Starity

Halit Ergenç

Halit Ergenç Halit Ergenç nemzetisége 699. 758rajongó 55vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 91%
 • Születési név
 • Halit Ergenç
 • Becenév
 • Bülbülü
 • Születési idő
 • 1970. április 30.
 • Születési hely
 • Isztambul, Törökország
 • Foglalkozás
 • színész, énekes, táncos
 • Családi állapot
 • nős, 1 gyermek
 • Partner
 • Bergüzar Korel
 • Magasság
 • 183 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Bergüzar Korel Cansu Dere Ceyda Düvenci Tardu Flordun Metin Çekmez Tomris Incer Merih Ermakastar Tuncel Kurtiz Yonca Cevher Yenel Demir Ergün Meral Çetinkaya Hülya Darcan Yeliz Akkaya Hazal Gürel Canan Ergüder Aytaç Öztuna Nebahat Çehre Nur Fettahoğlu Meryem Uzerli Selma Ergeç Okan Yalabık Filiz Ahmet Mehmet Günsür Burcu Tuna Saadet Aksoy Selim Bayraktar Gürbey Ilery Pelin Karahan Selen Öztürk Vahide Gördüm Arif Erkin Burak Özçivit Nihan Büyükağaç Murat Tüzün Fatih Al Y. Berkan Demirbağ Aras Bulut İynemli Ozan Güven Melike Yalova

Halit Ergenç életrajza

Pályája

Halit Ergenç (ejtsd: 'Halit Ergencs') Isztambulban látta meg a napvilágot szülei Boszporuszra nyíló panorámát nyújtó otthonában, 1970. április 30-án. Édesapja a szintén színész Mehmet Sait Ergenç volt, aki 2009 februárjában hunyt el. Szülei még általános iskolás korában elváltak egymástól, amit nagy teherként élt meg gyermekként. Középiskolai tanulmányait a Beşiktaş Atatürk Gimnáziumban abszolválta. 1989-ben érettségizett, majd ezt követően felvételt nyert az Isztambuli Műszaki Egyetemre, ahol tengerészmérnöknek tanult. Egy évvel később azonban otthagyta a szakot, helyette operát tanult a Mimar Sinan Egyetem falai között, közben pedig a megélhetésére szánt összeget úgy szedte össze, hogy számítógép-kezelőként és forgalmazóként tevékenykedett. Még középiskolás diákként lett a zene és az éneklés szerelmese, aktív tagja volt az iskolai zenekarnak, ahol ő volt az egyik énekes. Három éven keresztül vokalistaként és táncosként dolgozott együtt többek között Ajda Pekkan és Leman Sam társaságában. Még ugyanebben az időszakban tánctanárként is bizonyított, diákjaival ő maga is fellépett Ajda Pekkan koncertjein.

1996-ban az úriember új oldaláról is megmutatkozott: ekkor kezdte el ugyanis színészi pályáját, első feladatait a Dormen Színház falai között kapta. Itt érte az a megtiszteltetés is, hogy főszerepet alakíthatott A király és én című musicalben. Később feltűnt a Kara Melek című televíziós sorozatban. Munkáit folytatta a színházban, közben pedig olyan nagysikerű előadásokban léphetett színpadra, mint például a Csókolj meg, Katám!, Sweet Charity, Amphitrion 2000, Beni Seviyor, Kral ve Ben, Evita, Hayalet ve Ötekiler, Şarkılar Susarsa. Miután szerepet kapott a Köse Kapmaca és Boyle mi Olacaktı című sorozatokban, New Yorkba utazott, és játszott a The Adventures of Zak című musicalben.

2000-ben olyan filmekben szerepelt, mint például a Hiç Yoktan Aşk és Ölümün El Yazısı. Szintén az ezredfordulón kapott szerepet több sorozatban is: Dedem, Gofret ve Ben, Zerda. Aztán újra látható volt színpadon is több előadásban: Bugün Git Yarin Gel, Popcorn, Arapsaçı vagy a Sevgilime Göz Kulak Ol. 2004-ben feltűnt az Aliye sorozatban Sanem Çelik és Nejat Isler mellett.

2005-ben és 2006-ban Halit Ergenç olyan filmekben tűnt fel a vásznon, mint a Babam ve Oglum, melyet Çağan Irmak rendezett, A hálózat csapdájában 2.0, Tramway és az İlk Aşk. 2006 elején megkapta élete egyik legmeghatározóbb szerepét: ő játszotta Onur Aksal karakterét a hihetetlen népszerűségnek örvendő Binbir Gece (nálunk Seherezádé) televíziós sorozatban, mely akkoriban maga volt a levegő a nézők számára: hatalmas nézettséget produkált. A színész életét nagyban meg is határozta, egészen 2009-ig: a tervezett egy évad helyett ugyanis három évig kitartott a széria. Ebben az időszakban televíziós munkája mellett energiái levezetésére filmekben is szerepet vállalt: ez volt a Devrim Arabaları és az Acı Aşk, ahol többek között egyik partnernője a nálunk is jól ismert Cansu Dere. A sármos színész a 2010-es évben a törökök történelmében meghatározó politikust, Mustafa Kemal Atatürköt is életre keltette, a Dersimiz Atatürk című alkotásban. Érdekesség, hogy a szerep kedvéért arcát teljesen átmaszkírozták, s amely átalakítások a sminkesek számára forgatásról-forgatásra hosszú órákat vettek igénybe.

Ezt követően 2011-ben érte az a megtiszteltetés, hogy egy újabb jelentős és méltán nagy történelmi személyiséget kelthetett életre: megkapta a Muhteşem Yüzyıl (Szulejmán) főszerepét, ahol I. Szulejmán szultánt alakítota. A forgatások 2014. júniusáig tartottak.


Magánélete

Halit Ergenç 2007-ben vette feleségül Gizem Soysaldı színésznőt, ám másfél évvel később frigyük válással végződött. 2009. augusztus 8-án újra megházasodott, ezúttal a Binbir Gece (Seherezádé)-beli partnernőjét, a csodaszép, nála 12 esztendővel fiatalabb Bergüzar Korelt választotta, aki 2010. február 8-án egy gyönyörű kisfiúval, Alival ajándékozta meg a népszerű színészt.

A színész előéletét tekintve sokan úgy vélik, hogy igencsak a gyengébbik nem rajongója volt egykor, nem igazán tervezett komoly kapcsolatot. A sajtóban szárnyra keltek olyan pletykák, hogy jelenlegi nejét, Bergüzart megcsalta egy énekesnővel, de mint kiderült, ez nem volt igaz. Mindketten cáfolták a megcsalás tényét, s azt, hogy a feleség elköltözött volna férjétől kisfiukkal. A mai napig boldog házasságban élnek és nagy szeretetben nevelik gyermeküket.


Érdekességek

A Binbir Gece (Seherezádé) forgatása egykor nem volt feszültségmentesnek nevezhető. A férfi Onur Aksal karakterét alakította a sorozatban, ám ez eredetileg nem így volt eltervezve. Valójában rá osztották Kerem Inciauglu szerepét, ám a forgatás előtt mindösszesen csupán néhány nappal a vezetőség úgy döntött, hogy felcseréli Tardu Flordun és Halit Ergenç karaktereit, amely nem kis nézeteltérést okozott a színészek között.

A jóképű török színész egy, a Classical Music Festival keretei között adott interjújában válaszolt arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy az emberek (sokat) néznek televíziót:

"Egy kellemesen eltöltött nap után jól eshet egy kis kikapcsolódás, de nem szabad túlzásba esni. Ha az ember otthon van, nem jelenti azt, hogy végig a televízió előtt kell ülni. Ezzel az ember sokat árt magának. Nagyon nagy veszélyt is rejt a tévé, különösen a gyermekek számára. Vagy otthon ülnek a képernyő előtt, vagy az utcákon kóborolnak, a családnak pedig fogalma sincs róla, mit csinálnak éppen. A barátokat személyesen sokszor nem is látják. Virtuális kapcsolatokban élnek. Nem csekély szerepe van ebben a tévének. Én dolgozom a televízióban, játszom sorozatokban. De ugyanakkor nem nézek tévét. Egyáltalán nem érzem szükségét, ugyanakkor a gyermekemnek sem ajánlom, hogy nézze. Nem is szoktunk tévét nézni odahaza. Ebből kifolyólag viták sincsenek abból, hogy ki mit nézne a készüléken. Néha reggel, ha otthon vagyok, bekapcsolom a tévét, de semmi több."

A török színész elismerően szokta ismételni Marlon Brando szavait, ha népszerűségéről faggatják: "A legrosszabb dolog, ami egy színésszel történhet, hogy hisz abban, hogy legendát tud csinálni saját magából."

Halitnak sok kedvelője akad. Rajongói várnak rá, tudják a nevét, megszólítják. Azonban ez a hírnév eljutott arra a szintre, hogy már a "hétköznapi" emberek közül sem mindenki mer a szemébe nézni például a piacon, egy egyszerű hétvégi bevásárlás alkalmával. Ennek ellenére ő szeret híres lenni, és kifejezetten szeret szóba elegyedni az emberekkel.

Halit Ergenç támogatja a fogyatékkal élőket, és szívesen beszélget is velük. Mondhatni rendszeres résztvevője a "Világ angyalarca" nevezetű eseménynek, mely a Down-szindrómások világnapja alkalmából szokott megrendezésre kerülni minden tavasszal. A színész szeretné ösztönözni és elterjeszteni azt a fajta gondolkodást, ami az előítéletek ellen és a tolerancia / segítés mellett szól. Arról pedig, hogy mit tanult a fogyatékkal élőkről, ő és nővére - aki egyébként szintén Down-szindrómás - akar írni a jövőben egy forgatókönyvet.

Legjobb és legkedvesebb szerepének az apaságot tartja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A végzős középiskolai évkönyvbe az alábbi gondolatokat írták róla:

1. "Melegszívű, szerető ember, amilyen gyorsan csak lehet értelmes barátságokat köt, melyek kompatibilisek. Jellemző rá a tisztaság, az őszinteség és megmutatta az erejét. A legcsodálatosabb. Szereti az életet, ezt meg kell állapítani. Azt szeretném, ha boldog lenne."

2. "Bár elismerem, hogy csak két éve ismerem, a zene, a számítógépek, repülőgép pilótáskodás; rájöttem, hogy sok a közös vonás bennünk, mint például a szörfözés. Csak egy évfolyam, de remélhetőleg egy nap létrehoz majd mindent, s minden projekt sorra kerül. 'Mi van, ha ez a teve szarvasbőrrel, szarvasbőrrel vagy teve.' Ne felejtsd el!"

3. "Az iskola jóképű Halitja, nagyon felkeltette a figyelmet az ő gyönyörű hangjával és kék szemeivel a lányok körében. Játékos és barátságos,, mindig a kedvenc barátaim között lesz."

4. "Hat évig voltam a barátnője, a zenekar állandó embere. Remélem, egy nap egy zenekar szólistája lesz. Nagyon híres lesz, és sport kiállításra megy majd, mint egy vendégművész. Ne felejts el!"

5. "A nyelvvel nincs idő barátságot kötni, hat év, amely alatt már megállapították, hogy csökkent, a dalok pedig erősödtek. Szeretném, ha továbbra is barátok maradnánk a jövőben." [elnézést, ezt nem nagyon tudom magyarítani]

6. "Figyelem! 6 Mat 3-as osztály kék szemű poszátája, így az énekes, hogy megszökik. üres marad utána a fészek. Azok, akik hisznek az emberiség nevében, kérjük, hogy legyen még 3- 6- Mat osztály."

7. "Halit az iskola jóképű énekese. Egy igaz barát, ezt mindig érdemes megjegyezni, mosolygó arc, édes és nem lesz már ott nekünk, hanem valahol egy teljesen más helyen... tele van élettel, s kívánom , hogy mindig boldog és sikeres legyen."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A harmadik x betöltésekor nem találta helyét a világban és fel akart hagyni a színészkedéssel, amely egyébként is jóval később kezdte el foglalkoztatni, mint a zene és az éneklés. Hirtelen érdeklődése a fizikoterápia felé fordult, sőt, főzőiskolát is keresett.

A színész arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen munkákra vágyik, kijelentette, hogy szereti Zeki Demirkubuz stílusát és Ferzan Özpetek érzelmeit, de legnagyobb vágya, hogy együtt dolgozhasson Reha Erdemmel és Çağan Irmakkal, akiket úgy ír le, mint két fiatal és roppant tehetséges rendezőt.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Halit Ergenç kedvére válogathat az új projektek közül a jövőben. Amit eddig kitűzött célt maga elé, mindig sikeresen el is érte, nem volt még olyan terv, amit ne valósított volna meg idővel. Ráadásul sokan úgy vélik, hogy sármjával, s azzal a különleges színészi aurájával, ami őt körüllengi, soha nem lesz olyan időszak, amikor mellőzötté válna: ilyen színművészre mindig lesz kereslet - állítják.

A rendkívül nagy sikert aratott Muhteşem Yüzyıl (Csodálatos század = Szulejmán) sorozat, melyben I. Nagy Szulejmán szultánt formálja meg, elhozta számára a nemzetközi hírnevet, mely oda vezetett, hogy nemzetközi film- és televíziós sorozat projekteket ajánlanak figyelmébe, miközben reménykedve számítanak igenlő válaszaira. A történelmi széria indulásakor egy jóval fiatalabb férfit kellett alakítania, így a stáb igyekezett ifjabb külsőt varázsolni neki. Azonban borotválkoznia és edzőterembe járnia - amit egyébként szabadidejében rendszeresen szokott - szigorúan tilos volt neki, hiszen a nagy, tekintélyes szakáll segítette a szultán öregedési folyamatának megjelenítését a televízió képernyőjén, a lazsálás, lustálkodás és pihenés pedig szintén e képre erősített rá. Egyébiránt eme jelentős arcszőrzetet kisfia nem díjazta túlságosan, s türelmetlenül várta a forgatások végét, amikor is apukája - igaz, nem egyik pillanatról a másikra, de - megszabadult új ékességétől, ezáltal pedig visszakapta fiatal édesapját. A kis Ali egyébként a forgatások alkalmával féltékenyen figyelte Halit és filmbeli gyermekei jeleneteit is.

2014-ben elnyerte az Év férfijának járó elismerést.

2015. februárjában visszatért a közönség elé, igaz, csak színpadon: koncertet adott Isztambulban egy szimfonikus zenekarral a háta mögött, ahol híres slágereket adott elő.

Díjai

2006: "Altin Kelebek" [=Arany Pillangó] (a Binbir Gece-beli alakításáért)
2009: "Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema" (a Devrim Arabalari-beli alakításáért)
2014:  "Altin Kelebek" [=Arany Pillangó] (a Muhteşem Yüzyıl -beli alakításáért) 

Filmográfia

2017 Istanbul Kirmizisi - Orhan
2016
Ve Perde!
2016:
Ali & Nino - Fatali Khan Khoyski
2011-2014:
Muhteşem Yüzyıl [Szulejmán] (TV sorozat) - Kanuni Sultan Süleyman
2010: Misafir - Oktay
2010: Dersimiz: Atatürk - Atatürk
2009: Acı Aşk - Orhan Ataoglu
2006-2009: Binbir Gece [Seherezádé] (TV sorozat) - Onur Aksal
2008: Devrim Arabaları - Ugur
2006: İlk Aşk - Kemal
2006: Tramvay - Nezih
2006: The Net 2.0 [A hálózat csapdájában 2.0] - Ivanakov
2005: Babam ve Oğlum [Apám és fiam] - Özkan
2005: 1st Annual Primetime Beyaz Inci Awards - Jelölés: Legjobb férfi főszereplő - Dráma kategória
2004: Aliye (minisorozat) - Sinan
2004: Okul - Sebel Bey
2003: Esir Şehrin İnsanları (TV sorozat) - Lary Dixon
2003: Sapkadan babam çikti (minisorozat) -
2003: Baba (minisorozat) - Kartal
2002: Zerda (TV sorozat) - Devran
2002: Kumsaldaki İzler (minisorozat) - Fazil
2002: Zeybek Ateşi (minisorozat) - Aleko
2002: Azad (minisorozat) -
2001: Dedem, Gofret ve Ben (minisorozat) - Vedat
2000: Hiç Yoktan Aşk -
1999: Ölümün El Yazısı (TV film) -
1998: Gurbetçiler -
1997: Böyle mi Olacaktı (TV sorozat) -
1996: Kara Melek (TV sorozat) - Kürsat
1996: Tatlı Kaçıklar -


Szinkron szerepei

2007: Terrayi Kurtarmak
2008: Macera Adasi


Musical, opera és balett

2002: "Kiss Me Kate" [Csókolj meg, Katám!] / rendezte: Atlan Günbay
2001: "The Adventures of ZAK" (New York) / rendezte: Dan Richenbach
2000: "Amphitrion 2000" / rendezte: Haldun Dormen
1999: "Tatlı Charity" [Sweet Charity] / rendezte: Tony Stevens
1999: "Beni Seviyor" [Love Me] / rendezte: Önder Göksever
1997: "Evita, Hayalet ve Ötekiler" [Evita, Ghost és társai] / rendezte: Haldun Dormen
1996: "Kral ve Ben" [A király és én] / rendezte: Haldun Dormen
1995: "Şarkılar Susarsa" / rendezte: Çetin Akcan


Színház

2000: "Bugün Git Yarın Gel" / rendezte: Haldun Dormen
1998: "Popcorn" / rendezte: Haldun Dormen
1997: "Arapsaçı" / rendezte: Haldun Dormen
1996: "Sevgilime Göz Kulak Ol" / rendezte: Haldun Dormen


Reklámok

2010: Insaat (építőipari promóció) / Fes Marokkó
2010: Konzum Super Market / Zágráb, Horvátország
2013: Török citrus / Törökország

Utolsó frissítés: 2016.09.23. 10:10 Sally Sparrow által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace