Starity

John Leguizamo

John Leguizamo John Leguizamo nemzetisége 6755. 50rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 85%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • John Leguizamo
 • Becenév
 • Johnny Legs
 • Születési idő
 • 1964. július 22.
 • Születési hely
 • Bogotá, Kolumbia
 • Foglalkozás
 • színész, producer, szinkronszínész
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Justine Maurer
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Claire Danes Halle Berry Bruce Willis Kurt Russell Leonardo DiCaprio Patrick Swayze Wesley Snipes

John Leguizamo életrajza

John Alberto Leguizamo 1964. július 22-én született Bogotában, Kolumbiában. Kolumbiai amerikai színész, producer, szinkronszínész és komikus.

Édesapja Alberto, az egykori rendező, aki a Cinecittà-nál tanult, de pénzügyi problémák miatt abba kellett hagynia a tanulmányait; édesanyja Luz Leguizamo. Apai nagyapja Puerto Ricói és olasz származású, anyai nagyapja libanoni. John amerikai indián és mesztic ősökkel is rendelkezik.  

Négyéves korában emigráltak Amerikába és New York Queens környékén éltek több helyen. Johnt gyakran megtámadták és megverték latin-amerikai származása miatt és ekkor kezdett el foglalkozni a komikusi tehetségének kifejlesztésében, hogy ezzel védhesse meg magát. "Vicces voltam, ezért nem vertek meg." - mesélte.
A Joseph Pulitzer Middle School, majd a Murry Bergtraum High School diákja lett - ez utóbbiban már rövid vicces darabokat írt, hogy az osztálytársait szórakoztassa. Érettségi után színházban kezdett el dolgozni, miközben a NYU's Tisch School of the Arts-ba járt, ahonnan végül kimaradt, hogy a stand-up komédiára összpontosíthasson. Egy ideig a Long Island University C.W. Post Campusra is járt, ahol színjátszás órákat vett.

Filmkarrier

New Yorki éjszakai klubbokban kezdett fellépni stand-up komikusként, majd 1984-ben a Miami Vice című sorozatban kapott egy apró szerepet, emellett feltűnt Madonna Borderline című videoklipjében is, ahol az énekesnő pasijának az egyik haverját játszotta.
Kisebb szerepek következtek: Mixed Blood (1985); Casualties of War (1989); Die Hard 2 (1990); Hangin' with the Homeboys (1991); Regarding Henry (1991) Whispers in the Dark (1992) Night Owl (1993).

1993-ban kapta meg élete első nagyobb szerepét, amikor a Super Mario Bros című filmben Luigi-t alakította. A híres videójátékon alapuló film anyagilag bukás lett és a kritikusok is lehúzták, mégis ez indította el John karrierjét Hollywoodban. Ugyanebben az évben játszott egy komolyabb filmben is: Carlito's Way - ez meghozta neki a komolyabb szerepeket is.
Hamarosan olyan kasszasikerekben játszhatott főszerepet, mint a Romeo + Juliet, Spawn, Land of the Dead,  The Pest, Moulin Rouge és a To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar - ez utóbbiban transzvesztitát alakított.

2000-ben dzsinnt alakított az Emmy-díjas sorozatban, az Arabian Nights-ban.

2002-ben felkérték, hogy kölcsönözze a hangját a Jégkorszak című animációs film egyik szereplőjének - amely azóta több folytatást megért. (Ice Age, Ice Age 2: The Meltdown, Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs és Ice Age 4: Continental Drift). A videojátékokban is ő adta a hangját Sidnek.

Televíziós munkák: 

Aktív munkát végzett a televízióban is. 1995-ben ő lett az írója, a producere és a főszereplője a House of Buggin' című varieté sorozatnak a Fox Television csatornán. Tíz évvel később a Vészhelyzet című kórházsorozatban tűnt fel, az érzelmileg zűrös Dr. Victor Clemente szerepében - az évad végén elhagyta a sorozatot, nagy örömmel, mert bevallotta, hogy nem élvezte a munkát és lelkileg tönkretette, depressziós lett tőle.
A következő években újabb TV-sorozatokban játszott, komikusi tehetségének újabb oldalait is megcsillantva: Dora the Explorer, Edison, The Kill Point, The Electric Company, Only Fools and Horses.

Broadway és Off-Broadway

1991-ben megírta a Mambo Mouth című Off-Broadway darabot és szerepelt is benne - hét különböző szerepet formált meg. A darab elnyerte a rangos Obie Award díját és egy Outer Critics Award díjat. Ugyanebben az évben beválasztották a 12 legígéretesebb új színész közé.
1993-ban megírta és eljátszott egy szerepet a Spic-O-Rama című darabban, amelyben gúnyt űzött az amerikaiak sztereotípizálásából, amellyel a latin-amerikai embereket sújtották. A darab egy Drama Desk Award-ot és négy Cable ACE Awards-ot nyert. Később a Mambo Mouth-t és a Spic-O-Rama-t is megfilmesítette az HBO.

1998-ban debütált a Broadway-n a Freak című önéletrajzi ihletésű darabban - ebből Spike Lee rendezésében film készült 2000-ben. A darab elnyerte a Drama Desk Award díjat. 

2002-ben ismét darabot írt, Sexaholix... A Love Story címmel, ami a szerelmi életéről szólt és arról, hogyan alapított családot. Természetesen ő játszotta a főszerepet.

2010 júniusában egy részben önéletrajzi ihletésű darabbal jelentkezett ismét, a Klass Klown (később a Ghetto Klown névre keresztelték át), ami a Pimps, Hos, Playa Hatas, and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life című önéletrajzi könyvén alapult. Számos amerikai város színházában fellépett a darabbal - 2011. márciusában a Broadway-n is. Dicsérő kritikákat kapott, újabb Outer Critics Circle Award for Outstanding Solo Performance és Drama Desk Award for Outstanding Solo Performance díjakat nyert vele, a darab CD-n is megjelent, majd nemzetközi turnéra indult vele.

Az utóbbi években és jelenleg is egyszerre játszik  több mozi- és televíziós filmben, valamint sorozatban, emellett a hangját kölcsönözte animációs filmek és az azokból készült videójátékok szereplőinek.
2014-ben hat filmben láthatta a közönség - többek között a hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar szerepében a The Ballad of Pablo Escobar című filmben, valamint a hangját kölcsönözte a Rio című animációs film egyik szereplőjének, és feltűnt a Sanjay and Craig című sorozat egyik epizódjában.

2015-ben számos filmben szerepel majd, valamint két epizód erejéig a hangját kölcsönözte a The Adventures of Puss in Boots című sorozat egyik karakterének.
Várhatóan ismét őt hallhatjuk 2016-ban a Jégkorszak következő részében is Sid bőrébe bújva, valamint feltűnik majd a Bloodline című sorozatban, valamint a The Infiltrator, The Hollow Point, 11:55 Holyoke, Porzingod és A Conspiracy on Jekyll Island című filmekben.
A 2017-ben a The Crash, Krystal és a John Wick: Chapter Two című filmekben, valamint a Salamander című TV-flmben láthatta a közönség.
2018-ban olyan filmekkel tért vissza, mint a Nancy, Madero és a Waco című TV Minisorozat, és a hangját kölcsönözte Fluffy kutyának az Animals című sorozatban.
2019-ben a Critical Thinking című filmben Mario Martinezt alakította, de a film később került a mozikba. Az évben a When They See Us című minisorozatban, valamint két filmben (The Sun is also a Star, Playing with Fire) volt látható.
2020-ban a The Night Clerk, és a Critical Thinking című filmekben volt látható, valamint a hangját kölcsönözte az Elena of Avalor és a Santiago of the Seas mesesorozatokhoz. A The Mandalorian sorozatában is feltűnt párszor.
2021-ben a The Survivor, az Encanto, a Fairfax és Dark Blood mellett Beckett klasszikusának feldolgozásában, a Waiting for Godot-ban megkapta az egyik főszerepet. 
Jelenleg (2022) több projekten is dolgozik: a közeljövőben várható a The Adventures of Drunky című filmje, valamint a  Hypno, a The Green Veil és a The Power című TV sorozatok, valamint a pletykák szerint Jesus szerepében láthatjuk a Tlatelolco: Mexico68 című filmben.


Magánélete:

John 2003. június 28-án feleségül vette Justine Maurer-t egy katolikus-zsidó szertartás keretében.
Két gyermekük született, Allegra Sky (1999) és Lucas Ryder (2000).
Manhattanben élnek.

2008-ban John megkapta a Rita Moreno HOLA Award for Excellence díját a HOLA-tól (A latin-amerikai színészek spanyolajkú szövetsége). 2011-ben New York Város díját, a Made in NY-ot kapta meg.

2006 októberében megjelentette önéletrajzát Pimps, Hos, Playa Hatas and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life címmel, amelyben nagy őszinteséggel vallott magáról és kollégáiról. (Elárulta, hogy nagyon élvezte a Arnold Schwarzeneggerrel való munkát, hogy Steven Seagal egy "önző díva", hogy Kurt Russell folyton "homokos"-nak hívta és hogy Leonardo DiCaprio "a prostituáltak védőszentje".

2009-ig több, mint 75 filmben játszott, több, mint tíz filmnek volt a producere, több díjakkal elismert darabban lépett fel a Broadway-n, számtalan alkalommal szerepelt a televízióban és számtalan televíziós műsorban lépett fel vagy volt producere.

???? Hypno (TV sorozat) - Hipólito Kubin / Tancredo Ledesma
???? Tlatelolco: Mexico68 - Jesus (pletyka)
???? The Adventures of Drunky - (hang)
???? The Green Veil (TV Minisorozat) - apa
???? The Power (TV sorozat) - Rob
2021 Dark Blood - Misael
2021 Fairfax (TV sorozat) - Glenn (hang)
2021 Encanto - Bruno (hang)
2021 The Survivor
2021 Waiting for Godot - Estragon
2020-2021 Santiago of the seas (TV sorozat) - Sir Butterscotch (hang)
2020 The Mandalorian (TV sorozat) - Gor Koresh (hang)
2020 Elena of Avalor ( TV sorozat) - Tziloco (hang - 2 epizód)
2020 Critical Thinking - Mario Martinez 
2020 The Night Clerk - Johnny Espada
2019 Playing with Fire - Rodrigo
2019 The Sun Is Also a Star - Jeremy Martinez
2019 When They See Us (TV Minisorozat) - Raymond Santana Sr.
2018 BoJack Horseman (TV sorozat) - Yolanda apja (hang) (epizód: Planned Obsolescence)
2018 Animals. (TV sorozat) - Fluffy (hang) (epizód: Dogs)
2018 Nancy - Jeb
2018 Madero - Eddie Madero
2018 Waco (TV Minisorozat) - Robert Rodriguez
2017 Salamander (TV film) - David Vargas
2017 The Crash - George Diebold
2017 John Wick: Chapter Two - Aurelio
2016 The Hollow Point - Atticus
2016 11:55 Holyoke - Berto
2016 - 2017 Bloodline (TV-sorozat) - Ozzy Delvecchio (6 epizód)
2016 A Conspiracy on Jekyll Island - George Diebold
2016 The Infiltrator - Emir Abreu
2016 Porzingod
2016 Ice Age 5 Collision Course - Sid (hang)
2016 Taxi 22 (TV sorozat)
2015 Stealing Cars - Montgomery De La Cruz
2015 The Hollow Point - Atticus
2015 Sisters - Dave
2015 Meadowland - Pete
2015 The Nest - Dave
2015 Get Squirrely - Fly Boy & Liam (hang)
2015 American Ultra - Rose
2015 The Man on Carrion Road - Atticus
2015 Experimenter - Taylor
2015 The Adventures of Puss in Boots (TV sorozat) - Jack (hang) (epizód: Adventure, Boots, Moles)
2014 Sanjay and Craig (TV sorozat) - Carlos Bandana (epizód: Tuffcon/Pet Parents)
2014 Fugly! - Jesse
2014 The Ballad of Pablo Escobar - Pablo Escobar
2014 John Wick - Aurelio
2014 Cymbeline - Pisanio
2014 Rio 2 (hang)
2014 Chef - Martin
2014 Ride Along (Pofázunk és végünk) - Santiago
2013 Walking with Dinosaurs 3D (Dinoszauruszok, a Föld urai) - Alex (hang)
2013 The Counselor (A jogász) - Randy
2013 Kick-Ass 2 (Ha/Ver 2) - Javier
2013 Fish N Chips, Best Enemies Forever (Video) - Chips (hang)
2013 American Dad! (Amerikai fater) (TV sorozat) - Luis (epizód: The Full Cognitive Redaction of Avery Bullock by the Coward Stan Smith) (hang)
2013 King John (TV film) - John
2012 El paseo 2 - Lucho Calvo
2012 Ice Age: Continental Drift - Arctic Games (Videojáték) - Sid (hang)
2012 Ice Age: Continental Drift (Jégkorszak 4: Vándorló kontinens) - Sid (hang)
2012 One for the Money (A szingli fejvadász) - Jimmy Alpha
2012 Kings of Van Nuys (TV film) - Del Trotter
2011 Scrat's Continental Crack-Up: Part 2 (Jégkorszak - Állati nagy karácsony) (TV rövidfilm) - Sid (hang)
2011 The Lincoln Lawyer (Az igazság ára) - Val Valenzuela
2010 Vanishing on 7th Street (Eltűnések a 7. utcában) - Paul
2002-2010 Dora the Explorer (Dóra, a felfedező) (TV sorozat) - Flying Monkeys / Silly Mail Bird / Pirate Pig Captain (Dora's Big Birthday Adventure (2010) The Super Silly Fiesta (2004) Dora's Pirate Adventure (2002) (hang)
2010 Big Balls (Video)
2010 Repo Men (Végrehajtók) - Asbury

2009 The Ministers (A titkos rend) - Dante / Perfecto
2009 Gamer (Gamer - Játék a végsőkig) - Freek
2009 Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (Jégkorszak 3. - A dínók hajnala) - Sid (hang)
2009 Ice Age: Dawn of the Dinosaurs (Video) - Sid (hang)
2009 Rage - Jed
2008 Surviving Sid (Video) - Sid (hang)
2008 Nothing Like the Holidays (Végre karácsony!) - Mauricio Rodriguez
2008 Righteous Kill (A törvény gyilkosa) - Det. Simon Perez
2008 Miracle at St. Anna - Enrico
2008 The Happening (Az esemény) - Julian
2008 Paraiso Travel - Roger Pena
2007 Love in the Time of Cholera (Szerelem a kolera idején) - Lorenzo Daza
2007 The Take (Különleges indíték) - Felix De La Pena
2007 The Babysitters - Michael Beltran
2007 The Kill Point (Kutyaszorítóban) (TV sorozat) - Mr. Wolf/ Jake Mendez
2007 Where God Left His Shoes (Otthonkeresőben) - Frank Diaz
2006 A.K.A. (TV film) - Sean Edison
2006 My name is Earl (A nevem Earl) (TV sorozat) - Diego (epizód: South of the Border: Part Uno & Dos)
2006 Lost Historical Films on the Ice Age Period (Video) - Sid (hang)
2006 The Groomsmen (Esküvő, rock, haverok) - TC
2005-2006 ER (Vészhelyzet) (TV sorozat) - Dr. Victor Clemente
2006 Ice Age 2: The Meltdown (Video) - Sid (hang)
2006 Ice Age 2: The Meltdown (Jégkorszak 2. - Az olvadás) - Sid (hang)
2006 The Alibi (Alibi - Ha hiszed, ha nem) - Hannibal
2005 Untitled David Diamond/David Weissman Project (TV film)
2005 Sueño (Amerikai álom) - Antonio
2005 Land of the Dead (Holtak földje) - Cholo DeMora
2005 The Honeymooners (Féktelen balfékek) - Dodge
2005 Assault on Precinct 13 (A 13-as rendőrörs) - Beck
2000-2004 The Brothers Garcia (TV sorozat) - Larry Garcia/ Narrátor
2004 Crónicas - Manolo Bonilla
2003 Undefeated (A verhetetlen) (TV film) - Lex Vargas
2003 Rayman 3: Hoodlum Havoc (Video) - Globox (hang)
2002 Point of Origin (Gyújtópont) (TV film) - Keith Lang
2002 Spun (A por) - Spider Mike
2002 Ice Age (Jégkorszak) - Sid (hang)
2002 Zig Zag (Cikkcakk) - Dean Singer
2002 Collateral Damage (Az igazság nevében) - Felix Ramirez
2002 Empire (Birodalom) - Victor Rosa
2001 What's the Worst That Could Happen? (Négybalkéz) - Berger
2001 Moulin Rouge! - Toulouse-Lautrec
2000 King of the Jungle - Seymour
2000 Titan A.E. (Titan - Időszámításunk után) - Gune (hang)
2000 Arabian Nights (Az ezeregy éjszaka meséi) (TV film) - a lámpás szelleme

1999 Summer of Sam (Egy sorozatgyilkos nyara) - Vinny
1999 Joe the King - Jorge
1998 Dr. Dolittle - patkány#2 (hang)
1998 Body Count (Halott gengszterek) - Chino
1998 Frogs for Snakes - Zip
1997 Spawn (Spawn - Az ivadék) - Clown/ Violator
1997 A Brother's Kiss - Lefty
1997 The Pest (Kíméletlen kaméleon) - Pestario 'Pest' Vargas
1996 Romeo + Juliet (Rómeó és Júlia) - Tybalt
1996 The Fan (A rajongó) - Manny
1996 Executive Decision (Tűzparancs) - Rat
1995 To Wong Foo, thanks for everything, Julie Newmar (Wong Foo, kösz mindent! Julie Newmar) - Chi-Chi
1995 A Pyromaniac's Love Story (Pirománc) - Sergio
1995 House of Buggin' (TV sorozat)
1993 Night Owl - Angel
1993 Carlito's Way (Carlito útja) - Benny Blanco
1993 Super Mario Brothers - Luigi Mario
1992 Time Expired (rövidfilm) - Ruby
1992 Whispers in the Dark (Suttogások a sötétben) - John Castillo
1992 Puerto Rican Mambo (Not a Musical)
1991 N.Y.P.D. Mounted (TV film)
1991 Regarding Henry (Csak egy lövés) - Liquor Store Gunman
1991 Out for Justice (Törvényre törve) - srác a sikátorban
1991 Hangin' with the Homeboys (Az utcák királyai) - Johnny
1991 Poison - Chanchi
1990 Gentille alouette - Ortiz
1990 Madonna: The Immaculate Collection (Video - Borderline)
1990 Street Hunter (Az utcai vadász) - Angel
1990 That Burning Question (rövidfilm)
1990 Die Hard 2 (Még drágább az életed) - Burke
1990 Revenge (Revans) - Ignacio

1989 Casualties of War (A háború áldozatai) - PFC Antonio Diaz
1986-1989 Miami Vice (TV sorozat) - Orlando Calderone / Angelo Alvarez
- Victims of Circumstance(1989) ... Angelo Alvarez - The Afternoon Plane(1987) ... Orlando Calderone - - Sons and Lovers(1986) ... Orlando Calderone
1984 Madonna (Video - "Borderline")
1984 Mixed Blood (Félvérek) - Macetero

 

Utolsó frissítés: 2022.02.05. 20:08 Jolie_77 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace