Starity

Heath Ledger

Heath Ledger Heath Ledger nemzetisége 227. 2057rajongó 179vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 98%
 • szimpátia: 99%
 • Születési név
 • Heathcliff Andrew Ledger
 • Becenév
 • Heathy
 • Élt
 • 1979.04.04 – 2008.01.22.
 • Születési hely
 • Perth,Ausztrália
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nőtlen, 1 gyermek
 • Magasság
 • 184 cm
 • Eredeti hajszín
 • világos barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Heather Graham Michelle Williams Naomi Watts Shannyn Sossamon Jake Gyllenhaal

Heath Ledger életrajza

Fiatalkora:

A skót és ír felmenőkkel rendelkező Heath Ledger, Kim és Sally Ledger második gyermekeként született 1979. április 4-én. A szülők rajongtak Emily Bronte Üvöltő szelek című regényéért, ezért a főhősről nevezték el gyermekeiket. Nővére Kate (Catherine), ő pedig a főhős Heathcliff nevet kapta. Heath Perth-ben, egy nyugat ausztrál városban született, és itt is nevelkedett. Édesanyja franciatanárként dolgozott, édesapja pedig versenyautókkal foglalkozott, és bányászmérnökként kereste a kenyerét. Az ő családja hozta létre  a Ledger Engineering Alapítványt.

Heath tanulmányait a Mary's Mount Általános iskolában kezdte meg Gooseberry Hill-ben, Pert egyik kertvárosi kerületében. Innen a Guildford Nyelviskolába ballagott, ahova első színészi élménye is kötődik. Már nagyon fiatal korában hajlandóságot mutatott a színészet iránt, 10 éves korában az iskolai darabban ő adhatta elő Pán Péter szerepét. Sajnálatos módon ugyanebben az évben szülei kapcsolata megromlott, egy évvel később pedig el is váltak egymástól. Édestestvérével Kate-tel nagyon jó viszonyt ápoltak egymással, és mindketten megbékéltek szüleik új házasságaival is. Édesapja Kim Emma Brownt vette feleségül. akitől lánya született, Olivia Ledger, édesanyja Sally Roger Bellhez ment hozzá, akitől Ashleigh Bell lánya született. A négy testvér szoros viszont ápolt egymással. Kate bíztatta mindenben testvérét, aki  így egy helyi fiúkból álló csapatot összekovácsolva,  és annak vezetésével megnyerték a Rock Eisteddfod táncversenyt. Ezzel ők lettek az első, csak fiúkból álló nyertes csapat.

/ Balra fönt Kate, jobbra Heath, balra lent Olivia és jobbra lent Ashleigh/ (1999)

Karrier:

Első szerepét 1992-ben kapta egy ausztrál családi filmben, a Clowning Aroundban, a jelenete azonban sajnos nem került bele a filmbe. De ő nem csüggedt, hiszen egy évvel később a Ship to Shore- Isten hozta szigetünkön! című sorozatban 3  epizód erejéig alakított egy fiatal biciklis fiút. Ekkor még csak 14-15 éves volt. Az előrehozott érettségi vizsgák  teljesítése után otthagyta az iskolapadot,  és 17 évesen úgy döntött, hogy felkerekedik beindítani a színészi karrierjét. De nem egyedül, hisz Trevor DiCarloval, akivel 3 éves koruk óta voltak legjobb barátok autózott együtt Sydney-be.

 

Innen visszatért szülővárosába, az olimpiai reménységekről szóló Sweat című Tv-sorozat kedvéért. Itt két szerepet ajánlottak neki, egy úszó, vagy egy homoszexuális biciklistát kellett megformálnia, Heath az utóbbi mellett döntött. 26 epizódon keresztül alakíthatta Snowy Bowles karakterét, ő volt az első ilyen fiatal az ausztrál tv-ben, akinek a karaktere a saját neméhez vonzódott. Emellett a Roar című Tv-sorozat főszerepét játszhatta el 13 részen keresztül, ahol Conort, a harcost formálta meg. A Roar-on kívül 1997-ben még 3 kisebb szerepet kapott a Blackrock című filmben, a Tappancsokban, és az ausztrál klasszikus sorozatban, a jelenleg is futó Otthonunk-ban. Első amerikai produkciója, a nagysikerű 10 dolog, amit utálok benned volt, ahol Patrick Veronát alakította, aki Julia Stiles kegyeiért küzdött. A középiskolai tini drámákkal foglalkozó filmet sokan a High chool Musical elődjeként emlegetik. Heath nagy figyelmet kapott, megnyerő mosolyának, sármjának, hiteles alakításának és gyönyörű hangjának köszönhetően hatalmas rajongói táborra tett szert. De neki elege lett ebből a felhajtásból, és haza költözött, ahol a Kéz és ökölben máris kamera elé állhatott. Egyik óriási félelme az volt, hogy beskatulyázzák. Patrick Veronának köszönhetően az egész világ megismerte, és egy "szépfiú"ként tekintettek rá. Be szerette volna bizonyítani, hogy sokkal több ennél. 2000-ben Roland Emmerich történelmi filmjében, A Hazafi-ban  vállalt szerepet, ahol Gabriel Martint alakította. Itt olyan hírességekel dolgozhatott együtt, mint Mel Gibson, Joely Richardson vagy Jason Isaacs. 2001-ben újabb romantikus komédiával tarolt a Lovagregényben, de egy komolyabb oldalát is megmutatta a Szörnyek keringője című filmben is. A hitelességét és szakmai tudását megmutatni vágyó Ledger főleg drámákat, történelmi filmeket, thrillert vállalt. Ilyen filmek A gyávaság tollai, vagy az ausztál banditáról szóló kalandfilm a Ned Kelly- A törvényen kívüli, és  A Bűn rendje.

/Meghallgatások/

2005 nagyon virágzó év volt az életében, 4 filmet is készített, boldog párkapcsoltban élt Michelle Williams színésznővel, megszületett lánya, és hatalmas sikereket ért el a Túl a barátságon című filmjével. Oscar és Golden Globe díjra is jelölték Legjobb színész kategóriában, ám mindkettő díjat Philip Seymour Hoffman zsebelte be a Capote filmjével. Életre szóló barátságot kötött filmbeli kollégájával Jake Gyllenhaallal, aki keresztapja Heath lányának. Szerepelt még a Dogtown urai, a Grimm filmekben. és eljátszotta az olasz nőcsábászt is a Casanovaban. 2006-ban Abbie Cornish színésznővel alakítottak drogfüggő szerelmespárt a Candy című drámában, 2007-ben pedig Robbie karakterét formálta meg az I'm not there- Bob Dylan életei címre keresztelt életrajzi drámában. Két utolsó filmje, a Batman - A sötét lovag, a legismertebb szerepe,  ittJokert formálta meg, és a Doktor Parnassus és a képzelet birodalma volt. Előbbi filmet sikerült befejezni, utóbbi filmhez olyan kevés jelenettel lettek kész, hogy módosítani kellett a forgatókönyvet ahhoz, hog Heath a filmben maradasson. Így a fantasy műfaj elpnyeit kihasználva, osztott szerepben összesen 4 színész, Heath, Johnny Depp, Colin Farrell, és Jude Law játszotta ugyanazt a karaktert.

Magánélete:

Számos interjúban nyilatkozott arról, hogy a szerelmet tartja a legcsodásabb dolognak, és imád szerelmes lenni. A szőke hajú nők voltak a gyengéi. Számos színésznővel hírbe hozták, többek között Kate Hudsonnal,  Lindsay Lohannel, Rhona Mitrával vagy Mary-Kate Olsennel. Járt Heather Graham, Naomi Watts és Gemma Ward színésznőkkel. Leghosszabb kapcsolata volt kollágájához, Michelle Williamshez kapcsolódik, akitől egyetlen gyermeke, Mathilda Rose is született 2005-ben. A duó 2004-ben a Túl a barátságon forgatásán ismerkedett meg, és 2007-ig alkotott párt. Lányára a megszólalásig hasonlít, már 12 éves.

Halála:

2008 Jauár. 22-én délután Heath házvezetőnője talált rá eszméletlenül manhattani lakásán. Eközben a masszőre is megérkezett, aki a rendőrségi jelentés szerint nem a rendőrséget, hanem Heath barátját Mary-Kate Olsent hívta fel. A nő csak ezután tárcsázta a 911-et, hogy páciense nem lélegzik. A masszőre mentős irányítással mellkaskompressziót végzett Ledgeren, hogy újraélessze, de sikertelennek bizonyult. Nem sokkal később a mentők is kiértek, de az életét már nem lehetett megmenteni.  Sokáig találgattak mi végezhetett ilyen fiatalon a hírességgel, sokan támadták, hogy a depresszióra és alvatlanságra felírt gyógyszereinek kombinálása szándékos öngyilkosságra utal, de a boncolás során ennek lehetőségét kizárták. Tény, hogy Heath halála előtt nem volt mentálisan teljesen ép, sok lelki eredetű problémával is küzdött, ám teljes bizonyossággal állítják, hogy ő előírásoknak megfelelően vette be e gyógszereket,  6 féle recepre írható gyógyszer kombiációja vezetett a túladagoláshoz, ám egyik fajtából sem volt több a megengedettnél a szervezetében. Heath nyughelye szülőhazájában, a Karrakatta temetőben van. Emléke örökké él a rajongóiban, a mosolyát és gyönyörű hangját pedig a 19 filmjében láthatjuk és hallgatjuk már csak.

Személyisége, érdekességek:

-Imádott fotózni, gyakran kapták lencsevégre kamerával a kezében

-Ügyesen sakkozott, 10 éves korában megnyerte a Nyugat Ausztál Ifjúsági Sakk bajnokságot

- Amikor Amerikában élt gyakran ült ki sakkozni a Washington Square Parkba

- A 2004-es Nagy Sándor című flmben ő kapta volna a makedón vezér szerepét, végül Colin Farrellnél landolt a szerep

-Szégyenlős volt

- Rajongott a Spiderbait, Powderfinger, és Silverchair együttesekért.

- Jó barátja volt: Jake Gyllenhaal, Matt Damon

- Szeretett szörfözni és gördeszkázni is

- Utolsó filmjénél Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell is felajándlották a filmért kapott összeget Matildának.

- Oscar díját 2009-ben családja vette át, és ha eljön az ideje, Heath lányának fogják adni.

Díjai:

2009 - (Posztumusz) Oscar-díj - a legjobb férfi epizódszereplő (Batman - A Sötét Lovag)
2009 - (Posztumusz)Golden Globe-díj - a legjobb férfi epizódszereplő (Batman - A Sötét Lovag)
2006 - Oscar-jelölés - a legjobb színész (Túl a barátságon)
2006 - Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színész (Túl a barátságon)

 

Az életrajzot írta: Alison Lerman

Felhasznált források: Janet Fife-Yeomans: Heath Ledger élete, Imdb, Wikipedia

2009 Doktor Parnassus és a képzelet birodalma
Tony


2008 Batman: A sötét lovag
Joker


2007 I'm Not There- Bob Dylan életei
Robbie


2006 Candy
Dan


2005 Casanova
Casanova


2005 Túl a barátságon
Ennis Del Mar


2005 Grimm
Jacob Grimm


2005 Dogtown urai
Skip


2003 A bűn rendje
Alex Bernier


2003 Ned Kelly - A törvényen kívüli
Ned Kelly


2002 A Gyávaság tollai
Harry Feversham


2001 Szörnyek keringője
Sonny Grotowski


2001 Lovagregény
William Thatcher


2000 A Hazafi
Gabriel Martin


1999 Kéz és ököl
Jimmy


1999 10 Dolog amit utálok benned
Patrick Verona


1997 Tappancsok
Oberon


1997 Otthonunk (TV sorozat)
Scott Irwin - 10 epizód

1997 Blackrock
Toby


1997 Roar (TV sorozat)
Conor - 13 epizód

1996 Sweat (TV Sorozat)
Snowy Bowles - 26 epizód

1993-1994 Isten hozta szigetünkön! (TV Sorozat)
Biciklista

1992 Clowning Around
Árva bohóc (Kivágott jelenet)
 

Videoklipek

2009 Modest Mouse - King Rat (Rendező)

Utolsó frissítés: 2021.01.22. 18:06 Alison Lerman által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace