Starity

Jari Mäenpää

Jari Mäenpää Jari Mäenpää nemzetisége 9145. 16rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Jari Tapani "Arbaal" Mäenpää
 • Becenév
 • Jari
 • Születési idő
 • 1977. december 23.
 • Születési hely
 • Helsinki,Finnország
 • Foglalkozás
 • zenész,énekes,dalszerző,billentyűs, producer
 • Eredeti hajszín
 • szőke
 • Szemszín
 • kék
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Petri Lindroos Meiju Enho Markus Toivonen Sami Hinkka Jukka Koskinen Kai Hahto Janne Parviainen Teemu Mäntysaari Mathias Nygård Jonne Järvelä

Jari Mäenpää életrajza

KzRu-6VjDDzsEkT-gtDDr_siEh2jqbY6rmfqpziS

Ensiferum:

ccea20bb2c6fce67cf7d5c276bf5e22a.jpg

A finn zenekar megalapításának ötlete 1995-ben pattant ki Markus Toivonen gitáros agyából. Markusra nagy hatással volt a finn népzene és az akkoriban még kevésbé népszerű melódikus black/death metal is(pl a Dark Tranquillity, vagy a korai Amorphis). Elsőként felkérte előző zenekarának dobosát, Kimmo Miettinen-t, hogy csatlakozna-e (az általa csak heroikus folk-death stílusúnak aposztofált) új zenekarához, ő pedig igent mondott. Ezután egyik közös barátjuk, Sauli Savolainen csatlakozott hozzájuk basszusgitáron, így már megvolt a zenekar magja. A probléma csak az volt, hogy nem volt nevük. Egy nap amikor Markus Sauli lakásán volt, szemet szúrt neki a polcon egy könyv. Egy latin szótár volt. Találomra felnyitotta a könyvet, és az első szó amit megpillantott ez volt: Ensiferum. Markusnak megtetszett ez a szó, különösen azután, hogy elolvasta a jelentését(Kardforgató), így felvették ezt a nevet.

A próbák 1996-ban kezdődtek meg egy helsinki ifjúsági központban(ahol Markus korábbi zenekara is próbált). Nemsokára elkészült 3 dal(Knighthood, Old Man(Väinämöinen), Frost). Ekkortájban figyelt fel Markus Jari Mäenpää-ra (aki akkoriban egy Immemorial nevű bandában tevékenykedett, és nem mellesleg egy tapasztalt gitáros volt), és felkérte a zenekarba énekesnek, valamint másodgitárosnak. Jari elfogadta az ajánlatot, és sok jó ötletet is hozott a zenekarba. Mindemellett jó szövegírónak is bizonyult(az Old Man c. dalra új szöveget is írt, valamint a többi meglévőben is itt-ott módosított). Még ebben az évben megtartották első koncertjüket is, a jól ismert ifjúsági központban(a műsoruk igen rövid volt, mivel csak egyetlen számuk volt még kész).

1997 elején Jarinak be kellett vonulnia a hadseregbe, így a banda egy kisebb kényszerpihenőre ment, amit a tagok arra használtak, hogy tovább fejlesszék egyéni tudásukat(két nemhivatalos koncertet is adtak ekkor, igencsak érdekes felállással...). Ősszel Jari leszerelt és hazatérhetett, így újra együtt volt a csapat. Ezután elkészítették elsó demójukat, amely tartalmazta a korábban megírt három nótát - ezt később sikerült 300 példányban értékesíteniük.A demó megjelenése után, 1998-ban újabb koncertek következtek, valamint néhány új dal is született, de kisebb megtorpanások is voltak a zenekar életében, mivel Kimmo akkoriban csatlakozott az ArthemesiA nevű együtteshez, Sauli pedig elfoglalt volt a tanulmányaival és a munkájával.

Az ArthemesiA korábbi dobosa, Oliver Fokin ekkor elvállalt néhány próbát a srácokkal, majd az események fokozatosan követték egymást, mindaddig, amíg Oliver az Ensiferum állandó dobosa lett(mondhatni a két banda dobosai helyet cseréltek). Nem sokkal később Sauli úgy döntött,kilép, mert saját bevallása szerint már nem volt olyan lelkes a zenekarral kapcsolatban. Helyére a korábbi dobos, Kimmo kisöccse, Jukka-Pekka Miettinen került, aki akkor még csupán 14 éves volt. Még ezévben új próbahelyet is szereztek maguknak furcsa módon, egy korábbi háborús bunkerben.1999-ben új demót rögzítettek, amely mindössze 4 számot tartalmazott. Részt vettektumblr_m2ybh0RwKT1qmut9ho1_500.jpg egy tehetségkutatón is, a számok írása pedig gyorsan ment. Még az év végén elkészíették a harmadik demót is, immáron új logóval. Ennek már igen pozitív visszhangjai voltak, sok helyen a hónap demójának is megválasztották, ezzel felkeltették a Spinefarm kiadó érdekődését.

Ezután egy sikeres tehetségkutató következett, ami már kétségtelenné tette a zenekar elszántságát a kiadó szemében. Nem sokkal később megszületett a szerződés is. 2000-ben elkészült az első nagylemez, amely főleg a demók dalait tartalmazza újrafelvett változatban(immár egy profi stúdióban). Ezen a korongon olyan vendégzenészek is hallhatóak, mint Trollhorn(Finntroll, Moonsorrow), valamint néhány népzenész is. 2001-ben napvilágot is láthatott a CD, a kritikusok pedig szinte mindenhol a vártnál jobban fogadták.Nem sokkal a lemez megjelenését követően, egy új taggal is bővült az ekkor már ötösfogat, ez pedig egy szintis hölgy volt, Meij Enho.

Egészen 2003-ig a banda néhány koncert kivételével nem nagyon hallatott magáról, majd 2003 nyarán Dániába utaztak a második album felvételére. Az ok, hogy miért kellett külföldön rögzíteni az anyagot, a stúdió tulajdonosa, Flemming Rasmussen szakértelme volt, aki korábban többek között a Metallicával is dolgozott együtt. A lemez elkészülte után azonban Jari sajnáltos módon távozott a zenekarból, miután a közelgő turnéra nem tudta elkísérni a többieket szólóbandája, a Wintersun iránti szorosabb elkötelezettségei miatt. Mivel közelgett a korábban lekötött európai turné a Finntroll és a The Wake társaságában, sürgősen kellett valakit keresni aki kisegíti a zenekart az énekesi, illetve a másodgitárosi poszton. Ez az ember pedig nem lett más, mint a egykori-Norther –főnök, Petri Lindroos, aki immáron teljes jogú tagja a bandának. 

Wintersun:

Ja3423890.jpgri 2003-ban megalapította Wintersun nevű együttesét, ám ekkor még egyáltalán nem volt teljes a csapat. Miután elgondolkodott azon, hogy ki is legyen a zenekar dobosa, elküldte a demókat Kai Hahtonak, aki a Rotten Sound együttesnek volt a tagja, aki beleegyezett, hogy ő legyen a Wintersun dobosa. Egy évre rá került be a zenekarba Jukka Koskinen, mint basszeros, és háttérénekes, majd a csapat teljes lett egy másodgitárossal, illetve egy újabb énekhanggal, Teemu Mäntysaari személyében. Nem sokkal később az együttes kapott egy lemezszerződést, így stúdióba is vonultak felvenni az első albumot. 2004-ben debütált a saját magukról elnevezett első korong, amely elsöprő sikereket aratott világszerte. Eme együttes dalainak témája leginkább a tél, az idő, az álmok, a hallucináció, és a képzelet világán alapulnak, így nagyban eltért azoktól a folkos/vikinges témáktól, amit Jari az Ensiferum-ban képviselt. 

Egy évre rá rögzítették első DVD-jüket is, melyet a Summer Breezee fesztiválon forgattak le. Hosszas turnézás után Jari és csapata bejelentette, hogy stúdióba vonultak, felvenni a TimeI és a TimeII névre keresztelt következő Wintersun-albumot, melynek megjelenését 2006-ra tervezték. Jari később kijelentette, hogy különbféle problémák adódtak, így az album kettészakad, és két különböző korongként fog megjelenni. A lemez megjelenését később 2008-ra változtatták, ám különbféle techinaki problémák adódtak és a TimeI végül 2012.októberében került a boltok polcaira. 2017-ben jelentették be, hogy a Time II nevezetű lemezt nem fogják megjeleníteni, ehelyett egy teljesen új koronggal térnek vissza, ami a The  Fprest Seasons elnevezést kapta. Továbbá Jari szintén ez évben tárta a nyilvánosság elé, miszerint az elkövetkezendőkben leteszi a gitárt és acsakis kizárólag az éneklésre fog fókuszálni.

Érdekességek:

-Legjobb barátja: Markus Toivunen az Ensiferum alapitója, akivel még ma is együtt dolgozik, mivel Jari egy interjúban igy fogalmazott:"Örökre a legjobb barátom,Markus Toivunen".

-Dobon is játszik.

-Különbféle népi hangszereket is megtud szólaltatni.

- Játszott az Arthemesia együttesben is, sőt abban az időben,amikor Kai Hahto is a zenekar tagja volt.

-Az Immemorial zenekarral mindössze öt demót készítettek, majd azután abbahagyták a zenélést, de Jari később a Saddness And Hate című dalukat átdolgozta a Wintersun első albumára.

tumblr_static_jari.jpg-Kedvenc albumok:
Skid Row – Slave To The Grind
Metallica – Master Of Puppets
Devin Townsend – Infinity
Dissection – Storm Of The Light’s Bane
Pantera – Vulgar Display Of Power
Madonna – Confessions On A Dance Floor
Michael Jackson – Thriller
Ville Leinonen – Kimaltavia Unelmia
Kiss – Asylym & Animalize
Guns N’ Roses – Use Your Illusion I&II
Strapping Yound Lad – Heavy As A Really Heavy Thing & City
Steve Vai – Passion and Warfare & Sex & Religion
Yngwie J. Malmsteen´s Rising Force
Bal-Sagoth – Starfire Burning Upon the Ice-Veiled Throne of Ultima Thule
Extreme – Pornograffitti & III Sides To Every Story
Alice Cooper – Hey Stoopid

Kedvenc Wintersun-dal: Starchild

Kedvenc film/sorozat:
Bold and the Beautiful
Twin Peaks
Alien & Aliens
Memoirs of a Geisha
Braveheart
Matrix
There Will Be Blood
For a Few Dollars More
Dirty Harry

                                                                                                                                                                              Írta:TarjaNightwish

Wintersun - Beyond The Dark Sun (2004)

Wintersun - Darkness And Frost & Time (Live @ Sonic Pump Studios - 2012)

Wintersun - Sons Of Winter And Stars (Live @ Sonic Pump Studios - 2012)

Wintersun - Land Of Snow And Sorrow (Live @ Sonic Pump Studios - 2012)

Albumok:

ArthemesiA:

Devs - Iratvs(2001)

Ensiferum:

Ensiferum(2001)
Iron(2004)

Wintersun:

Wintersun(2004)
Time I(2012)
Time II(2014)

Cadacross:

Corona Borealis(2002)

Demók:

Immemorial:

Ensiferum - Immemorial Split Demo

Ensiferum:

Demo 1 (1997)
Demo 2 (1999)
Hero in a Dream (1999)
Tale of Revenge(2004)

1997-1999" az összes demójuk újrakiadása"(2005)

 

Wintersun:

Winter Madness (2004) – demo
Wintersun: Tour Edition (2006) – live album

Wintersun (2004)

TimeI (2012)

 The Forest Seasons (2017)

Utolsó frissítés: 2017.07.11. 18:06 TarjaNightwish által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace