Starity

Hugh Jackman

Hugh Jackman Hugh Jackman nemzetisége 202. 2349rajongó 117vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 98%
  • stílus: 96%
  • szimpátia: 97%

Hugh Jackman életrajza

KEZDETEK, CSALÁDJA, TANULMÁNYOK:

Hugh Michael Jackman 1968. október 12-én született Sydney városában, Ausztráliában. Édesanyja Grace McNeil, édesapja pedig Christopher John Jackman, cambridge-i könyvelő. Szülei brit származásúak voltak, akik az 1967-es évben, Hugh születése előtt emigráltak Ausztráliába. Négy idősebb testvére van, akik közül ő volt a második, aki már Ausztráliában született. Vallásos családban nőtt fel, szülei azonban mégis elváltak. Édesanyja újraházasodott, ebből a házasságból pedig született egy húga. Szülei válásakor Hugh még csak 8 éves volt, a fiú pedig édesapjával és két fiútestvérével Ausztráliában maradt, míg édesanyja és lánytestvérei hazaköltöztek Angliába. Kiskorától kezdve rengeteg időt töltött a szabadban, gyakran járt le a tengerpartra és szeretett kempingezni is, aminek keretein belül bejárta egész Ausztráliát. Kezdetben séf szeretett volna lenni.

A Pymble általános iskolába járt, később pedig a Knox Grammar School fiúiskolában tanult. Itt kezdett el rajongani a színészetért, első színdarabját, a My Fair Ladyt 1985-ben mutatta be az iskolai drámacsoporttal. Miután befejezte középiskolai tanulmányait, kihagyott egy évet, mialatt az Uppinghami iskolában töltötte be az iskolai tornatanár szerepét. Később elkezdte felsőoktatási tanulmányait a sydney-i műszaki egyetemen, ahonnan 1991-ben szerezte meg kommunikációs diplomáját. Utolsó évében drámaórákat vett fel, hogy meglegyen az összes kreditje diplomájához, még jobban belemélyedve a színészet művészetébe. A diploma megszerzése után egy egyéves színészeti kurzuson vett részt Sydneyben, mely a „The Journey” címen futott. Miután elvégezte a kurzust szerepet ajánlottak neki a Neighbours c. népszerű ausztrál sorozatban, azonban Hugh ezt elutasította, helyette pedig újabb egyetemi tanulmányokba kezdett a perth-i Edith Cowan Universityn, ahol 1994-ben végzett.

SZÍNÉSZI KARRIER:

Karriere beindulása, kisebb szerepek és színpadi darabok (1994-1998):

Diplomaosztójának estéjén kapott egy telefonhívást, melyben szerepet ajánlottak neki egy készülő krimisorozatban, a Correlliben, amit természetesen el is fogadott. A 10 epizódos tévéműsort az ABC sugározta, és egyben Jackman első hivatalos munkája is volt. A következő évben, 1996-ban elvállalta Gaston szerepét a Walt Disney Szépség és a Szörnyeteg c. helyi darabjában, illetve ő keltette életre Joe Gillist is a Sunset Boulevard c. színjátékban. Az 1996-os évben nemcsak színpadi darabokban láthatták a rajongók, hanem a televízióban is, főszerepet kapott ugyanis Guy Pearce oldalán A Fagyos folyó lovasában is. 

1998-ban megmutatta zenei tehetségét is egy Melbourne-ben megrendezett fesztiválon, a Midsummán, ahol egy kabaréban – Summa Cabaret – énekelt és játszott. Ugyanebben az évben egy epizód erejéig feltűnt a Doktor Halifax c. sorozatban is, mint Eric Ringer.

A nagy áttörés, avagy Oklahoma! és X-Men (1999-2001):

Nemzetközi ismeretségét az 1999-es Oklahoma! című westernfilm hozta meg, melyben főszerepben alakította az ikonikus Curly-t. Játékáért elnyerte az Olivier Award legjobb musical színészének járó díjat. Ugyanekkor debütált két másik produkciója is, a Ponyvarománc c. és az Erskineville Kings nevű filmje. 

2000-ben az Oklahomának köszönhetően szerepet kapott a Marvel népszerű képregényeinek filmadaptációjában, az X-Men – A kívülállókban, ahol ő kelthette életre Logan, azaz Farkas karakterét. A produkció boksz office lett, majdnem 300 millió dollárt hozott a konyhára, illetve Hughnak egy Saturn díjat, amit a Legjobb férfi színész kategóriában vihetett haza. Elmondása szerint ez volt élete legnehezebb szerepe, hiszen a temérdek mennyiségű izom felszedése mellett rendkívül kevés szöveget kellett megtanulnia, ehhez pedig olyan neves színészek technikáját tanulmányozta, mint Mel Gibson és Clint Eastwood.

2001-ben Ashley Judd és Gred Kinnear oldalán játszott főszerepet A csábítás elmélete c. romantikus vígjátékban. Ugyanebben az évben még láthattuk Stanley szerepében John Travolta és Halle Berry mellett a Kardhal c. krimiben, illetve a Kate és Leopoldban, mely meghozta számára élete első Golden Globe jelölését.

Új korszak: X-Men filmek, Van Helsing, A tökéletes trükk és Füles (200-2006):

2003-ban került mozikba az X-Men folytatása, az X-Men 2., melyben ismét Logan / Farkas szerepét öltötte magára. 

2004-ben egy újabb sikerfilmje jelent meg, Van Helsing szerepét játszotta el Kate Beckinsale oldalán az ugyanezen a néven debütált fantasyban. Az év folyamán még feltűnt egy rövidfilmben is, a Making the Gradeben, mint Mr. Slattery. 

2006-ban debütált az X-Men harmadik filmje, az X-Men: Az ellenállás vége, mely egyben az eredeti X-Men filmek lezárása is volt. Ugyanebben az évben még számos nagysikerű produkciója is megjelent. A Füles c. Woody Allen vígjátékban Scarlett Johansson oldalán alakított egy amerikai újságírót, míg A forrás c. science fictionben egy modern kutatót, Tommyt alakította.

Egyik legismertebb alakítása is ugyanebben az évben jelent meg, mely a Christopher Nolan által rendezett A tökéletes trükk volt. A filmben Jackman Christian Bale oldalán alakít egy bűvészt, aki mindent feláldoz a sikeréért és azért, hogy legyőzhesse legnagyobb ellenfelét. A Táncoló talpakban Memphis hangját, míg az Elvitte a vízben Roddy-t szinkronizálta.

Sikert sikerre halmoz: X-Men előzményfilmek, Ausztrália (2007-2011):

2007-ben a Viva Laughlin pilotjában volt látható. 2008-ban Michelle Williams és Evan McGregor volt partnere a Szex telefonhívásra c. misztikus drámában. 2008. végén Nicole Kidman oldalán volt látható a II. világháborús romantikus drámában, az Ausztráliában, mely szintén az egyik legsikeresebb filmje lett. 

2009-ben a Marvel saját filmet készített Logan, azaz Farkas karakteréről, mely X-Men kezdetek: Farkas címmel került a filmvászonra. A produkció az ikonikus karakter előzménytörténetét mutatja be, mely hatalmas sikernek örvendett, illetve több, mint 150 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek. 

2011-ben az új X-Men filmgeneráció első részét, az X-Men: Az elsőket mutatta be a Marvel, melyben kisebb szerepben Hugh is tiszteletét tette. Ugyanekkor jelent meg a Snow Flower and the Secret Fan c. filmje, valamint a Vaj és a Vasököl c. produkciói, utóbbiban partnere Evangeline Lilly volt.

Nyomorultak, Farkas, Fogságban & X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2012-2014):

2012-ben Az öt legenda c. animációs filmben kölcsönözte Bunny hangját. Ugyanebben az évben került a mozikban a francia musical, A nyomorultak legújabb feldolgozása, melyben Jean Valjeant alakította és Hugh pazar alakításával elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe díjat. A produkcióban olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Russel Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried és Helena Bonham Carter. 

2013-ban mutatták be a Farkas c. filmet, melyben ismét Logan szerepét ölthette magára a színész. A film szintén hatalmas sikernek örvendett, ismét megközelítette a 150 millió dolláros bevételt, így a folytatást is berendelték. Az év további részében a Fogságban c. drámában láthattuk a színészt, Keller Dover szerepében.

2014-ben újabb X-Men filmben, az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban játszott főszerepet James McAvoy, Michael Fassbender és Jennifer Lawrence oldalán, valamint az Éjszaka a múzeumban: A fárao titkában tűnt fel egy apró szerepben.

Fantasy, életrajzi film, musical (2015-2017):

2015-ben két filmjét mutatták be: márciusban került mozikba a Chappie, októberben pedig a Pánban keltette életre Feketeszakállt.

2016-ban az Eddie, a Sasban játszott Taron Egerton oldalán, ahol egy Eddie Edwards brit síugró edzőjét, Bronson Pearyt alakította. Májusban a legújabb X-Men filmben, az X-Men: Apokalipszisben láthattuk Farkas szerepében. A színész a film bemutatását követően elárulta, ez az utolsó X-Men film amit elvállalt, ezen felül még egy produkciója, a 2017. tavaszán megjelent Logan – Farkas lesz, amiben látható, ezt követően pedig nem kívánja többé magára ölteni az ikonikus karaktert.

2017-ben tehát a Logan megjelenésével búcsút mondott a színész a Marvel X-Men franchiseának. Decemberben került vászonra legújabb musicalje, A legnagyobb showman, mely a cirkusz titokzatos világába kalauzolja a nézőt. A film az év egyik legjobb produkciójának volt titulálva, Jackmant pedig ismét Golden Globe díjra jelölték.

Jelenlegi projektek: Így ne legyél elnök & Romlott oktatás (2018-jelenleg):

2018-ban mutatták be legújabb politikai drámáját, az 1988-ban játszódó Így ne legyél elnököt, mely Gary Hart szenátor, az elnöki posztért folytatott kampányát tárja a nézők elé. 2019 áprilisában A hiányzó láncszem c. animációs film került a mozikba, melyben Sir Lionel Frostnak kölcsönözte a hangját. Szintén 2019-ben, a Torontói Filmfesztiválon mutatták be az amerikai történelem legnagyobb állami iskolai sikkasztási botrányáról készített, Romlott oktatás c. filmjét.

Az életrajzot írta missdaisy, javította és 2020 áprilisától frissíti goldman. Másolása tilos! 

    ?      Te Good Spy / Robert Ames (rumored)
2021 - Reminiscence / Nick Bannister (post-production)
2019 - Romlott oktatás / Frank Tassone
2019 - A hiányzó láncszem / Sir Lionel Frost (voice)
2018 - Így ne legyél elnök / Gary Hart
2017 - Logan - Logan / Farkas
2017 - A legnagyobb showman - P.T. Barnum
2016 - X-Men: Apokalipszis - Logan / Farkas
2016 - Eddie, a sas - Bronson Peary
2016 - Broadway 4D - Curly
2015 - Pán - Feketeszakáll
2015 - Chappie - Vincent
2014 -  X-Men: Az eljövendő múlt napjai - Logan / Farkas
2013 - Prisoners - Keller Dover
2013 - Farkas - Logan / Farkas
2013 - Movie 43
2012 - A nyomorultak - Jean Valjean
2012 -  Az öt legenda -  Húsvéti nyuszi (hang)
2011 - Vasököl - Charlie Kenton
2011 - Butter - Boyd Bolton
2010 - X-Men kezdetek: Farkas - Logan / Farkas
2008 - Ausztrália  - Drover
2008 - Szex telefonhívásra - Wyatt Bose
2008 - Uncle Jonny (rövid film) - Uncle Russell
2007 - Viva Laughlin (1 epizód) - Nicky Fontana
2006 - Táncoló talpak  - Memphis (hang)
2006 - Elvitte a víz  - Roddy (hang)
2006 - A tökéletes trükk  - Robert Angier
2006 - A forrás - Tomas / Tommy / Tom Creo
2006 - Füles - Peter Lyman
2006 - X-men - Az ellenállás vége - Logan / Farkas
2004 - Eltévedt lelkek  – Roger
2004 - Van Helsing – Gabriel Van Helsing
2004 - Making the Grade (rövid film) - Mr. Slattery
2004 - Standing Room Only (rövid film) - Roger
2003 - X-men 2. - Logan / Farkas
2001 - Kate és Leopold – Leopold
2001 - Kardhal  - Stanley Jobson
2001 - A csábítás elmélete  - Eddie Alden
2000 - X-Men - A kívülállók - Logan / Wolverine
1999 - Oklahoma! - Curly McLain
1999 - Erskineville Kings – Wace
1999 - Ponyvarománc - Jack Willis
1998 - Halifax f.p: Afraid of the Dark - Eric Ringer
1996 - Snowy River: The McGregor Saga (5 epizód) - Duncan Jones
1995 - Kisvárosi zsaruk (1 epizód) - Brady Jackson
1995 - Correlli (10 epizód) - Kevin Jones
1994 - Law of the Land (1 epizód) - Charles 'Chicka' McCray

Utolsó frissítés: 2020.06.14. 11:11 goldman által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace