereplő, Legjobb rendező, Legjobb eredeti forgatókönyv és Legjobb adaptált forgatókönyv.

2013-ban Sandra Bullock oldalán szerepelt Alfonso Cuarón sci-fijében, a Gravitációban. Emellett a Műkincsvadászok társírója, rendezője és szereplője is volt. A film Robert M. Edsel magyarul azonos címen megjelent regényén alapul és 2014-ben került bemutatásra. Egy színdarabot adaptáló film, az Augusztus Oklahomában producere is volt. A filmben feltűnik Meryl Streep és Julia Roberts is.

2014 decemberében a Text Santa nevű brit alapítvány egyik videójában szerepelt, mint Lord Hollywood. Az adakozásra buzdító videóban az egyik népszerű angol sorozat, a Downton Abbey egyik szereplőjét formálta meg. 2015-ben a Holnapolisz főszerepében láthattuk, majd 2016 elején került mozikba Ave, Cézár! című vígjátéka. Ugyanebben az évben láthattuk a Pénzes cápa című film főszerepében, Julia Roberts oldalán. 2017-ben ismét a rendezői székbe ült, hogy elkészítse a Suburbicon című vígjátékot, méghozzá a Coen testvérek forgatókönyve alapján. Az év második felében moziba kerülő filmben Matt Damon, Julianne Moore, Josh Brolin, Oscar Isaac és Woody Harrelson is feltűnik.

MAGÁNÉLET
1989-től 1993-ig házasságban élt Talia Balsam színésznővel. Egy ideig Ginger Lynn Alennel is kapcsolatban volt. 2000-ben megismerkedett Lisa Snowdon brit modellel, akivel öt évig se veled, se nélküled kapcsolatban éltek. 2007 júniusában Sarah Larson reailty-sztárral kezdett járni, de a pár 2008 májusában szakított. 2009 júliusában Elisabetta Canalis olasz színésznővel jött össze, vele 2011 júniusában döntöttek a különválás mellett. 2011 júliusától 2013 júliusáig az egykori WWE díva Stacy Keiblerrel járt együtt. Még fiatalabb éveiben randizgatott Kelly Prestonnal (1987-1989), Renée Zellwegerrel (2001), Krista Allennel (2002-2008), valamint a francia Céline Balitrannal is (1996-1999).

2014. április 28-án eljegyezte a brit-libanoni emberi jogok ügyvédnőt, Amal Alamuddint, amit egy képviselője Amal ügyvédi irodájában megerősített. 2014 júliusában George nyilvánosan kritizálta a Daily Mail nevű bulvárlapot, amely azt állította, hogy a menyasszony édesanyja vallási okokból ellenzi a házasságukat. Amikor a bulvárlap bocsánatot kért, George elutasította azt. Azt mondta, hogy az újság „a bulvár legrosszabb formája. Egy olyan, ami a tényeit olvasói kárára találja ki.” 2014. augusztus 7-én George és Amal Kensingtonban kötötték össze életüket. Hivatalosan 2014. szeptember 27-én házasodtak össze a Ca' Farsetti palotában, Olaszországban. Esketőjük George barátja, Walter Veltroni volt, aki Róma egykori polgármestere.

SZÍNÉSZ
2016 Pénzes cápa ... Lee Gates
2016 Ave, Cézár! ... Baird Whitlock
2015 A Very Murray Christmas ... George Clooney
2015 Holnapolisz ... Frank Walker
2014 Text Santa - Downton Abbey ... Lord George Oceans Gravity, Marquis of Hollywood
2014 Műkincsvadászok ... Frank Stokes
2013 Gravitáció ... Matt Kowalski
2012 8 (Video) ... David Boies
2011 Utódok ... Matt King
2011 A hatalom árnyékában ... Governor Mike Morris
2010 Az amerikai ... Jack / Edward
2009 A fantasztikus Róka úr ... Mr. Fox (hang)
2009 Kecskebűvölők ... Lyn Cassady
2009 Egek ura ... Ryan Bingham
1994-2009 Vészhelyzet (TV Series) ... Dr. Doug Ross
2008 Égető bizonyíték ... Harry Pfarrer
2008 Bőrfejek ... Dodge Connelly
2007 Michael Clayton ... Michael Clayton
2007 Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik ... Danny Ocean
2006 A jó német ... Jake Geismer
2005 Sziriána ... Bob Barnes
2005 Jó estét, jó szerencsét! ... Fred Friendly
2004 Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét ... Danny Ocean
2003 Kegyetlen bánásmód ... Miles
2003 Kémkölykök 3-D - Game Over ... Devlin
2002 Egy veszedelmes elme vallomásai ... Jim Byrd
2002 Solaris ... Chris Kelvin
2002 Széftörők ... Jerzy
2001 Ocean's eleven - Tripla vagy semmi ... Danny Ocean
2001 Kémkölykök ... Devlin
2000 Viharzóna ... Captain Billy Tyne
2000 Ó, testvér, merre visz az utad? ... Everett McGill
2000 Bombabiztos (TV Movie) ... Col. Jack Grady
1999 Sivatagi cápák ... Archie Gates
1999 South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan ... Dr. Gouache (voice)
1998 Az őrület határán ... Capt. Charles Bosche
1998 Mint a kámfor ... Jack Foley
1998 Murphy Brown (TV Series) ... Doctor #2
1997 Peacemaker ... Lt. Col. Thomas Devoe
1997 South Park (TV Series) ... Sparky
1997 Batman és Robin ... Batman / Bruce Wayne
1996 Szép kis nap ... Jack Taylor
1996 Alkonyattól pirkadatig ... Seth Gecko
1995 Jóbarátok (TV Series) ... Dr. Michael Mitchell / Dr. Mitchell
1993-1994 Sisters (TV Series) ... Detective James Falconer
1993 The Building (TV Series) ... Bonnie's Fiancee
1992-1993 Bünvadászok (TV Series) ... Det. Ryan Walker
1993 Figyelmeztetés nélkül (TV Movie) ... Kevin Shea
1992 Örökké fiatalon ... Mac
1990-1992 Sunset Beat (TV Series) ... Chic Chesbro
1992 The Harvest ... Lip Syncing Transvestite
1992 Jack's Place (TV Series) ... Rick Logan
1988-1991 Roseanne (TV Series) ... Booker Brooks
1991 Rewrite for Murder (TV Movie)
1991 Baby Talk (TV Series) ... Joe
1990 Knights of the Kitchen Table (TV Movie) ... Rick Stepjack
1990 Sunset Beat (TV Movie) ... Chic Chesbro
1989 Red Surf (Video) ... Remar
1988 A gyilkos paradicsomok ... Matt Stevens
1987 Grizzly II: The Concert
1987 Bennett Brothers (TV Movie) ... Tom Bennett
1987 Öreglányok (TV Series) ... Bobby Hopkins
1987 Gyilkos sorok (TV Series) ... Kip Howard
1987 Hunter (TV Series) ... Matthew Winfield
1985-1987 The Facts of Life (TV Series) ... George Burnett
1987 Return to Horror High ... Oliver
1986 Ketten a hadsereg ellen (TV Movie) ... Maj. Biff Woods
1986 Throb (TV Series) ... Rollo Moldonado
1986 Hotel (TV Series) ... Nick Miller
1985 Crazy Like a Fox (TV Series)
1984-1985 E/R (TV Series) ... Ace
1985 Street Hawk (TV Series) ... Kevin Stark
1984 Riptide (TV Series) ... Lenny Colwell
1982 And They Are Off
1978 Centennial (TV Mini-Series) ... Village Extra (uncredited) 

RENDEZŐ
2017 Suburbicon
2014 Műkincsvadászok
2011 A hatalom árnyékában
2008 Bőrfejek
2005 Good Night, and Good Luck.
2005 Unscripted (TV sorozat) (5 epizód)
2002 Egy veszedelmes elme vallomásai  

Utolsó frissítés: 2017.06.17. 19:07 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace