Starity

Hilary Swank

Hilary Swank Hilary Swank nemzetisége 1345. 475rajongó 14vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 99%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Hilary Ann Swank
 • Becenév
 • Hil
 • Születési idő
 • 1974. július 30.
 • Születési hely
 • Bellingham, Washington, USA
 • Foglalkozás
 • színésznõ
 • Családi állapot
 • elvált
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • világosbarna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna

Hilary Swank életrajza

Hilary a parányi Bellingham szülötte, amely Washington államban található. A sportos alkatú kislány három éves korától szorgosan járt úszóedzésekre, tizenévesen pedig Washington állam úszóbajnokságának legtehetségesebb versenyzője volt, sőt az ifjúsági olimpiára is eljutott. Mintegy mellesleg gimnasztikából is szép eredményeket ért el, ám a sport mellett azonban a színészet is érdekelte, sõt, ebben is bajnok akart lenni. A helyi színjátszókörben letudott "kötelező gyakorlatok" után - amelyek közt szerepelt Maugli is a Dzsungel könyvéből - 16 évesen Hollywoodba költözött. Itt aztán szűkös idők jöttek, egy darabig lakókocsiban lakott, miközben a South Pasadena High Schoolba járt, és az esténként vállalt alkalmi munkákból élt. Ám lassan ráragyogott a szerencse, amihez azonban keményen meg kellett dolgoznia és ezért egy rakás jobb-rosszabb tévésorozatban vállalt kisebb szerepeket.

Az első igazi filmszerep a Buffy, a vámpírölő-ben volt, a tévésorozat filmváltozatában adódott, ahol Kimberly-t, Buffy legjobb barátját alakította. Hasonlóan nívós alakítást kellett nyújtania a 1994-es Az új karate kölyök című filmben: õ volt Julie, a keleti harcművészetek iránt fogékony tinédzserlány - de maga a film nem hozta meg neki az átütő sikert. Három további szűkös esztendő következett, ám megint felcsillant a remény, ezúttal a Beverly Hills 90210 egyik szerepének formájában. Sajnos "csak" 16 folytatás erejéig bírta a sorozatot, mint az Ian Ziering által játszott Steve egyik csaja a sok közül, ám végül nem hosszabbították meg a szerződését. Ezután az HBO-n is bemutatott Hollywoodi hétköznapok című moziban játszott egy prostituáltat Rob Lowe testvére, Chad partnereként. Az együttműködés a filmvásznon kívül teljesedett ki, hiszen még abban az évben házasságot kötöttek. A házasság pedig szerencsét hozott, és Hilaryt felkérték a főszerepre Kimberley Pierce független produkciójában, A fiúk nem sírnak című filmbe. A film megtörtént esetet dolgozott fel, Hilary pedig megdöbbentő átéléssel alakította a nemi identitásával küzdő, férfiruhában élő lányt, Teena Brandont. A hitelesebb alakítás érdekében a forgatás előtt sokáig férfiként élt: levágatta a haját, hangját és meglehetősen nőies testalkatát, mellét gézzel leszorítva elváltoztatta. A film annyira low-budget volt, hogy Hilary 75 dollárt kapott forgatási naponként, ám az alakítás jutalma összesen 10 értékes díj, köztük egy Arany Glóbusz és egy Oscar-díj volt.

Ezek után még szép, hogy Swank csillaga feljövőben van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy számtalanszor kérik fel közszereplésre - néhány éve például az MTV Movie Awards egyik házigazdája volt. Ennek oka leginkább rendkívüli kisugárzása és hihetetlen kedvessége lehet, hiszen az egész lány csupa mosoly - igaz, ekkora fogakkal ez nem is nehéz dolog. Persze forgatni is forgat, ám nem túl feszes tempóban, átlag évi egy film teljesítésével. Munkái között volt a Rossz álmok, amelyben Keanu Reeves és Kate Blanchett partnereként láthattuk, a Királyné nyakéke c. kosztümös kalandfilm, az Álmatlanság c. thriller melyben Al Pacino és Robin Williams volt partnere. Ezt követő filmje a A mag volt, mely már nagy költségvetésű scifi melyben a föld megmentése a tét. 2004-ben Clint Eastwood partnereként alakított Oscar díjasat a Millió dolláros bébiben melyben maga a rendező volt partnere - 2. Oscar díját megint Anette Bening orra elől halászta el. Idén mutatták be a Fekete Dália c. mozit melyben egy kisebb, de annál komolyabb szerepet kapott többek közt Josh Hartnett és Scarlett Johansson mellett. legújabb filmje a Tíz csapás pedig egy misztikus thriller melyben egy hitét vesztett tudóst alakít aki minden "természet feletti" jelenséget, történést a tudomány oldaláról vizsgál ki és magyaráz meg - míg egy kis faluba keveredve valóban egyre megmagyarázhatatlanabb események követik egymást. Még ugyanebben az évben szerepelt a Saját szavak című drámában, a Grace klinikából jól ismert Patrick Dempsey-vel. A film forgatókönyve igaz történet alapján íródott, mely egy tanár életét mutatja be, aki a gettóban nevelkedett gyermekeket próbálja meg jó útra téríteni. Emellett eljátszott egy romantikus karaktert is Gerard Butler oldalán a PS: I love you című vígjátékban.
2008-ban csak egy felkérést vállalt el, a Birds of America című filmben, melyben olyan sztárokkal játszott együtt, mint Matthew Perry, Lauren Graham vagy Ben Foster. A következő évben az Amelia - Kalandok szárnyán című filmben Amelia Earhart, legendás amerikai pilótanő szerepét formálta meg, partnere Richard Gere volt, aki a vásznon Amelia férjét, és a karizmatikus üzletembert keltette életre. A 2010-es év egyik nagy durranása a Conviction című film, melyet október 15-én mutattak be Amerikában. A mozi megtörtént eseményen alapul, a történet a testvéri szeretetről és az önfeláldozásról szól. Hilary Betty Anne Waters karakterét kelti életre, aki azért küzd, hogy bebizonyítsa bátyja, Kenny ártatlanságát. A színésznő másik filmjét, a The Resident bemutatóját 2011-re tolták ki, de ebben az évben került bemutatásra a Szilveszter éjjel című filmje is. Következő filmje egy tv film volt 2013-ban, Mary & Martha címmel. Még ebben az évben két másik filmet is leforgatott You're Not You és The Homesman címekkel. 2015-ben a The One Percent című sorozatban vállalt szerepet, melyben Ed Harris a színésztársa. 2016-ban kerül bemutatásra a Spark című animációs film, melyben szinkronhangként lesz hallható Jessica Biel és Susan Sarandon mellett. 2017-es filmtervei között az 55 Steps című dráma és a Logan Lucky című vígjáték szerepel, amit 2018-ban Michael Shannon oldalán a What They Had című dráma követett. 2019-ben első filmje az I Am Mother című thriller volt, melyet többek közt az Away című tv sorozat követett.

Az életrajzot Coco Selly és ToTo készítette.
 


Away (TV Sorozat) (2019) .... Emma Green
The Hunt (2019)
Fatale (2019)
I Am Mother (2019) .... Woman
Trust - Bizalom (2018) (TV Sorozat) .... Gail Getty
What They Had (2018) .... Bridget Ertz
Logan Lucky - A tuti balhé (2017) .... Special Agent Sarah Grayson
55 Steps (2017) .... Colette
Spark: A Space Tail (2016) .... The Queen (Szinkronhang)
You're Not You - Te nem vagy te (2014) .... Kate
The Homesman - Kelletlen útitárs (2013) .... Mary Bee Cuddy
Mary & Martha (2013) TV Film .... Mary
New Year's Eve - Szilveszter éjjel (2011) .... Claire Morgan
The Resident (2011)
Conviction - Meggyőződés (2010) .... Betty Anne Waters
Amelia - Amelia - Kalandok szárnyán (2009) .... Amelia Earhart
Birds of America - Balhés tesók (2008) .... Laura
P.S. I Love You - P.S. I Love You (2007) .... Holly
The Reaping - Tíz csapás (2007) .... Katherine Winter
Freedom Writers - Saját szavak (2007) .... Erin Gruwell
The Black Dahlia - Fekete Dália (2006) .... Madeleine Linscott
Million Dollar Baby - Millió dolláros bébi (2004) .... Maggie Fitzgerald
Red Dust - Vérvörös homok (2004) .... Sarah Barcant
Iron Jawed Angels (2004) (TV) .... Alice Paul
11:14 - 11:14 (2003) .... Buzzy
The Core - A mag (2003) .... Maj. Rebecca Childs
The Space Between (2002)
Insomnia - Álmatlanság (2002) .... Detective Ellie Burr
The Affair of the Necklace - A királyné nyakéke (2001) .... Jeanne St. Remy de Valois
The Gift - Rossz álmok (2000) .... Valerie Barksdale
The Audition (2000)
Boys Don't Cry - A fiúk nem sírnak (1999) .... Brandon Teena
Beverly Hills, 90210 - Beverly Hills, 90210 (1997-1998) TV Sorozat (16 epizód) .... Carly Reynolds
Heartwood (1998) .... Sylvia Orsini
Quiet Days in Hollywood (1997) .... Lolita
Leaving L.A. (1997) TV Sorozat (6 epizód) .... Tiffany Roebuck
The Sleepwalker Killing (1997) (TV) .... Lauren Schall
Dying to Belong (1997) (TV) .... Lisa Connors
Sometimes They Come Back... Again - Kárhozottak (1996) .... Michelle Porter
Terror in the Family (1996) (TV) .... Deena Martin
Kounterfeit (1996) .... Colleen
The Next Karate Kid - Az új karate kölyök (1994) .... Julie Pierce
Cries Unheard: The Donna Yaklich Story (1994) (TV) .... Patty
Camp Wilder (1992) TV Sorozat
- See Spot Go c. epizód .... Danielle
Buffy the Vampire Slayer - Buffy a vámpíroölõ (1992) .... Kimberly Hannah
Growing Pains (1991-1992) TV Sorozat
- Menage a Luke (1992) c. epizód .... Sasha Serotsky
- There Must Be a Pony (1991) c. epizód .... Sasha Serotsky
Evening Shade (1991-1992) TV Sorozat
- I Do, I Don't (1991) c. epizód .... Aimee #1
- The Road Trip (1991) c. epizód .... Aimee #1
Harry and the Hendersons (1991) TV Sorozat - Harry Goes Ape c. epizód
ABC TGIF (1990) TV Sorozat .... Danielle

Utolsó frissítés: 2019.07.30. 19:07 _ToTo_ által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace