Starity

Hilary Duff

Hilary Duff Hilary Duff nemzetisége 41. 4517rajongó 458vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 93%
  • stílus: 91%
  • szimpátia: 93%

Hilary Duff életrajza

 KEZDETEK, CSALÁDJA, TANULMÁNYOK:

Hilary Erhard Duff néven született 1987. szeptember 28-án a Texasi Houston városában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja Erhard Duff, amerikai kisbolt-lánc tulajdonos, édesanyja Susan Colleen, háziasszony, aki később belekóstolt a film- és zenei producer munkálatokba. Van egy nála két évvel idősebb lánytestvére, Haylie Duff, aki szintén a színészi karriert választotta magának. Hilary családja kiskorában Houston és San Antonio között ingázott édesapja vállalkozása végett, így a lány mindkét várost szülőhazájának vallja.

Édesanyja hatására Hilary és testvére egészen kiskoruktól kezdve énekelt, balettozott és vett drámaórákat, illetve helyi színházi produkciókban is fellépett, később pedig Hilary a BallettMet Diótörő c. darabjában is megmutatta tehetségét. Miután egyre aktívabb kezdett lenni a szórakoztatóiparban mindkét lány, édesanyjukkal Californiába költöztek 1993-ban, hogy karrierjük nagyobb lendületet vehessen, édesapjuk pedig Houstonban maradt, hogy tovább vezethesse vállalkozását. Hilary ettől kezdve magántanuló lett, de oktata mindig is fontos volt számára.


SZÍNÉSZI PÁLYAFUTÁSA

Gyermekszínészet, karriere kezdete (1997-2000):

Kezdetben testvérével együtt járt el meghallgatásokra, melyek által először tévéreklámokban szerepelhetett, később pedig számos ruhamárka különböző kampányaiban is szerepelt Haylie és Hilary. Nem sokkal ezután a két lány már külön utakon kezdett el járni, Hilary megkapta első kisebb szerepeit is. 1997-ben debütált először a televízió képernyőkön az Amazonok a vadnyugaton c. produkcióban. A következő évben statiszta szerepben volt látható a Szeress, ha tudsz! című 1998-as filmben. Ugyanebben az évben jött el számára az áttörés, amikor is főszerepet kapott egy animációs mesében, a Casper és Wendyben, amely a Harvey Comics képregényeken alapszik. A film hatalmas sikernek örvendett.

1999-ben Hilary megkapta Ellie szerepét a Soul Collector című nagysikerű tévésorozatban, amiért később egy Young Artist díjat is bezsebelt, kiemelkedő alakításáért. A 2000-es évben vendégszerepben tűnt fel a Chicago Hope kórház c. műsorban, ahol egy beteg gyermeket alakított. Ugyanebben az évben még láthattuk az NBC nagysikerű Daddio c. tévésorozatában is, ahol egy kislányt alakított. Az itteni alakítását többen is dícsérték, azonban a műsor készítői úgy látták jobbnak, ha Hilary nélkül folytatják a showt.


A nagy áttörés: Lizzie McGuire és a Disney Csatorna (2001-2004):

Igazi áttörése azonban a Disney csatorna által sugározott Lizzie McGuire című sorozattal érkezett meg a színésznőnek. A műsort 2001. január 12-én kezdte el vetíteni a csatorna, ami már a pilot epizóddal több, mint 2,3 millió embert vonzott a képernyő elé. Hilary a címet is adó Lizzie McGuire-t alakította, és a műsornak köszönhetően hamar nemcsak az államokban, de az egész világon nevet szerzett magának. A sorozat készítő egyébként nagy figyelmet szántak a műsor mellett a marketingre is, számos könyvet, babát, számítógépes játékot és persze dalokat is kiadtak, illetve csak a műsorból egyedül nagyjából 100 millió dolláros bevételt tudtak bezsebelni, ami a 2000-es évek elején hatalmas összegnek számított.

Ugyanebben az évben, 2001-ben debütált Hilary a filmvásznon is, hiszen szerepet kapott a Michel Gondry által rendezett Libido – Vissza az ösztönökhöz című vígjátékfilmben, ahol a fiatal Lila Jute karakterét keltette életre. A produkción olyan sztárokkal dolgozhatott együtt, mint Patricia Arquette, Tim Robins, valamint Peter Dinklage.

2002. február 6-án került képernyőre a Disney csatorna saját készítésű legújabb filmje, ami a Tinikadét címet viselte, és amiben Hilary játszott főszerepet. A történetben Kelly édesanyja újraházasodik egy tábornokhoz, így a lány a férfi által vezetett katonai akadémián kell hogy beilleszkedjen. A film hatalmas sikernek örvendett megjelenésekor, illetve a mai napig a Disney csatorna legnézettebb filmje is egyben.

2003. márciusában debütált a Harald Zwart által rendezett legújabb akció- vígjátékfilm, az Öcsikém. A filmben Hilary Frankie Munizzal együtt játszik főszerepet, és kelti életre Natalie Conners karakterét. Habár Hilary viszonylag keveset szerepelt a képernyőn a film ideje alatt, a kritikusok játékát igen pozitívan véleményezték.

Az év májusában debütált a nagysikerű Lizzie McGuire sorozat filmesített változata, a Csaó, Lizzie. A film célja a sorozat lezárása volt: a történetbenLizzie és barátai Rómába utaznak, ahol a lányt egy véletlen folytán egy olasz popsztárral összekeverik. A produkció hatalmas sikernek örvendett világszerte, összesen nagyjából 50 millió dolláros bevételt hozott a Disney csatornának.

Nem sokkal ezután Hilary feltűnt a Mes plus belles années című tévésorozatban is, összesen egy epizód erejéig, ahol Shangri-La szerepét öltötte magára. Az évben az utolsó megjelent filmje a Shawn Levy által rendezett Tucatjával olcsóbb c. produkció. Itt Hilary olyan neves színészekkel játszott együtt, mint Steve Martin, Piper Perabo, Tom Welling, valamint Bonnie Hunt. A film a Baker család életét mutatja be, ahogyan a két szülő új állások mellett próbálja felnevelni 12 gyermekét. A produkció a Twentieth Century Fox egyik legsikeresebb filmje, több, mint 130 millió dolláros bevételt hozott a konyhára.

2004. elején Hilary egy vendégszerepet vállalt el a nagysikerű A dumagép c. sorozatban. Itt egy epizód erejéig láthattuk, és Britneyt alakította. Ugyanebben az évben jelent meg a Los Angeles-i tündérmese című filmje, melyben a Tuti Gimiből ismert Chad Michael Murrayel játszott főszerepet a Disney legújabb, saját gyártású produkciójában. A produkció az eredeti Disney mesét, a Hamupipőkét dolgozza fel modernizálva. A film középpontjában a dolgos, szerény, de árva lány, Sam áll, akit nevelőanyja és mostohatestvérei elnyomnak, majd a lány egy álarcosbálon megismerkedik igaz szerelmével, és hatalmas fordulatot vesz élete. A produkció egyébként hatalmas szenzáció lett, a negatív kritikák ellenére is.

Ősszel debütált Hilary következő kasszasikere, melyben nemcsak színészi, de zenei tehetségét is ismét megmutatta a nézőközönségnek. A Sean McNamara által rendezett Sztár születik című film Terri történetét mutatja be, aki Los Angelesbe költözik, hogy valóra váltsa álmát, miszerint énekesnő lesz. A filmet ugyan a kritikusok nem tartották nagy dobásnak, azonban Hilary alakítását és énektudását mindenki az egekig dícsérte.

2004. novemberében egy animációs filmhez adta még hangját a színésznő: ő kölcsönözte Crystal hercegnő szinkronját a Télapó nyomában című családi kalandfilmben.
 

Filmes főszerepek, világhírnév (2005-2007):

2005. elején két sorozatban is feltűnt a színésznő: először vendégszerepelt az Isteni sugallat című tévéműsorban, ahol Dylan Samuels bőrébe bújt. Később láthattuk még az Une famille du tonnerre című sorozatban is, itt Stephanie-t alakította, szintén egy epizód kedvéért.

2005. júniusában került a mozikba a Mark Rosman által rendezett legújabb romantikus családi drámafilm, A tökéletes pasi. A produkcióban Hilaryt Heather Locklear oldalán láthatjuk főszerepben. A film a tinédzser Holly Hamilton életét mutatja be, aki belefárad az édesanyja magánéleti problémái miatti költözésekbe, és kitalál egy „tökéletes pasit”, hogy megoldja gondjait.

2005 őszén még bemutatásra kerül a Baker család történetének folytatása, a Tucatjával olcsóbb 2. melyben Hilary ismét Lorraine bőrébe bújik. Habár a film jó bevételt hozott, az első rész sikereit nem tudja felülmúlni.

A következő évben debütált Hilary és testvére, Haylie első közös filmje, a Lányok a pácban. A vígjáték és romantikus dráma hatalmas bukás volt mindkét lány számára, hiszen alakításukért Razzie díjra is jelölték őket, a Legrosszabb színészi játék kategóriában.
 

KOMOLYABB FILMSZEREPEK, SOROZATOS VENDÉGSZEREPEK (2008-2010):

Hilary ezután egy ideig fel is hagyott a színészkedéssel, és később, csak 2008-ban láthattuk újra a tévéképernyőkön, a Jó üzlet a háború című filmben. A színésznőt a produkcióban John Cusack és Marisa Tomei oldalán játszott főszerepet, mint Yonica Babyyeah, aki az Egyesült Államok alelnök jelöltjének a riportere. Ez a film, akárcsak a Lányok a pácban, hatalmas bukás volt, mind Cusack, mint Hilary számára.

2009-ben Hilary ismét vendégszerepet vállalt egy sorozatban: ezúttal a Szellemekkel suttogóban tűnt fel egy epizód erejéig. Szeptemberben megjelent legújabb filmje, az Újra a gimiben, ahol Winona Ryderrel és Josh Hollowayjal játszott együtt. Később egy epizódban láthattuk a Különleges ügyosztályban, ahol Ashlee Walkert alakította.

Ugyanebben az évben visszatérő szerepet kapott a CW nagysikerű tévésorozatában, a Gossip Girl – A pletykafészekben. A sorozatban a színésznő a sztár, Olivia Burke karakterét keltette életre. Itt 6 epizódon át láthattuk, alakításáért Teen Choice díjat is nyert.

Ezután újra főszerepet kapott egy filmben: ő játszotta Gretát, egy lázadó, öngyilkos hajlamú tinédzsert a Greta című Nancy Bardawill által rendezett drámafilmben. Az év végén még főszerepben láthattuk a The Chase című mini-sorozatban, ahol saját magát alakította.

2010. tavaszán került bemutatásra Shane Dax Taylor legújabb drámafilmje, Az éjszaka országai, amely egy country énekes hazatérésének történetét mutatja be. Hilaryt Raven Lee Halfacre szerepében láthatjuk, olyan színészek oldalán, mint Val Kilmer, Frances Conroy vagy éppen Kris Kristofferson. Ősszel jelent meg következő produkciója, az ABC által bemutatott Munkával szerzett pasi című film. A történet Lane Daniels életét mutatja be, aki New Yorkba költözik, hogy egy divatmagazinnál dolgozzon újságíróként. Később Lane rájön, a munka és a randizás nem a legkönnyebb a Nagy Almában. Ezt követően az NBC legújabb sitcom műsorában, a Balfékekben tűnik fel egy epizód erejéig, mint Meghan.
 

Vendégszerepek, szinkronszerepek (2012-2014):

2012-ben jelent meg Rob Margioles legújabb alkotása, a She Wants Me című vígjátékfilm, melyben Aaron Yoo, Alex Solowitz és Brennan Murray oldalán játszik. Ezután ismét szinkronszerepet vállal egy animációs filmben, a Foodfight! című produkcióban. A filmben Hilary Sunshine Goodness hangját kölcsönzi, olyan sztárok mellett, mint Charlie Sheen vagy Eva Longoria. Az évben ezen felül még egy szinkronszerepet vállal magára, ő adja Windy hangját az Ot vinta 3D-ós filmben.

2013. elején főként kisebb szerepeket vállal sorozatokban: feltűnik a Nevelésből elégséges c. műsorban, ahol Rachelt alakítja. A Két pasi – meg egy kicsi c. sikersorozatban Stacey bőrébe bújik, míg a Dóra, a felfedező című animációs mesében a Jégboszorkány hangját kölcsönzi.
 

A nagy visszatérés, avagy a Younger (2015-jelenleg):

Ettől kezdve a színésznő két éven keresztül nem vállal film- és sorozatszerepeket. 2014-ben a TV Land csatorna bejelenti, sorozatot készítenek Pamela Redmond Satran novellájából, a Youngerből, melynek egyik főszerepét Hilary kapja. A csatorna 2015. március 31-én el is startolja az új szériát, mely hatalmas sikernek örvend, még az első évad befejezése előtt bejelentik: érkezik a második évad is. A második évad 2016. januárjában tért vissza a képernyőre, 12 vadonatúj epizóddal. A sorozat viszi tovább sikerét, számos jelölést zsebel be, többek között a People’s Choice, az MTV Fandom és a Hollywood Music in Media Awards díjátadókon. A széria harmadik évadát is berendeli a TV Land, mely még 2016. szeptemberében képernyőre kerül. A harmadik évad nézettsége is megüti a mércét, ezért újabb, immáron negyedik évadra is berendelik a Youngert. Jelenleg is az új évadhoz folynak a munkálatok, a negyedik évad premiere 2017. tavaszán volt. A Younger ötödik évada 2018-ban debütált, 2019-ben pedig hatodik évadával tér vissza a képernyőkre. A sorozatban Hilaryt Kelsey Peters bőrében láthatjuk, főszerepben.

2016-ban került bemutatásra az eredetileg 2014-re teverzett Bob Castrone film, a Flock of Dudes. A produkcióban Hilaryt Amanda szerepében láthatjuk, olyan színészek oldalán, mint Skylar Astin, Jamie Chung vagy éppen Chris D’Elia. 2019-ben a The Haunting of Sharon Tate-ben fogja a cimszereplő Sharon Tate-t megformálni.

2020-ra bejelentették a Lizzie McGuire reboot sorozatát, ahol szintén Lizzie McGuire személyét fogja majd alakítani.


ZENEI PÁLYAFUTÁSA

Hilary kiskorától kezdve zenei órákat vett. Karrierje akkor indult be igazán, amikor szerepet kapott a Lizzie McGuire című Disney sorozatba, mely által zenei tehetségét is bemutathatta. Első kiadott kislemeze maga a sorozat betétdala volt, mely eredetileg egy Brooke McClymond dal volt, az „I Can’t Wait”. Ezt követően egy egész albumnyi dalt dolgozott fel Hilary, melyeket végül a Lizzie McGuire soundtrack albumon ki is adott a Various Artist lemezkiadó. A lemezen olyan előadók sikerdalai szerepeltek, mint a Jackson 5-tól az „ABC”, Jessica Simpsontól az „Irrisistible” vagy éppen Mandy Moore-tól a „Walk Me Home”. A lemez egyébként több, mint 1 millió példányban kelt el csak az USA-ba, és platinastátuszt is szerzett magának az évek folyamán.

Ezt követően szintén a Disney csatornának dolgozott fel egy dalt az énekesnő, a „The Tiki Tiki Tiki Room”-ot, mely a Disneymania 2002. szeptemberében megjelent album összeállításán is helyet kapott. Hilaryt ettől kezdve még inkább érdekelni kezdte a zenei pálya, melyben a Disney csatorna is 100%-osan támogatta. Még ősszel elkezdte a munkálatokat első karácsonyi lemezén, mely végül 2002. októberében debütált Santa Claus Lane címmel. A lemezen tíz nagysikerű dal található, melyből kettőn Christina Millian és Lil’ Romeo is közreműködött. Az album hamar nagy sikert aratott, a Billboard 200-as listáján a 154. helyen debütált, de a Top Heatseekers és a Top Kid Albums listákon is bekerült a Top5-be. 2003-ban az album aranystátuszt szerzett magának, és az évek során több, mint 500 ezernyi másolatot adtak el belőle. Ennek a lemeznek köszönhetően szerződtette le Andre Recke az énekesnőt a Hollywood Records lemezkiadóhoz még ebben az évben, és már ekkor tervben volt az első, önálló albuma is Hilarynek.

2003-ban a Csaó, Lizzie! című filmben is megmutatta énekhangját a színésznő, melyhez természetesen egy soundtrack lemez is dukált. Az album 2003. áprilisától volt kapható, rajta 14 dallal, melyből hármat – Why Not, What Dreams Are Made of és Why Not (McMix) – az énekes/színésznő énekelt.

A „Why Not” című dal volt Hilary első, saját kislemez is, mely 2003. júniusától volt kapható. Nem sokkal ezután érkezett Hilary második kislemeze, mely a „So Yesterday” címet viselte. A dal hatalmas sikert aratott az egész világon, az Államokban a Top50-ben, míg Európa-szerte a zenei ranglistákon a Top10-be is bekerült. Ausztráliában platinastátuszt szerzett magának a kislemez.

Még az év folyamán elkezdődtek a munkálatok Hilary második nagylemezéhez, mely végül a Metamorphosis címet kapta, és 2003. augusztus 26-án jelent meg a Buena Vista és a Hollywood Records jóvoltából. A lemezen összesen 12+1 bónusz dal található, ebből három kislemez jelent meg: az első a “So Yesterday” (2003. július 15.) volt, a második pedig a “Come Clean”, melyet 2004. januárjában adott ki az énekesnő. Ez a kislemez még a So Yesterday sikerét is felülmúlta, a Billboard Hot 100-as listán a 35. helyig jutott, Amerikában pedig hamar aranystátuszt szerzett magának. A Metamorphosis harmadik, egyben utolsó kislemeze, a “Little Voice”2004. májusában került kiadásra. Az album megjelenését követően 2003. novemberében kezdetét vett a lemezt promotáló 4 hetes koncertsorozat, mely által Észak-Amerikát járt be az énekesnő. A nagylemez egyébként olyan sikeres volt, hogy 2004-ben Juno Awards jelölést is kapott, illetve a Kids Choice díjátadón az énekesnő elnyerte vele a Legjobb új előadó és a Legjobb női előadó díjakat is. 

2004. májusában Hilary elkezdte harmadik stúdióalbumának munkálatait. 2004. júniusában kezdetét vette az énekesnő Most Wantedre keresztelt turnéja, mely egészen szeptemberig tartott. Augusztus közepén az énekesnő testvérével, Haylie-vel közösen kiadta az „Our Lips Are Sealed” című dalt, mely a Los Angeles-i tündérmese c. film soundtrack lemezére is felkerült. Augusztusban jelent meg Hilary első élőlemezes koncert DVD-je is, a The Girl Can Rock, melyet a Ventura színházi fellépésekor örökítettek meg.

Szintén augusztusban jelentette be Hilary, az új album címe a Hilary Duff-ot viseli. A lemez végül 2004. szeptemberében debütált, rajta 17 számmal. Hilary elmondása szerint ez a korong egyben lezárása a Lizzie McGuire-s korszakának, éppen ezért más a stílusa: a lemez már nem a pop-rock, hanem inkább a rock irányába húz. A lemezen két kislemez található meg: az első a „Fly”, mely 2004. agusztus 3-tól kapható, a második pedig a „Someone’s Watching Over Me”, amely pedig 2005. februárjában jelent meg. Ezt az albumot is kísérte egy promotáló, Észak-Amerikai turné, melyre a jegyek pillanatok alatt elkeltek. Ausztráliába is ellátogatott az énekesnő, még 2004. októberében, ahol a két koncertet is adott. Az album egyébként pozitív kritikákat kapott, sokan Ashlee Simpson Autobiography című lemezéhez hasonlították Hilary korongját; az album többszörös platinastátuszt kapott – Amerikában, Kanadában és Ausztráliában – míg Japánban aranystátuszú lett.

2005. folyamán főleg új albumát promotálta turnék által az énekesnő. Júliusban kiadta a Disney Artist Karaoke Series: Hilary Duff című album összeállítását, augusztusban pedig a Most Wanted c. szintén összeállítás lemeze jelent meg. Az albumon az énekesnő sikerszámai találhatóak meg, illetve néhány új szerzeménye is, melyeket később kislemezként is kiadott. Ilyen volt például a 2005. júlisában megjelent „Wake Up”, melynek írásában Joel és Benji Madden is segédkezett. A dal a 80-as évek dance-pop stílusát idézi, egy kis pop-techo beütéssel. A kislemez aranystátuszt szerzett magának az USA-ban, és több, mint 500 ezer példány kelt el belőle. A másik új szerzemény a Most Wantedről a 2005. decemberétől megjelent „Beat of My Heart”. Ezt a dalt is a Madden testvérekkel írta Hilary, azonban a Wake Up sikereit nem tudta felülmúlni: ausztráliában a 13. helyig jutott a zenei ranglistákon, míg Európa-szerte a Top20-ig jutott.

2006-ban ismét egy új album összeállítással állt elő az énekesnő: a 4Ever Hilary ekkor jelent meg, melyet kizárólag az olasz közönség részére adott ki a Virgin Records lemezkiadó. Az albumon ismét legjobb dalai szerepeltek (Fly, Supergirl, Wake Up, stb.), illetve helyet kapott testvére egyik szerzeménye is, a “Sweet Sixteen”. Ugyanebben az évben még kiadta két kislemezét, a Supergirl-t, illetve a Play with Fire-t. Az utóbbi dal ismét az elektropop és a techo stílusát ötvözi, valamint a dal Lányok a pácban c. film egyik jelenetében is visszaköszön. 

2006. októberében vette kezdetét Hilary negyedik stúdióalbumának munkálata. Az album a Dignity címet kapta, melyet az énekesnő azzal magyarázott, hogy méltósággal nem születni kell, hanem azért igenis meg kell dolgozni. Az album stílusát egyébként ismét Joel Madden ihlette: a Dignity akárcsak Hilary 2006-os dalai, a dance stílusát keresztezik. Az album hosszan munkálatok után 2007. március 21-én jelent meg. A dalok szerzésében többek között Pink, Raine Maida és Chantal Kreviazuk is segédkezett. A lemezen 14 dal található meg, ebből hármat választottak ki kislemeznek: az első a 2006. augusztusában megjelent „Play with Fire”. A következő a 2007. februárjában megjelent With Love volt, mely a zenei ranglistákon – világszerte – bekerült a Top100-ba, sőt, Európa-szerte a Top10-ben is megtalálható. Az utolsó, egyben harmadik kislemez a Stranger, mely 2007. júniusában jelent meg. A dal No.1 lett a Billboard Dance zenei ranglistáján, míg Olaszországban a hatodik helye végzett a FIMI ranglistáján. A Dignity egyébként nagy sikernek örvendett, főleg az USA-ban, Írországban és Olaszországban volt nagy a szenzációja, itt aranystátuszt kapott, illetve több, mint 13 milliónyi másolatot adtak el belőle világszerte. Az albumot négy világkörüli turnéval promotálta az énekesnő, így bejárta Európát, Ausztráliát, Észak- és Dél-Amerikát is. 

A következő évben érkezett el az énekesnő zenei karriere a mérföldkőhöz: novemberben kiadta első Greatest Hits albumát, a Best of Hilary Duffot. A 12 dalos lemezről egyedül egy kislemez jelent meg, mely egyben az album egyik új dala is – a „Reach Out”. A dal 2008. október 20-tól volt kapható, és a Depeche Mode 1989-es „Personal Jesus” nevű számának mintájára készült. A dalszerzési munkálatokban a One Republic énekese, Ryan Tedder segédkezett. A kislemez nem lett akkora siker, mint azt Hilary várta, az Egyesült Királyságban mindössze a 193. helyet érte el a zenei ranglistákon, ami Hilary előző kislemezeihez képest igen gyenge volt. A greatest hits album egyébként szép teljesítményt produkált.

2009-ben Hilary ismét stúdióba vonult, elárulta, új szerzeményeken dolgozik, melyeket hamarosan a közönség is hallhat majd. 2009-ben egy kislemezt adott ki, az „Any Other Day-t”, mely a What Goes Up című filmben is hallható volt. 2009. augsztusában jelent meg az énekesnő legújabb album összeállítása, a Metamorphosis / Hilary Duff / Dignity című lemez, melyet a Hollywood Records lemezkiadó prezentált. Ugyanebben az évben még piacra dobta második élőlemezes DVD-jét, a Live at Gibson Amphiteatre: August 15, 2007 c. lemezt, mely az aznapi koncertjét rögzítette.

Az új album munkálatai azonban a lemezkiadó problémái miatt törlésre kerültek, így Hilarynek ott kellett hagyni a Hollywood Records kiadót. 2012. januárjában jelentette be Hilary, hogy az ötödik album már úton van, ismét belefogtak a munkálatokba – többek között Jason Evigannal, Ali Tamposival és Matt Squire-rel is együtt dolgozott az énekesnő. Egy időre azonban újra megakadt a lemez munkálata, hiszen Hilary gyermeket várt. 2013. szeptemberében tért vissza újra a stúdióba az énekesnő, majd az album első kislemeze, a „Chasing the Sun” 2014. júliusában debütált. Hilary ekkor ismét stílust váltott, az új dal már a folk pop stílusában készült, és a zenei kritikusok igazán pozitívan értékelték ezt az új irányvonalat. A kislemez az amerikai Billboard listán a 79. helyen nyitott, majd hamar feljebb tornázta magát. Ausztáliában és Kanadában szintén hatalmas sikert aratott, azonban Spanyolországban volt a legnépszerűbb, ahol egészen a 46. helyig jutott el.

2014. júliusában Hilary leszerződött a Sony Music Entertainment egyik lemezkiadójával, az RCA Recordsszal, így már kiadója is volt a készülő albumnak. A korong második kislemeze, az All About You 2014. augusztusától volt kapható. A dalszerzésbe most is segédkeztek, ezúttal Savan Kotecha és Carl Falk dolgozott együtt Hilaryvel. A dalt a kritkusok az egekig magasztalták, mely meg is látszott a zenei ranglistán való helyezéseken is: az USA-ban és Ausztráliában a Top20-ba, míg Kanadában a Top10-ben is benne volt. Ausztráliában nem mellesleg aranystátuszt szerzett magának a kislemez. Az eredeti tervek szerint az új album 2014. októberében debütált volna, azonban Hilary sorozatszerepe (Younger) keresztbe húzta a színésznő számítását, és a munkálatok ismét megcsúsztak.

2015. februárjában Svédországba utazott az énekesnő, ahol Christian Karlssonnal és Tove Lo-val dolgozott együtt egy új slágeren. Május 13-án leplezte le az új album címét – Breathe In. Breathe Out. – és borítóját, valamint a hivatalos megjelenési dátumot, mely 2015. június 12-e volt. A lemez végül június 12-től kapható a boltok polcain, rajta 12 dallal. A lemez harmadik, egyben utolsó kislemeze a 2015. április 7-én megjelent „Sparks” volt. A Sparks is, akárcsak az előző két kislemez, nagy sikernek örvendett, a várt helyezéseket produkálta, sőt, Hilary még az Ellen DeGeneres Showban is fellépett vele. Érdekesség, hogy Hilary az albumot nem promotálta turné keretein belül, miután sorozatszerepe erre nem adott neki lehetőséget. 2016. januárjában jelent meg Hilary legutóbbi kislemeze, a „Little Lies”, mely a Younger című sorozat promóciós kislemeze is egyben.

2016. júniusában Hilary elárulta, jelenleg is új szerzeményeken dolgozik, illetve hatodik stúdióalbuma is úton van. Az új album stílusa sokkal sötétebb és erőteljesebb lesz, mint a Breathe In. Breathe Out.-e. Az új korong első kislemeze a „Tied To You” címet kapta, melyet Snapchaten mutatott be az énekesnő. A készülő lemezről egyenlőre nem árult el többet Hilary. 


ZENEI STÍLUSA:

Zenei stílusát főleg a pop és a pop-rock világból meríti. Hilary egészen kiskorától kezdve imád rockzenét hallgatni, állítása szerint ez sokban befolyásolta zenei világát. A Disney csatornánál azonban nem volt lehetősége kibontakozni rockosabb oldalának, ott inkább a pop stílusú szerzeményeket adott elő. Második stúdióalbumánál változtatott zenei stílusán, ekkor a The Matrix nevű produkciós csapat volt segítségére. Ebben a korszakában olyan előadók ihlették, mint Avril Lavigne, Ashlee Simpson, vagy éppen a szintén egykori Disney sztár, Lindsay Lohan. Harmadik stúdióalbuma egy újabb stílusváltás követelt: sokkal erősebb a zenei alap, illetve a gitár, a dob és a basszus erőteljesebben van jelen, mint eddig – a pop iránya helyett inkább a pop-rock és a rock felé húz. Következő albumán, a Most Wanteden visszatér a lágyabb hangzásvilághoz, a pophoz, illetve mint új irányzat megjelenik a dance is. Ezt a vonalat viszi tovább a 2007-ben megjelenő Dignity c. korongjára is, melyet az europop, a hip hop, a rock ’n’ roll és az elektro is kísér. 2014-ben már a folk és az indie pop dominál zenéjében, amely hatalmas váltás az eddigi lemezei stílusához képest. Egyes dalaiban a banjo adja az alaphangot, illetve előszeretettel készít akusztikus előadású dalokat is.


BIBLIOGRÁFIA:

Hilary a színészet és a zenei karrier mellett az írásba is belekóstolt. Elmondása szerint sokáig eljátszott a gondolattal, hogy belekezd mini-könyvsorozatba, mely kezdetben egy forgatókönyvnek indult. Később, édesanyja ösztönzésére úgy döntött, könyvet ír a forgatókönyvből, melyhez végül Elise Allen írónő segítségét kérte. Hilary majdnem egy évig dolgozott a műn Elise Allennel együtt, míg végül elkészült a kötet. A könyv végül az Elixír címet kapta, és a Simon & Schuster kiadó által lett kiadva 2010. október 12-én, először az Egyesült Államokban, majd világszerte.

A történet középpontjában Clea Raymond áll, egy tehetséges fotóriporter. Clea élete teljesen megváltozik, amikor édesapja egy humanitárius misszió során eltűnik, majd egy sorozatnyi árnyékolt fénykép, és egy különleges idegen meg nem kezd jelenni Clea fotóin. A lány nemsokára személyesen is találkozik az idegennel, majd rögtön egy erős kapcsolat alakul ki a két fiatal között, akik hamar a lány apját körülvevő rejtély után kezdenek el kutatni.

Duff kötete hatalmas sikernek örvendett, a The New York Post magazin az egekig dicsérte a kötetet. A mű egyébként a New York Times Best Seller listáján a 10. helyig is eljutott, így nem volt kérdés a folytatás.

A folytatásra sem kellett sokat várni, hiszen a Devoted című kötet egy évvel az Elixír megjelenését követően debütált, 2011. október 11-én. A második kötet is nagy sikert aratott, így Hilary és Elise közös megegyezés alapján trilógiává bővítette az eredetileg kétkötetes sorozatot. A harmadik, egyben utolsó könyv a True címet kapta, és 2013. április 16-ától volt kapható. Hilary egyenlőre nem nyilatkozott, hogy tervben van-e esetleg következő kötete.


MAGÁNÉLETE:

Hilary első hivatalos barátja az amerikai énekes, Aaron Carter volt. A páros 2000-ben ismerkedett meg, majd 2001-től kezdve randevúztak hivatalosan. Aaron egy epizód erejéig Hilary tévésorozatában, a Lizzie McGuire-ben is feltűnt. A páros 2002. májusában döntött a szakítás mellett. Nemsokkal ezután, 2002. nyarán a szintén színész Shia LeBeouffal boronálta össze a sajtó Hilaryt, akivel nagyjából egy hónapig randevúzott. Később, az Öcsikém forgatásán ismerkedett meg Frankie Muniz színésszel Hilary, akivel nagyjából két évig, 2002 és 2004. között alkottak egy párt, míg végül 2004. áprilisában elváltak útjaik. 2004. nyarán már a Good Charlotte énekesével, Joel Maddennel kapták lencsevégre a színész-énekesnőt. A páros megerősítette, együtt vannak. Körülbelül 2,5 évig alkottak egy párt, míg nem 2006. novemberében szakítottak. Hilaryt különösképpen megviselte a szakítás, főleg, hogy szülei is ebben az időszakban adták be a válókeresetet, így Dignity c. albumán két dal is fájdalmát meséli el.

2007-ben ismerkedett meg Hilary az NHL hoki játékosával, Mike Comrie-vel, aki nála ekkor 7 évvel volt idősebb. A páros hamar egymásra talált és a média előtt is felvállalta kapcsolatát. 2010. februárjában Mike feltette a nagy kérdést Hilarynek, miszerint hozzámegy-e feleségül. Az énekesnő természetesen igent mondott, így még az év augusztusában sor került a házasságra. A ceremóniára Santa Barbarában került sor szűk családi- és baráti körben. Hilary egy Vera Wang ruhában mondta ki a boldogító igent. A páros két évvel később szülői örömök elé nézett, hiszen kisfiúk, Luca Cruz Comriet 2012. március 20-án született meg. Hilary és Mike boldogsága azonban nem tartott sokáig, 2014. januárjában a páros beadta a válókeresetet. A válást végül 2015-ben mondta ki, Lucát pedig Hilary gyámsága alá helyezték.

Hilaryt ezután személyi edzőjével, jason Walshhal boronálta össze a sajtó, ami később igaznak is bizonyult. A páros 2015. augusztusától kezdve 2016. novemberéig volt együtt. 2017. januárjában az amerikai énekessel, Matthew Komával kapták lencsevégre Hilaryt, aki később megerősítette, hogy jelenleg is egy párt alkotnak. 2018.június 8-án jelentette be, hogy várandós első közös gyermekükkel, aki október 25-én meg is született. 2019. májusában Matthew megkérte Hilary kezét, majd december 21-én össze is házasodtak. 2020. október 24-én Hilary instragramon tette közzé, hogy várandós harmadik gyermekével, 2021. március 24-én pedig megszületett a harmadik gyermeke. 


JÓTÉKONYKODÁS:

Hilary az évek során mindig fontosnak tartotta, hogy vissza is adjon az embereknek, így mindig is aktívan adományozott a jó cél érdekében. 2005-ben, amikor a Katrina hurrikán végigsöpört Dél-Amerikán, a színésznő is azon segítők között volt, akik az áldozatokat támogatták. Hilary nagyvonalúan több, mint 250 ezer dollárt adományozott amiből élelmiszert és ruhákat tudtak venni a rászorulóknak. 2006. augusztusában New Orleansba utazott, ahol a USA Harvest nevű szervezettel együtt segített ételt osztani az egyik általános iskolában, a nehéz körülmények között élő embereknek.

Emellett mindig is nagy támogatója volt számos fiatalt segítő szervezetnek: tagja a Kids with a Cause nevű organizációnak, mely segélyt nyújt a szegénységben, éhségben élő, betegségekkel küzdő gyermekeknek, illetve ezeknek a gyermekeknek az oktatásában. Emellett az Advisory Board of the Audrey Hepburn Child Benefit Fund nevű szervezet egyik tanácsának tagja, és a Celebrity Council of Kids with a Cause-nál is fontos pozíciót tölt be.

2008. októberében részt vett a Think Before You Speak kampályban. Az esemény célja, hogy a fiatalok ne használjanak obszcén szavakat az LGBT közösség irányában. 2009. júliusában Hilaryt választották meg a Kolumbia fővárosában, a Bogotai gyermekek ifjúsági nagykövetének. Az neves megtiszteltetés köszönete képpen Hilary több napot az országban töltött, csak hogy megismerhesse az ottani gyermeket, akiket nem mellesleg több hátizsáknyi élelemmel is támogatott.

2012-ben, nemsokkal azután, hogy életet adott első gyermekének, Lucának részt vett a Johnson’s Baby „törődés” kampányában. A kampány célja, hogy a nehéz körülmények között élő kismamákat és babáikat támogatják a legszükségesebb ellátmányokkal. A kampány egyébként a Save The Children szervezet jóvoltából jött létre, melyet Hilary is aktívan támogat, és amely nemcsak a kismamákat, de a szegélységben élő gyermekeket és családjaikat támogatja.

2013. novemberében a Duracell elemgyártó céggel állt össze Kanadában, akikkel a karácsonyi vásárokon gyűjtöttek a gyermekkórházaknak. A kampányt egyébként a Powering Holiday Smiles is segítette, akik 20 ezer elemet ajándékoztak Kanadai kórházaknak, melyet azok a kórházi felszerelésekhez hasznosítottak.


TETOVÁLÁSAI:

► Hilary testén összesen 14 tetoválás található meg. Jobb lábán egy inspirációs szöveg van, amely a „Let It Be” néven látható. Bal bokája fellett található egy horog jelképe, mely elmondása szerint mindig a „földön tartja”.

► Barátnőjével közösen varratot dereka jobb oldalára egy francia szöveget, a Ma Petite Amie-t Portugáliában töltött vakációjukon, amely annyit tesz, mint „az én kis barátom”.

► Nyakán, haja tövénél található meg csillag alakú tetoválása, mely egy útmutató számára, amely mindig a jó irányba viszi.

► Férje tiszteletére készíttetett jobb karjának hajlatába egy kis szöveges tetoválást, mely a „stand by me” avagy „maradj mellettem”-et írja. Érdekesség, hogy a dal egyben a választott esküvői daluk is, melyen először táncoltak férj és feleségként. Szintén férje tiszteletére készítetett később a szöveg felé egy madarat.

► Szintén jobb karján, annak is felkar részén található meg egy kis sternalis csont.

► Testvérével, Haylie-vel is van egy közös tetoválása, mégpedig bal felkarjának hajlatában, a „Thick as thieves” szöveg, amely annyit tesz, hogy mindig közel maradnak egymáshoz, bármi történjék.

► Kisfia tiszteletére is varratot magára egy szívet és egy L betűt, mely jobb csuklóján található meg.

► Van még egy kétcentes szimbólum a testvérével közösen készített tetoválás felett, melyet barátnőjével, Alannával készített közösen. Szintén Alannával tetováltatatott magára egy szellemet és a „Ride or Die” szöveget, amely annyit tesz, hogy vezess, vagy meghalsz. Egy másik barátnőjével, Leah Millerrel varratot csuklójára egy kis szívet. Végül, de nem utolsó sorban Lauren nevű barátnőjével is van egy közös tetoválása, egy BK betű, mely Brooklynra emlékezteti a két lányt.

►Régen jobb kezének középső ujján volt egy „Shine” szöveg, azonban ezt később eltávolítatta.


SAJÁT VONALA 
 HILARY DUFF KOLLEKCIÓK:

Hilary mindig is hatalmas divatrajongó volt, éppen ezért dobta piarca a 2004-es évben első, saját tervezésű ruhakollekcióját, a Stuff by Hilary Duffot. A márka darabjait először az Államokban lehetett megvárásolni a Target nagyáruházban, majd később Ausztráliába (Kmart), Kanadába (Zellers), és Dél-Afrikában is árulni kezdték a kollekciót. A Stuff by Hilary Duff később olyan sikeres lett, hogy a cég kibővítette a kínálatot, és a ruhadarabok mellett bútorokat, ékszereket és illatokat is forgalmazni kezdtek, amelyek mind a tinédzser és a fiatal felnőtt korosztályt számára készültek. Hilary ruhakölteményeit még az egyik legnagyobb divattal foglalkozó weboldal, a stardoll.com is felhasználta.

A 2006-os évben debütált Hilary első saját parfümje, mely a With Love … Hilary Duff nevet kapta, és amelyet Elizabeth Arden cége szponzorált. Az illat – akárcsak Hilary ruhakollekciója – hatalmas sikernek örvendett, és nemcsak az USA-ban, de Európa-szerte, illetve Japánban is kapni lehetett. Az év végén az illat bekerült a Top3 bestseller illat közé, valamint jelölést kapott az a Legjobb női illat díjára az Annual Basenote Awards díjátadón, azonban ezt sajnos nem nyerte el.

2007-ben a Stuff by Hilary Duff ismét kibővült, ekkor kezdett el a márka sminktermékeket árulni; többek között kaphatóak voltak szájfények, szemhéjpúderek, szempillaspirálok és rúzsok is.

2008. novemberében jelentette be Hilary a Fashion Rulesszal folytatott interjújában, hogy a cégét felfüggesztette, mert úgy érezte többé nem ő irányítja az. A ruhavonalat egy évvel később, 2009-ben a Donna Karan New York vásárolta meg, és indította el saját kollekcióját, a Femme for DKNY-t. Az új ruhakollekciót ismét Hilary tervezte, a költemények pedig limitált kiadásúak voltak.
 

ÉRDEKESSÉGEK:

•  Van négy kiskutyája: Beau, Coco, Dubois és Jak
•  Utálja a chilis ételeket
•  Gyakran veszti el lakás- illetve kocsikulcsait
•  Egyszer élőben rappelt Snoop Doggal
•  Imádja a sót, minden ételét sósan szereti
•  Szeret frufrut vágatni magának, de egy idő után mindig megunja
• Imádja kisminkelni az embereket, ha nem színésznő lenne, akkor sminkesként dolgozna szívesen
•  A Los Angeles-i tündérmese forgatása alatt tanult meg vezetni
•  Német, ír, francia, skót, angol és walesi felmenői is vannak
•  Imád testvérével lenni, ha teheti mindig vele tölti szabadidejét
•  2005-ben fellépett az amerikai elnök, George Bush és családja előtt
•  Nagy rajongója Janis Joplinnak
•  Van egy saját, róla mintázott barbie babája
•  Balkezes
•  Katolikus vallású
•  Eredeti haszíne a barna, de szereti magát szőkén
•  Imád hoki meccseket nézni
•  Nem tudja növényeit életben tartani
•  Imád scrabblelel játszani és online shoppingolni
•  Támogatja az állati jogokat, és nagy állatvédő ő maga is.


KEDVENCEK:

– Kedvenc sportja az úszás és a korcsolyázás
– Kedvenc előadói között Christina Aguilera, Lady Gaga, Madonna, Pink, John Mayer, Britney Spears és Florence and The Machine szerepel
– Kedvenc színésze Tom Welling
– Kedvenc színésznője Sandra Bullock
– Kedvenc színe a rózsaszín
– Kedvenc autótípusa az SUV
– Kedvenc filmje az Ace Ventura: Állati nyomozó
– Kedvenc konyhája a mexikói és az olasz
– Kedvenc ételei között van a sushi, a kovászosuborka és a tésztaételek
– Kedvenc édessége a chocolate chip cookie
– Kedvenc márkája a Louis Vuitton
– Kedvenc sorozatai között a Szívek szállodája, a Hetedik mennyország és a The Osbournes szerepel
– Kedvenc üzletei: Bloomingdales, Juicy Couture, Guess, Barney’s, Nordstroms, Le Château
– Kedvenc videójátéka a Dance Dance Revolution
– Kedvenc könyvei: Harry Potter, Az éhezők viadala, A szürke 50 árnyalat és a Csillagainkban a hiba
 

MEGNYERT DÍJAI:

2004: Golden Raspberry Awards – Legrosszabb színésznő (Los Angeles-i tündérmese / Sztár születik)
2005: Golden Raspberry Awards – Legrosszabb színésznő (Tucatjával olcsóbb 2. / A tökéletes pasi)
2006: MTV TRL Awards Italy – Az év legjobb új előadója
2004: Radio Disney Music Awards – A legjobban felöltözött énekesnő
2004: Radio Disney Music Awards – Legjobb dal (Come Clean)
2004: Radio Disney Music Awards – A legjobb otthoni dal (The Math)
2004: Radio Disney Music Awards – A legrockosabb testvérpár (Haylie Duffal közösen)
2005: Radio Disney Music Awards – Legjobb női előadó
2005: Radio Disney Music Awards – Legjobb kislemez (Wake Up)
2005: Radio Disney Music Awards – A legjobb videoklipp (Wake Up)
2003: Teen Choice Awards – Legjobb új színésznő (Csaó, Lizzie!)
2003: Teen Choice Awards – Legdögösebb TV sztár (mint Hilary Duff)
2005: Teen Choice Awards – Legjobb jelenet egy filmben (Los Angeles-i tündérmese)
2007: Teen Choice Awards – Legjobb romantikus dal (With Love)
2010: Teen Choice Awards – Female Scene Stealer (Olivia Burke – Gossip Girl)
2003: VH1 Awards – Az év feltörekvő tehetsége
2000: Young Artist Awards – Legjobb színésznő mellékszerepben (The Soul Collector)
2004: Young Artist Awards – Legjobb fiatal színész (Tucatjával olcsóbb)
2005: Young Artist Awards – A „ma” szupersztárja (mint Hilary Duff)
2004: World Music Awards – Legjobb női előadó
2004: AOL Awards – Az évben a legtöbbet keresett sztár
2005: Cosmopolitan Magazine Awards – Born to Lead díj
2009: Seventeen Magazine Awards – Az év legstílusosabb sztárja
2012: StyleBistro Awards – A legdögösebb várandós celeb
 

AUTOGRAM CÍME:

Hilary Duff
United Talent Agency
9336 Civic Center Drive
Beverly Hills, CA 90210-3604
USA 

Az életrajzot írta: missdaisy., kiegészítette: AmyVie

FILMEK:

1997: True Women / Amazonok a vadnyugaton – Extra
1998: Casper Meets Wendy / Casper és Wendy – Wendy
1998: Playing by Heart / Szeress, ha tudsz! – Extra
1999: L’ange de l’amour – Ellie
2001: Human Nature / Libido – Vissza az ösztönökhöz – Young Lila Jute
2002: Cadet Kelly / Tinikadét – Kelly
2003: Agent Cody Banks / ÖcsiKém – Natalie Connors
2003: The Lizzie McGuire Movie / Csaó, Lizzie! – Lizzie / Isabella
2003: Cheaper by the Dozen / Tucatjával olcsóbb – Lorraine Baker
2004: A Cinderella Story / Los Angeles-i tündérmese – Sam
2004: Raise Your Voice / Sztár születik – Teresa „Terri” Fletcher
2005: The Perfect Man / A tökéletes pasi – Holly Hamilton
2005: Cheaper by the Dozen 2 / Tucatjával olcsóbb 2. – Lorraine Baker
2006: Material Girls / Lányok a pácban – Tanzie Marchetta
2008: War, Inc. / Jó üzlet a háború – Yonica Babyyeah
2009: Stay Cool / Újra a gimiben – Shasta O’Neil
2009: What Goes Up – Lucy Diamond
2009: According to Greta / Greta – Greta
2010: Provinces of Night / Az éjszaka országai – Raven Lee Halfacre
2010: Beauty & the Briefcase / Munkával szerzett pasi – Lane Daniels
2016: Flock of Dudes – Amanda
 

SOROZATOK: 

2000: Chicago Hope / Chicago Hope kórház – Jessie Sheldon
2003: Mes plus belles années – Shangri-La
2004: Frasier / A dumagép – Britney
2001-2004: Lizzie McGuire – Lizzie McGuire
2005: Joan of Arcadia / Isteni sugallat – Dylan Samuels
2003-2005: Une famille de tonnerre – Kenzie / Stephanie
2009: Ghost Whisperer / Szellemekkel suttogó – Morgan Jeffries
2009: Law & Order: Special Victims Unit / Különleges ügyosztály – Ashlee Walker
2009: Gossig Girl / Gossip Girl – A pletykafészek – Olivia Burke
2009: The Chase – Hilary Duff (mini-sorozat)
2010: Community / Balfékek – Meghan
2013: Raising Hope / Nevelésből elégséges – Rachel
2013: Two and a Half Men / Két pasi – meg egy kicsi – Stacey
2015-jelenleg: Younger – Kelsey Peters
2020: Lizzie McGuire  - Lizzie McGuire


SZINKRONSZEREPEK: 

2004: In Search of Santa / Télapó nyomában – Princess Crystal
2012: She Wants Me – Kim Powers
2012: Foodfight! – Sunshine Goodness
2012: Ot Vinta 3D – Windy
2013: Dora the Explorer / Dóra, a felfedező – Ice Witch

NAGYLEMEZEK:

2002: Santa Claus Lane
2003: Metamorphosis
2004: Hilary Duff
2007: Dignity
2015: Breathe In. Breathe Out.
2017: ???


ALBUM ÖSSZEÁLLÍTÁSOK: 

2005: Disney Artist Karaoke Series: Hilary Duff
2005: Most Wanted
2006: 4Ever Hilary
2008: Best of Hilary Duff
2009: Metamorphosis / Hilary Duff / Dignity

ÉLŐ ALBUMOK: 

2004: The Girl Can Rock
2009: Live at Gibson Amphitheatre: August 15, 2007


KÖZÉPLEMEZEK: 

2003: Metamorphosis Remixes
2007: Dignity Remix 

KISLEMEZEK: 

2003: Why Not
2003: So Yesterday
2004: Come Clean
2004: Little Voice
2004: Out Lips Are Sealed ft. Haylie Duff
2004: Fly
2005: Someone’s Watching Over Me
2005: Wake Up
2005: Beat of My Heart
2006: Supergirl
2006: Play with Fire
2007: With Love
2007: Stranger
2008: Reach Out
2009: Any Other Day
2014: Chasing The Sun
2014: All About You
2015: Sparks
2016: Little Lies

Utolsó frissítés: 2021.08.10. 13:01 AmyVie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace