Starity

Gia Carangi

Gia Carangi Gia Carangi nemzetisége 7271. 24rajongó 5vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 88%
 • stílus: 83%
 • szimpátia: 78%
 • Születési név
 • Gia Marie Carangi
 • Becenév
 • Gia
 • Élt
 • 1960.01.29 – 1986.11.18.
 • Születési hely
 • Philadelphia, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • szupermodell
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • sötétbarna
 • Szemszín
 • sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Vízöntő
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Angelina Jolie Janice Dickinson

Gia Carangi életrajza

Gia Marie Carangi amerikai fotómodell 1960. január 29-én született Philadelphiában olasz származású édesapja, Joseph Carangi, étterem-tulajdonos, ír-walesi származású édesanyja Kathleen Carangi (lánykori nevén Adams), háztartásbeli, harmadik és legfiatalabb gyermekeként. Két bátyja volt.

Szülei viharos házassága azzal ért véget, hogy az anya otthagyta a családját, amikor Gia még csak tizenegy éves volt. Az ismerősei Kathleent vádolták azzal, hogy miatta lett a lánya instabil és kábítószerfüggő. Giát kicsi korától kezdve manipulatív és szeretetfüggő, ugyanakkor elkényeztetett és félénk gyermeknek tartották, aki nem kapta meg azt az anyai figyelmet és törődést, amire szüksége lett volna.

Tinédzserként Gia úgy találta meg az áhított figyelmet, hogy virágot küldött más lányoknak és így barátkozott össze velük. Az Abraham Lincoln High Schoolban folytatta a tanulmányait, ahol egy csapat megszállott David Bowie-rajongóval töltötte ideje legnagyobb részét. Csodálta a brit énekest a stílusáért és tetszett neki, hogy a férfi nyíltan vállalta a biszexualitását és mert játszani a nemekkel. Gia gyakran járt melegbárokba és klubokba és leszbikusnak tartotta magát, azonban nem volt hajlandó azonosulni a leszbikus sztereotípiákkal.

Miután több philadelphiai újsághirdetésben szerepelt a fotója, 17 évesen New Yorkba költözött és szerződést kapott a Wilhelmina Models modellügynökségtől. A cég vezetője, Wilhelmina Cooper vette a szárnyai alá, mentora, ügynöke és közeli barátja lett.
Első jelentősebb fotózásának eredményei 1978 októberében jelentek meg – a világhírű divatfotós, Chris von Wangenheim készített róla képeket, amint meztelenül pózolt egy drótkerítés mögött egyik barátjával és sminkesével, Sandy Linterrel. Gia teljesen belehabarodott Linterbe és szerelmével üldözte, de soha nem lett valódi kapcsolat közöttük, mivel a sminkes heteroszexuális volt és helytelenítette Gia drogozását.

1978 végére Gia szupersztár lett és mindenki vele akart dolgozni. Számos híres divatfotós kedvence lett: Von Wangenheim mellett Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon, Denis Piel, és Marco Glaviano. Nemcsak a legnagyobb nevekkel dolgozott együtt, de a legnépszerűbb divatmagazinok címlapján tündökölt: Vogue UK (1979 április), American Vogue (1980 augusztus), Vogue Paris (1979 április, 1980 augusztus), Vogue Italia (1981 február), valamint a Cosmopolitan borítóját az ő fotója díszítette (1979 és 1982 között több alkalommal is). A fotózások mellett a legnagyobb divattervezők kampányaiban kapott kiemelkedő helyet. Olyan tervezők ruháit viselte, mint Giorgio Armani, André Laug, Christian Dior, Gianni Versace, Diane Von Furstenberg, Levi Strauss, Calvin Klein és Yves Saint Laurent.
A divatvilágban a keresztnevén ismerte mindenki és a világ egyik első szupermodellének számított. Rövid kirándulást tett a filmezés világába is, amikor 1979-ben Blondie Atomic című videoklipjében szerepelt – az amerikai zenekar nagy rajongója volt.
Üstökösszerű felemelkedéséről azt mondta: „Nagyon jó emberekkel kezdtem el dolgozni, úgy értem, mindig, nagyon gyorsan. Nem képeztem magam modellé, egyszerűen csak azzá váltam.”

Gyakran megfordult a híres Studio 54 és Mudd Club klubjaiban és rendszeresen kokainozott. Miután 1980 márciusában Wilhelmina Cooper tüdőrákban elhunyt, az összetört lány még inkább a kábítószerekben keresett vigaszt és heroinfüggő lett – olyannyira, hogy már a munkájára is hatással volt. Vad kirohanásokat és hisztirohamokat csapott, egyszerűen kisétált a fotózásokról, hogy drogot vegyen magának vagy éppen elaludt a kamera előtt. Scavullo emlékei szerint egy karibi fotózáson Gia heves sírásban tört ki, mert nem találta a kábítószerét és addig kellett leszorítva tartania az ágyon, amíg bele nem fáradt a sírásba és elaludt.
Az egyik utolsó nagy fotózásán a könyökhajlatában számos vörös dudor látszott ott, ahol befecskendezte magának a heroint – némelyik fotón még retusálással nem tudták teljesen eltüntetni a nyomukat. A képek az amerikai Vogue-ban jelentek meg 1980 novemberében – abban a hónapban, amikor Gia otthagyta a Wilhelmina Models-t és a Ford Modelshez szerződött le, ám onnan gyorsan ejtették.

Hamarosan hanyatlani kezdett a karrierje. Egyre kevesebb felkérést kapott és számos, a divatvilágban dolgozó barátja, köztük Sandy Linter, nem beszélt vele többé, mert attól féltek, hogy a Giával való kapcsolat rossz hatással lenne a karrierjükre.
Gia elhatározta, hogy kigyógyul a függőségéből, így 1981 februárjában visszaköltözött Philadelphiába az anyjához és a mostohaapjához. Részt vett egy 21 napos detoxikáló programban, de a józansága rövid életűnek bizonyult. Márciusban letartóztatták, amikor az autójával belehajtott egy külvárosi ház kerítésébe, majd elmenekült a helyszínről és rövid üldözés után sikerült őrizetbe venniük. Kiderült, hogy alkohol és kokain hatása alatt állt. Szabadulása után a Legends ügynökséggel kötött szerződést és számos fotózáson vett részt, leginkább Európában.
1981 végén még mindig a kábítószerfüggőségével küzdött, de sikerült visszatérnie a divatvilágba és az Elite Model Managementtel kötött szerződést. Noha még mindig akadtak olyanok, akik nem akartak vele dolgozni, többen mégis hajlandóak voltak adni neki egy második esélyt, köszönhetően a régi, szupermodell státusának. Scavullo fotózta őt a Cosmopolitan 1982 áprilisi címlapjára – ez volt az utolsó alkalom, hogy egy amerikai magazin borítójára került a képe. Sean Byrnes, Scavullo asszisztense megjegyezte, hogy Gián látszott, mit tett magával az elmúlt években. „Láttam a változást a szépségében. Üresség volt a tekintetében."

Gia a fotós Albert Watsonnal is dolgozott és számos neves áruház katalógusfotózásán vett részt, majd két Versace-kampányhoz kérték fel – a második felkérésnek nem tudott eleget tenni, mert rosszul érezte magát és távozott, mielőtt egy használható kép készült volna róla. Akkoriban részt vett egy metadon-programban, de nem sok sikerrel, mert hamarosan újra visszatért a heroinhoz. 1982 végére már csak kevesen akartak vele dolgozni. Az utolsó fotózását a német Otto-katalógus számára készítették Tunéziában, ahonnan hazaküldték, mert a fotózás alatt is fogyasztott heroint.
Miután a modellkedéssel szerzett pénzét kábítószerekre pocsékolta el, élete utolsó három évében szeretőknél, barátoknál és családtagoknál húzta meg magát Philadelphiában és Atlantic Cityben. 1984 decemberében egy intenzív drogrehabilitációs programban vett részt az Eagleville Hospitalban, majd a kezelés után rövid időre egy ruhaboltban helyezkedett el. Később egy idősek otthonában lévő kávézóban dolgozott. 1985 végére ismét visszatért a kábítószerhez.

1986 júniusában kétoldali tüdőgyulladással került kórházba (Warminster General Hospital), majd néhány nappal később AIDS-et diagnosztizáltak nála. Október 18-án átkerült a Hahnemann University Hospitalba és ott hunyt el 1986. november 18-án.
Mindössze huszonhat éves volt – ő lett az AIDS egyik első híres női áldozata.
November 23-án temették el egy kis philadelphiai temetőben. A divatvilág egyetlen képviselője sem jelent meg a sírjánál, mivel csak hónapokkal később tudták meg, hogy Gia elhunyt. Scavullo is csak hetekkel később küldött egy részvétét kifejező lapot.

Öröksége

Giát tartják a világ első szupermodelljének, noha ezt a címet többek között Dorian Leigh, Jean Shrimpton, és Janice Dickinson is viseli.
Halálának évében került karrierje csúcsára Cindy Crawford, akit Giához való hasonlósága miatt Baby Giának becéztek.

Életét több könyvben is megörökítették, ezek közül a legjelentősebb a Stephen Fried által írt életrajz, a Thing of Beauty (1993) és a Sacha Lanvin Baumann által írt Born This Way: Friends, Colleagues, and Coworkers Recall Gia Carangi, the Supermodel Who Defined an Era (2015).

Az HBO 1998-ban filmet forgatott a modellről: a Gia (Kifutó a semmibe) főszerepét Angelina Jolie kapta és alakításáért a színésznőt többek között Golden Globe és Screen Actors Guild Award díjakkal jutalmazták.
Dokumentumfilm is készült róla The Self-Destruction of Gia címmel, amit 2003-ban mutattak be, különböző videóanyag felhasználásával, amelyen maga Gia, valamint családja, kollégái és közöttük Sandy Linter is megszólal.

Utolsó frissítés: 2023.05.21. 21:09 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace