Starity

Jimmy Page

Jimmy Page Jimmy Page nemzetisége 4427. 60rajongó 7vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • James Patrick York Page
 • Becenév
 • Jimmy
 • Születési idő
 • 1944. január 09.
 • Születési hely
 • Heston, Middlesex, Anglia
 • Foglalkozás
 • zenész, dalszerző, producer
 • Családi állapot
 • elvált, 5 gyermek
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Robert Plant John Bonham John Paul Jones

Jimmy Page életrajza

Korai évei


James Patrick York Page 1944. január 9-én született a Middlessex-beli Hestonban, James és Patricia Page egyetlen gyermekeként. Jimmy élete első, körülbelül tíz évének jelentős részét Northamptonshire-ben töltötte. Mikor iskolába kezdett járni, a család Epsomba költözött. Szülei egyetlen fiukkal körbejárták egész Surrey megyét, ezáltal Jimmy megismerkedett az angol középosztály környezetével, az antik művészettel, a régiségekkel.

 

Zenei pályafutása kezdetei


A zene tizenhárom évesen vált élete részévé, amikor szüleitől kapott egy spanyolgitárt. Innentől kezdve nem volt megállás: a gitározás meghatározta az életét. Korai kedvence volt Elvis Presley Baby Let's Play House című száma, amit első elektromos gitárján, egy használt, '59-es Futurama Grazioson játszogatott.
A Page család időközben a fővárosba, Londonba költözött. Igaz, Jimmy akkoriban zenetanulás céljából egy zeneiskolába járt, de tudását főleg a saját maga által gyűjtött tapasztalatokból szerezte. Ez a gitártudás pedig igen gyors tempóban fejlődött. Kivételes tehetségének köszönhetően alig egy évvel később meghívták őt a BBC Talent Quest tehetségkutató műsorába.Neil Christian & The Crusaders

 

1959-ben Neil Christian feajánlott neki egy helyet zenekarában, a Crusadersben, amit Jimmy Page el is fogadott. A Crusadersben töltött ideje alatt Jimmy Anglia legismertebb gitárosává vált. A zenekar ekkor már turnékra is járt. Jimmy szervezete azonban nem bírta a több hónapja tartó rendszertelen és kevés étkezést és az alváshiányt, ami az állandó utazások következménye volt, így súlyosan megbetegedett. Gyógyulása érdekében kilépett a Crusadersből, és már az is kérdésessé vált, hogy folyathajta-e ezt a megerőltető életmódot.


* * * *


Miután Jimmy felépült, szabadidejében sokat rajzolt és festett, és a művészettörténet is érdekelte, így beiratkozott egy művészeti főiskolába. Itt ismerkedett meg például Peter Moody basszusgitárossal, és Anthony Topham gitárossal is.
Mindeközben Jimmyt egyre többen hívták játszani. Gitározott Jet Harris és Tony Meehan kislemezén (Diamonds), ami Angliában több héten kersztül vezette a toplistát, és e siker nyomán Jimmyt egyre többször hívták felvételeken vendégként gitározni. Így a főiskola után Londonban lett session-zenész. Ezután már a legkeresetteb, és legtöbbet foglalkoztatott gitáros lett Angliában. Több híres előadó lemezein is játszott: Tom Jones, a Who, Eric Clapton, a Rolling Stones, és Joe Cocker különböző felvételein is.


The Yardbirds

 

1966-ban a Yardbirds egy gyengén sikerült koncertje után a csapatot otthagyta a basszusgitáros Paul Samwell-Smith, így Jimmy Page felajánlotta segítségét az együttesnek; beáll ideiglenesen a basszusgitáros helyére, amíg nem találnak helyette egy állandó tagot. Ennek ellenére Jimmy végül maradt a poszton. Két hónap után basszusgitárról szólógitárra váltott, így megalakult a Yardbirds kétgitáros felállása.
A zenekar az ezt követő időszakban bekerült a legjobbak közé: egy turnén együtt játszhattak a Rolling Stonesszal és Tina Turnerrel is. Azonban egy idő után elkezdtek nőni a zenekaron belüli feszültségek. A Jeff Beck és Jimmy Page - a két gitáros - közötti konfliktusok miatt és viselkedése miatt Becket kirúgták az együttesből. Végül a Yardbirds 1968-ban feloszlott. Jimmy Page a feloszlás után megalapította a New Yardbirds zenekart, amiből később a Led Zeppelin lett.

Led Zeppelin


A Led Zeppelin

A New Yardbirds először ezen a néven adott koncerteket Skandináviában '68 szeptemberében, azonban októberben már Led Zeppelin néven léptek fel Angliában. A zenekar négy alapítótagja Jimmy Page (gitáros), Rober Plant énekes, John Paul Jones basszusgitáros és John Bonham dobos volt, ez a felállás feloszlásukig soha nem változott, a tagok külön szólólemezeket sem adtak ki. A Led Zeppelin tehát 1968. szeptemberének végén bevonult a londoni Olympic Studios-ba, és október 5-ig, mindössze 30 óra alatt felvette első albumának anyagát. Már ekkor, alig egy hónappal az együttes megalakulása után is annyi anyaguk volt, hogy első albumukra öt szám fel sem került. Ezeket a lemaradt számokat azonban (Tribute to Bert Burns, Baby Come on Home, Fresh Garbage, As Long as I Have You, Flames) később számos kocerten eljátszották.

A zenekar nevét viselő (vagyis Led Zeppelin névre hallgató) debütáló album 1969. január 12-én jelent meg, két héttel az első amerikai turné kezdete után. A lemezt általában kedvező kritikával fogadták; az emberek tülekedtek érte, néhányan rossznak találták, a Billboard pozitívan állt hozzá, a Rolling Stone azonban úgy tűnt, a Led Zeppelin ellen rendezkedett be. Mindezek mellett a Led Zeppelin - a maga bluesos, folkos jellegeivel - megalapozta a hard rock, és a heavy metal alapjait (bár a tagok sosem szerették a heavy metal kifejezést, jobb szerették a hard rock, rock and roll, vagy egyszerűen a rock megnevezést). A bemutatkozó lemezük pedig már elővételben is platinalemez lett - a rocktörténelemben ez volt a második platinalemezzé nyilvánított album.

Még '69-ben megjelent a Led Zeppelin második lemeze is: a Led Zeppelin II. Ezzel az albummal az együttes még népszerűbb lett; jóformán már csak a Rolling Stone magazintól kaptak negatív kritikát. A lemez első dala, a Whole Lotta Love mai napig is a Led Zeppelin egyik legismertebb dala.

Jimmy Page az 1970. január 9-i Royal Alber Hallban adott kocerten ünnepelte 26. születésnapját. Ezen koncert színfalai mögött ismerkedett meg Charlotte Martin francia modellel, aki később el is vett, házasságukból pedig született egy Scarlett nevű kislányuk.

Harmadik lemezük megjelenése előtt is játszottak a koncerteken a közönség számára még ismeretlen számokat; ilyen koncert volt a 1970. június 28-i, Bath Festival of Blues and Progressive Music keretében megtartott fellépés, ami víválasztónak bizonyult a Led Zeppelin esetében. A fellépésen eljátszott, még kiadatlan dalok ugyanis olyannyira sikeresek voltak, hogy ez még jobban növelte a zenekar hírnevét; olyanokkal emelték őket egy sorba, mint a Rolling Stones és a Who. A Led Zeppelin III névre keresztelt albumot végül ez év októberében adták ki. A lemez rögtön az angol és az amerikai listák élére került, habár ezt kevesebb példányszámban vették meg világszerte.

A '71-től '75-ig tartó időszakban a Led Zeppelin kiérdemelte a "világ legjobb zenekara" megnevezést. A korai évek sikerei eltörpültek az ezután következők mellett.

 

A negyedik nagylemezük, a Led Zeppelin IV után ha lehet, az eddigieknél is nagyobb világsikernek örvendtek. Az albumon található, mindenki által ismert balladán, a Stairway to Heaven című számon Jimmy Page már hónapokkal előbb elkezdett dolgozni, végül '71 februárjában vették fel a dalt Londonban. Első élő bemutatója márciusban következett, ezután pedig szinte kötelező jelleggel játszotta a zenekar, minden egyes koncertjén. Az együttes ezzel a dallal szintén maradandót alkotott; ezt ekkor már a Rolling Stone is elismerte, a szám középrészében hallható gitárszólót pedig a Guitar World 2005-ben az első helyre sorolta.

A negyedik album után a zenekar különféle turnékra indult, és a népszerűsége - már ha lehetséges - az egész világon nőttön nőtt.

1973 márciusában megjelent ötödik lemezük, a Houses of the Holy, ami a Billboard listáján az első helyen is állt.

1975-ben adták ki első dupla albumukat, a Physical Graffitit. Az ezt megelőző évben a Led Zeppelin egy koncertet sem adott, idejük jó részét dalok írásával és saját lemezkiadójuk megszervezésével töltötték. Az 1975-ös év elején gigantikus méreteket öltő koncertsorozatokat adtak, azonban ezután újabb szünet következett.

1976. március 31-én megjelent Presence című lemezük, amit sokan egyfajta változásnak tekintettek, amit gyakran kapcsolatba is hoztak Jimmy Page és John Bonham ekkortájt elhírhedt drogproblémáival. Ebben az évben Jimmy Page írta meg Kenneth Anger Lucifer ébredése című filmjének zenéjét.

Még ebben az évben megjelent a Led Zeppelin koncertfilmje, The Song Remains the Same címmel. Mivel egyik fellépésük után Robert Plant fiának halálhírét kapták, az emberek úgy gondolták, hogy  a trauma miatt akár meg is szűnhet a zenekar.

1977-re Jimmy Page drogproblémái egyre súlyosbodtak, a koncerteken kívül bezárkózott. A '70-es évek végére gitárhősi helyéről kezdték kitaszítani az újabb gitárosok, mint például Eddie Van Halen.

1979 augusztusában megjelent In Trough the Out Door elnevezésű lemezük, ami az Egyesült Államokban és Angliában is listavezető lett, annak ellenére, hogy ebben az időben a figyelem középpontjába már a diszkó és a punk zene került, a Led Zeppelin pedig már úgymond "őskövületnek" számított. A rajongótábor azonban nem csökkent jelentősen. Ebben az évben a csapat újra csúcsformáját mutatta, és úgy tűnt, fent tudják tartani a lendületet - egészen John Bonham haláláig. A dobos halála után a zenekar feloszlott.

A Led Zeppelin után

A feloszlást követően Jimmy Page 1982-ben megírta a Bosszúvágy 2 című film zenéjét. Számos felvételen játszott vendégként. A '90-es években többször is együtt zenélt Robert Planttel. A 2007-ben megvalósuló Led Zeppelin-koncertet is ő szorgalmazta.

Érdekességek:
♦ Jimmy Page a Brit Birodalmi Érdemrend birtokosa
♦ zenei karrierje előtt biológus szeretett volna lenni
♦ elneveztek róla egy kisbolygót (44016 Jimmypage)
♦ 2003-ban a Rolling Stone Minden idők 100 legjobb gitárosa listáján a 9. helyezett lett
♦ 2011-ben a Rolling Stones módosította a listát, ekkor már a 3. helyen állt
♦ a Gibson Minden idők 50 legjobb gitárosa listáján a 2. helyre rangsorolták
kétszer is beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, először a Yardbirds, másodszor a Led Zeppelin tagjaként
♦ 2007-ben a Classic Rock magazin a 4. helyre sorolta a 100 legvadabb gitárhős listáján

 

"Nem magamban hiszek, hanem abban, amit csinálok"
- Jimmy Page

Stúdióalbumok
Led Zeppelin – 1969. január 12.
Led Zeppelin II – 1969. október 22.
Led Zeppelin III – 1970. október 5.
Led Zeppelin IV – 1971. november 8.
Houses of the Holy – 1973. március 28.
Physical Graffiti – 1975. február 24.
Presence – 1976. március 31.
In Through the Out Door – 1979. augusztus 15.
Coda – 1982. november 19.

Koncertalbumok
The Song Remains the Same – 1976. szeptember 21.
Led Zeppelin BBC Sessions – 1997. november 11.
How the West Was Won – 2003. május 27.

Válogatásalbumok
Led Zeppelin Box Set – 1990. szeptember 7.
Led Zeppelin Remasters – 1992. február 21.
Led Zeppelin Box Set 2 – 1993. szeptember 21.
Complete Studio Recordings – 1993. szeptember 24.
Early Days: The Best of Led Zeppelin Volume One – 1999. november 23.
Latter Days: The Best of Led Zeppelin Volume Two – 2000. március 21.
Mothership – 2007. november 12.
Kislemezek (USA)
"Communication Breakdown"/"Good Times Bad Times" – 1969. március 10.
"Whole Lotta Love"/"Living Loving Maid (She's Just a Woman)" – 1969. november 7.
"Immigrant Song"/"Hey Hey What Can I Do" – 1970. november 5.
"Black Dog"/"Misty Mountain Hop" – 1971. december 2.
"Rock and Roll"/"Four Sticks" – 1972. február 21.
"Over the Hills and Far Away"/"Dancing Days" – 1973. május 24.
"D'yer Mak'er"/"The Crunge" – 1973. szeptember 17.
"Trampled Under Foot"/"Black Country Woman" – 1975. április 2.
"Candy Store Rock"/"Royal Orleans" – 1976. június 18.
"Fool in the Rain"/"Hot Dog" – 1979. december 7.
"Whole Lotta Love"/"Baby Come on Home"/"Traveling Riverside Blues" – 2000. május 30. (CD kislemez)

Egyéb munkái
Stormcock közreműködés Roy Harper nagylemezén (1971).
Guitar Boogie Jimmy Page, Jeff Beck, Eric Clapton blues album (1971).
Special Early Works (1972), 1965-ös felvételek Sonny Boy Williamson közreműködésével.
Lifemask közreműködés Roy Harper nagylemezén (1974).
Death Wish II Soundtrack (1982).
The Honeydrippers: Volume One (1984), Robert Plant közreműködésével.
No Introduction Necessary (1984), 1968-as felvételek John Paul Jones és Albert Lee közreműködésével.
Whatever Happened to Jugula? (1985), Roy Harper közreműködésével.
The Firm (1985)
Mean Business (1986)
Strange Land (1986), a Box of Frogs közreműködésével.
Lucifer Rising (1987)
Outrider (1988)
Coverdale-Page (1993)
No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded (1994)
Walking into Clarksdale (1998), Robert Plant közreműködésével.
Jimmy Page and The Black Crowes – Live at the Greek (2000), US #64
Last Man Standing (2006) – Jerry Lee Lewis albuma Jimmy Page közreműködésével az első dalban ('Rock and Roll')

Utolsó frissítés: 2018.08.25. 19:07 Alessia. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace