Starity

Jessica Biel

Jessica Biel Jessica Biel nemzetisége 263. 1755rajongó 75vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 90%
  • stílus: 88%
  • szimpátia: 89%

Jessica Biel életrajza

KEZDETEK, TANULMÁNYOK, CSALÁDJA:

Jessica Claire Biel néven született 1982. március 3-án született Ely városában, Minnesotában, az Amerikai Egyesült Államokban. Édesanyja Kimberly Conroe, háziasszony és spirituális gyógyító, míg édesapja Jonathan Biel üzleti szaktanácsadó és a General Eletric munkása. Apai nagyapja ágán magyar származású, zsidó felmenői vannak, valamint német, francia, brit és ír vér is csörgedezik ereiben. Van egy öccse, Justin, aki a BARE divat-kiegészítő vonal elindítója.

Gyermekkorában családja sokat költözött, éltek egy ideig Texasban, Connecticutban , és Woodstock Illionisban, míg nem letelepedtek a Kolorádói Boulderben. Jessica itt járt középiskolába, a Fairview gimnáziumba. Az iskola mellett nagy hangsúlyt fektetett a sportra is: kezdetben tornázott, majd focizott is. 2000-ben kezdte meg felsőoktatási tanulmányait a Tufts-i Egyetemen, Massachusettsben, azonban 3 szemeszter után otthagyta az iskolát.


SZÍNÉSZI PÁLYAFUTÁSA:

Gyermekszínészet, karriere kezdete, a nagy áttörés: Hetedik Mennyország (1991-1996):

Gyermekkorában énekesnőnek készült, így 9 éves kora óta foglalkozik szenvedélyesen az énekléssel. Feltűnt szülővárosában pár musical produkcióban is, melyekben általában ő játszott főszerepet. Ilyen produkció volt például a Muzsika hangja, vagy éppen a Szépség és a szörnyeteg. 11 éves korában jelentkezett egy tehetségkutató műsorba, melyet a neves IMTA modellekkel és tehetséges fiatalokat támogató szervezet is szponzorált. Az ügynökség felfigyelt a tehetséges lányra, így Jessica Los Angelesbe utazott, ahol ügynököt és számos reklámfilm-szerepet szerzett magának, hiszen szerepelt a Dulux és a Pringles nemzetközi kampányába. Első fillmes szereplése egy musicalben volt, az It’s a Digital World-ben, melyet Paul Greenberg rendezett. Jessica a produkció forgatása alatt rájött, nemcsak a zene, de a színészkedés világa is érdekli, így ezután elkezdett meghallgatásokra járni.

Számos meghallgatáson vett részt a színésznő, míg nem 14 évesen, 1996-ban megkapta Mary Camden szerepét a Warner Brother legújabb családi drámasorozatában, a Hetedik Mennyországban. A népszerű tévéműsor a Camden család életét mutatja be, mellyel hamar a közönség kedvencévé váltak. A sorozat összesen 11 évadot élt meg, míg végül 2006-ban véget nem ért. A Hetedik Mennyország nemcsak ismertté, de világszerte elismert színésznővé tette Jessicát, és számos kapott nyitott meg előtte.

Nagyobb szerepek: Ulee aranya, Látástól Mikulásig, Kapás van, A Vonzás szabályai (1997-2002):

1997-ben debütált első igazi filmszerepében a színésznő, az Ulee aranya című drámában, ahol Casey Jackson szerepét öltötte magára. Az itteni alakításáért elnyerte a Young Artist díjat a legjobb női mellékszerep kategóriában. 1998-ban már a Látástól Mikulásig c. családi vígjátékban láthattuk főszerepben, Jonathan Taylor Thomas és Adam LaVorgna oldalán, utóbbival a Hetedik Mennyországban is együtt játszott a színésznő.

2001-ben egy feltűnt az Aerosmith legújabb kislemezének videoklipjében, az Aerosmith: Fly Away from Here-ben. Ugyanebben az évben mutatták be Michael Tollin rendezésében a Kapás van című romantikus vígjátékot, melyben a színésznő Freddie Prinze Jr. mellett játszott főszerepet.

2002-ben ismét egy romantikus vígjátékban mutatta meg tehetségét, ezúttal A vonzás szabályaiban alakított egy zilált szexuális életet élő egyetemista lányt, Larát. A produkció egy Bret Easton Ellis novella alapján készült, és hamar sikerfilmmé, manapság pedig kultuszfilmmé avanzsálódott.

Nemzetközi hírnév: A texasi láncfűrészes, Penge, Lopakodó (2003-2005):

Első kasszasiker-filmje a 2003-ban bemutatott A texasi láncfűrészes c. produkció volt. Habár a Marcus Nispel által rendezett film negatív kritikától sem volt kímélve, mégis hatalmas sikert hozott a konyhára, hiszen csak az USA-ban több, mint 80 milliós bevételt kerestek rajta. A produkcióban Jessica a főszereplő Erin-t alakította. Ugyanebben az évben még szerepet kapott Penge filmsorozat legújabb részében, a Penge: Szentháromságban, mint Abigail Whistler. A filmet 2004-ben mutatták be, és boksz office sikerével nagyjából 150 milliós bevételt kaszált.

2004-ben debütált még Mobile (eredetileg Cellurar) c. filmje, melyben Ellen bőrébe bújt, mellékszereplőként. Az év folyamán Ausztráliába utazott a színésznő, ahol elkezdte forgatni legújabb akció- science fiction filmjét, a Lopakodót.

A Rob Cohen által rendezett produkciót 2005. nyarán mutatták be a mozikba, melynek főszerepét Jessica oldalán Josh Lucas és Jamie Foxx játszotta. Ezt a filmet követte a szintén 2005-ös évben megjelent London című indie stílusú mozifilmJessicával, Chris Evansszel és Jason Stathammel főszerepben. Az év végén debütált Orlando Bloomal közösen készült prdukciója, az Elizabethtown nevű romantikus vígjátékfilm. Érdekesség, hogy az év végén az Esquire magazin a színésznőt az Év legszexisebb nőjének választotta meg.

Újabb produkciók: A mágus, Next - A holnap a múlté, Könnyed erkölcsök (2006-2008):

2006-ban mutatták be Neil Burger rendezésében A mágus című drámafilmet, melyben a színésznő egy hercegnőt játszott. Jessica alakítását a kritikusok csak dícsérni tudták, főként, mert angol akcentussal játszott a végig a produkciót, míg kollégái osztrák kiejtéssel beszéltek végig. Következő filmjében egy iraki veteránt alakít a színésznő, A bátrak hazája című produkcióban.

2007. elején debütált Nicholas Cage-dzsel és Julianne Moore-ral közösen készített science fiction / thrillere, a Next – A holnap a múlté. Az év folyamán még egy filmjét mutatják be, a Férj és férjet, melyben partnerei Adam Sandler és Kevin James.

2008-ban debütált Könnyed erkölcsök c. Stephan Elliott által rendezett filmje, mely a Noel Coward által írt regényen alapult. A produkcióban a színésznő egy fiatal özvegyet, Laritát alakítja, aki hozzámegy a francia John Whittakerhez, ezzel feltámasztva az évszázadok óta fennálló angol-francia viszályt. A filmet először a Torontói Filmfesztiválon mutatták be, ahol a kritikusok Biel játékát egyenesen zseniálinak titulálták.

A kék szoba, Valentin nap, Szupercsapat - avagy világsiker (2009-2011):

2009. tavaszán A kék szoba c. filmje debütált, ahol Rose szerepében láthattuk. Ezután a Guys and Dolls at the Hollywood Bowl rövidfilmjében játszott, mely az eredeti Frank Loesser által írt musical produkció legújabb feldolgozása volt. Még egy filmje került bemutatásra a 2009-es évben, Az 51-es bolygó, melyben Neera hangját kölcsönözte Biel.

2010. februárjába debütált a mozikban Garry Marshall legújabb romantikus vígjátéka, a Valentin nap. A filmben a színésznő olyan neves sztárokkal játszott együtt, mint Julia Roberts, Anne Hathaway, Jamie Foxx, Jessica Alba, Ashton Kutcher és Patrick Dempsey. A produkció hatalmas sikernek örvendett, több, mint 110 millió dolláros összbevételt hozott a konyhára. Ezt követte a szintént 2010-ben bemutatott A szupercsapat c. film, mely az ugyanezen címen futó sorozatot vette alapjául. A stáblistában olyan színészek szerepeltek, mint Liam Neeson, Bradley Cooper és Sharlto Copley, míg Jessica Charissa Sosa századost alakította. A film kasszasiker lett, a készítők pedig folytatást is szerettek volna, azonban még sem készült folytatás Hannibal kapitány csapatának történetéhez.

2011-ben a Valentin Nap „folytatása” került mozikba, azaz a Szilveszter éjjel c. film, mleyben a színésznő Tess Byrne-t alakította.

Zsúfolt évek, avagy számtalan új szerep: A maga ember, Az emlékmás, Emanuel (2012-2014):

2012-ben összesen négy filmje készült el a színésznőnek. Elsőként A maga ember debütált a mozikba, mely egy asszony gyermekének elrablásának történetét meséli el. Ezt követte Az emlékmás, melynek főszerepében Colin Farrell mellett Kate Beckinsale-t láthattuk. A Hitchcock című igaz történeten alapuló önéletrajzi dokumentumfilmben Vera Milest, Hitchcock egyik közeli kolléganőjét alakítja a színésznő. A produkció a Stephen Rebello által írt Alfred Hitchcock and the Making of Psycho c. köteten alapszik. Utolsó filmjében, a Kispályás szerelemben Gerard Butler volt partnere.

2013. januárjában mutatták be a Sundance-i Filmfesztiválon az Emanuel másik élete című drámafilmjét, melyben a brit színésznővel, Kaya Scodelarióval hoznak fantasztikus alakítást.

2014-ben mindössze egy epizód erejéig vendégszerepel az Új csaj című tévésorozatban, mint Kat.

2015-ben debütált Vérző szív c. filmje, melyben egy jóga oktatót alakít aki évek multán találkozik először biológiai testvérével. A filmet 2015. áprilisában a Tribeca-i Filmfesztiválon mutatták be először a nagyközönségnek, ahol a színésznő rengeteg pozitív kritikát kapott alakításáért.

Jelenlegi projektek: A szerete könyve, The Sinner, Shock and Awe (2016-jelenleg):

2016-ban jelent meg A szeretet könyve című filmje, melyben Maisie Williamsszel és Jason Sudeikissel játszik együtt. Később szinkronhangját adja a Spark: A Space Tail című animációs filmben Vixnek. Ezután egy mentálisan gyenge feleséget alakít A Kind of Murder című filmben, aki végül halálát leli rendkívül rejtélyes körülmények között. 2016-ban még visszatérő szerepet kap a BoJack Horseman című animációs tévésorozatban.

2017. augusztus 2-án debütált a USA csatorna legújabb thriller sorozata, a The Sinner, melyben Jessica alakítja a főszereplő Cora Tannettit. A sorozat a lelkileg zavarodott és mentális problémákkal küzdő anyuka, Cora életét mutatja be, aki egy teljesen nyugodt délutáni strandolás alkalmával leszúrja a mellette ülő „idegen” férfit. A széria hamar nagy sikert hozott a csatornának, be is rendelték a második évadot, azonban az egy teljesen új koncepciót kapott, melyben Jessica már nem fog szerepelni. 2017. szeptember 30-án került mozikba a Rob Reiner rendezésében készült önéletrajzi történelmi film, a Shock and Awe, melyben Milla Jovovich-sal és Woody Harrelsonnal játszik együtt a színésznő.

2018. február 1-jén mutatta be férje, Justin Timberlake legújabb videoklipjét, a Justin Timberlake: Man of the Woods-t, melyben Jessica is feltűnt.


MAGÁNÉLETE:

Első a média előtt is hivatalos barátja a Hetedik Mennyország forgatásán megismert kollégája, Adam LaVorgna. A színésszel nagyjából három évig alakított egy pár Jessica, míg végül 2001-ben nem szakítottak. 2001-ben a média összeboronálta Chris Evans színésszel, akivel végül meg is erősítették kapcsolatukat. több, mint öt évig voltak se veled, se nélküled kapcsolatban a színészek, majd 2006-ban végleg szakítottak. 2006-ban pár hónapig a New York Yankees baseball játékosával, Derek Jeterrel randevúzott. Nem sokkal később a média összeboronálta kollégájával, Ryan Reynoldsszal is.

2007-ben kezdett el randevúzni az NSYNC egykori énekesével, Justin Timberlake-kel. Justinnal több, mint 4 évig alkottak egy párt, mikor az énekes megkérte 2011. decemberében Biel kezét. Az esküvőre egy évvel később, 2012. október 19-én került sor szűk családi és baráti körben a Borgo Egnazia hotelben, Fasanóban, Olaszországban. A pár 2014-ben bejelentette, első közös gyermeküket várják. Kisfiúk,, Silas Randall Timberlake 2015-ben született meg.


JÓTÉKONYKODÁS:

2006. júliusában a színésznő részt vette egy jótékonysági árverésen, ahol a Kolorádói tinimami, Molly Bloom javára gyűjtöttek, miután a lány egy limuzinnal balesetet szenvedett. Érdekesség, hogy a bevételt egy minnesotai férfi, John Schiffner ajánlotta fel, akivel a színésznő eltöltött egy kellemes ebédet. 2007-ben Jessica társalapítója lett a Make the Difference Networknek édesapjával, és Kent McBridge-dzsel. 2010-ben a színésznő megmászta a Kilimanjaró hegyet a NATO egyik környezetvédelmi eseményén, melynek célja a nemzetközi víz krízisre való figyelemfelkeltés volt. Ugyanebben az évben még a Do Something díjátadón jelölést kapott a színésznő az év jótékony embere kategóriájában, jótékonysági munkájának köszönhetően, miután egy nonprofit szervezettel, a WomanCare-rel közösen a fiatal lányok szexuális tudásának fejlesztését segítette.


ÉRDEKESSÉGEK:

► Versenyben volt a macskanő / Selina Kyle szerepéért Christopher Nolan A Sötét Lovag: Felemelkedés c. filmjében
► Gyűjti a vintage, üveg nélküli szemüvegeket
► Amatőr fotós
► 1999-ben jelentkezett az Amerikai Szépség meghallgatására
► Ivana Chubbuckkal tanult színészetet
► 2007-ben együtt turnézott barátjával, Justin Timberlake-kel
► Kiskorában musical énekesnő akart lenni
► 11 évesen első reklámkampánya a Pringlesszel volt
► Eredetileg a Marvel neki szánta Fekete Özvegy szerepét, amit végül Scarlett Johansson kapott meg
► Jó barátja Robin Sydney, akivel egy iskolába jártak
► Van egy pitbullja, Tina
► 2009-ben a Revlon szépségnagykövete volt
► Van egy saját étterme West Hollywoodban, az Au Fudge

írta: missdaisy

FILMEK:

1994: It’s a Digital World – Regrettal
1997: Ulee aranya – Casey Jackson
1998: Látástól Mikulásig – Allie
2001: Kapás van – Tenley Parrish
2002: A vonzás szabályai – Lara
2003: A texasi láncfűrészes – Erin
2004: Mobil – Chloe
2004: Penge: Szentháromság – Abigail Whistler
2005: Lopakodó – Lt. Kara Wade
2005: London – London
2005: Elizabethtown – Ellen Kishmore
2006: A mágus – Sophie
2006: A bátrak hazája – Vanessa Price
2006: Nex – A holnap a múlté – Liz Cooper
2007: Férj és férj – Alex McDonough
2008: Hole int he Paper Sky – Karen Watkins
2008: Könnyed erkölcsök – Larita Whittaker
2009: A kék szoba – Rose-Johhny
2009: Guys and Dolls at the Hollywood Bowl – Sarah Brown
2009: Az 51-es bolygó – Neera (szinkronhang)
2010: Valetin Nap – Kara Monahan
2010: A szupercsapat – Charissa Sosa
2011: Szilveszter éjjel – Tess Byrne
2012: A magas ember – Julie Denning
2012: Az emlékmás – Melina
2012: Hitchcock – Vera Miles
2012: Kispályás szerelem – Stacie
2013: Emanuel másik élete – Linda
2015: Accidental Love – Alice Eckle
2015: Vérző szív – May
2016: A szeretet könyve – Penny Herschel
2016: A Kind of Murder – Clara Stackhouse
2016: Spark: A Space Tail
2017: Shock and Awe


SOROZATOK:

2004: Johnny Bravo – Jessica Biel
1996-2006: Hetedik Mennyország – Mary Camden
2009: Saturday Night Live – Jessica Rabbit
2005-2013: Family Guy – Brooke
2014: Új csaj – Kat
2016-2017: BoJack Horseman – Jessica Biel
2017: The Sinner – Cora Tannetti 

Utolsó frissítés: 2018.07.05. 22:10 missdaisy által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace