Starity

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix Joaquin Phoenix nemzetisége 1428. 323rajongó 18vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 97%
 • szimpátia: 99%
 • Születési név
 • Joaquin Rafael Bottom
 • Becenév
 • Joaq, Leaf
 • Születési idő
 • 1974. október 28.
 • Születési hely
 • San Juan, Puerto Rico
 • Foglalkozás
 • Színész
 • Partner
 • Rooney Mara
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Zöld
 • Csillagjegy
 • Skorpió
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Amy Adams Reese Witherspoon Scarlett Johansson River Phoenix Russell Crowe Olivia Wilde Philip Seymour Hoffman Rooney Mara Josh Brolin Spike Jonze Paul Thomas Anderson Katherine Waterston

Joaquin Phoenix életrajza

1974–1993: KORAI ÉVEK

Joaquin Rafael Bottom néven született meg 1974. október 28-án San Juanban, Puerto Rico-ba, John Lee Bottom és Aryln Phoenix harmadik gyermekeként. Apai ágon angol, német és francia felmenőkkel rendelkezik, míg anyja oldaláról magyarral és orosszal. Egy bátyja van, River és négy lány testvére, Rain, Liberty és Summer, illetve Jodean, aki apja előző párkapcsolatából született. Szülei 1969-ben házasodtak össze és csatlakoztak a Children of God vallásos csoporthoz, melyből 1978-ban kiléptek. Családnevüket később Phoenix-re cserélték és ez idő alatt Joaquin elkezdte magát 'Leaf'-nek hívatni, hogy legyen kapcsolata a természettel, mint a testvéreinek, viszont tizenöt évesen újból a Joaquin nevet kezdte el használni. 

Testvéreivel az utcákon és különféle tehetségkutatókban énekeltek és játszottak hangszereken, hogy szüleiket tudják segíteni anyagilag. Los Angelesben az anyukája titkárnő volt az NBC-nél, apukája pedig tájtervezőként tevékenykedett. Joaquint és testvéreit Iris Burton fedezte fel, aki hamar munkát szerzett nekik különböző reklámokban és tévéshowkban.

1982-ben, nyolc évesen volt a színészi debütálása fivérével, Riverrel a Seven Brides for Seven Brothers című sorozat egyik epizódjában. 1984-ben ismét testvérével játszott együtt az ABC Afterschool Specials széria Backwards: The Riddle of Dyslexia részében. Alakításukért jelölve lettek a Young Artist Awardon. Szintén 1984-ben vendégszereplő volt a Gyilkos sorok és a Külvárosi Körzet sorozatokban. 1985-ben A gyerekek hallgatnak drámában szerepelt. A következő évben a Morningstar/Eveningstar családi szériában hozta Doug Roberts szerepét. Ezt követően az Űrtáborban tűnt fel, mint a tizenkét éves Max, aki a Kennedy Űrközpontba megy. 1988-ban A szemtanú nevezetű filmben Drew Blackburn szerepét öltötte magára. 1989-ben a Vásott szülőkben Garry megformálója volt. Színészi játékáért ismét jelölve lett a Young Artist Awardon. Nem sokkal ezután visszavonult egyidőre a színészettől és elutazott apjával Mexikóba és Dél-Amerikába.

1993-ban bátyja, River a The Viper Room nevű szórakozóhely előtt lett rosszul, drogtúladagolás következtében, Joaquin rögtön hívta a 911-et és segítségért üvöltözött, miközben nővére, Rain szájon át lélegeztette Rivert. Mikor a mentők megérkeztek a Cedars-Sinai Medical Centerbe még életben volt, de nem nyerte vissza eszméletét. A tragédia után Joaquin egy évre eltűnt a nyilvánosság elől.

1995–Napjaink: KARRIER

1995-ben a Majd' megdöglik érte filmdrámában játszotta Jimmy Emmett szerepét Nicole Kidman mellett. A film először a Cannes-i fesztiválon lett bemutatva, s pénzügyi és kritikai sikert aratott. 1997-ben a Három a nagylányban játszott, mint Doug Holt, de ebben az évben még a Halálkanyarban is benne volt. 1998-ban az Agyaggalamb és a Visszatérés a Paradicsomban produkciókban alakított. Következő filmje, 1999-ben a 8 milliméter volt, melyben Nicholas Cage oldalán hozta Max California-t.

2000-ben ő játszotta el Commodus római császár szerepét a Gladiátorban. A film hatalmas sikert ért el, és 2000-ben az egyik legjobban keresett film lett. Alakításért több díjra jelölték, köztük Oscarra és Golden Globe-ra. Ezt követően A bűn állomása és a Sade márki játékai drámákban volt látható. 2001-ben a Buherseregben egy amerikai katonát alakított. A világpremier Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt szeptember elején. 2002-ben M. Night Shyamalan misztikusfilmjében, a Jelekben találkozhattunk vele, mint Merill Hess. 2003-ban A végső megoldás: szerelem romantikus-drámában alakított. 2004-ben A faluban ismerhettük meg, mint Lucius Hunt. Ezt követően a Hotel Ruanda és A tűzből nincs kiútba is benne volt.

2005-ben A nyughatatlan amerikai-német életrajzi filmben Johnny Cash énekest alakította Reese Whiterspoon mellett. Alakításért jelölték Oscar-díjra a legjobb színész kategóriában, valamint nyert Grammy-díjat és Golden Globe-ot. Korábban ebben az évben ő narrált a Földlakók című dokumentumfilmben. A San Diego Film Festivalon elnyerte a Humanitarian Award díjat a munkája és Földlakókhoz való közreműködése miatt.

2007-ben Az éjszaka urai amerikai bűnügyi filmben Bobby Green megformálója, aki a családjában a fekete bárány és menő éjszakai klubot vezet. Ugyanebben az évben még a Cserbenhagyás krimiben is szerepelt. 2008-ban Gwyneth Paltrow és Vinessa Shaw mellett játszott a Két szeretőben, mint Leonard Kraditor, aki egy szerelmi csalódás miatt öngyilkosságot próbál elkövetni, de sikertelenül és emiatt haza költözik szüleihez, s nem sokkal később két nőbe is beleszeret.

2010-ben az I'm Still Here című áldokumentumfilmben szerepelt, mely premierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2010. szeptember 6-án. A filmet egykori sógora Casey Affleck rendezte és írta, de az utóbbiban Joaquin is kivette a részét. A filmben Joaquin visszavonul a színészettől és áttér a zenei pályára. A forgatási időszak alatt valóban olyan benyomást keltett, mintha tényleg új karrierbe kezdene.

2012-ben a The Master drámában az ex-tengerészgyalogos Freddie Quellt formálta meg, ki leszerelése után az alkoholhoz fordul, és sehogy sem találja helyét, de élete gyökeresen megváltozik, miután találkozik Lancaster Doddal (Philip Seymour Hoffman). A premier a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol Volpi Kupa-t nyert. 2013-ban A nő nevezetű romantikus-drámában játszott, mint Theodore Twombly író, akinek tönkrement egy hosszú kapcsolata és azon próbál túljutni, viszont életét egy intelligens operációs program teljesen megváltoztatja. Alakításért ismét jelölve lett Golden Globe-ra. Ugyanebben az évben még az Idegen földön filmben is szerepelt Bruno Weiss személyében, aki egy strici és prostitúcióra kényszeríti Ewa-t (Marion Cotillard), de végül szerelmes lesz belé.

2014-ben a Beépített hiba amerikai vígjátékban találkoztattunk vele, mint Doc Sportello, egy lecsúszott, drogos magánnyomozó, aki piti ügyeken dolgozik, mígnem egy nap felkeresi őt ex-barátnője, hogy segítsen neki megkeresni a gazdag barátját. A film Thomas Pynchon azonos című könyve alapján készült. Színészi játéka miatt jelölték Golden Globe-ra. 2015-ben az Abszurd alak nevezetű filmben játszott Emma Stone mellett. Ugyanebben az évben készült el a második dokumentumfilmje, a Unity.

2017-ben a Sosem voltál itt thrillerfilmben Joe megformálója volt, ki egy háborús veterán és egykori FBI-ügynök. 2018-ban a Don't Worry, He Won't Get Far on Foot tragikomédiában volt látható, valamint a Mária Magdolnában is találkozhattunk vele, mint názáreti Jézus. Ezek után még a Testvérlövészek westernben is szerepelt John C. Reilly és Jake Gyllenhaal mellett.

2018 februárjában lett övé Arthur Fleck, azaz Joker szerepe a Joker című pszichológia thrillerben. Szerepe kedvéért huszonhárom kilótól szabadult meg, melyről úgy nyilatkozott, hogy kezdett már beleőrülni. A világ premier a 2019-ben, a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol Arany Oroszlán díjat nyert. A film jelölve volt többek között Golden Globe-díjra, BAFTA-díjra és Oscar-díjra. Színészi játékáért Golden Globe-díjat, BAFTA-díjat és Oscar-díjat is nyert. 

2019 szeptember 19-én a Deadline Hollywood bejelentette, hogy Joaquin szerepelni fog Mike Mills következő filmjében, a C'mon C'mon-ban. A filmet 2019 őszétől 2020 elejéig forgatták. 

MAGÁNÉLET

2005-ben április elején alkoholizmus miatt rehabra ment. A következő évben, 2006 január 26-án autóbaleset szenvedett Hollywoodban, s kocsijából a német Werner Herzog filmrendező segítette ki.

Párkapcsolatok

1995 és 1998 között együtt volt Liv Tyler színésznővel, akivel a Három a nagylány forgatása alatt ismerkedett meg. 2001 és 2005 között Topaz Page-Green dél-afrikai modellel volt kapcsolatban. 2016 vége óta Rooney Mara színésznővel van együtt. 2019 júliusában lett megerősítve, hogy összefognak házasodni.

Aktivizmus

Joaquin számos jótékonyságot és humanitárius szervezetet támogat, többek között az Amnesty internationalt, The Art of Elsysiumt, HEART-ot és a Peace Alliance-t. Aktív tagja a The Lunchbox Fund igazgatótanácsának, ami gondoskodik a dél-afrikai gyermekek étkezéséről.

Már elég fiatalkora óta vegetáriánus, s az állatok érdekében több állatvédelmi szervezetek tagjaként kampányol. Tagja az In Defense of Animals és a PETA szervezeteknek. Nem visel állati bőrből készült ruhadarabokat.

2020. január 10-én őrizetbe vették Jane Fonda színésznővel egy klímaváltozási mozgalmon Washingtonban. 

ÉRDEKESSÉGEK

→ Jó barátságot ápol Casey Affleck színésszel, aki 2006 és 2017 között a sógora is volt
→ Johnny Cash választotta ki őt A nyughatatlan című filmbe, miután látta a Gladiátorban
→  Esélyes volt Norman Bates szerepére az 1998-as Psycho-ban, de végül Vince Vaughn kapta meg

FILMEK

2020: C'mon C'mon ... ???
2019: Joker ... Arthur Fleck / Joker
2018: Les frères Sisters / Testvérlövészek ... Charlie Sisters
2018: Mary Magdalene / Mária Magdolna ... Jesus
2018: Don't Worry, He Won't Get Far on Foot ... John Callahan
2017: You Were Never Really Here / Sosem voltál itt ... Joe
2015: Irrational Man / Abszurd alak ... Professor Abe Lucas
2014: Inherent Vice / Beépített hiba ... Doc Sportello
2013: Her / A nő ... Theodore Twombly
2013: The Immigrant / Idegen földön ... Bruno Weiss
2012: The Master ... Freddie Sutton
2010: I'm Still Here ... önmaga
2008: Two Lovers / Két szerető ... Leonard Kraditor
2007: Reservation Road / Cserbenhagyás ... Ethan Learner
2007: We Own the Night / Az éjszaka urai ... Bobby Green
2005: Walk The Line / A nyughatatlan ... John R. Cash
2004: Ladder 49 / A tűzből nincs kiút ... Jack Morrison
2004: The Village / A falu ... Lucius Hunt
2004: Hotel Ruanda ... Jack Daglish
2003: It's All About Love / A végső megoldás: szerelem ... John
2002: Signs / Jelek ... Merrill Hess
2001: Buffalo Soldiers / Buhersereg ... Ray Elwood
2000: Quills / Sade márki játékai ... The Abbe du Coulmier
2000: Gladiator / Gladiátor ... Commodus
1999: 8MM / 8 miliméter ... Max California
1999: The Yards / A bűn állomásai ... Willie Gutierrez
1998: Clay Pigeons / Agyaggalamb ... Clay Bidwell
1998: Return to Paradise / Visszatérés a paradicsomba ... Lewis McBride
1997: U Turn / Halálkanyar ... Toby N. Tucker
1997: Inventing the Abbotts / Három a nagylány ... Doug Holt
1995: To Die For / Majd' megdöglik érte ... Jimmy Emmet
1989: Parenthood / Vásott szülők ... Garry Buckman-Lampkin
1988: Secret Witness / A szemtanú ... Drew Blackburn
1987: Russkies ... Danny
1986: SpaceCamp / Űrtábor ... Max
1985: Anything for Love ... Timmy Bailey
1985: Kids Don't Tell / A gyerekek hallgatnak ... Frankie
1983: Six Pack ...Tad Akins

SOROZATOK

1989: Superboy ... Billy Hercules
1989: Still the Beaver ... Kyle Cleaver
1986: Morningstar/Eveningstar ... Doug Roberts
1986: Alfred Hitchcock Presents ... Pagey Fischer
1984: Murder, She Wrote / Gyilkos sorok ... Billy Donovan
1984: Hill Street Blues / Külvárosi körzet ... Daniel Flowers
1984: The Fall Guy ... Boy
1982: Seven Brides for Seven Brothers ... Travis

DOKUMENTUMFILMEK

2012: Unity ... Narrator
2005: Earthlings ... Narrator

2005: Walk the Line / A nyughatatlan
1. Folsom Prison Blues
2. You're My Baby
3. Get Rhythm
4. Rock 'N Roll Ruby
5. Home of the Blues
6. Hey Porter
7. I Got Stripes
8. Ring of Fire
9. I'm Goin' to Jackson

Utolsó frissítés: 2020.05.22. 09:09 Noora által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace