Starity

Helen Mirren

Helen Mirren Helen Mirren nemzetisége 2808. 143rajongó 10vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Ilyena Lydia Vasilievna Mironov
 • Becenév
 • Popper
 • Születési idő
 • 1945. július 26.
 • Születési hely
 • Chiswick, London, Anglia, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • színésznő
 • Családi állapot
 • férjezett
 • Partner
 • Taylor Hackford
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Starity RSS-csatorna

Helen Mirren életrajza

ÉLETE

Helen Mirren Ilyena Lydia Mironoff néven született 1945. július 26-án, Ilfordban. Apja, Basil emigráns orosz arisztokraták leszármazottja, hegedűművész, majd a közlekedési minisztérium dolgozója, anyja, Kitty Rogers, angol származású, felmenője Viktória királynő hentese volt. Két testvér társaságában nevelkedett az essex-i Leigh-on-Sea-ben. Helent saját bevallása szerint monarchia ellenesnek nevelték.

A St. Bernard lányiskolában végezte általános iskolai tanulmányait, majd a londoni New College of Speech and Drama-ban folytatta. 18 éves korában elment a National Youth Theatre meghallgatására, és azonnal fel is vették.

1997. december 31-én hozzáment Taylor Hackford rendezőhöz, akivel 1986 óta kapcsolatban élt, s akivel az 1985-ös White Nights forgatása során ismerkedett meg. Ez volt Mirren első, s Hackford harmadik házassága. A párnak nincs közös gyermeke, Helen pedig úgy nyilatkozott, hogy nincs benne semmi anyai ösztön, így nem is akart gyereket. 

2017-ben amerikai állampolgár lett.

 

SZÍNHÁZI KARRIERJE

20 éves korában már Kleopátraként debütált az Old Vic színház Antonius és Kleopátra c. darajában. Nagy sikert aratott, és hamarosan a Royal Shakespeare Company tagja lett, ahol olyan darabokban szerepelt, mint az Ahogy tetszik, a Troilus és Cressida vagy a Miss Julie.
Később újra csatlakozott a társulathoz, 1974-75-ben Lady Macbeth-et játszotta Stratfordban és az Aldwych-ban.

1975-től színpadi karrierje egyre ívelt felfelé, játszott a Royal Court Theatre-ben (Theeth ’n’ Smiles, Faith Healer), a West End-en (The Seagull), majd ismét a Royal Shakespeare Company (VIII. Henrik) és a Riverside Studios (Measure for Measure) következett. 1983-ban a The Roaring Girl főszerepét játszotta a Royal Shakespeare Theatre -ben és a Barbican Theatre-ben.

1989-ben, hosszas filmes kitérő után újra visszatért a világot jelentő deszkákhoz, a londoni Old Vic-ben Arthur Miller Two Way Mirror-jában (Elegy for a Lady és Some Kind of Love Story) szerepelt Bob Peck oldalán.
1998-ban a National Theatre-ben ismét eljátszotta Kleopátra szerepét, Antoniust Alan Rickman alakította. Ezt követte 2000-ben az Orpheusz alászáll, és benne Lady Torrance karaktere, majd 2003-ban a Mourning Becomes Electra.

2009 óta - amikor is Jean Racine Phaedráját játszotta - idén állt először ismét színpadra, február 15-én mutatták be a Gielgud Színházban Peter Morgan The Audience c. darabját, amelyben II. Erzsébetet alakítja. A darabot Stephen Daldry rendezte.

Színpadi lakításaiért számos elismerést kapott, kétszer jelölték Tony-díjra (A Month in the Country, Dance of Death).

 

FILMES KARRIERJE

Az 1970-es évektől kezdve olyan filmben szerepelt, mint a Szentivánéji álom, a Caligula, az Excalibur, a 2010: A kapcsolat éve, a Hosszú Nagypéntek, a Moszkító-part és a György király. Egyik legkülönösebb filmje a Peter Greenaway által rendezett az A szakács, a tolvaj, a felesége és a szeretője, melyben a tolvaj feleségét alakította Michael Gambon oldalán. A Bosszúból jeles c. népszerű thillerben szadista tanárnőt játszott.

Sikeres karrierjének folytatásaként 2001-ben szerepet vállalt Alan Altman Gosford Park c. filmjében. Az alkotás a két világháború közti időszakban játszódik, egy vidéki angol kastélyban, ahol vadászatra gyülekeznek a nemes urak. Megismerjük az alagsorban szorgoskodó szolgák közt feszülő ellentéteket is, és természetesen a gyilkosság elkövetése sem várat sokáig magára. Helen partnerei olyan színészek voltak, mint Maggie Smith, Michael Gambon, Kristin Scott Thomas és Clive Owen. Alakításárt elnyerte a Legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Főszerepelt a Felül semmi című kedves vígjátékban, melyben egy angol vidéki nőegylet tagjai különös pénzgyűjtő akciót terveznek. Ezután következtek: Az emberrablás, az Árnyékboksz, a Galaxis útikalauz stopposoknak.

Televíziós munkásságának legismertebb szelete a Prime Suspect c. brit sorozat, melyben Helen Jane Tennison nyomozónőt formálja meg. A drámasorozat számos díjat nyert, és óriási népszerűségnek örvend. Három BAFTA-díjat is nyertLegjobb színésznő-kategóriában. További televíziós produkciók, amelyekben szerepet kapott: Cousin Bette (1971); Ahogy tetszik (1979); Blue Remembered Hills (1979); The Passion of Ayn Rand (1999), ebben nyújott alakítésért Emmy és Golden Globe díjat nyert; Tavasz Rómában (2003).

Karrierje során három brit uralkodót is megformált, mozifilmekben és televíziós produkciókban egyaránt: I. Erzsébetet az Elizabeth c. minisorozatban, II. Erzsébetet az A királynő c. filmben, valamint Sarolta Zsófia mecklenburg-strelitzi hercegnőt a György királyban. Ő az egyetlen színésznő, aki mindkét Erzsébet királynőt megszemélyesíthette a vásznon. A királynő c. filmben nyújtott alakításáért számos elismerésben részesült: a Legjobb színésznő-kategóriában többek között BAFTA, Golden Globe, és Oscar-díjjal jutalmazátk.
Ezt követően olyan filmekben tűnt fel, mint a A nemzet aranya 2. - Titkok könyve, a Tintaszív, az A dolgok állása és az Aztán mindennek vége. Utóbbi alakításáért, melyben Tolsztoj feleségét, Szofját játszotta, a Legjobb színésznő díjára jelölte az Akadémia.

Az adósságban visszavonult Moszad-ügynököt játszik. A szerep kedvéért héberül tanult, tanulmányozta a zsidó történelmet, a Holokauszt-irodalmat, többek között Simon Wiesenthal életét. Helen 2011. április 9-ei Saturday Night Live házigazdája volt.

Kétszer is eljátszott a Victoria nevű bérgyilkos szerepét a Red és Red 2 c. akcivígjátékokban, amelyekben Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich és Sir Anthony Hopkins voltak a társai. 2012-ben ismét Anthony Hopkins játszott, a Hitchcock c. filmben, amely Psycho készítése körül bonyolódott. Hopkins a címszerepet játszotta, Helen pedig a rendező feleségét, Almát. 2013-ban következett a Phil Spector, Al Pacino oldalán, ahol Linda Kenney Baden-t, a Spector-t képciselő ügyvédőt alakította.

2014 augusztusában került bemutatásra Lasse Hallström legújabb rendezése, Az élet ízei. Helen a festői szépségű dél-francia kisvárosban élő, kissé vaskalapos étteremtulajdonosnőt Madam Mallory-t játsza. A városkába egyik nap megérkezik a Kaddam család, és megnyitják indiai éttermüket, amelyet Madam Mallory nem nézheti tétlenül, és megkezdődik a rivalizálás.

2015-ben a Simon Curtis rendezte Woman in Goldban (Hölgy aranyban), Ryan Reynolds oldalán játszott főszerepet. A film egy zsidó menekült, Maria Altmann igaz történetén alapul, aki fiatal ügyvédjével, Randy Schoenberggel együtt veszi fel a harcot az osztrák kormánnyal szemben, még pedig a nagynénjéről készült híres portré, az Adele Bloch-Bauer I jogos tulajdonlása miatt. Szeptemberben mutatták be a mozik az Eye in the Sky (Az élet ára) háborús drámát, amiben Katherine Powell ezredest alakítja.

2016-ban egy meglehetősen kis költségvetésű amatőr színház egyik színésznőjének szerepében tűnik fel a Collateral Beautyban (Váratlan szépség), mely sajátos szemszögből mutatja be a halálhoz, az időhöz és a szeretethez való viszonyunkat. 2017-ben a The Fate of the Furious (Halálos iramban 8) franchise új részében megismerhetjük a profi bűnözőkből álló Shaw család harmadik tagját, Magdalene Shawt, akit Helen alakít. Szintén 2017-ben látható volt az Örömjárgány című filmben. 

A 2018-as Szellemek háza horrorban Sarah Winchester-t alakította, ugyanebben az évben szerepelt A diótörő és a négy birodalomban, mint Mother Ginger. 2019-ben szerepelt a Berlin, I Love You-ban; egy francia krimi thrillerben, az  Anna-ban, illetve Fast and the Furious spin-offban, mely a Halálos iramban: Hobbs és Shaw címet kapta. A Nagy Katalin című sorozatban a címszereplőt keltette életre. 2020-ra várhatóak a The One and Only Ivan és a The Duke nevezetű filmjei, 2021-ben pedig a Halálos iramban kilencedik részében tűnik majd fel. A 2022-es White Bird: A Wonder Story-ban Grandmère szerepét kapta meg, míg a tervek szerint 2023-ban mozikba kerülő Shazam! Fury of the Gods című filmben Hespera-t alakítja. 

 

Az életrajzot fordította és írta: Lil98

Az életrajz az angol Wikipédián, illetve különféle cikkeken alapszik. 

FILM

 

1967 - The Extravaganza of Golgotha Smuts

1967 - Herostratus

1968 - A Midsummer Night's Dream ... Hermia

1969 - Age of Consent ... Cora Ryan

1970 - Colpo rovente

1972 - Vad messiás (Savage Messiah) ... Gosh Boyle

1972 - Júlia kisasszony (Miss Julie) ... Miss Julie

1973 - A szerencse fia (O Lucky Man!) ... Patricia Burgess

1974 - Bellamira ... Bellamira

1975 - Caesar and Claretta ... Claretta Petacci

1975 - The Philanthropist ... Celia

1976 - Hamlet ... Ophelia / Gertrude

1978 - As You Like It ... Rosalind

1979 - Caligula ... Caesonia

1979 - S.O.S. Titanic ... Mary Sloan

1979 - The Quiz Kid ... Joanne

1980 Hussy ... Beaty Simons

1980 A jó öreg dr. Fu Manchu (The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu) ... Alice Rage

1980 Hosszú nagypéntek (The Long Good Friday) ... Victoria

1981 Excalibur ... Morgana

1981 Szentivánéji álom (A Midsummer Night's Dream) ... Titania

1982 Cymbeline ... Imogen

1984 Cal ... Marcella Morton

1984 2010 - A kapcsolat éve (2010) ... Tanya Kirbuk

1985 Halálbalett (White Nights) ... Galina Ivanova

1985 Coming Through ... Frieda von Richtofen Weekley

1986 Csodák nyomában (Heavenly Pursuits) ... Ruth Chancellor

1986 Moszkitó part (The Mosquito Coast) ... Mother Fox

1987 - Cause célèbre ... Alma Rattenbury

1988 - Pascali szigete (Pascali's Island) ... Lydia Neuman

1989 - When the Whales Came ... Clemmie Jenkins

1989 - A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője (The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover) ... Georgina Spica

1989 - Red King, White Knight ... Anna

1990 - Idegenek Velencében (The Comfort of Strangers) ... Caroline

1990 - Bethune: The Making of a Hero ... Frances Penny Bethune

1991 - Ahol angyal se jár (Where Angels Fear to Tread) ... Lilia Herriton

1993 - The Hawk ... Annie Marsh

1994 - Jütland hercege (Prince of Jutland) ... Geruth

1994 - György király (The Madness of King George) ... Charlotte királynő

1995 - Prime Suspect: The Lost Child ... Jane Tennison

1995 - Prime Suspect: Inner Circles ... Jane Tennison

1995-  Prime Suspect: The Scent of Darkness ... Jane Tennison

1995 - The Snow Queen ... Snow Queen hangja

1996 -  Losing Chase ... Chase Phillips

1996 - Őt is anya szülte (Some Mother's Son) ... Kathleen Quigley

1997 - Fájó gondviselés (Critical Care) ... Stella

1997 - Hölgy a képen (Painted Lady) ... Maggie Sheridan

1998 - Egyiptom hercege (The Prince of Egypt) ... a királynő hangja

1999 - Egy filozófusnő szerelmei (The Passion of Ayn Rand) ... Ayn Rand

1999 - Bosszúból jeles (Teaching Mrs. Tingle) ... Mrs. Eve Tingle

2000 - Kertészek rabruhában (Greenfingers) ... Georgina Woodhouse

2001 - Az ígéret megszállottja (The Pledge) ... orvos

2001 - Ilyen nincs (No Such Thing) ... főnök

2001 - Happy Birthday

2001 - Végakarat (Last Orders) ... Amy Dodds

2001  - Gosford Park ... Mrs. Wilson

2002 - Házról házra (Door to Door) ... Mrs. Porter

2002 - Georgetown ... Annabelle Garrison

2003 - Tavasz Rómában (The Roman Spring of Mrs. Stone) ... Karen Stone

2003 - Felül semmi (Calendar Girls) ... Chris Harper

2004 - Az emberrablás (The Clearing) ... Eileen Hayes

2004 - Kisanyám, avagy mostantól minden más (Raising Helen) ... Dominique

2004 - Oroszlánbecsület (Pride) ... Macheeba hangja

2005 - Galaxis útikalauz stopposoknak (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)

2005 - Elizabeth (Elizabeth I) ... I. Elizabeth királynő

2005 - Az árnyékbokszoló (Shadowboxer) ... Rose

2006 - A királynő (The Queen) ... II. Erzsébet királynő

2007 - A nemzet aranya 2. - Titkok könyve (National Treasure: Book of Secrets) ... Emily Appleton

2008 - Tintaszív (Inkheart) ... Elinor Loredan

2009 - A dolgok állása (State of Play) ... Cameron Lynne

2009 - Aztán mindennek vége (The Last Station) ... Sofya Tolstoy

2010 - Országúti bordély (Love Ranch) ... Grace Bontempo

2010 - Az adósság (The Debt) ... Rachel Singer

2010 - The Tempest ... Prospera

2010 - Brightoni szikla (Brighton Rock) ... Ida

2010 - Őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole) ... Nyra hangja

2010 - Red (RED) ... Victoria Winslow

2011 - Arthur, a legjobb parti (Arthur) ... Lillian Hobson

2012 - Az ajtó (The Door) ... Emerenc

2012 - Hitchcock ... Alma Reville

2013 - Phil Spector ... Linda Kenney Baden

2013 - Szörny Egyetem (Monsters University) ... Dean Hardscrabble hangja

2013 - Red 2. (RED 2) ... Victoria Winslow

2014 -  Enemy of the Reich: The Noor Inayat Khan Story ... narrátor

2014 - Az élet ízei (The Hundred-Foot Journey) ... Madame Mallory

2015 - Hölgy aranyban (Woman in Gold) ... Maria Altmann

2015 - Az élet ára (Eye in the Sky) ... Katherine Powell

2015 - Trumbo ... Hedda Hopper

2016 - Váratlan szépség (Collateral Beauty) ... Brigitte

2017 - Örömjárgány (The Leisure Seeker) ... Ella Spencer

2017 - Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious) ... Magdalene Shaw

2018 - Szellemek háza (Winchester) ... Sarah Winchester

2018 - A diótörő és a négy birodalom (The Nutcracker and the Four Realms) ... Mother Ginger

2019-  Berlin, I Love You ... Margaret 

2019-  Anna ... Olga 

2019 - Halálos iramban: Hobbs és Shaw (Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw)  ... Magdalene Shaw

2019 - A hazugság művészete (The Good Liar)  ... Betty McLeish 

2020 - Ivan, az egyetlen (The One and Only Ivan)  ... Snickers  hangja

2020 - The Duke ... Dorothy Bunton 

2021 - Halálos iramban 9 (F9) ... Magdalene Shaw 

2022 - White Bird: A Wonder Story  ... Grandmère 

2023 - Shazam! Fury of the Gods ... Hespera 

202? - Golda ... Golda Meir 

  

 

 

 

SOROZAT

 

1971 - Cousin Bette ... Valerie

1974 - Thriller [A Coffin for the Bride] ... Stella McKenzie

1976 - Great Performances [The Collection] ... Stella

1974-1977 - BBC Play of the Month ... Margery Pinchwife / Babbie / Orinthia

1979 - ITV Playhouse [The Quiz Kid] ... Joanne

1979  - Oresteia [Agamemnon] ... Cassandra

1981 - BBC2 Playhouse [Mrs. Reinhardt] ... Mrs. Reinhardt

1979-1982 - Play for Today ... Celia / Angela

1985 - Alkonyzóna (The Twilight Zone [Dead Woman's Shoes/Wong's Lost and Found Emporium]) ... Maddie Duncan

1987 - Faerie Tale Theatre [The Little Mermaid] ... Emilia hercegnő

1991 - Első számú gyanúsított (Prime Suspect) ... Jane Tennison

1992 - Első számú gyanúsított 2. (Prime Suspect 2) ... Jane Tennison

1993 - The Hidden Room [Love Crimes] ... Sarah

1993 - Első számú gyanúsított 3. (Prime Suspect 3) ... Jane Tennison

1996 - The Great War and the Shaping of the 20th Century ... Princess Evelyn Blucher / Margaret Randa

1996 - Prime Suspect 5: Errors of Judgement ... Jane Tennison

1998 - Tracey Takes On... [Culture] ... Professor Horen

1999 - French és Saunders [Witless Silence]

2003 - Prime Suspect 6: The Last Witness ... Jane Tennison

2004 - American Masters [Cary Grant: A Class Apart] ... narrátor

2004 - A dumagép (Frasier [Coots and Ladders]) ... Babette hangja

2005 - Harmadik műszak (Third Watch [Revelations]) ... Annie Foster

2006 - Forró gyanú - A döntő (Prime Suspect: The Final Act) ... Jane Tennison

2019 - Nagy Katalin (Catherine the Great) ... Nagy Katalin

2021 - Solos ... Peg 

Utolsó frissítés: 2021.09.02. 20:08 Lil98 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace