Starity

J. K. Rowling

J. K. Rowling J. K. Rowling nemzetisége 351. 1350rajongó 155vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • Joanne Kathleen Rowling
 • Becenév
 • Jo, JKR
 • Születési idő
 • 1965. július 31.
 • Születési hely
 • Yate, Gloucestershire, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • írónő, producer, forgatókönyvíró
 • Családi állapot
 • férjezett, 3 gyermek
 • Partner
 • Neil Murray
 • Magasság
 • 165 cm
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Helena Bonham Carter Emma Watson Johnny Depp Ralph Fiennes Daniel Radcliffe Tom Felton Rupert Grint Maggie Smith Bonnie Wright Evanna Lynch Fiona Shaw Eddie Redmayne Matthew Lewis Robbie Coltrane Julie Walters Alison Sudol Richard Griffiths Ezra Miller Katherine Waterston Dan Fogler

J. K. Rowling életrajza

KEZDETEK
Joanne Kathleen Rowling 1965. július 31-én látta meg a napvilágot, Yate-ben. Angol író, producer és forgatókönyvíró. Édesanyja Anne Volan, aki tudománytechnikus volt, édesapja pedig Peter James Rowling, aki pedig Rolls-Royce repülőgép-mérnök volt. Szülei egy vonaton találkoztak először, ami a King's Cross pályaudvarról indult és Arbroath felé ment. 1965. március 14-én házasodtak össze. Anyai dédapja, Dugald Campbell skót származású. Az édesanyja apai nagyapja a francia származású Louis Volant volt, aki egy háborús keresztet kapott a rendkívüli bátorságért, mivel megvédte a Courcelles-le-Comte nevű falut az I. világháború alatt.

Húga Dianne otthon született, mikor Joanne 23 hónapos volt. Négy éves korában a családjával a közeli Winterbourne nevű faluba költöztek. Már gyerekkén elkezdett fantasy történeteket írni és ezeket gyakran a húgának is felolvasta. Kilenc éves volt, amikor Church Cottage-ba költöztek. Tinédzser volt, mikor a nagynénje oda adta neki Jessica Mitford önéletrajzának, a Hons and Rebels című példányát. Ezt követően ő vált Rowling hősnőjévé és el is olvasta az összes könyvét. Rowling azt nyilatkozta hogy tizenévesen igencsak boldogtalan volt, többek közt az édesanyja betegsége miatt, akinél sclerosis multiplexet diagnosztizáltak, illetve az édesapjával is nagyon feszült volt a viszonya, nem is igazán beszéltek egymással. Sok tinédzserhez hasonlóan, ő is érdeklődött a rockzene iránt, hallgatta a Clash-t, a Smiths-t és a Siouxsie Sioux-ot, utóbbi megjelenését hátfésültetett hajjal és fekete szemhéjfestékkel fogadta.

Rowling a Szent Mihály Általános Iskolában végezte tanulmányait, majd pedig a Wyedean School középiskolában folytatta. Édesanyja is itt dolgozott a tudományos osztályon. Az első középiskolai angoltanára Steve Eddy, úgy emlékezett rá, hogy nagyon szépen beszélt angolul. Angol, francia és német nyelvet is tanult. 1982-ben felvételizett az Oxfordi Egyetemen, de végül nem vették fel. Végül az Exeter egyetemen szerzett diplomát francia és klasszika-filológia szakon. Az egyetem elvégzése után Londonban dolgozott kétnyelvű titkárként. Ezt követően az akkori barátjával Manchesterbe költözött, ahol a Kereskedelmi Kamaránál dolgozott. 1990-ben miközben egy vonaton utazott, eszébe jutott egy ötlet, mégpedig egy varázsiskolába járó fiúról, majd miután hazaért azonnal el is kezdett írni. Nem sokkal ezután az édesanyját legyőzte a betegsége és elhunyt. Édesanyja halála hatással volt az írására is, ezért az első kötetben a vesztesége miatt sokkal részleteseben ír Harry első veszteségéről, mint eredetileg tervezte.

Egy a The Guardian magazinban megjelent hirdetés miatt Rowling Portugáliába költözött és angolt kezdett el tanítani idegen nyelvként. Éjszaka tanított és napközben pedig írt, miközben Csajkovszkij-t hallgatott. Tizennyolc ott töltött hónap után egy bárban találkozott Jorge Arantessel akivel megállapították, hogy mindketten érdeklődnek Jane Austen munkássága után. 1992. október 16-án össze is házasodtak. Első gyermekük 1993. július 27-én született Portugáliában és a Jessica Isabel Rowling Arantes nevet kapta. A pár 1993. november 17-én elvált. Decemberben Rowling a kislányával Edinburgh-be, Skóciába költözött, hogy a testvére közelében legyen. Hét évvel az egyetem elvégzése után kudarcnak vélte életét, mivel elvált és munkája sem volt. De emiatt próbált minél többet az írásra koncentrálni. Ebben az időszakban klinikai depresszióval diagnosztizálták. Állítása szerint a betegsége inspirálta a Dementorok kitalálásában. 1995 augusztusában kezdte a tanárképzést az Edinburgh-i Egyetemen, a Moray House nevelési iskolájában, miután megírta az első regényét. Ez idő alatt kávézókba ült be a szabadidejében is ott írt.

 

HARRY POTTER
1995-ben elkészült a Harry Potter és a bölcsek köve kézirata, amit egy régi kézi írógéppel írt. Bryony Evens-t kérték fel, hogy olvassa el és véleményezze a könyv első három fejezetét, végül ő nagyon pozitívan értékelte, ezért a Christopher Little Irodalmi Ügynökség beleegyezett abba, hogy képviselje Rowling-t a kiadónál. A könyvet tizenkét kiadónak nyújtották be, amelyek mindegyike elutasította a kéziratot. Egy évvel később végül a londoni Bloomsbury kiadó mégis kiadta a könyvet. Ez a döntés nagyban köszönhető Alice Newtonnak a kiadó elnökének a kislányának, aki elolvasta az első fejezetet és annyira tetszett neki, hogy rögtön követelte a következőt. Noha beleegyeztek a könyv kiadásában azt tanácsolták Rowlingnak, hogy keressen munkát, mivel a könyvből nem fog majd tudni megélni. Nem sokkal azután, 1997-ben, Rowling 8000 font támogatásban részesült a Skót Művészeti Tanácstól, hogy tovább folytathassa írását.

1997 júniusában a Bloomsbury kiadta a Harry Potter és a bölcsek kövét, amelyből ezer darab eredeti példány készült és ebből ötszázat könyvtáraknak adtak. Manapság az ilyen példányok értéke 16 000 - 25 000 font között mozog. Öt hónappal később a könyv elnyerte első díját, mégpedig a Nestlé Smarties könyvdíjat. Februárban pedig elnyerte az Év Gyerekkönyve Brit Könyvdíjat, később pedig a Gyerekkönyv díjat. 1998 elején aukciót tartottak az Egyesült Államokban a regény kiadásának jogairól, és a Scholastic Inc. nyerte meg 105 000 USD-ért. 1998-ban a Scholastic kiadó Amerikában is megjelentette a könyvet. Az ebből szerzett pénzből Rowling egy szebb lakásba tudott költözni.

1998-ban megjelent a folytatása, vagyis a Harry Potter és a titkok kamrája, amivel ismét elnyerte a Smarties-díjat. 1999-ben jelent meg a Harry Potter és az azkabani fogoly, amivel ismét elnyerte a díjat, így ő lett az első aki háromszor is elnyerte egymás után. 2000 januárjában az Azkabani fogoly elnyerte az Whitbread Év Gyerekkönyve alapító díját. A negyedik könyv, a Harry Potter és a Tűz Serlege, 2000. július 8-án egyidejűleg jelent meg az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban a könyv hárommillió kelt el első 48 órában. Rowling elmondta, hogy a regény írása közben egy válságot élt át, és ezért egy fejezetet sokszor kellett átírnia. 2000-ben Rowling lett az év szerzője a British Book Awardson.

Ezt követően három évig nem jelent meg új rész, végül 2003. június 21-én jelent meg a következő rész, mégpedig a Harry Potter és a Főnix Rendje. A hatodik rész, vagyis a Harry Potter és a Félvér Herceg 2005. július 16-án jelent meg. Ez a kötet szintén eladási rekordot döntött, mintegy kilenc millió példányban lett eladva a kiadás első 24 órájában. 2006-ban megkapta az Év könyvének járó díjat a British Book Awardson. A hetedik és az utolsó Harry Potter könyv címét 2006. december 21-én hirdették ki Harry Potter és a Halál Ereklyéi címmel. Ez 2007. július 21-én jelent meg és minden idők leggyorsabban eladott könyve lett. A kiadás első napján 11 millió példányban kelt el az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A Harry Potter jelenleg egy globális márkanév, amelynek becsült összege 15 milliárd USD, és az utolsó négy Harry Potter könyv egymást követően rekordot képvisel a történelem leggyorsabban eladott könyveként. A Harry Potter könyvek elismerést nyertek azért is, hogy a fiatalok körében felkeltik az érdeklődést az olvasás iránt.

 

A HARRY POTTER FILMEK
1998 októberében a Warner Bros. megvásárolta az első két regény megfilmesítésének jogait. A Harry Potter és a bölcsek köve adaptációját 2001. november 16-án, a Harry Potter és a Titkok Kamráját pedig 2002. november 15-én adták ki. Mindkét filmet Chris Columbus rendezte. A Harry Potter és az Azkabani fogoly filmváltozatát Alfonso Cuarón rendezte, 2004. június 4-én adták ki. Mindkét filmet Chris Columbus rendezte. A Harry Potter és az azkabani fogoly filmváltozatát Alfonso Cuarón rendezte, és 2004. június 4-én adták ki. A negyedik filmet, ami a Harry Potter és a Tűz Serlege, Mike Newell rendezte, és 2005. november 18-án jelent meg. A Harry Potter és a Főnix Rendje című film 2007. július 11-én jelent meg, ezt David Yates rendezte, Michael Goldenberg pedig a forgatókönyvet írta. 2009. július 15-én jelent meg a Harry Potter és a Félvér Herceg. A Warner Bros a sorozat utolsó részét, vagyis a Harry Potter és a Halál Ereklyéit két részben jelentette meg, az első részét 2010. november 19-én, a második részét pedig 2011. július 15-én. Mindkettőt David Yates rendezte. A Warner Bros. a szerződés készítésekor kikérte Rowling véleményét, illetve az ő kívánságait is figyelembe vette. Rowling segített a forgatókönyvek megírásában is. Emellett két színésznek Alan Rickmannek (Severus Piton) és Robbie Coltrane-nek (Hagrid) elmesélt bizonyos titkokat a karaktereikről.


J. K. Rowling és a Harry Potter filmek főszereplőit alakító színészek (Rupert Grint, Daniel Radcliffe & Emma Watson)

 

EGYÉB KÖTETEK A HARRY POTTERHEZ, ÉS A TÖBBI EGYRÉSZES KÖTETE
2001-ben megjelent az első kiegészítőkötet is a Harry Potter sorozathoz, ez pedig A kviddics évszázadai címet kapta. Ugyanezen a napon jelent meg még egy kötet a sorozathoz, ami a Legendás állatok és megfigyelésük. 2008. december 4-én jelent meg a következő ilyen kötet, ez pedig a Bogar bárd meséi címet kapta, és leginkább a Halál ereklyéi című könyvhöz kapcsolódik. Ugyanebben az évben jelent meg az A What’s Your Story? is, ami 13 novellát tartalmaz. Ebből az egyiket írta Rowlling, és a novella Harry Potter születése előtt játszódik. 2012-ben egy a Harry Potter-hez nem kapcsolódó regénye jelent meg, ami az Átmeneti üresedés címet kapta. 2015-ben egy újabb önálló regénye jelent meg és Az élet dolgai címet kapta. 2016-ban egy újabb Harry Potter kötet látott napvilágot, és a Harry Potter és az elátkozott gyermek címet kapta. Ezt John Tiffany-val és Jack Thorne-nal közösen írta. 2018-ban a Legendás állatok és megfigyelésük című kötet is kapott folytatás, méghozzá Grindelwald bűntettei címmel. 2020. november 10-én kerül a boltok polcaira Az Ickabog című gyerekkönyve. 2021. október 12-én jelent meg a legújabb gyermekkönyve, ami a The Christmas Pig (A karácsonyi malac) címet kapta.

 

CORMORAN STRIKE
A The Guardian 2012-ben beszámolt arról, hogy Rowling következő könyve bűnügyi regény lesz. Rowling egy 2005-ös interjúban azt mondta, hogy ezentúl álnéven is ír majd könyveket. A bűnügyi sorozatát már álnéven írta, mint Robert Galbraith. A sorozat első része a Kakukkszó lett, amelyben Cormoran Strike magánnyomozó feltárja egy szupermodell állítólagos öngyilkosságát. A kötet 1500 példányban került keménykötésű eladásra és számos pozitív értékelést kapott, illetve több elismerést is. India Knight, a The Sunday Times regényírója olvasta a könyvet és nagyon tetszett neki. Egy Jude Callegari nevű személy hívta őt és elárulta neki, hogy az író valójában Rowling, de India először nem akart hinni neki. Végül mégis utánajárt a dolognak és csakhamar kiderült, hogy tényleg Rowling írta a könyvet.

Rowling azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezte, hogy álnéven írhat könyvet. 2014. február 17-én bejelentette, hogy érkezik a sorozat második kötete. Ez A selyemhernyó címet kapta és 2014. június 9-én jelent meg. 2015. április 24-én bejelentette, hogy befejeződött a harmadik könyv írása, ez a Gonosz pálya címet kapta és 2015. október 20-án jelent meg az Egyesült Államokban és 2015. október 22-én az Egyesült Királyságban. 2017-ben a BBC kiadta a Cormoran Strike alapján készült televíziós sorozatát, melynek főszereplője Tom Burke. 2017 márciusában Rowling a Twitter közreműködésével nyilvánosságra hozta a negyedik regény címét, ami a Halálos fehér lett. Ez 2018. szeptember 18-án jelent meg. A sorozat ötödik része a Zavaros vér pedig 2020. szeptember 15-én jelent meg. 

 

ÚJRAHÁZASODÁS ÉS CSALÁD
2001. december 26-án hozzáment Neil Murray-hoz, aki egy skót származású orvos. 2003. március 24-én megszületett a pár első közös gyermeke, aki a David Gordon Rowling Murray nevet kapta. 2005. január 23-án megszületett a második gyermekük is, aki a Mackenzie Jean Rowling Murray nevet viseli. 2012-ben egy újságcikkben közölték, hogy a Rowling család egy tizenhetedik századi edinburgh-i házban él. 2014-ben a család Skóciába költözött.

 

JÓTÉKONYSÁG
2000-ben Rowling létrehozta a Volant Charitable Trust nevű alapítványt, ami a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség leküzdéséért küzd. Ez olyan szervezeteknek is nyújt támogatást, amik az egyszülős gyermekeknek segítenek, illetve olyanokat is, amik a sclerosis multiplex kutatását segítik. Rowling a Gingerbread (eredetileg One Parent Families) nevű jótékonysági szervezet elnöke. 2005-ben Rowling és Emma Nicholson megalapították a Lumos nevű szervezetet, ami a szegény, rászoruló gyermekeket és családokat támogatja. 2006. augusztus 1-jén és 2-án Stephen King és John Irving mellett felolvasott a New York City Radio City Music Hall-ban. A rendezvényből származó nyereséget a Haven Alapítványnak adományozták, amely egy olyan jótékonysági szervezet, amely a művészeket és az előadóművészeket támogatja. Emellett többször is adományozott pénzt a sclerosis multiplex kutatásával foglalkozó szervezeteknek.

 

NÉV
Rowling a Joanne Rowling néven szerette volna megjelentetni a köteteit, ám kiadói kérték, hogy inkább két kezdőbetűt rakjon a vezetékneve elé, mivel úgy gondolták, hogy ha az olvasók tudják, hogy egy nő írta a könyvet, akkor a fiúk nem biztos, hogy el akarják olvasni őket. Mivel nem volt középső neve, ezért felvette középső névként az apai nagyanja nevét (Kathleen), igy lett az írói neve J. K. Rowling.

 

VAGYON
J. K. Rowling netes értéke 1 milliárd dollár. Az írónő emellett egy Rolls Royce Phantom és egy Range Rover tulajdonosa.

 

ÉRDEKESSÉGEK

► Élete legszebb pillanatának tartja azt, amikor megtudta, hogy kiadják a könyvét.
► Rendkívül visszahúzódó életet él és, kevés interjút ad.
► Nem felejtette el honnan jött, rengeteget adományozik.
► Bekerült a World's Richest 2004-es listájának 552. helyére. A lista a milliárdosoka gyűjti össze.
► Az első dolog amit anélkül vett meg, hogy megnézné az árát egy drágaköves gyűrű volt.
► Sokat jegyzetel, szinten minden keze ügyébe került papírra ír valamit.
► Renget illusztrációt készített a Harry Potterhez.
► Egy első kiadású Jane Austen-kötet tulajdonosa.
► Amikor eladta a Harry Potter megfilmesítésének a jogát, kikötötte, hogy csak brit színészek játszhatják el a karaktereket.
► Rowling egyik legnagyobb rajongója nem más, mint Stephen King.
► Nagy kedvencei a Monty Python-filmek.
► Ő az első író, aki a könyveiből lett dollármilliárdos.
► Gyermekkorában a szomszédságukban, két Potter vezetéknevű gyerekkel ismerkedett meg, a név annyira megtetszett neki, hogy sosem felejtette el, és végül ezt a nevet adta leghíresebb szereplőjének is.

 

KÖNYVEI

A Harry Potter sorozat és a hozzá kapcsolódó kötetek
1. Harry Potter and the Philosopher's Stone / Harry Potter és a bölcsek köve (26 June 1997)
2. Harry Potter and the Chamber of Secrets / Harry Potter és a Titkok Kamrája (2 July 1998)
3. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban / Harry Potter és az azkabani fogoly (8 July 1999)
4. Harry Potter and the Goblet of Fire / Harry Potter és a Tűz Serlege (8 July 2000)
5. Harry Potter and the Order of the Phoenix / Harry Potter és a Főnix Rendje (21 June 2003)
6. Harry Potter and the Half-Blood Prince / Harry Potter és a Félvér Herceg (16 July 2005)
7. Harry Potter and the Deathly Hallows / Harry Potter és a Halál Ereklyéi (21 July 2007)
8. Harry Potter and the Cursed Child / Harry Potter és az elátkozott gyermek (31 July 2016)
9. The Tales of Beedle the Bard / Bogar bárd meséi (4 December 2008)
10 Quidditch Through the Ages / Tudor Hushpush: A kviddics évszázadai (1 March 2001)
11. Fantastic Beasts and Where to Find Them / Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük (1 March 2001)
12. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald / Grindenwald bűntettei (16 November 2018)

Cormoran Strike sorozat
1. The Cuckoo's Calling / Kakukkszó (18 April 2013)
2. The Silkworm / A selyemhernyó (19 June 2014)
3. Career of Evil / Gonosz pálya (20 October 2015)
4. Lethal White / Halálos fehér (18 September 2018)
5. Troubled Blood / Zavaros vér (15 September 2020)

Egyéb kötetek
The Casual Vacancy / Átmeneti üresedés (27 September 2012)
Very Good Lives / Az élet dolgai (14 April 2015)
The Ickabog / Az Ickabog (10 November 2020)
The Christmas Pig / A karácsonyi malac (12 October 2021)

KÖZÖSSÉGI PROFILOK, ELÉRHETŐSÉGEK

Facebook — @JKRowling
Twitter
 — @jk_rowling
Weboldal
 — J. K. Rowling

 

ALÁÍRÁSA

FILMEK
2010 — Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I - Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész ― producer
2011 — Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 - Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész ― producer
2016 — Fantastic Beasts and Where to Find Them - Legendás állatok és megfigyelésük ― forgatókönyvíró, producer
2018 — Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald - Legendás állatok: Grindelwald bűntettei ― forgatókönyvíró, producer

SOROZATOK
2003 — The Simpsons - A Simpson család — szinkronhang
2015 — The Casual Vacancy - Átmeneti üresedés ― ügyvezető producer
2017-2019 — C.B. Strike ― ügyvezető producer

Utolsó frissítés: 2022.03.19. 20:08 allisonhale. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace