Starity

J. K. Rowling

J. K. Rowling J. K. Rowling nemzetisége 352. 1366rajongó 156vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Joanne Kathleen Rowling
 • Becenév
 • Jo, JKR
 • Születési idő
 • 1965. július 31.
 • Születési hely
 • Yate, Gloucestershire, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • írónő, producer, forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • férjezett, 3 gyermek
 • Partner
 • Neil Murray
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Helena Bonham Carter Emma Watson Johnny Depp Ralph Fiennes Daniel Radcliffe Tom Felton Rupert Grint Maggie Smith Bonnie Wright Evanna Lynch Fiona Shaw Eddie Redmayne Matthew Lewis Robbie Coltrane Julie Walters Alison Sudol Richard Griffiths Ezra Miller Katherine Waterston Dan Fogler

J. K. Rowling életrajza

KORAI ÉLETE (1965 — 1996)
Joanne Kathleen Rowling 1965. július 31-én látta meg a naplivágot Yate-ben, Angliában. Édeasanyja, Anne tudománytechnikusként dolgozott, míg édesapja, Peter James Rowling Rolls-Royce repülőgép-mérnök volt. Szülei a King's Cross pályaudvaron találkoztak 1964-ben, amikor mindketten Arboath-ba utaztak. 1965 március 14-én összeházasodtak és nem sokára meg is született első gyerekük, Joanne. Rowling egyik dédnagyapja, Dugald Campbell egy skót férfi volt és Lamlash városában élt. Édesanyja francia származású nagyapja, Louis Volant Háborús Kereszttel volt díjazva, amiért azt Első világháborúban megvédte Courcelles-le-Comte falvát. Rowling mindig is büszke volt dédnagyapjára, amiért egy egyszerű pincér létére így helytállt a háborúban.

Joanne két éves volt, amikor megszületett húga, Dianne. A család ezek után elköltözött egy közeli faluba, Winterbourne-ba. Ekkor Rowling mindössze 4 éves volt. Gyerekként Rowling imádta a meséket, ezért már fiatal korában fantázia történeteket írt, amelyeket legtöbbször kistestvérének olvasott fel. Kilenc éves volt, amikor elköltöztek Church Cottage-be, amely egy falu Tutshill-ben, a wales-i Chepstow-hoz közel. A szülei igazi londoniak voltak, és mindig az volt az álmuk, hogy vidéken lakhassanak. 9 éves korában Tutshill-be költöztek. Nagyon boldogok voltak testvérével, hogy a tágas mezőkön vagy a Wye folyó partján játszhattak.

A St Michael's Primary School-ban kezdte tanulmányait, majd a Wyedean School and College-be iratkozott, ahol édesanyja dolgozott. Középiskolában az angol volt a kedvenc tantárgya, , viszont németet és franciát is tanult. Tinédzser volt, amikor nagynénjétől megkapta Jessica Mitford önéletrajzát, a Hons and Rebels-et. Rowling nagyon megszerette Mitford-ot, ezért elolvasta az összes könyvét.

Joanne tindédzser évei nem teltek boldogan. A családi élete eléggé nehéz volt, mivel édesanyjánál sclerosis multiplex-et diagnosztizáltak és édesapjával is megromlott a kapcsolata. Elkezdte érdekelni a rock zene, elkezdett Clash-t, Smiths-t és Siouxsie Sioux-ot hallgatni. A rock hatására egy lázadó fiatallá vált, fekete volt a haja, a szemeit is feketére festette. 1982-ben elkezdte tanulmányait az Oxford University-n, ahol franciát és klasszika-filológiát hallgatott. Később tanult egy évet Párizsban, ahol 1986-ban végzett.

Tanulmányai befejezése után Londonba költözött, ahol egy titkárnői állást kapott az Amnesty Internationalnál, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott. Elmondása szerint azért szerette ezt a munkát, mert nem figyeltek rá, így munka közben történeteket gépelhetett. Nem sokkal ezután összejött egy fiúval, akivel Manchesterbe költöztek, ahol munkát kapott a Chamber of Commerce-nél. 1990-ben egy négy órás London-Manchester út során egy történetet gondolt ki, egy fiúról, aki varázslóiskolába jár.

Rowling nem sokkal ezután elkezdte írni könyvét a varázslófiúról, amiről senkinek nem szólt még. 1990 decemberében édesanyja sajnos elhunyt, több évnyi betegeskedés után. Édesanyja halála nagyon megviselte Joanne-t és a gyász érzéseit megpróbálta belevinni könyvébe. Rowling Portugáliába költözött, Porto városába, ahol 18 hónap után találkozott egy tévéssel, Jorge Arantes-el, akivel 1992 október 16-án össze is házasodtak. Egy vetélést követően 1993. július 27-én megszületett kislányuk, Jessica Isabel Rowling Arantes. Férjétől hamarosan elvált és 1996-ban a skóciai Edinburghban telepedett le.

Hét évvel az egyetem után Rowling úgy érezte, hogy romokban az élete. A házassága csúnyán végződött, munkanélküli volt egy gyerekkel. Csak az írásban lelte örömét, ennek ellenére viszont depressziós volt és volt, hogy öngyilkos gondolatai is voltak. Lánya miatt nem tudott munkába állni, ezért segélyből éltek. Hogy ne a nyirkos, fűtetlen lakásban legyenek, Rowling lányával egész napját egy kávéházban töltötte és könyvét írta. Nehéz helyzetében a Skót Művészeti Tanács segítette, akiktől támogatást kapott.

VILÁGHÍRNÉV A HARRY POTTERREL (1997 — 2001)
1995-ben Rowling befejezte könyvét, amelyet 12 kiadóház át is vett. Rowling élete legszebb napjának tartja azt a napot, amikor 1997-ben megtudta, hogy könyve meg fog jelenni. 1997 június 26-án végül 1000 példányt nyomtattak a Harry Potter és a bölcsek köve című könyvből. A könyvet az írónő J. K. Rowling név alatt adta ki, mivel a kiadók úgy gondolták, hogy a fiatal fiúk nem szívesen olvasnának egy női írótól. A könyv annyira felkapott lett, hogy a kiadás öt hónappal már díjat is nyert, mégpedig a Nestlé Smarties Book Prize díjat. 1998 februárjában Rowling munkája újabb díjat érdemelt ki a British Book Award-on, mégpedig a Children's Book of the Year díjat. 1998 elején a könyvet elkezdték árulni az Egyesült Államokban, amely mégnagyobb hírnevet hozott Rowling-nak.

1998 július 2-án Rowling kiadta első könyvének folytatását, a Harry Potter és a Titkok Kamrája című regényt. A könyv az előzőhöz hasonlóan megnyerte a Smarties Prize díjat. Egy év múlva, 1999. július 8-án már meg is jelent a Harry Potter könyvsorozat harmadik része, a Harry Potter és az azkabani fogoly. Rowling ezzel a könyvvel az első olyan író lett, aki három egymás utáni évben elvitte a Smarties Prize díjat. 2000 július 8-án megjelent a negyedik rész, a Harry Potter és a Tűz Serlege. Az írónő ezzel a könyvvel rekordot állított fel, több mint 370 ezren vásárolták meg a könyvet az első napon. A 2000-es évben J. K. Rowling jelölve lett a British Book Awards-on, mint az Év Írója.
1998-ban a Warner Bros. megvette a könyvsorozat filmjogait. A filmsorozat első része, a Harry Potter és a bölcsek köve 2001-ben debütált. A film főszereplői a Harry Pottert játszó Danielle Radclippe, a Ron Weasleyt megformáló Rupert Grint és Emma Watson, mint Hermione Granger. 2001. március 12-én megjelent A kviddics évszázadai című könyv, amely kapcsolódik a Harry Potter könyvekhez. Ezen a napon egy másik Harry Potter univerzumhoz tartozó mű is megjelent, a Legendás állatok és megfigyelésük.

A HARRY POTTER LEZÁRÁSA (2002 — 2011)
2002-ben megjelent a Harry Potter és a Titkok kamrája című film, amelyet a Harry Potter és az azkabani fogoly megfilmesített verziója követett 2004-ben. Az előző évben, 2003. június 21-én megjelent az ötödik könyv, a Harry Potter és a Főnix rendje. Ez a sorozat egyik leghosszabb része, ezért a megírása is több időbe telt. Az írónő később azt nyilatkozta, hogy lehetett volna rövidebb is, és hogy a végére már sem ideje sem energiája nem maradt. 

A könyvsorozat hatodik része a Harry Potter és a Félvér Herceg címet viseli és 2005. július 16-án jelent meg. Ezzel a könyvvel Rowling egy újabb rekordot állított fel, a debütálás első napján több mint 9 millió példányt adtak el világszerte. 2006-ban a könyv az Év Könyve díjat kapta meg a British Book Awards-on. A Harry Potter könyvsorozat befejező részét Rowling 2006. december 21-én jelentette be. A könyv végül 2007. július 21-én jelent meg és a Harry Potter és a Halál ereklyéi címet viseli. 

2008. december 4-én megjelent a Bogar Bard című könyv, amely főként a Halál ereklyéi című könyvhöz kapcsolódik. Még ugyanebben az évben megjelent A What's Your Story? című könyve is, ami Harry Potter születése előtt játszódik. Ahogy a könyvek is folyamatosan megjelentek úgy a Harry Potter filmek is. 2005-ben debütált a Harry Potter és a Tűz serlege, amelyet 2007-ben a Főnix rendje követett és a Félvér Herceg 2009-ben. A Harry Potter és a Halál ereklyéi könyv megfilmesített verziója két filmet kapott. Az első rész 2010-ben, míg a második 2011-ben debütált.

A világ Harry Potter könyveinek jelenlegi értéke több, mint 15 milliárd dollár, emellett az utolsó négy könyv rekordot állított fel. A könyvsorozat 4.195 oldalból áll és több mint 65 nyelvre van lefordítva. A filmek mellett több videójáték is készült Rowling munkájához, ami még nagyobb hírnevet hozott a Harry Potternek a fiatalok körében. 2011-ben elindította a Pottermore weboldalt, ahol a Harry Potter rajongók új információkat tudhatnak meg Harry Potter univerzumáról.

AZ ELÁTKOZOTT GYERMEK & LEGENDÁS ÁLLATOK (2012 — 2019)
2012-ben megjelent az Átmeneti üresedés című könyve is, majd egy évvel később a Kakukkszó is. Az utóbbit Robert Galbraith álnéven írta. Ugyanezen álnévvel jelentette meg 2014-ben a A Selyemhernyó című könyvét is, amelyet 2015-ben a Gonosz pálya követett. A könyveket (kivéve az Átmeneti üresefést) a Cormoran Strike könyvsorozat foglalja magába, így az könyves eseményei időrendben történnek. A sorozat utolsó része, a Halálos Fehér 2018-ban jelent meg. A könyvekhez sorozat is készült, amelyet 2017-től a HBO-n láthatunk.

2015. októberében Rowling a Pottermore oldalán bejelentette, hogy egy újabb Harry Potter könyv érkezik. A könyv lényegében egy színházi darab forgatókönyve, amely a Harry Potter és a Halál ereklyéi című könyv eseményei után játszódik. A forgatókönyv címe Harry Potter és az elátkozott gyermek. 2015. október 28-án kerültek ki a jegyek, amelyek néhány órán belül el is foogytak. A könyv írója nem csak Rowling, hanem John Tiffany és Jack Throne volt.
2016-ban J. K. Rowling kiadott három kisebb könyvet, amelyekben a Harry Potter univerzumából megismert Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskoláról olvashatunk.

2013 szeptemberében a Warner Bros. egy újabb Harry Potter univerzumában játszódó filmet jelentett be. A filmet J. K. Rowling 2001-es könyve, a Legendás állatok és megfigyelésük inspirálta. Az első film 2016-ban jelent meg és a Harry Potter filmek előtt 70 évvel játszódik. A film főszereplői: Eddie Redmayne, mint Göthe Salmander; Katherine Waterston, mint Porpentina Goldstein; Alison Sudol, mint Queenie Goldstein; Dan Fogler, mint Jacob Kowalski. A filmsorozat második része 2018 novemberében jelent meg Legendás állatok: Grindelwald bűntettei címmel. A filmek forgatókönyvét Rowling írta, valamint a két film egyik producere is ő volt. 

2019-ben az Egyesült Államok női football csapatának minden tagja egy általa nagyra értékelt nő nevével ellátott polót viselt az egyik meccsen. A női futballista, Rose Lavelle J. K. Rowling nevét válaszotta az írónő iránt érzett tiszteletéből.

MAGÁNÉLET
2001. december 26-án Rowling hozzáment Neil Murray-hoz, egy skót orvoshoz. A ceremóniára az írónő skóciai killiechassie house-i otthonában került sor. 2003-ban megszületett a pár első közös gyermeke David. David után két évvel Mackenzie Jean is meglátta a napvilágot az írónő és Neil második közös gyermekeként.

JÓTÉKONYSÁG
2005-ben megalapította a Lumos jótékonysági szervezetet. A szervezet fő célja a rászoruló gyerekek és családok támogatása. Rowling elmondása szerint azt szerené, hogy szervezetének jóvoltából 2050-re egy hátrányos helyzetű gyerek se nevelkedjen állami intézetben. A Gingerbread szervezten keresztül az egyedülálló szülőket és a családokat támogatja. Emellett még két szervezeten keresztül próbál segíteni embertársain: Anne Rowling Regenerative Neurology Clinic és Comic Relief.

VAGYON
J. K. Rowling netes értéke 1 milliárd dollár. Az írónő emellett egy Rolls Royce Phantom és egy Range Rover tulajdonosa.

KÖZÖSSÉGI PROFILOK, ELÉRHETŐSÉGEK
Facebook
 — @JKRowling
Twitter
 — @jk_rowling
Weboldal
 — J. K. Rowling

    ÍRTA ÉS FORDÍTOTTA ARTEEBLANC. MÁSOLÁSA TILOS!

FILMEK
2010 — Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I - Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész ― producer
2011 — Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 - Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész ― producer
2016 — Fantastic Beasts and Where to Find Them - Legendás állatok és megfigyelésük ― forgatókönyvíró, producer
2018 — Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald - Legendás állatok: Grindelwald bűntettei ― forgatókönyvíró, producer

SOROZATOK
2003 — The Simpsons - A Simpson család — szinkronhang
2015 — The Casual Vacancy - Átmeneti üresedés ― ügyvezető producer
2017-2019 — C.B. Strike ― ügyvezető producer

Utolsó frissítés: 2019.11.09. 20:08 ArteeBlanc által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace