Starity

Jesse Eisenberg

Jesse Eisenberg Jesse Eisenberg nemzetisége 1213. 484rajongó 27vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 96%
 • Születési név
 • Jesse Adam Eisenberg
 • Születési idő
 • 1983. október 05.
 • Születési hely
 • Queens, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nőtlen, 1 gyermek
 • Partner
 • Anna Strout
 • Magasság
 • 171 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Zöldeskék
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Woody Allen Kristen Stewart Justin Bartha Mia Wasikowska Andrew Garfield Mark Zuckerberg

Jesse Eisenberg életrajza

 KEZDETEK
Jesse Adam Eisenberg 1983. október 5-én született Queens-ben, New Yorkban, majd a New Jersey-ben található East Brunswickben nőtt fel. Édesanyja, Amy (született Fishman), aki kórházakban tanít kultúrákon átívelő érzékenységről, korábban gyerekzsúrokon lépet fel bohócként, és 20 évig volt egy katolikus középiskola koreográfusa. Apja, Barry Eisenberg taxisofórként keresett pénzt, majd egy kórház tulajdonosa és dolgozója lett, később pedig egyetemi professzor lett belőle, szociológiát tanított. Van két lánytestvére, Hallie Kate Eisenberg, egykori gyerekszínész, aki egy ideig a híres "Pepsi lány" volt a márka egyik reklámsorozatában. Másik testvére, Kerri Eisenberg, most már Kerry Lea, aki szintén színésznőként dolgozott, majd vegetarianuzmuson és állatok jogán alapuló gyerek színházi csapatot vezetett, most független művészként él New Yorkban.

Jesse zsidó és világi zsidó családban nőtt fel, aminek felmenői egészen Lengyelországig és Ukrajnáig vezethetú vissza. A Kelet-Brunswicki Állami Iskolákba járt a Frost Iskolán, a Hammarskjold Középiskolába, a Churchill Középiskolába, második évét pedig a Kelet-Brunswick Középiskolában végezte el. Ezután a New York-ban található Előadóművészetek Középiskolájába ment. Végzősként megkapta áttörő szerepét a Roger, a csábítás szakértője című független vígjáték-dármában. A munkája megakadályozta, hogy beiratkozzon a New Yorki Egyetemre. Ehelyett antropológiát és kortárs építészetet tanult a Greenwich Village-ben levő Új Iskolában, ahol bölcsészettudományi szakon tanult, különös tekintettel a dmeokráciára és a kulturális pluralizmusra.

Az iskolában gondjai voltak a beilleszkedéssel, mivel szorongási zavarral küzdött, és már egész fiatalon színészkedni kezdett különböző darabokban. Amikor 7 éves volt, Twist Olivért alakította az Oliver! című musical gyerekszínházi produkciójában, 12 évesen pedig beugró színész volt Tennessee Williams Summer and Smoke című darabjának 1996-os Broadway újjáélesztésében. 13 évesen a fiatal Scrooge beugrója volt a Karácsonyi ének musical változatában, Tony Randall főszereplésével. Első profi szerepét Arje Shaw off-Broadway darabjában, a The Gatheringben kapta, ekkor 16 éves volt. "Amikor szerepet játszottam, sokkal kényelmesebben éreztem magam, mert ott kapsz egy előre megírt utat arra, hogyan viselkedj" - mondta.

16 éves korában kezdett forgatókönyveket írni, amelyek közül néhányat nagy stúdiók is kiválasztottak, de Jesse azt állította, hogy elégedetlen volt a fennmaradó kontroll hiányával, miután már eladta valamelyik alkotását. A hírnév előtt bajba keveredett Woody Allen ügyvédeivel. Tiniként írt egy darabot arról, Allen hogyan változtatta meg a nevét és elérte, hogy eljuttassa a szöveget Allen "embereihez." Jóváhagyás helyett azonban két visszautasítást is kapott. Ironikus, de később aztán két Woody Allen által rendezett alkotásban is játszott: a Rómának szeretettel egyik szegmensének, a Café Societynek pedig egészében főszereplője volt.

KARRIER
1999-2008: Kezdeti munkák

Televíziós debütálására a Légy valódi! című sorozatban került sor, amiben 1999-ben és 2000-ben került sor. 2001-ben szerepelt egy brit Dr Pepper reklámban. Miután 18 évesen feltűnt a kizárólag televízióra készített Szikrázó viharban, szerepelt a Roger, a csábítás szakértője című független filmben (amiért a San Diego Filmfesztiválon megkapta a legígéretesebb új színésznek járó díjat) és a Császárok klubjában - mindkét filmet 2002-ben mutatták be, és általánosságban pozitív kritikában részesültek. Jesse az éjszakai klubos jelenetek forgatása alatt többségben beteg volt, így néhány felvételen látszik, hogy emiatt izzadt.

2005-ben feltűnt a Wes Craven által rendezett Vérfarkasban, valamint A tintahal és a bálna című független drámában, Laura Linneyvel és Jeff Danielsszel a főszerepben. 2007-ben Richard Gere és Terrence Howard oldalán tűnt del a RÓkavadászat című komikus thrillerben, amiben egy Boszniából tudosító amerikai riportert alakít. 2009-ben főszerepet játszott az Adventureland című vígjátékban, Greg Mottola rendezésében. A forgatásra a Pittsburgh-höz közeli Kennywood Parkban került sor, Pennsylvaniában. Habár a forgatást már 2007 októberében befejezték, a bemutatóra csupán a 2009-es Sundance Filmfesztiválon került sor. 2007 novemberében beválasztották a Kóser játszma című indie komikus drámába, amiben feltűnik egyik testvére, Hallie Eisenberg is, mint egy a filmbeli kitalált testvére. Fiatal haszid zsidót alakított, aki ecstasy csempészetbe keveredik, vallását álcaként felhasználva, hogy gyanútlanul üzletelhessen. A forgatásra 2008-ban került sor, New Yorkban. A kései 2000-es években két független filmben is látható volt: A visszavonulóban egy Daniel nevű egyetemi hallgatót alakított, majd a Camp Hell című horrorfilmben is szerepelt, George Van Buskirk rendezésében.

2009-től 2011-ig: Áttörés és kritikai siker
Jesse áttörő szerepét a Zombielandben kapta. A horror-vígjáték, amiben Woody Harrelson, Emma Stone és Abigail Breslin oldalán tűnt fel, és egy utazást mutat be a poszt-zombiapokaliptikus Amerikában, igazi meglepetésszerű siker lett. 2010-ben a Facebook alapítókát, Mark Zuckerberget alakította a Social Network - A közösségi hálóban, szerepéért pedig megkapta a legjobb színésznek járó elismerést a The National Board of Review of Motion Pictures-től, valamint jelölték legjobb színészként BAFTA, Golden Globe és Oscar-díjra is. A film rendezője, David Fincher elmondása szerint ő, valamint Aaron Sorkin forgatókönyvíró is egyből tudták, hogy Jesse a tökéletes választás a szerepre, miután megnézték a meghallgatásáról készült felvételt, még Jesse saját meghallgatásával kapcsolatos szorongása ellenére is. 2010. november 22-én Whoopi Goldberg, Joycelyn Engle és Harvey Krueger mellett őt is kitüntették a Szívben gyerekek Celeb Vacsoraest és Fantasy Aukción, amin a csernobili katasztrófa gyerekei számára gyűjtöttek adományt. Az esemény elnöke minden évben Steven Spielberg. 2011. január 29-én Jesse volt a Saturday Night Live műsorvezetője az NBC-n, Nicki Minaj musicales vendégeskedésével. Nyitó monológja alatt maga Zuckenberg is megjelent. Jesse azt mondta, hogy az általa alakított ember megismerése "hatalmas élmény" volt számára és boldog, hogy "mindketten képesek voltunk rá, hogy jól szórakozzunk abban a helyzetben." Zuckenberg, aki nemtetszését fejezte ki a film által elvett művészeti engedélyekkel kapcsolatban, később azt mondta, hogy szerinte Jesse "alakítása után kicsit tartott attól, hogy megismerkedjen velem, de próbáltam kedves lenni vele."

2011-ben szinkronizált a Rio című népszerű animációs filmben, mint a főszereplő Azúr, a városi, háziasított Spix-ara, aki megtanul repülni. Kollégái közt feltűnt Anne Hathaway, egykori kollégája (és képernyős testvére) a Légy valódi!-ból, valamint George Lopez, Tracy Morgan, will.i.am és Jamie Foxx. Az egyik dalt (Rio, itt oly jó), amiben Jesse is énekelt, Oscar-díjra is jelölték. 2011 augusztusában került bemutatásra a 30 perc vagy annyi se című film noir vígjáték, amiben Jesse egy pizzafutárt alakít, akit bankrablásra készítenek. A filmben Aziz Ansari, Danny McBride és Nick Swardson is feltűnnek. 2011 októberében íróként is debütált, a Rattlestick Playwrights Theater Odd-Broadway prodikcuója volt az Asuncon, amit a Cherry Lane Theatre-ben adtak elő. Jesse szerepelt is a darabban, amit Kip Fagan rendezett. A darab főszereplője két túlképzett, liberális barát, akiket Jesse és Justin Bartha formált meg, és akiknek feltételezéseit próbára teszi új filipina szobatársuk, akit Camille Mana alakít.

2012-től napjainkig
2012-ben Melissa Leo mellett szerepelt a Why Stop Now? című filmben, ami a Melissa által alakított drogfüggő anyáról és zongorista csodagyerek fiáról szól, akit Jesse játszik. Ezután Woody Allen mágikus realista vígjátékában, a Rómának szeretettel című filmben is szerepelt. Ugyanebben az évben 3 millió dolláros pert indított a 2010-es, csak DVD-re készített Camp Hell producerei ellen, kizsákmányolás miatt. A kereset szerint Jesse beleegyezett, hogy szerepeljen a filmben, barátainak tett szívességként. 2007-ben egy napig volt a forgatáson, kb. 3000 dollárt kapott, és a teljes vetítési időből csupán néhány percet birtokolt. Mivel alig szerepelt a filmben, ezért meglepedten tapasztalta, hogy arcát jól láthatóan elhelyezték a DVD borítóján, arra utalva, hogy fontos szerepet játszik a filmben. A per állításai szerint számos kaliforniai jogot sértettek, köztük a nyilvánossághoz fűződő jogot is, valamint tisztességtelen üzleti gyakorlatot folytattak.

2013-ban ismét Woody Harrelsonnal játszott együtt, ezúttal a bűvészeket felsorakoztató thrillerben, a Szemfényvesztőkben. A filmben Jesse egy világhírű bűvészt és utcai előadót formált meg, akik az elit bűvészekből álló titkos csoport részese lesz, és kirabolnak egy bankor, hogy a gazdag üzletember (Michael Caine) pénzét újra elosszák azok között, akik a korrupt kapitalista áldozátává váltak. Ugyanebben az évben Jesse bejelentette azzal kapcsolatos terveit, hogy folytatja az írást, színpadra és képernyőre is, valamint a színészkedést. Debütált második színdarabja, a The Revisionist, és Richard Ayoade drámájában, A hasomnásban (2013) is feltűnt, amit 2012-ben forgattak. A következő években ismét Azúr hangját kölcsönözte a Rio 2.-ben (2014), valamint újra Kristen Stewart oldalán láthattuk a BeSZERvezve (2015) című filmben, amiben egy CIA által körözött hamis ügynököt játszott.

2015-ben a Rolling Stone újságíróját, David Lipskyt alakította A turné vége című életrajzi drámában, Jason Segel oldalán, aki David Foster Wallace néha írót alakította. Harmadik színdarabja, a The Spoils az off-Broadway egyik színházában került bemutatásra. Jesse Bent alakította benne, és a szereplők közt volt Kunal Nayyar, Michael Zegen, Erin Darke és Annapurna Sriram is. A darab elnyerte a Blanche and Irving Laurie Alapítvány díját. 2015. szeptember 8-án megjelent Jesse első könyve, a Bream Gives Me Hiccups, amiben humoros rövid történetek olvashatók.

Jesse tagja a Playing On Air tanácsadói testületének, ami egy nyilvános rádiós műsor, kortárs darabírókkal dolgozva, hogy a "ma közönségének" gyártsanak színdarabokat. A műsor számára Jesse is írt egy rövid darabit, A Little Part of All of Us (2015) címmel, amiben Justin Barthával együtt szerepelt. Két másik darabbamn szintén hallható: az egyik a Warren Leight által írt Final Interrogation of Ceaucescu's Dog (2015), a másik pedig a David Ives által írt és John Rando által rendezett The Blizzard (2016).

Jesse alakította a mesteri főgonoszt, Lex Luthort a Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című filmben, amit 2016 márciusában mutattak be, és vegyes fogadtatásban részesült. Jesse alakítását különösen kritizálták a képregény-rajongók, valamint filmkritikusok, később pedig neki adták a legrosszabb mellékszereplő színésznek járó Arany Málna-díjat is. Ezek ellen úgy tiltakozott, hogy azt mondta, megpróbálta "ezeket az embereket igazivá és együttérezhetővé és érdekessé és megnyerővé tenni, nem csak, tudod, felszínes rossz emberré."

Ezt követően ismét Woody Allennel és Kristen Stewarttal dolgozott együtt, immár főszerepben volt látható a Café Societyben. A film világpremierjére a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, 2016. május 11-én. Ezután ismét J. Daniel Atlas bűvész bőrébe bújt a Szemfényvesztők 2.-ben, amit 2016. június 10-én mutattak be, az egy nappal előbbi vetítésen pedig vegyes fogadtatásban részesült. A filmet elsőként Londonban, illetve Makaóban forgatták, és több mint 267 millió dollárt hozott világszerte. A Lionsgate vezérigazgatója, Jon Feltheimer bejelentette, hogy máris megkezdődtek a harmadik rész munkálatai.

2016. június 2-án a The Spoils bemutatásra került a londoni Trafalgar Studiosban a West Enden, továbbra is Scott Elliott rendezésében. Jesse ismét a főszerepben tűnt fel, Nayyar és Sriram szintén visszatértek, míg Zegen és Darke karaktereit ezúttal Alfie Allen és Katie Brayben játszották.

2017. július 17-én részt vett a The 24 Hour Musicals: Los Angelesben a United Artists Theaterben, az Ace Hotelben. Elizabeth Meriweatherrel közösen írták a Shoshana and Her Lovers című musicalt, ami négy leszbikus nővérről szól, és a zenéjét Jesse szerezte. Az esemény bevételét a Drámaírók Jogvédő Alapítványa nevű nonprofit szervezet kapta.

2016 májusában Jesse meglebegtette az infót, hogy visszatérhet Lex Luthorként Az Igazság Ligája filmben. Egy, a Warner Bros. által kibocsátott sajtóanyag 2016. december 22-én megerősítette a visszatérést. A filmben azonban végül csak a stáblista utáni jelenetben látható, Joe Manganiello oldalán, aki Slade Wilson (Deathstroke) megformálója.

Jesse volt a producere Jeremy Workman The World Before Your Feet című filmjének, ami egy Matt Green nevű 37 éves férfiről szól, aki több mint 8000 mérföldet gyalogolt New York utcáin. Egy interjú során Jesse mesélt a Greennel való tapasztalataitól: "New York City egyediségeiről szóló tudása hihetetlen, legyen szó akár arról, miért adott színű egy tűzcsap, vagy hogy egy graffiti, ami ezen az utcán van, miért hasonlít egy olyanra, ami Green Pointon, Brooklynban van, mert a művésznek van egy unokatestvére és hasonlóan alkotnak." A film bemutatójára a 2018-as South by Southwest Filmfesztiválon került sor.

Jesse Happy Talk (korábban Yea, Sister) című színdarabjának 2019 áprilisában volt az ősbemutatója, ez volt a második együttműködése a The New Group társulattal. A produkció egy "külvárosi nő próbálkozásáról szól, aki igyekszik gondoskodni családjáról, miközben a South Pacific egy közösségi színházas feldolgozásában dolgozik." A Happy Talk rendezője Scott Elliott, és a The Alice Griffin Jewel Box Theatre színpadán került műsorra.

2019 júliusában vendégszerepelt a My Brother, My Brother, and Me című podcastban, Justin McElroy, Travis McElroy és Griffin McElroy híres podcasterekkel. A Sony a 2009-es Zombieland folytatása mellett döntött, a hírt a 2016-os CinemaConon jelentették be. A filmet, ami a Zombieland: A második lövés címet kapta, végül három évvel később, 2019-ben mutatták be. Az első rész írói, Rhett Reese és Paul Wernick visszatértek a forgatókönyv elkészítéséhez, az íráshoz csatlakozott David Callaham is, a rendezői munkálatokat pedig Ruben Fleischer vállalta el. Jesse alakítja Marcel Marceau híres pantomimest a Jonathan Jakubowicz által rendezett Resistance-ben, aminek bemutatójára 2020-ban került sor. A film a színész második világháborús francia ellenállásban való részvételére összpontosít. 

2021-ben szerepelt a Wild Indian című thrillerben, aminek története szerint két férfinek meg kell birkóznia azzal a traumatikus titokkal, amely egy iskolatársak kíméletlen meggyilkolásával kapcsolatos. Ugyanebben az évben jelent meg a Zack Snyder által újragondolt Az Igazság Ligája, amelyben Jesse természetesen továbbra is Lex Luthorként látható. A premierre az HBO Maxon került sor. 

Jövőbeni projektek
A Bream Gives Me Hiccups feldolgozást kap, melynek alkotója, írója és rendezője természetesen Jesse lesz, a szereplők pedig Parker Posey, Victor Rasuk és Elliott Smith lesznek. A bevezető epizódot 2016 júniusában forgatták le hozzá. Emellett Pierce Brosnan és Vanessa Redgrave oldalán láthatjuk majd a The Wreck of Medusa című könyvön alapuló filmben, ami Théodore Géricault festő Medúza tutaja nevű festményéről szól. Alexander Skarsgard mellett kereskedőt alakít majd Kim Nguyen techdrámájában, a The Hummingbird Projectben.

A The Market című vígjáték írója, rendezője és szereplője lesz, ami a nemrég özveggyé vált Harold Katzmant állítja a középpontba, aki Pittsburghbe költözik, hogy felnőtt fia, Stan nélkül éljen. Mindkét férfi egyszerre veszíti el munkáját, az amerikai gazdaságban bekövetkező változások miatt. Az executive producerek J. J. Abrams, Ben Stepehnson és persze Jesse lesznek. 

MAGÁNÉLET
2002-től 2012-ig egy párt alkottak Anna Strouttal, aki A császárok klubjában asszisztensként dolgozott. A hasomnás forgatásán ismerkedett meg Mia Wasikowskával, akivel 2013-tól 2015-ig jártak együtt. Ezután ismét egymásra találtak Annával, és 2017-ben összeházasodtak. Fiuk ugyanebben az évben jött világra. A páros egy indianai családon belüli erőszakot átélt embereknek létrejött menedékben is dolgozott, ahol Anna édesanyja vezető beosztásban dolgozik.

Hallie nevű testvérével és annak barátjával, Owen Danoff énekes-dalszerzővel élt együtt New Yorkban, egészen 2016 júniusáig, amikor a páros Nashville-be költözött. Nyolc éves kora óta dobol. 2007-ben unokatestvérével együtt szójátékot indítottak a Facebookon, OneUpMe néven. 2010-ben nyitottak egy honlapot, hogy az alkalmazás ne csak kizárólag Facebookon keresztül legyen elérhető.  

202? Manodrome (előkészületek)
202? The Medusa (előkészületek) ... Theodore Gericault
2021 Zack Snyder: Az Igazság Ligája / Zack Snyder: Justice League ... Lex Luthor
2021 Wild Indian ... Jerry
2020 Ellenállás/ Resistance ... Marcel Marceau
2019 Zombieland 2. - A második lövés / Zombieland: Double Tap ... Columbus 
2019 Vivarium ... Tom
2019 The Art of Self-Defense ... Casey
2018 A Kolibri projekt / The Hummingbird Project ... Vincent Zaleski
2017 Az Igazság Ligája / Justice League ... Lex Luthor
 2016 Szemfényvesztők 2 / Now You See Me 2 ... J. Daniel Atlas
 2016 Café Society ... Bobby
 2016 Batman Superman ellen - Az igazság hajnala / Batman v Superman: Dawn of Justice ... Lex Luthor
 2015 BeSZERvezve / American Ultra ... Mike Howell
 2015 Hétköznapi titkaink / Louder Than Bombs ... Jonah
 2015 A turné vége / The End of the Tour ... David Lipsky
 2014 Rio 2. ... Blu (Azúr, hang)
 2014 Modern család / Modern Family (sorozat) ... Asher (1 epizód)
 2013 A hasonmás / The Double ... Simon / James
 2013 Sötét húzások / Night Moves ... Josh
 2013 Szemfényvesztők / Now You See Me ... J. Daniel Atlas
 2013 He's Way More Famous Than You ... Jesse Eisenberg
 2012 Híradósok / The Newsroom (sorozat) ... Eric Neal (hang, 1 epizód)
 2012 Free Samples ... Tex
 2012 Rómának szeretettel / To Rome with Love ... Jack
 2012 Why Stop Now? ... Eli Bloom
 2011 30 perc vagy annyi se / 30 Minutes or Less ... Nick
 2011 Rio ... Blu (Azúr, hang)
 2010 Social Network - A közösségi háló / The Social Network ... Mark Zuckerberg
 2010 Camp Hell ... Daniel Jacobs
 2010 Kóser játszma / Holy Rollers ... Sam Gold
 2009 Beyond All Boundaries (rövidfilm) ... Lt. Fiske Hanley / Sgt. Benjamin McKinney (hang)
 2009 Zombieland ... Columbus
 2009 A visszavonuló / Solitary Man ... Daniel Cheston
 2009 Adventureland - Kalandpark / Adventureland ... James Brennan
 2009 Some Boys Don't Leave (rövidfilm) ... Boy
 2007 Rókavadászat / The Hunting Party ... Benjamin Strauss
 2007 One Day Like Rain ... Mark
 2007 The Living Wake ... Mills
 2007 Charlie Banks: Az élet iskolája / The Education of Charlie Banks ... Charlie
 2005 Vérfarkas / Cursed ... Jimmy Myers
 2005 A tintahal és a bálna / The Squid and the Whale ... Walt Berkman
 2004 A falu / The Village ... Jamison
 2002 Császárok klubja / The Emperor's Club ... Louis Masoudi
 2002 Roger, a csábítás szakértője / Roger Dodger ... Nick
 2001 Szikrázó vihar / Lightning: Fire from the Sky ... Eric Dobbs
 1999-2000 Légy valódi! / Get Real (sorozat) ... Kenny Green (22 epizód)

Utolsó frissítés: 2021.10.03. 17:05 Lindsay019 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace