Starity

George Lucas

George Lucas George Lucas nemzetisége 3505. 94rajongó 13vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 86%
 • szimpátia: 93%
 • Születési név
 • George Walton Lucas Jr.
 • Becenév
 • George
 • Születési idő
 • 1944. május 14.
 • Születési hely
 • Modesto, California, USA
 • Foglalkozás
 • filmrendező, producer, forgatókönyíró
 • Családi állapot
 • nős, 4 gyermek
 • Partner
 • Mellody Hobson
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Natalie Portman Ewan McGregor Harrison Ford Hayden Christensen Steven Spielberg Carrie Fisher Mark Hamill Francis Ford Coppola Ian McDiarmid John Williams

George Lucas életrajza

Magánélete

 
1969-ben feleségül vette a filmvágó Marcia Lou Griffin-t, aki Oscar-díjat nyert az eredeti Star Wars-ért. 1981-ben adoptáltak egy kislányt, Amanda-t, azonban 1983-ban elváltak. Lucas ezután adoptált még két gyereket, kiket egyedülálló szülőként nevelt fel. Katie Lucas 1988-ban, míg Jett Lucas 1993-ban látta meg a napvilágot. A három gyermek feltűnt a Star Wars előzményfilmekben. Válása után randizott Linda Ronstadt énekesnővel.

2006-ban kezdett el randevúzni Mellody Hobson-nal, az Ariel Investment igazgatójával és a DreamWorks Animation elnökével. 2013 januárjában jelentették be eljegyzésüket, majd június 22-én örök hűséget fogadtak a Skywalker Ranch-on. 2013. augusztus 12-én béranya segítségével megszületett kislányuk, Everest Hobson Lucas.

 

Fiatalkora

A kaliforniai Modesto-ban született és nevelkedett, szülei Dorothy Ellinore Lucas (született Bomberger) és George Walton Lucas Sr. Német, svájci, angol, skót, holland és francia felmenőkkel is rendelkezik. Rajongott az autó- és motorversenyekért, ezek ihlették az 1:42.08 és az American Graffiti című filmjeit. Mielőtt a filmkészítés megszállottja lett, autóversenyző akart lenni, középiskolás éveinek nagy részét földalatti versenyeken és garázsokban töltötte. 1962. június 12-én, miközben a saját Autobianchi Bianchina-ját vezette, egy másik autó nekiment és feldöntötte a kocsiját; George majdnem meghalt aznap és emiatt elveszítette az érdeklődését az autóversenyzés iránt. Felvették a Modesto Junior College-ba, ahol többek között antropológiát, szociológiát és irodalmat tanult. Itt kezdett el egy 8 mm-es kamerával fényképezni.

Ebben az időben George és egy barátja, John Plummer, elkezdett érdeklődni a Canyon Cinema iránt; földalatti avant-garde stílusú 16 mm-es filmeket mutattak be, melyeket többek között Jordan Belson, Stan Brakhage és Bruce Conner készített. Klasszikus európai filmeket is néztek, mint például Jean-Luc Godard Breathless-je. „Ekkor kezdett el George jobban utánajárni a dolgoknak” – mondta Plummer. Az autocrossos időszaka alatt megismerkedett a híres operatőrrel, Haskell Wexlerrel. Wexler később több alkalommal is dolgozott együtt Lucas-szal, kinek tehetsége lenyűgözte. „George-nak nagyon jó szeme volt és vizuálisan gondolkodott.”

Lucas átjelentkezett a University of Southern California-ba, amely az egyik legkorábbi filmművészeti egyetem. A USC-s évei alatt olyan emberekkel kötött barátságot, min Randal Kleiser, Walter Murch, Hal Barwood és John Milius; baráti társaságukat a 'The Dirty Dozen'-nek nevezték. Itt ismerkedett meg és kötött barátságot Steven Spielberggel is. Befolyásolta a Filmic Expression elnevezésű óra, melyet Levros Novros filmrendező tartott, s mely a Film From nem narratív elemeire koncentrált, mint például a színek, a fény, a mozgás, a tér és az idő. Egy másik inspirációja a szerb Slavko Vorkapich volt, aki abban az időben a USC filmosztályának dékánja volt, s akinek montázsait az MGM, az RKO és a Paramount is használta. Vorkapich a mozi művészet formájának autonóm jellegét tanította, hangsúlyozva a filmek egyedi dinamikus mozgásminőségét és kinetikus energiáját. 

 

Karrier

1965-69: Korai karrier

Az egyetemi órákon rengetek inspiráló klasszikust látott, különösen a Kanadai Nemzeti Filmszövetségben megjelenő vizuális filmeket, mint például Arthur Lipsett 21-87 című moziját vagy Jean-Claude Labrecque 60 Cycles-ét. Lucas beleszeretett a tiszta mozikba és elkezdett dolgozni a saját alkotásain, ilyen volt a Look at Life, a Herbie és az 1:42.08 – többek között. Szenvedélyes volt, érdekelte a kameramunka és a szerkesztés, filmkészítőnek definiálta magát, nem rendezőnek és imádott absztrakt vizuális filmeket készíteni, melyek érzelmeket hoztak létre a mozin keresztül. 

Miután 1967-ben lediplomázott, megpróbált belépni az Egyesült Államok légierőjéhez, de számos gyorshajtása miatt azonnal visszautasították. Később a hadsereg el akarta küldeni Vietnamba, de az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy diabétesze van, így mentesült a szolgálat alól. 

Ugyanebben az évben újrafelvételizett az USC-re, ahol filmgyártást tanult, Az amerikai haditengerészet egyik oktatója lett, s eközben megrendezte az Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB-t, mely első lett az 1967-68-as Országos Diákfilm Fesztiválon és amelyből később Lucas egy egész estés filmet készített, ez volt a THX 1138. A Warner Bros.-tól hallgatói ösztöndíjat kapott, hogy megfigyeljen és dolgozzon egy általa választott filmen. Ez a film az 1968, Francis Ford Coppola által rendezett Finian's Rainbow volt. 1969-ben George volt az egyik operatőrje a Rolling Stones koncertfilmjének, a Gimme Shelter-nek. 

 

1969-77: THX 1138, American Graffiti és Star Wars

1969-ben társalapítója lett az American Zoetrope stúdiónak, Coppola mellett, akit még a gyakornoki ideje alatt ismert meg; azt remélték, hogy felszabadító környezetet teremtenek a filmkészítők számára, akik érezték a hollywoodi stúdiórendszer elnyomó irányítását. Az első egész estés filmje is ezen stúdió égisze alatt jött létre, ez volt a már említett THX 1138, azonban a várt siker elmaradt. Lucas ezután létrehozta a saját cégét, a Lucasfilm Ltd.-t, majd sikeresen megrendezte az American Graffiti-t 1973-ban. 

Lucas megpróbálta megszerezni a gyerekkorában szeretett Flash Gordon jogait, hogy mozivászonra vihesse, azonban nem járt sikerrel. Ekkor kezdett el gondolkodni a saját űrkalandjára, ez lett a Star Wars. Egy év alatt megírta a történetet, azonban csak a harmadára volt elég pénze, így úgy döntött, hogy három részre szedi a forgatókönyvet. Annak ellenére, hogy korábban sikeres filmeket rendezett, csak egy stúdiónak kellett a történet és annak is csak azért, mert Alan Ladd Jr, akinek tetszett az American Graffiti, szinte kényszerítette a 20th Century Fox-ot, hogy csináljak meg a filmet, amely végül visszaállította a Fox pénzügyi helyzetét. 

 A Star Wars gyorsan a legtöbb bevételt hozó film lett, a nyeregből az 5 évvel később elkészült  E. T. - A földönkívüli ütötte ki. Az American Graffiti sikere után, de még a Star Wars forgatása előtt, Lucas-t arra biztatták, hogy tárgyalja újra a szerződését a stúdióval. Ő azonban elutasította ezt, és helyette a szerződés nem részletezett részeire koncentrált, különösen a kereskedelmi jogokra és a folytatásokkal kapcsolatos megállapodásokra. A stúdió nem foglalkozott ezekkel a jogokkal, mivel az 1967-es Doctor Dolittle megbukott. Lucas bölcsen kihasználta a jogokat, a Lucasfilm több százmillió dollárt keresett az eladott videó játékokból, játékokból és egyéb gyűjthető tárgyakból. 

 

1977-93: Star Wars folytatások, produceri munkák, Indiana Jones

A Star Wars sikerei után George nekiállt tökéletesíteni a történet másik kétharmadát. A folytatásokat már nem ő rendezte – ennek többek között egészségügyi okai is voltak -, azonban továbbra is ő írta a forgatókönyvet és emellett ügyvezető producer is volt, a rendezői székben pedig Irvin Kershner (A Birodalom visszavág) és Richard Marquand (A Jedi visszatér) ültek. Lucas ügyvezető producerként és történetíróként tevékenykedett a négy India Jones filmnél, melyet kollégája és jó barátja, Steven Spielberg rendezett.

Olyan sikeres filmeknél vállalt produceri és írói munkát, mint a  Kagemusha (1980), a Body Heat (1981), a Labyrinth (1986), a Powaqqatsi (1986), a The Land Before Time (1988) és az India Jones TV spin-off, a Young Indiana Jones Chronicles (1992-96). Azonban voltak sikertelen projektek is, mint például a More American Graffiti (1979), a Howard the Duck (1986), mely a legnagyobb baklövése volt karrierje során, a  Willow (1988), a Tucker: The Man and His Dream (1988), és a  Radioland Murders (1994). 

A Pixar animációs stúdió 1979-ben Graphics Group-ként alakult, a Lucasfilm számítógépes részlegének részeként. A Pixar korai számítógépes grafikai kutatásai olyan filmekben voltak láthatók, mint a Star Trek II: The Wrath of Khan és a Young Sherlock Holmes, a csoportot ’86-ban Steve Jobs vásárolta meg. Lucas azért döntött az eladás mellett, hogy megállítsa a 7 éves kutatási projektjeiből származó veszteségek növekedését. 

A hangtechnikával foglalkozó THX Ltd.-t Lucas és Tomlinson Holman alapították. A cég korábban a Lucasfilm tulajdona volt, a Skywalker Sound és az Industrial Light & Magic a hang- és vizuális effekteket alkotta, míg a Lucasfilm Games – később LucasArts – a játékipar számára állított elő termékeket.

 

1993-2012: Visszatérés a rendezői székhez, a Star Wars előzménytrilógiája és Indiana Jones

Miután pénze nagy részét elvesztette 1987-ben, George nem akart visszatérni a Star Wars-hoz, a folytatásról szóló terveit már a Jedi visszatért előtt törölte. Azonban az előzmények, amelyek még csak szimplán ötletek voltak, továbbra is a fejében motoszkáltak. Miután a Dark Horse képregények és Timothy Zahn könyvtrilógiájának megjelenése után kiderült, hogy a Star Wars-nak még mindig hatalmas rajongótábora van, George elgondolkodott az újabb filmeken. Gyermekei idősebbek voltak és a CGI technológia is sokat fejlődött, így egyre többször játszott el a visszatérés gondolatával.

1993-ban biztossá vált, hogy megrendezi az eredeti Star Wars előzményeit. Elkezdte írni a történetet, s már előre jelezte, hogy a sztoriban tragikus események fognak történni, amelyek Anakin Skywalker sötét oldalra való átállását fogják eredményezni. Lucas korábbi terveit megváltoztatva úgy döntött, hogy a filmek nem csak a hiányzó űr betöltői lesznek, hanem egy kerek, egész történet, Anakin gyerekkorától a haláláig. 1994-ben elkezdte az első forgatókönyvet, melynek az Episode I: The Beginning címet adta.

1997-ben, a Star Wars 20. évfordulója alkalmából, George visszatért az eredeti trilógiához és az új digitális technikák segítségével számos változtatást hajtott végre, ez volt a Star Wars Special Edition. A 2004-es DVD és a 2011-es Blu-ray kiadások során is több változtatás történt, így hozva összhangba a két trilógiát. A Star Wars mellett, Lucas 2004-ben kiadta a THX 1138 rendezői változatát, a filmet újravágta és CGI-jal javította.

Az első Star Wars prequel, mely a Star Wars I. rész - Baljós árnyak címet kapta, 1999-ben készült el és került a mozikba; ez volt az első olyan film, melyet Lucas több, mint két évtized alatt fejezett be. Az első rész megjelenése után bejelentésre került, hogy a másik két előzményt is George fogja rendezni, s már dolgozik is a második filmen. Miután végzett a forgatókönyvvel, felvette Jonathan Hales-t, aki a The Young Indiana Jones Chronicles-ön dolgozott, hogy nézze át és javítsa az esetleges hibákat. A munkálatokat 2002-ben fejezték be és még abban az évben a nagyközönség elé került Star Wars II. rész - A klónok támadása címmel. Az utolsó előzményfilmet, a Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúját 2002-ben kezdték el forgatni és három évvel később került a mozikba. 

Lucas Jeff Nathanson-nal karöltve megírta a 2008-as Indiana Jones és a kristálykoponya királysága forgatókönyvét, a rendezői székben jó barátja, Steven Spielberg ült. A Star Wars prequelekhez hasonlóan, a film vegyes érzelmeket váltott ki a nézőkből, sokan úgy gondolták, hogy az előző filmekhez képest rosszabb volt az új rész. 2008-2014 között George volt a második Star Wars animációs sorozatnak az ügyvezető producere, a Star Wars: A klónok háborúja  a Cartoon Network égisze alatt került a képernyőre. A sorozat rendezője Dave Filoni volt, akit maga Lucas választott ki és akinek vége segítette a munkáját. Az előzőhöz hasonlóan, ez a történet is a második, illetve a harmadik epizód között történeteket mesélte el. Nagyon sok rajongó és kritikus azt nyilatkozta, hogy az előzmények nem érnek fel az eredeti trilógiához, ám a bevételek mást mutattak. 

2012-ben Lucas volt az írója és ügyvezető producere Anthony Hemingway Red Tails - Különleges légiosztag című filmjének, amely a második világháború alatt játszódott. Mikor a rendezőnek más elfoglaltságai voltak, George átvette a feladatait és beült a rendezői székbe. 

 

2012-jelen: a Lucasfilm eladása, Star Wars és egyéb projektek

2012 januárjában Lucas bejelentette, hogy visszavonul a nagyobb filmek rendezésétől és inkább a kisebb, független filmekre fókuszál. „Továbblépek az üzleti élettől... A cégtől és minden ehhez hasonló dologtól.” 2012 júniusában bejelentésre került, hogy Kathleen Kennedy producer a Lucasfilm Ltd. társelnöke lett, a hölgy George mellett dolgozott, aki továbbra is vezérigazgatói posztot töltött be. Az is kiderült, hogy ez a helyzet nagyjából egy évig áll majd fenn, aztán Kennedy lesz a vállalat egyetlen vezetője. A Lucasfilm Disney-nek való eladása után, Lucas lett a Disney második legnagyobb részvényese, Steve Jobs után.

2014 óta Lucas kreatív tanácsadóként dolgozik az új Star Wars trilógián. A film kreatív tanácsadójaként George már a korai találkozókon is részt vett. „Legtöbbször azt mondom : 'Ezt nem teheted. Azt teheted'. Tudod, 'Az autóknak nincs kerekük. Antigravitációval repülnek.' Millió apró darabka van... És én mindet ismerem.” Lucas fia, Jett azt nyilatkozta a The Guardiannak, hogy édesapja nagyon szomorú volt, hogy eladta a franchise jogait, annak ellenére, hogy ő maga választotta ki Abrams-et rendezőnek és, hogy az apja ott van, hogy segítsen. „ … el akarja engedni, hogy egy új generációvá váljon.” 2015-ben a rendező elmondta, hogy Disney elvetette az új trilógiához kapcsolódó ötleteit, melyeket évekkel korábban írt le. 

A Star Wars: Az ébredő Erő 2015. december 18-án került a mozikba, rendezője J.J. Abrams, Kathleen Kennedy pedig ügyvezető prodcerként tevékenykedett. Az új trilógiát a Lucasfilm és a The Walt Disney Company közösen készítették el. 2015. december 24-én, a Charlie Rosa-zal való interjúja során Lucas elmondta, hogy váláshoz hasonlította a döntését, miszerint eladta a cégét a Disney-nek és felvázolta a kreatív különbségeket közte és az új film producerei között. Lucas gyermekeiként emlegette a hat Star Wars filmet, melyeket ő írt, azonban kritizálta Az ébredő Erő retro feelingjét, „ Nagyon keményen dolgoztam, hogy mindegyiket különbözőnek alkossam meg, különböző bolygókkal, eltérő űrhajókkal – tudod, megpróbáltam újat csinálni.” Később bocsánatot kért a Disney-től, amiért 'fehér rabszolgákhoz' hasonlította. Mint kiderült, Lucas szerette a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet -et, melyet Gareth Edwards rendezett.

2015-ben rendezett egy CGI filmet,  Különös varázs címmel. Ez volt az első musicale, melyet a Skywalker Ranch-on készítettek el. A folytatást trilógiával egy időben jelentették be, hogy egy újabb Indiana Jones filmet fognak rendezni, melyben mind Harrison Ford, mind Steven Spielberg visszatér. Eleinte nem volt biztos, hogy Lucas is részt fog venni az elkészítésben, azonban 2016 októberében elmondta, hogy ügyvezető producerként társulni fog a készítőkhöz.  2018. március 8-án beszédet mondott Mark Hamill Hollywood Walk of Fame csillagának átadásán. Részt vett a Solo: Egy Star Wars-történet forgatásában, a The Mandalorian című Star Wars sorozat elkészítésében. Megjelent a Trónok harca nyolcadik évadának forgatásán és premierjén is. 
 

Díjak és jelölések

Négy Oscar-díjra jelölték, Legjobb rendező kategóriában az Amerikai Graffiti és a Star Wars miatt (1973, 1978); Legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában szintén a fent említett két film miatt (1973, 1978). 1973-ban az Amerikai Graffiti rendezéséért Golden Globe-díjra jelölték. 1978-ban szintén a Legjobb rendező kategóriában jelölték a Golden Globe-on, illetve ebben az évben 2 Szaturnusz-díjjal jutalmazták a Star Wars-ért. 1980-ban, 1983-ban és 1990-ben Hugo-díjat nyert. 

1991-ben megkapta az Irving G. Thalberg Díjat.  2005. június 9-én az Amerikai Filmintézet (American Film Institute, AFI)  Lucas-nak ítélte az azévi életműdíját. Ez nem sokkal azután volt, hogy mozikba került a Star Wars 3. része, s George azzal viccelődött, hogy most, hogy végre befejezte az egész történetet, kaphatna egy díjat. Szintén 2005-ben megnyerte az Empire-díjat a Legjobb Sci-fi/Fantasy kategóriában.

2006-ban a Science Fiction Hall of Fame beavatta Lucas-t, 'Film, Television, and Media' kategóriában - másodikként, Steven Spielberg után. 2007-ben, a 79. Oscar-díjátadón, Steven Spielberg és Francis Ford Coppola társaságában átadta a Legjobb rendezőnek járó díjat közös barátjuknak, Martin Scorsese-nek. 

A Discovery Channel a Legjobb 100 amerikai közé sorolta 2008 szeptemberében. 2013 júliusában Barack Obama akkori miniszterelnök átadta neki a Nation Medal of Arts-ot, az amerikai moziért tett szolgálataiért. 2014 októberében tiszteletbeli tagja lett a Society of Motion Picture and Television Engineers-nek. 2015 augusztusában Disney Legenda lett, december 6-án pedig a Kennedy Center Honors díjazottja volt.

 

Írta és fordította: Lil98

Az életrajz az angol Wikipedián, illetve különféle cikkeken alapszik. 

Rendező

1965 -  Look at Life

1966 -  Herbie

1966 -  Freiheit

1966 -  1:42.08

1967 -  Electronic Labyrinth THX 1138 4EB

1967 -  The Emperor

1967 -  Anyone Lived in a Pretty How Town

1967 -  6-18-67

1968 -  Filmmaker

1969 -  The Making of 'The Rain People'

1971 -  Bald: The Making of 'THX 1138'

1971 -  THX 1138

1973 -  American Graffiti 

1977 -  Csillagok háborúja /  Star Wars

1999 -  Star Wars I. rész - Baljós árnyak /  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

2002 -  Star Wars II. rész - A klónok támadása /  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

2005 -  Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja /  Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

 

Vágó

1965 -  Look at Life

1966 -  Herbie

1966 -  Freiheit

1966 -  1:42.08

1967 -  Anyone Lived in a Pretty How Town

1967 -  6-18-67

1968 -  Journey to the Pacific

1968 -  Filmmaker

1969 -  The Making of 'The Rain People'

1971 -  THX 1138

1973 -  American Graffiti

1977 -  Csillagok háborúja /  Star Wars

1980 -  A Birodalom visszavág /  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

1981 -  Az elveszett frigyláda fosztogatói /  Raiders of the Lost Ark

1983 -  A Jedi visszatér /  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

1984 -  Indiana Jones és a végzet temploma /  Indiana Jones and the Temple of Doom

1985 -  Latino

1989 -   Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag / Indiana Jones and the Last Crusade 

2002 -  Star Wars II. rész - A klónok támadása /  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

 

Producer

1977 -  Csillagok háborúja /  Star Wars

1979 -  American Graffiti 2.

1980 -  Árnyéklovas /  Kagemusha

1980 -  A Birodalom visszavág /  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

1981 -  Az elveszett frigyláda fosztogatói /  Raiders of the Lost Ark

1981 -  A test melege /  Body Heat

1983 -  A Jedi visszatér /  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

1983 -  Twice Upon a Time

1984 -  Indiana Jones és a végzet temploma /  Indiana Jones and the Temple of Doom

1984 -  Star Wars: Ewoks - A Bátrak Karavánja /  The Ewok Adventure

1985 -  Mishima

1985 -  Latino

1985 -  Star Wars: Ewoks - Harc az Endor Bolygón /  Ewoks: The Battle for Endor

1985 -  Star Wars: Droids (13 epizód)

1986 -  The Great Heep

1986 -  Fantasztikus labirintus /  Labyrinth

1986 -  Howard, a kacsa /  Howard the Duck

1986 -  Captain EO

1986 -  Inside the Labyrinth

1985-1986 -  Ewoks (26 epizód)

1987 -  Star Tours

1988 -  Powaqqatsi - Változó világ /  Powaqqatsi

1988 -  Willow

1988 -  Tucker, az autóbolond /  Tucker: The Man and His Dream

1988 -  Őslények országa /  The Land Before Time

1989 -  Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag /  Indiana Jones and the Last Crusade

1990 -  Wow!

1992-1933 -  Az ifjú Indiana Jones kalandjai /  The Young Indiana Jones Chronicles (28 epizód)

1994 -  Az ifjú Indiana Jones: Kaland Hollywoodban /  The Adventures of Young Indiana Jones: Hollywood Follies

1994 -  Gyilkosság egyenes adásban /  Radioland Murders

1995 -  Az ifjú Indiana Jones: A pávaszem kincse /  The Adventures of Young Indiana Jones: Treasure of the Peacock's Eye

1995 -  Az ifjú Indiana Jones: A sólymok támadása /  The Adventures of Young Indiana Jones: Attack of the Hawkmen

1996 -  Az ifjú Indiana Jones: Hajszál híján /  The Adventures of Young Indiana Jones: Travels with Father

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Journey of Radiance

1999 -  Star Wars I. rész - Baljós árnyak /  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Az ártatlanság meséi /  The Adventures of Young Indiana Jones: Tales of Innocence

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Kalandos tavaszi szünet /  The Adventures of Young Indiana Jones: Spring Break Adventure

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Oganga, the Giver and Taker of Life

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Demons of Deception

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Vakmerő sivatag /  The Adventures of Young Indiana Jones: Daredevils of the Desert

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Kalandok a titkosszolgálatnál /  The Adventures of Young Indiana Jones: Adventures in the Secret Service

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: A gonosz álarcai /  The Adventures of Young Indiana Jones: Masks of Evil

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: A végzet fantomvonata /  The Adventures of Young Indiana Jones: The Phantom Train of Doom

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: My First Adventure

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Love's Sweet Song

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Passion for Life

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: The Perils of Cupid

2002 -  Az ifjú Indiana Jones: A pokol lövészárkai /  The Adventures of Young Indiana Jones: Trenches of Hell

2002 -  Star Wars II. rész - A klónok támadása /  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

2003 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Espionage Escapades 

2003 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Winds of Change

2003-2005 -  Csillagok háborúja: Klónok háborúja /  Star Wars: Clone Wars (25 epizód)

2005 -  Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja /  Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

2007 -  The Adventures of Young Indiana Jones Documentaries

2008 -  Indiana Jones és a kristálykoponya királysága /  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

2008 -  Star Wars: The Force Unleashed (videójáték)

2008 -  Star Wars: A klónok háborúja /  Star Wars: The Clone Wars

2009 -  Star Wars: The Force Unleashed - Ultimate Sith Edition (videójáték)

2010 -  The Nina Foch Course for Filmmakers and Actors

2011 -  Star Tours: The Adventures Continue

2011 -  Manifest Destiny

2012 -  Double Victory: The Tuskegee Airmen at War

2012 -  Red Tails - Különleges légiosztag /  Red Tails

2008-2014 -  Star Wars - A klónok háborúja /  Star Wars: The Clone Wars (122 epizód)

2015 -  Különös varázs /  Strange Magic

2019 -  Star Wars: Detours

20?? -  Star Wars: Underworld

 

Író

1965 -  Look at Life

1966 -  Herbie

1966 -  Freiheit

1966 -  1:42.08

1967 -  Electronic Labyrinth THX 1138 4EB

1967 -  The Emperor

 1967 - Anyone Lived in a Pretty How Town

1967 -  6-18-67

1968 -  Filmmaker

1971 -  THX 1138

1973 -  American Graffiti

1977 -  Csillagok háborúja /  Star Wars

1980 -  A Birodalom visszavág /  Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

1981 -  Az elveszett frigyláda fosztogatói /  Raiders of the Lost Ark

1983 -  A Jedi visszatér /  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

1984 -  Indiana Jones és a végzet temploma /  Indiana Jones and the Temple of Doom

1984 -  Star Wars: Ewoks - A Bátrak Karavánja /  The Ewok Adventure

1985 -  Star Wars: Ewoks - Harc az Endor Bolygón /  Ewoks: The Battle for Endor

1986 -  Captain EO

1988 -  Willow

1989 -  Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag /  Indiana Jones and the Last Crusade

1989 -  Raiders of the Lost Ark: The Adaptation

1992 -  Indiana Jed

1992-1993 -  Az ifjú Indiana Jones kalandjai /  The Young Indiana Jones Chronicles

1994 -  Gyilkosság egyenes adásban /  Radioland Murders

1996 -  Star Wars: Shadows of the Empire (videójáték)

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Journey of Radiance

1999 -  Star Wars I. rész - Baljós árnyak /  Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Kalandos tavaszi szünet /  The Adventures of Young Indiana Jones: Spring Break Adventure

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Oganga, the Giver and Taker of Life

1999 -  The Adventures of Young Indiana Jones: Demons of Deception

1999 -  Az ifjú Indiana Jones: Kalandok a titkosszolgálatnál /  The Adventures of Young Indiana Jones: Adventures in the Secret Service

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: My First Adventure

2000 -  The Adventures of Young Indiana Jones: The Perils of Cupid

2002 -  Az ifjú Indiana Jones: A pokol lövészárkai /  The Adventures of Young Indiana Jones: Trenches of Hell

2002 -  Star Wars II. rész - A klónok támadása /  Star Wars: Episode II - Attack of the Clones

2005 -  Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja /  Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith

2008 -  Indiana Jones és a kristálykoponya királysága /  Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

2014 -  The Empire Strikes Back Uncut: Director's Cut

2015 -  Különös varázs /  Strange Magic

2008-2020 -  Star Wars - A klónok háborúja /  Star Wars: The Clone Wars (133 epizód)

Utolsó frissítés: 2022.08.31. 22:10 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace