Starity

Goldie Hawn

Goldie Hawn Goldie Hawn nemzetisége 1934. 288rajongó 12vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Goldie Jeanne Hawn
 • Születési idő
 • 1945. november 21.
 • Születési hely
 • Washington, District of Columbia, USA
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • elvált, 3 gyermek
 • Partner
 • Kurt Russel
 • Magasság
 • 168 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szõke
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Goldie Hawn életrajza

Goldie Jeanne Hawn 1945. november 21-én született Washingtonban. Apja zenész volt, talán tőle örökölte az elõadómûvészetek iránti vonzódását. Háromévesen már táncórákra járt, 17 évesen pedig már egy saját táncstúdiót menedzselt, miközben az American University drámaszakán folytatta tanulmányait. 1964-ben a New York-i Világkiállítás Texas-pavilonjánál lépett fel táncelőadással, majd olyan musicalekben tűnt fel, mint a Kiss Me Kate, Guys and Dolls és a The Boyfriend. Hamarosan Kaliforniába költözött, ahol egy tévé showban táncolt, amikor egy ügynök felfedezte benne az ígéretes színésznőt. Így került be Goldie a Good Morning World című tévés komédiasorozatba, ahonnan már csak egy rövid ugrásnyira volt a Dick Martin vezette varietéműsor, a Laugh In, amelyben Goldie 1968-tól 1970-ig játszotta a butácska szõke szépség szerepét, hatalmas tehetséggel és beleérzéssel. Beskatulyázták, de nem törődött vele. Népszerű lett.

Első mozifilmjében még csak táncolt, a következőben, a Kaktusz virága című 1969-es vígjátékban Walter Matthau oldalán már játszott, olyannyira, hogy mindjárt Oscar-díjat is kapott érte, a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Ugyanebben az évben elkészült a There's a Girl in My Soup, amelyben Peter Sellers volt a partnere. E két filmnek köszönhetően a szeretnivalóan naiv szőkeség karaktere végképp összenőtt Goldie Hawn színészi személyiségével. Kissé zavarta ez az általánosítás, és 1972-ben, a Butterflies Are Free című drámában bebizonyította, hogy komolyabb szerepekre is alkalmas. 1973-ban a Steven Spielberg rendezte Sugarlandi hajtóvadászat című filmben vállalt szerepet, ismét bebizonyítva, hogy mind drámai, mind vígjáték szerepekre tökéletesen megfelelő. Mégis leginkább vígjátéki szerepekkel keresik meg a rendezők, gondoljunk csak az Óvakodj a törpétől című filmre Chevy Chase oldalán.

A nyolcvanas, kilencvenes évek folyamán Goldie egy sor filmben játszott, több-kevesebb sikerrel, de a "kevesebbek" csak az illető filmek forgatókönyvi és rendezői silányságának voltak köszönhetőek. Ezen időszak alakítása az 1980-as Benjamin közlegény című filmben vállalt szerepe, amiért megkapta második Oscar-jelölését a legjobb női fõszereplő kategóriában. A 92-es Jöttem, láttam, beköltöztem című filmben egy hazudós magyar pincérnőt játszik, akinek lódításai valóra válnak, és Steve Martin felesége lesz. Ezután jön Bruce Willis oldalán a Jól áll neki a halál. 1996-ban elkészült a fergeteges komédia, az Elvált nők klubja, amelyben Bette Midler és Diane Keaton kellemes társaságában játszhatta el ismét a szőke, kissé korosodó, butácska naivát. Majd jött Woody Allen rendezésében a sztárparádés Varázsige: I Love You című tipikus Woody Allen-vígjáték, és még ugyanebben az évben a People magazin besorolta a 25 legérdekesebb ember jeligéjű toplistájába. Steve Martinnal a Párosban a városban című vígjátékban próbálkoztak a nevettetéssel, de ez nem sikerült olyan jól, hogy azt a bevételek is tükrözzék. Legutolsó filmjét a The Banger Sister című alkotást, melyben Susan Sarandonnal játszik, 2002 szeptember 19-én mutatták be Los Angelesben. A történet szerint két középkorú nõ valaha a rockbandát alkotott, és nagy hírük volt az éjszakában. Később útjaik szétváltak, és egyikükből tisztes családanya lett (Sarandon), másikuk azonban folytatta a vad életmódot (Hawn). 50 évesen újra találkoznak és felelevenítik a régi élményeket.

Goldie a hetvenes években még így nyilatkozott: "Manapság a monogámia mindkét nem számára lehetetlen". Végül is Hawn háromszor ment férjhez. Két gyereke van második férjétől, a komikus Bill Hudsontól, Oliver és a szintén színész-modell Kate Hudson. Az 1983 óta mellette kitartó Kurt Russelltől pedig egy fia született, Wyatt Russel. Harmadik férjét, Kurt Russelt a Swing Shift 84-es forgatásán ismerte meg, majd miután 86-ban összeházasodott a nála hat évvel fiatalabb színésszel, a Vasmacska kölykeiben is együtt játszottak, amelyben Goldie producerként is közreműködött. Goldie úgy nyilatkozik önmagáról, mint "az a nő, akit úgy neveltek, hogy egy nő nem élhet teljes életet egy férfi nélkül. De nem tagadhatom le, hogy szeretek más férfiakkal is lenni."
Ennek ellenére 24 évet éltek együtt Kurt Russell-el, és bár voltak nehéz időszakaik, eddig megoldották problémáikat. Most viszont erősen megingott a húsz éves kapcsolat.

Goldie most készül megírni életrajzi regényét, amelyben majd többet elárul önmagáról és élete párjával való kapcsolatáról. A nagyközönség leginkább a színésznő férjéről, Kurt Russelről szóló részre kíváncsi. A pár látszólag felhőtlen boldogságban élt, de Goldie rájött, hogy Kurt titokban erotikus masszázsszalonokba jár, és azonnal szakított vele. Goldie ígéri, teljesen őszinte lesz a könyvben, sem magát, sem a filmvilág prominenseit nem fogja kímélni. Ígérte szerint bepillanthatunk nemi életébe éppúgy, mint abba, hány plasztikai műtéten kellett átesnie, hogy arca és alakja fiatalos maradhasson. Egyelőre nem tudni, a könyvnek mi lesz a címe, és mikor fog megjelenni, de a beindult hírverés azt sejteti, nem kell sokat várnunk Goldie titkainak megismerésére.

15 év kihagyás után 2017-ben tért vissza a nagyvászonra az Ó, anyám! című vígjátékban, ahol Amy Schumer anyukáját alakította, ezt követően 2018-ban és 2020-ban Kurt Russel partnereként szerepelt a Netflix Karácsonyi krónikák című filmjeiben.
 

The Christmas Chronicles: Part Two - Karácsonyi krónikák: Második rész (2020) .... Mrs. Claus
The Christmas Chronicles - Karácsonyi krónikák (2018) .... Mrs. Claus
SPF-18 (2017) .... Narrator
Snatched - Ó, anyám! (2017) .... Linda Middleton
Phineas and Ferb - Phineas és Ferb (2013) (TV Sorozat) .... Peggy McGee (szinkronhang)
- Thanks But No Thanks/Troy Story c. epizód
The Banger Sisters - Örök lányok (2002) .... Suzette
Town & Country - Félrelépõsdi (2001) .... Mona Miller
The Out-of-Towners - Párosban a városban (1999) .... Nancy Clark
Everyone Says I Love You - Varázsige: I love you (1996) .... Steffi Dandridge
The First Wives Club - Elvált nõk klubja (1996) .... Elise Elliot
Death Becomes Her - Jól áll neki a halál (1992) .... Helen Sharp
HouseSitter - Jöttem, láttam, beköltöztem (1992) .... Gwen Phillips
CrissCross - Cikk-cakk (1992) .... Tracy Cross
Deceived - Megcsalatva (1991) .... Adrienne Saunders
Bird on a Wire - Palimadár (1990) .... Marianne Graves
Overboard - A vasmacska kölykei (1987) .... Joanna Stayton/Annie Proffitt
Wildcats - Vadmacskák (1986) .... Molly McGrath
Protocol - Protokoll (1984) .... Sunny Davis
Swing Shift - Második mûszak (1984) .... Kay Walsh
Best Friends - Legjobb barátok (1982) .... Paula McCullen
Seems Like Old Times - Hárman a slamasztikában (1980) .... Glenda Gardenia Parks
Private Benjamin - Benjamin közlegény (1980) .... Pvt. Judy Benjamin/Goodman
Viaggio con Anita - Utazás Anitával (1979) .... Anita
Foul Play - Óvakodj a törpétõl (1978) .... Gloria Mundy
The Duchess and the Dirtwater Fox (1976) .... Amanda Quaid/Duchess Swansbury
Shampoo - Sampon (1975) .... Jill
The Girl from Petrovka - Lány a Petrovka utcából (1974) .... Oktyabrina
The Sugarland Express - Sugarlandi hajtóvadászat (1974) .... Lou Jean Poplin
Butterflies Are Free - A pillangók szabadok (1972) .... Jill Tanner
There's a Girl in My Soup - Lány a levesemben (1970) .... Marion
Rowan & Martin's Laugh-In (1968-1970) .... Regular Performer
Cactus Flower - A kaktusz virága (1969) .... Toni Simmons
Five the Hard Way (1969)
The One and Only, Genuine, Original Family Band (1968) (mint Goldie Jeanne Hawn) .... Giggly Girl
Good Morning, World (1967) TV Sorozat .... Sandy Kramer

Utolsó frissítés: 2020.12.08. 14:02 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace